2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

70 milliárd $ a Microsoftnak biztonságos Windowsokra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nagy hírrel kezd a legfrissebb SANS NewsBites. A US Office of Management and Budget, ami...

[ ÚJ TESZT ]

Nagy hírrel kezd a legfrissebb SANS NewsBites. A US Office of Management and
Budget, ami valszeg az amerikai Pénzügyminisztériumnak felel meg, egyesíti az összes szövetségi hivatal szoftverbeszerzését annak érdekében, hogy a hardver és szoftverszállítók a Windows biztonságos verzióját szállítsák. A hír szerint ez évi 70 milliárd dolláros kiadást jelent. Mit is jelent ez?

A jó hír a tudósítás szerint, persze az amerikai államnak, a költségcsökkentés és a biztonság növekedése. Ezzel a lépéssel - a centralizálással - a helpdesk költségek, a patchelési költségek csökkenhetnek. Ami szerintem még fontosabb: az USA ezzel foglalkozó szerve, a NIST kiadott egy biztonságos alapbeállításokat előíró dokumentumot is, amit a telepítések során be kell tartani ([link]). Az ezeket a beállításokat tartalmazó ISO fájl ráadásul le is tölthető az érintetteknek a Microsofttól. Ezzel a lépéssel talán kevésbé lesz lyukas a rendszerük. Megjegyzem, bár látnék valami ilyesmit a magyar kormányzattól is...

Ami a kevésbé jó hír – és én felfedezni vélem a sorok között – az az, hogy nyilván ezzel a lépéssel minden más operációs rendszer ki lett zárva ebből a nem kis üzletágból. Persze ennek van jó oldala is, mert így sokkal könnyebb kezelni a hálózatokat, de valahogy a kapitalizmus hazájában nekem nem jön be a dolog. A másik érdekesség, hogy gondolom ezzel a lépéssel a Vista eladási mutatói ugrásszerűen fognak nőni. Jól jön az majd még a Microsoft részvényeknek. Szabad verseny, mi? Végül beigazolódni látom azt a korábbi hírt, hogy az USA kormányzata (névleg az NSA) igenis ''kivette a részét'' a Vista fejlesztéséből. Nem hiába engedik be ilyen szinten a Windowsokat mindenhova. Más országok, ahol Vistát használnak: Reszkessetek!

Forrás: [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.