1 éves a gépem, jöhet a nagygenerál

Ideiglenes fájlok

Végigértünk a hardveres karbantartáson, azonban a gépünk „lelke” még mindig ocsmány.

Mik azok az ideiglenes fájlok?
Ahogy a nevükből adódik, olyan fájlok, amikre csak egy rövid idő erejéig van szükség. A programjaink ilyen állományokban tárolják az átmeneti adatokat, a telepítők a kicsomagolt, futás alatti objektumokat. Az ilyen fájlok nagyon hamar elszaporodhatnak és megtöltik a partíciót, valamint kártevő is lakozhat bennük. A legtöbb program (mármint amelyik épeszűen lett elkészítve) az operációs rendszer által alapból használt ideiglenes gyűjtőben tárolja ezeket a fájljait, de előfordul, hogy a programok máshova is teszik.

A böngészőink az oldal kirajzolása előtt letöltik a képanyagokat a gépre, és onnan töltik be azokat. Ezért előfordul, hogy a PROHARDVER! lapcsalád böngészése közben nem kell minden alkalommal letölteni a logót (ezzel lassú internetnél felesleges várakozást, korlátozott netnél pedig felesleges adatforgalmat generálva), hanem a merevlemezről könnyebben visszaolvasható.

Hirdetés

Az ideiglenes fájlok mappájának alapértelmezett helye:
Windows XP: C:\Documents and Settings\felhasználó neve\Local Settings\Temp
Windows Vista/7: C:\Users\felhasználó neve\AppData\Local\Temp
Linux: /tmp

A Mozilla Firefox böngésző gyorsítótárának helye:
Windows XP: C:\Documents and Settings\felhasználó neve\Local Settings
\Mozilla\Firefox\profiles\profilkód\Cache

Windows Vista/7: C:\Users\felhasználó neve\AppData
\Local\Temp\Mozilla\Firefox\profiles\profilkód\Cache

Linux: /home/felhasználó neve/.mozilla/firefox/profiles/profilkód/cache

Az ideiglenes fájlok eltávolítása
Az ideiglenes fájlok eltávolítása egyesével körülményes. Nagyon sok eltávolítóprogram található a neten, én a CCleanert használom. A program ingyenesen használható és a legtöbb Windows rendszeren fut. Töltsük le, majd indítsuk el.

CCleaner - Tisztító

A program betöltése után a Tisztító fül fogad. A bal oldalsávban beállíthatjuk az eltávolítandó dolgokat, majd kattintsunk az Elemzés gombra. A program végigkeresi a rendszerünket és megjeleníti az eltávolítandó fájlok listáját, majd megjelenít egy összegzést. Ha szeretnénk, kategóriánként megtekinthetünk minden fájlt egy listában. Ha végzett az elemzéssel, kattintsunk az A tisztítás futtatása gombra.

A törlés után egy újabb összegzés fogad minket.

A rendszerleíró adatbázis tisztítása
A CCleaner még képes a rendszerleíró adatbázis tisztítására, ezzel javítva az integrációt és a teljesítményt. A második fülön (Rendszerleíró) elvégezhetjük ezt a műveletet. A program megkeresi a hibás bejegyzéseket (például a nem létező dolgokra hivatkozó kulcsok), és takarítja azokat.

FONTOS! A tisztítást többször kell futtatnunk egymás után, amíg nem látjuk a Nincs hibatalálat. üzenetet a listában. Ez abból adódik, hogy egy nem létező helyre mutató kulcs kitörlése egy eddig létező helyre (az előzőleg kitörölt kulcsra) mutató kulcsot hibássá tett. Legtöbbször 3-4 keresés és eltávolítás megszünteti a hibákat.

Előkészületek a következő lépés előtt
Az adatainkról legyen aktuális biztonsági mentésünk (legjobb ha most készítünk egy újat), mivel az útmutatóm most következő részei a merevlemezünk kényes részeit is érintik. Egy eddig megbúvó mechanikai/elektronikai sérülés a karbantartási folyamat végére tönkreteheti a merevlemezünket, amelyről az adatmentés vagy iszonyatosan drága, vagy már lehetetlen lesz.

Megállj kéz!
A továbbhaladás előtt, és ha eddig nem tetted volna meg, kérlek készítsd el az adatmentésed!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!