1 éves a gépem, jöhet a nagygenerál

Adattöredékek törlése

A legújabb Hard Disk Sentinel változatok képesek tesztelni a merevlemez felületét a hibás szektorok után, de ha már a karbantartási folyamatunk bugyraiban járunk, miért ne kötnénk össze a kellemeset a hasznossal.

Amikor egy fájlt törlünk a merevlemezről, az igazából nem törlődik. A fájlrendszer a fájl által korábban elfoglalt területet megjelöli szabadként, és ha legközelebb írni kell adatot, úgy tekinti, hogy ode is írhat. Azonban amíg ez az írás nem következik be, a fájl különböző programokkal (például GetDataBack for NTFS vagy Piriform Recuva) visszaállítható.

Hirdetés

Ha azt szeretnénk, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá az ilyen töredékadatokhoz, szükségessé válik ezek eltüntetése.

FONTOS! Még a jelenlegi leglassabb és legdurvább 32 menetes Gutmann-módszer sem biztosít teljes törlést, tehát sok pénzért magánszemélyek vagy a kormányzati hivatalok még visszahozhatják az adatainkat. Ha komoly adattörlést választanánk, kérjük meg a videón látható céget a munka elvégzésére.

Nincs semmi ilyen kényes adatom. Sokszor írok a lemezre tehát úgyis felülíródik magától. Miért jó ez nekem?
De van...

Mint korábban említettem, a hibás szektorok megjelölése csak írási műveletek során történik meg. A korábban végrehajtott töredezettségmentesítéssel kombinálva a felülírás az „átlagosnál” nagyobb terhelésnek teszi ki a merevlemezünket, így az esetleges hibás szektorok nagyobb valószínűséggel kerülnek felfedezésre (és ezzel a tartalmuk áthelyezésre kényszerül a merevlemez).

Tehát egyrészt felderítjük a problémát, másrészt egy passzív veszélyforrástól is megmentjük magukat.

Meghajtótörlés a CCleaner segítségével
A korábban már ismertetett CCleaner képes a törlés elvégzésre, csak válasszuk az EszközökMeghajtó tisztító lehetőséget.

A CCleaner meghajtótisztítója

Fontos, hogy Csak a szabad terület kerüljön megsemmisítésre. Választhatunk 1, 3, 7 és 35 menetes újraírás között. Pipáljuk be a kívánt partíciókat, majd kattintsunk a gombra. A megsemmisítés ideje természetesen annál nagyobb, minél nagyobb a szabad terület az adott partíció(ko)n és minél több újraírási menetet választottunk. A többszörös újraírás jobb visszaállíthatatlansági eredményt ér el, ezzel esetünkben jobban és többször megterhelve a szektorokat, azonban nagyobb időigénnyel rendelkezik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!