2024. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

1 éves a gépem, jöhet a nagygenerál

Wellness-hétvégére küldtem hű gépemet, ahol testi-lelki megújuláson esett át.

[ ÚJ TESZT ]

Hűtőpaszta

Miért is kell hűtőpasztát alkalmaznunk?

A processzor/VGA/északi híd chipje és a hűtőborda közötti rés nem sima. Annak tűnik, de nem az. A levegő nagyon rossz hővezető anyag, tehát ha az egymásra nyomott chip és borda közé beszorul a levegő, elégtelen hűtési hatásfokot érünk el. Nem véletlenül készülnek a hőszigetelő ablakok úgy, hogy két üveglap közé levegőt szorítanak.

Erre találták ki a hűtőpasztát. Be kell vele kenni a chip tetejét, majd rányomni a hűtőt. Ez kitölti a réseket, javítja a hőátadást, előfordulhat, hogy akár 5 °C-kal is.

Azonban a hűtőpaszta a használat során megszilárdul, por állagúvá válik és csereszükséges lesz. Ám ez a folyamat normál használat során 3-4 évig is eltarthat, szóval ezt a karbantartást én most („friss”, egy éves géppel) nem végeztem el.

FONTOS! Ha eltávolítjuk a hűtőbordát, „feltépjük” a pasztázást. Ezért hűtőborda eltávolítás után MINDIG pasztázzuk újra az adott chipet.

A hűtőpaszta eltávolítása

Távolítsuk el a ventilátort (ha van), majd a hűtőbordát. Érezni fogjuk, hogy a borda nem akar olyan könnyen leválni, a hűtőpaszta nem enged, fel kell tépni. Ha ezt érezzük, akkor a pasztánk valószínűleg elfogadható állapotban volt. Ha zokszó nélkül leválik a borda, akkor az a paszta már hatástalan.

Óvatosan, sebbenzines/alkoholos/körömlakklemosós vattával/fültisztító pálcikával távolítsuk el a maradványokat, amíg maradéktalanul el nem tűnnek a felületről.

Új hűtőpaszta beszerzése

A legtöbb hűtőpaszta szilikon alapú, azonban vannak, amelyekbe ezüstöt is tesznek. Léteznek még alternatív hűtési megoldások, erről bővebben olvashattok czundermák cikkében, valamint bacsis első és második cikkében. Hűtőpasztából nem kell sokat venni, egy 3 grammos kiszerelés is sokáig elég. Maximum 2.500 forintból be tudjuk szerezni a pasztát (és ilyen pénzért már a „csúcsszuper” kategóriásokat), és általában tubusos vagy hengeres formában árulják. A könnyebb használatért a tubusosat válasszuk (kép).

Hűtőpaszta
Hűtőpaszta

FONTOS! Az ezüstöt tartalmazó paszta vezeti az elektromosságot. NE engedjük, hogy az alaplapra folyjon (még véletlenül sem), mivel rövidzárlatot okozhat.

Hűtőpaszta felvitele

Nyomjunk egy borsó méretű, rövid csíkot a pasztából a chip közepére, majd kenjük a hűtőpasztát el úgy, hogy az egész felületet befedje. Erre alkalmas például egy névjegykártya vagy bankkártya. A pasztának be kell fednie az egész chipet, de mindemellett nagyon vékonynak is kell lennie, szinte átlátszónak.

Hűtőpaszta felvitele
Hűtőpaszta felvitele

Ha ezzel megvolnánk, helyezzük vissza a hűtőbordát majd ha van, a ventilátort. Ha emelt órajellel üzemeltettük a számítógépet, egyelőre maradjunk a gyári beállításon, mivel a legtöbb hűtőpasztának van egy úgynevezett bemelegedési ideje, vagyis a felviteltől számított X üzemóra után (bár ez az idő a legtöbb esetben nagyon kevés, 3-4 óra szokott lenni) éri el a hatékonysága csúcsát. Ha a teljes karbantartási folyamaton végigmegyünk, a végére már eléggé „meleg” és felkészült lesz a pasztánk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.