2024. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

1 éves a gépem, jöhet a nagygenerál

Wellness-hétvégére küldtem hű gépemet, ahol testi-lelki megújuláson esett át.

[ ÚJ TESZT ]

Portalanítás, vízhűtés, monitor tisztítása

Portalanítás
A gép működés közben levegőt keringet a gépházon belül. Kikapcsolt állapotban is átáramlik belül a levegő, valamint kívül is lerakódik. A por rontja a hűtést valamint tönkreteszi a gépet.

Sűrített levegős palack
Sűrített levegős palack

A gép külső tisztására használhatunk „porrongyot”, belülre pedig sűrített levegős palackot. Ne felejtsük el letakarítani a hangszórókat, a monitort, valamint a billentyűzetet és egeret sem.

FONTOS! Semmi esetre se porszívózzuk a gépet. Ha sűrített levegős palack helyett kompresszort használunk, óvatosan bánjunk a kimeneti nyomással. A nagy nyomás tönkreteheti az alkatrészeket.

FONTOS! Ha sűrített levegős palackot használunk (például a képen láthatót), NE lélegezzük be a palackból távozó hajtógázt. A gázt egyébként egy jellegzetes szagú anyaggal látták el, hogy elkerüljék a szipuzást. Dolgozzunk jól szellőző helyen (például az erkélyen).

Vízhűtés
A vízhűtéses számítógép is porosodik. Azonban ha vízhűtést használunk, a karbantartás során ellenőrizzük a csövek és hűtőmodulok csatlakozásait. Szorítsuk meg a laza csatlakozásokat, hogy elkerüljük a szivárgást.

Ajánlottabb procedúra azonban az, ha szétszedjük az egész rendszert, szépen átmossuk, majd újra összerakjuk. Így biztosíthatjuk, hogy nem rakódik le vízkő, alga, moszat a csövekben.

Megjegyzés: A boltokban kapható desztillált víz egy vicc. Legjobb hatásfokot desztillált vízzel akkor érhetünk el, ha házilag készítjük azt (például pálinkafőzővel).

A legtöbb hűtőfolyadék a használat során tönkremegy, ahogy például olajat és fagyállót is kell az autónkban cserélni. Ha hagyományos desztillált vizet alkalmazunk a hűtés során, hígítsunk bele algaölőt.

A monitor lemosása (LCD/TFT monitorok)
A monitor tisztítását ajánlatosabb speciálisan erre a célra kifejlesztett tisztítókészlettel (folyadék és mikroszálas kendő) elvégezni. Fújjuk fel a folyadékot, majd a kendővel felülről lefelé, egyenes vonalakban mossuk le. Ha alul összegyűlne folyadék, távolítsuk el!

A portalanításhoz és monitortisztításhoz használt speciális készlet ára is nagyon kicsi. 2.900 forintért kapunk Falcon Dust-Off PC GamingGear szettet, amely minden szükséges folyadékot/kendőt és levegőt tartalmaz.

Szükséges lehet a ventilátorok csapágyazásának újratöltésére (ha folyékony csapágyazást használ), vagy kenésére (ha golyóscsapággyal üzemel).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.