2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

X38-as Abit, és egy négyhengeres

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ehhez a tesztemhez czundermák barátom küldte a főbb komponeneseket, egy Abit IX38 Quad GT alaplap, és egy...

[ ÚJ TESZT ]

Ehhez a tesztemhez czundermák barátom küldte a főbb komponeneseket, egy Abit IX38 Quad GT alaplap, és egy Q9400-as Core 2 Quad CPU formájában.
Igaziból ebben a tesztben, nem csak a CPU teljesítményére vagyok kíváncsi, hogy milyen órajelet érek el vele, stb., hanem az is érdekel, hogy az Abit, lényegében utolsó tömegtermelésbe kerülő alaplapja mit tud, hisz mikor ez az alaplap a piacra került, már nem volt a toppon a megboldogult, tuning lapokat gyártó Abit.

Ahogy minden bemutatót szoktam, ezúttal is azzal kezdeném, hogy írnék pár sort a középpontban szereplő hardverekről! Először is a CPU-ról ejtsünk pár szót!

Az Intel a meglehetősen jól sikerült core architektúrát, illetve a ráépülő processzorait 2006 nyarán mutatta be. Ezek a CPU-k a Core 2 Duo nevet kapták, 2 CPU maggal rendelkeznek, és a 65 nanométeren készült Conroe magra épülnek. Az Intel az akkori, riválisának 2 magos Athlon X2 CPU-it nem kicsit lemosta a pályáról. De az Intel itt még nem állt meg! Nem sokkal később, 2007 év elején bemutatta a Kentsfield magra épülő Core 2 Quad CPU-ját, ami ahogy a neve is utal rá, 4 maggal rendelkezik. Igaz ez nem natív 4 mag, mert durva szóval kifejezve két darab core 2 Duo CPU volt belül „összedrótozva” Így a Conroe magos Core 2 Duo társaival szemben minden tulajdonságával megegyezik, csak a magok száma a duplája ugyebár, illetve a hozá tartozó L2 Cache.

A CPU hiába használta a 65 nanométeres gyártástechnológiát, 4 mag az 4 mag, így tehát a fogyasztása a CPU-nak igen magas, s a hőtermelése is elég rendes.

Így hát az Intel még tovább ment, s bő 1 év múlva, 2008-ban ismét villantott! A gyártástechnológiát tovább finomította, és áttért 45 nanométerre, ami a fogyasztásnak igen csak jót tett, illetve egyéb optimalizációnak köszönhetően, azonos órajelen is gyorsabbak a 45 nanométeren gyártott Core 2-es CPU-k, mint a 65 nanométeres társaik.

A 45 nanométeres 4 magos Core 2-es CPU-k a 8000-es és a 9000-es családba tartoznak. S a Yorkfield nevet kapták a magjuk

A tesztben szereplő CPU a Q9400-as típusszámot viseli, aminek órajele 2, 66GHz, és összesen 6MB L2 Cache memóriát tartalmaz, FSB-je 333MHz QPB-je pedig 1333MHz-en jár. Utasításkészletből támogatja a jó öreg MMX-et, SSE-ből pedig egészen a 4. 1-ig támogatja azokat. Természetesen a 64 bites utasításokkal is elboldogul, továbbá a Virtualizációs technológia is elérhető, ami segítségével számítógépünkön több virtuális számítógépet, illetve ennek köszönhetően több operációs rendszert is futtathatunk gépünkön.

A Processzor egy X38-as északi híddal szerelt Abit IX38 Quad GT alaplapban kapott helyet. ahogy azt fentebb írtam.
Röviden az Abitról annyit kell tudni, hogy valamikor a 90-es évek végén bukkant fel, és pályafutása alatt igen komoly tuning potenciállal rendelkező alaplapokat készített elérhető áron. Eleinte nagyon jól ment a vállalatnak, de anyagi problémák miatt, és az erősödő konkurencia miatt egyre nagyobb bajba sodródott. Míg 2005 év végére kritikussá vált a cég sorsa. Sokáig úgy volt, hogy megszűnik de, az USI felkarolta a céget 2006 elején, és a márkanevet tovább vitte Universal abit néven. Lényegében csak annyi változott, hogy az alaplapokra a gyártó neve nem Abit-ként, hanem abit-ként volt feltűntetve, azaz kis a-val kellett írni a nevét.

Az Abit ismét feltámadt poraiból, és elkezdte újra gyártani a tuningosabbnál tuningosabb alaplapokat, de addigra már a konkurencia darabszámaival nem tudta felvenni a versenyt, és ismét egyre nagyobb anyagi problémái lettek a cégnek. S 2008-ban a gyártó végleg kiszállt az alaplapgyártásból. Utolsó lapja(i) a tesztben szereplő Abit IX38 Quad GT. Illetve piacra került X48-as északi híddal rendelkező alaplapja is, de abból már nagyon kevés készült.

Mivel a gyártó ez után a lap után elég hamar bezárta kapuit, így elég kevés BIOS készült az alaplaphoz, s többen feltételezték, illetve tapasztalatból mondták, hogy az alaplap BIOS-a kiforratlansága miatt nem bírja a magas FSB-t, főleg 4 magos CPU-knál. Ami a túlhajtáskor bizony nem jó pont. Úgyhogy erre is kitérünk azért, hogy mégis mire képes a lap ezzel a Q9400-as 4 magos CPU-val.

Lássuk akkor a tesztkonfigot:

Abit IX38 Quad GT alaplap

Core 2 Duo Q9400 2, 66GHz CPU

Ati Radeon HD3870 VGA kártya

1X1GB 800MHz noname memória, majd később ezt kicseréltem 1X2GB Kingston-ra

20GB Maxtor HDD

Windows XP SP3 operációs rendszer.

A tesztet a szokásos módon végeztem. Illetve mégse’ mert több tesztprogit futtattam! Lesz itt wPrime, Super PI, Winrar benchmark, Linx, illetve 3Dmark2001 is. Azért azt a 3Dmarkot választottam, mert nagyon CPU limites egy mostani VGA kártyával, így tehát minimális CPU gyorsulástól is kimutatható gyorsulást tud felmutatni a program. A tuningot természetesen léghűtéssel kezdtem, igaz nem akármivel:

Jó nagy, igaz noname, de legalább full rézből is van, és 2 bazi nagy teljesítményű venti van rajta. Amikor már ez is kevésnek bizonyult, jaaa nem, lelövöm a poént, olyan nem volt.. Mert a hűtő nagyon jól szerepelt, de akkor úgy mondom, hogy amikor már kevésnek bizonyult a CPU-nak a szobahőmérsékletű levegővel való hűtése, jött természetesen a fagyálló. A tuningot először alap feszültségen kezdtem, ami az alaplap szerint 1,285V. Mikor már instabil volt a rendszer, természetesen játszottam a feszültségekkel is. Majd mindig írom, hogy mit és mennyivel módosítottam. Mehet akkor a móka?

Szóval, gép indít, s természetesen első körben minden alap órajelen volt, s úgy futtattam le a teszteket. Íme:

Lenne itt pár dolog, amire felhívnám a figyelmet! Ahogy látható, Everesttel ezúttal is monitoroztam a CPU hőmérsékletét. S az Everest szerint a CPU felülete 103 fok. Ez enyhén szólva is gyanús. Valószínűleg az alaplap valamiért pontatlanul monitorozza a CPU hőmérsékletét, hisz ilyen hőmérsékleten a CPU Throttlingolna rendesen, ami ugye annyit takar, hogy üres órajel ciklusokkal tölti ki a CPU idejét, ezzel is minél jobban tehermenetesítve azt, de mint láthatjuk nem Throttlingol a CPU hisz azt az Everest az alsó grafikonon, jelezné. A másik, ami érdekes, hogy a magok terhelve is 40-45fok közt vannak, s ugye a magok mindig melegebb hőmérsékleten vannak, mint a CPU felületi hője.

És a harmadik ok, hogy hibás a 103fokos hőmérséklet, hogy teljesen mindegy, hogy a CPU nyugalmi állapotban van, vagy terhelem, az Everest végig 103 fokot mutat rá. Szóval azzal innentől kezdve ne is foglalkozzunk, ott vannak a magok hőmérséklete, azoknak lehet figyelni a hőmérsékletét.

Látható az Everest alatt a CPU-Z két ablakba megnyitva, a felső a CPU főbb paramétereit írja ki, míg az alsó a memória órajelét, és időzítéseit.

Jobb a felső sarokban a wPrime eredménye látható, ami az összes CPU magot kihasználva számolja a PI értékét, egészen a 32milliomodik tizedes jegyig. Alatta van a Super PI, ahol Pi értékét 1 millióig számoltattam, de ez a program a CPU egy magját tudja csak kihasználni. Illetve ez alatt található a Linx is, ami a CPU nyers számítási kapacitását írja ki, megy gigaflops-ban értetendő, illetve mellette van még egy Winrar benchmark is.

Itt pedig egy 3Dmark2001 eredmény látható:

Kezdjük a tuningot!

Első körben nem módosítottam semmi feszültséget, csak az FSB-t raktam fel 333MHz-ről 375MHz-re. Azaz elértük a kerek 3GHz-es órajelet. Lássuk:

Ahogy kell, szépen gyorsult minden. A magok hőmérséklete nem nagyon változott.

Lássuk mit jelez a 3Dmark:

Hát igen.. lehet hogy lassan 10 éves a program, de szerintem iylen célokra még mindig ideális, hisz ez is tök jól megmutatta a teljesítmény többletet!

További 200Mhz-et pakoltam rá a CPU-ra, lesz, ami lesz alapon:

Igen, még itt is lefutottak a tesztek. Igen tuningos ez a CPU, ez már most nyílván való!

Lássunk egy 3Dmarkot is:

Ez is további gyorsulást mutat

Kemény vagyok, megadom a CPU-nak ami, jár! 3400MHz:

Azt hittem, lehidalok! Csont nélkül tudja a CPU, és igen! Még mindig alapfeszültségen vagyunk!

Remélem, most már kifullad, mert így tök unalmas tuningolni! Semmi kihívás! Lássuk a 3600-hoz, mit szól:

Ha nem lenne itt a hitelesítő kép, fogadjunk ti sem hinnétek el, hogy laza 1GHz-et húztam a CPU-n alapfeszültségen! Márpedig tényleg igaz! A tesztprogramok gyorsulnak folyamatosan, s a CPU úgy tűnik, hogy szupravezetőből készült, mert csak nem fullad ki! Viszont itt már, egy cirka 5 fokkal melegebbek a CPU magok. Bár azt hiszem ezt nyugodtan, elnézhetjük neki

Aztán tévedtem, mert úgy tűnik, itt van a CPU vége, mert a 3Dmarkba belefagyott. 3, 6GHz-en hogy lemenjen a teszt, a CPU-nak 1, 3125V-ot lőttem be

Gondoltam, jöhet a 3, 7GHz, ehhez a CPU-nak 1, 375V-ot állítottam, illetve a CPU VTT feszültségét emeltem 1, 1V-ról 1, 15V-ra, az északi hídnak pedig az 1, 25V-os feszültségét 1, 3V-ra módosítottam

Sikeresen lefutott minden. Viszont itt már látszik, a hőfokokon is, hogy több feszültséget kapnak, hisz 5-6 fokkal egyből megugrott a magok hőmérséklete

3, 8GHz lett volna a következő lépés, de harmadszori próbálkozás után sem tudtam, még a Windowst betöltésre sem sarkallni, így egy kis pihi, majd frescho barátom hozott nekem 2GB-os Kingston modult, így azzal folytattam… a 3, 8GHz még mindig nem lett meg. Na jó vegyünk visszább, és próbálkozzunk a 3, 75GHz-el.. jó sok küszködés után összejött, de ide már kellett az 1,4125V, a CPU-nak, a CPU VTT feszültségét is feljebb kellett raknom 1,5V-ra, és az északi híd feszültsége is kapott további 5századot, azaz 1,35V-ot kapott!

Bingó! Lefutott a teszt, viszont a Linx cirka 30másodperc után csontra fagyasztottam a rendszert, így csak 26másodpercig futtattam, s akkor mentettem le az eredményt!

Akkor próbáljuk meg még egyszer a 3, 8GHz-es órajelet! A CPU feszültséghez nem nyúltam, viszont minden máshoz igen.. Nem segített. Így tehát kizártam, hogy az alaplap lenne a szűk keresztmetszet, mert azért megsúgom, hogy 470Mhz-es FSB-nél jár az alaplap, ami finoman szólva is elég brutálisan jó eredménynek számít 4 magos CPU-val. Na jó, akkor emeljünk a CPU-nak még egy kis feszültséget! Végülis 1, 45125V-on sikerült lefuttatni minden tesztet, de a Linx, már 20 másodperc után hibázott.

Természetesen a többi tesztprogram még tovább gyorsult…

Megpróbáltam a fagyállót, hátha meglesz vele a bűvös 4giga!

De sajnos nem lett meg, még a 3900MHz sem. Itt a vége fuss el véle!

Sajnos az alapfeszültséggel elért eredmény után a lendület nagyon hamar megtört, és a lendület visszaadásához a fagyálló is kevés volt. Mindenesetre egy szavam sem lehet, mert tényleg bitang tuningos CPU-t kaphattam meg czundermák barátomtól erre a tesztre. Tényleg nem mindennapos példány!

ÉS akkor térjünk, vissza az alaplapra!

Közel 480MHz-es FSB-t kényelmesen kipumpált magából a lap egy 4 magos!!!! CPU mellett! Némely X38-as lap 2 magos CPU-val is alig képes erre. Szóval igenis az Abit utolsó tuningra termett alaplapja hozza, sőt túl is teljesíti az elvártakat! Le a kalappal előtte!

Lényeg a lényeg, egy ilyen Abit lap, és ez a Q9400-as CPU igen jó párosítás

A bemutató megtalálható a bacsis-tuning weboldalamon is, sok egyéb érdekes bemutató társaságában

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.