Hirdetés

Untappd lista

Leginkább saját magamnak, lista ha felkerül vagy lekerül egy-hely az Untappd-re.

Mostani lista:

Beeráló - Székesfehérvár
Drink Station Etele / Westend
The Tap Burger & Beer
Zenta Kraft
Keg Sörművház
Mad Tető
Jégkert
Constellation Brasserie
Gravity Brewing
Beer Brothers
Crafty Bar
MadHouse
Kolbizz
Élesztő
First - Dob utca
Mixát
Beer People
Parabolic Lazarus Brewpub
Retró Lángos
Hops Beer Bar
Stifler (korábban Craft Head)
Beerselection
Hopaholic
Csakajósör
Kandalló
Beer Point
Drink Air
Keleti Waiting Room
Budapest Beer Week 2025
Wombat
Drink Station Győr
Lima Pub and Hostel - Győr
Plebs - Szeged
Karavella - Pécs

Badge:
Beeráló
Constellation
Keg
Zenta
Hops Beer Bar
Kandalló
Parabolic Lazarus Brewpub
Drink Station - Westend
Drink Station - Etele

Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka

Jött az infó az iskolából, hogy lehet menni a korábban igényelt laptopért. Pár hónappal ezelőtt lehetőség volt igényelni a gyereknek, így kaptunk az alkalmon, hogy "beszálljunk az internetbe" :DDD
Bár eddig is elvoltak az ifjak a levetett lenovo T szériás gépekkel, de gondoltam hátha adnak egy normálisat.

Ma meg is érkezett a gyári új cucc, laptop, táska egér, már azért eléggé szkeptikus voltam amikor ez a csodálatos papír is kiesett a csomagból:

Gyorsan beütöttem a gép szériaszámát a Dell weboldalán, hogy kiköpje a hardverspecifikációkat.

Nagyvonalakban a csúcskonfig:
Intel N100 CPU - [link]
4GB memória
128GB SSD
11.6" kijelző, 1366x768-as felbontás (ezt komolyan már betiltatnám) :W
Tapipad, billentyűzet minősége kritikán aluli.
Windows 11 64bit

Apróságok amik felcs*szik az ember agyát.

Egy másik fórumon láttam ezt a népszerű topikot, elég jópofa beszélgetések alakulnak ki a különféle témákban, hátha itt is összejön :)

Kezdem akkor: Órák 99%-a
3 hete egy áramszünet után beállítottam a konyhában a két azonos gyártótól származó mikró és sütő egységeket.
Mára úgy 10 percnyi késést szedtek össze egymáshoz :W

2021-ben a termékek 99%-a mondjuk havi szinten legalább késik egy percet. Tök egyszerű lenne egy faék wifi modult beletenni, és NTP-n keresztül szinkronizálni, ráadásul a teljesen értelmetlen DST változást is kezelhetné.
Annó akartam a konyhába egy NTP képes faliórát és egyszerűen nincs.

A birs

Az elmúlt pár héten igazi őszi időnk volt, meg az ismerősökkel beszélgettünk pár dologról. Már eddig is feltűnt, hogy fatornyos kis falunkban rengeteg gyümölcs meg veszendőbe. Sokan nem tudnak mit csinálni vele, inkább megveszi boltban, túl macerás vele foglalkozni meg nem is tudnak igazán jó recepteket.
Pár hete az egyik parkból hoztam 3-4 kiló birset, ebből sajt készült, nem lett az igazi zselés mert pár óra után feladtam a főzést, majd legközelebb hamarabb kezdek neki. Úgyhogy egyre jobban szeretem a birsalmát :)

Na de a lényeg, kiderült, hogy az egyik barátunk szőlőjében van pár birsalma fa, és felvetettem a témát, hogy ugyan nem lehetne-e megszedni a fát :D Némi hudódozás után kiderült, hogy úgyis csak ott rohadna a gyümölcs, de mivel elég érdekes hozzáállásuk van pár dologhoz, nem is hagyta hogy segítsek és még szerdán beállított 50 kiló birssel :)

Pacal blog, 8.rész - saját főzés.

Sajnos eléggé elhanyagoltam a pacal blogot, pedig a legutolsó bejegyzés óta is bőven történtek események a témában. Talán egyszer bepótolom!

De a lényeg, a tegnapi sztori :)
Már jó ideje érlelődött bennem, hogy kellene főzni egy jó pacalt megint, az első itthoni próbálkozások nem voltak rosszak, de azért nem is lett éttermi minőség a végeredmény. A legelsőt elrontottam azzal, hogy a köménymagot és a borsot egyszerre daráltam le a fűszerdarálóban, és a kettő együtt összemixelve adott egy furcsa mellékízt az egésznek. Azóta ezt a technológiát elvetettük, maradtam a mozsárban törős (itt nincs őrölt kömény) módszernél.

Az elmúlt pár héten minden összejött ami a csülkös pacalfőzéshez kell:
- Nincs már dög meleg, de azért bográcsozni nem lehet még kint, az a következő fázis
- Mivel csóróság van, aktívan figyelem az akciókat, az egyik boltban találtam egy jó csülköt féláron, majd pár nappal később egy másik boltban egy nagyobb csülköt elég baráti áron. Ezek mentek a mélyhűtőbe.
- A héten el kellett menjek a Nelsoni üzemegységünkbe meghallgatni a főnök baromságait. Mivel ott van 2 bolt ahol lehet pacalt kapni, a gyártás után hűtőtáskával felszerelve be is vásároltam.
- Találtam friss vöröshagymát is, végre az idei termésből, plusz hibátlan paprikákat.
- Felénk a zsírszalonna kb. nem létező dolog, de sikerült jó zsíros bacon nyesedéket találni. Ez manuka fán füstölt bacon, és a legjobb cucc, de általában elég húsos, most szerencsém volt :)

Évösszegző 2018

Jópár éve sikerült hasonló bejegyzést összehozni [link], most is csak címszavakban.

Miután visszajöttünk a 16 hónapos kiruccanásból, kellett pár hónap mire 2017 végére rendeződtek a dolgok. Gyerekek iskolába / oviba, de sok más miatt eseménydúsan indult a 2018.

Pénzügyi dolgok:
- Sikerült "kiakasztani" a főbérlőt miután visszajöttünk, keményen alkudtam a bérleti díjon, majd a végén megegyeztünk, hogy eladja a házat inkább nekünk :D Némi tervezés meg pénzek mozgósítása után a tranzakciót február elején lezártuk, komplett bankváltással együtt. Ez végül elég jó döntésnek bizonyult, ha tartjuk az ütemtervet, 6-8 éven belől kipörgetjük a hitelt.
- Újra beindult az AirBnB, év elején szépen pörgött, télen azért elég szellősen voltak az emberek, most november eleje óta pedig ismét nagy a pörgés.
- A céges kocsit visszaadtam, inkább használom a sajátot mert nem sokat megyek vele, így jobban megéri. Egy egész jó Mazda CX-5-öt vettünk, van pár hülyesége de nem rossz.
- A rizikós részvénybefektetés még nem az igazi, még tanulni kell a kiszálló / beszálló pontokat, jelenleg kb 5%-os minuszban van.
- Egyéb bizniszek is szépen lassan alakulnak, de semmi komoly.

Újévi lencsemalac újragondolva

Mostanában itt a logout-on néhány kollega bejegyzése kb. a nép elleni izgatás kategóriájába esik (ugye bitpork :DDD), úgyhogy ideje egy kicsit visszavágni!
Régi szokás szerint újévkor / szilveszterkor malacsült + lencsefőzelék kombóval készülnek az emberek.
Na ebből persze kijutott már nekem mindenféle úgyhogy idén inkább improvizáltam minthogy megint ezekkel találkozzak:
- Igazi Kádár kori menzaillatú, vizes-lisztes roppanós lencsefőzelék
- Teljesen ízetlen malacsült
- A malacbőr vagy olyan mint a cipőtalp vagy rommá van égve, vagy félig nyers.

Kicsit tovább bonyolítottam a helyzetem azzal, hogy felénk a boltban elég ritka vendég a lencse, csak pirosat találtam eldugva a polc legalján, de bedobtam a kosárba még December 30-án egy szimpatikus húsos első csülökkel.

Elsején még volt elég sok maradék, és mivel "szögénység" van, a jóféle házi készítésű indiai butter chicken nem mehet kárba, ezért most 2-án készült el a "lencsemalac".

Pacal blog, 7. rész

Ez most sajnos egy rövid és kép nélküli bejegyzés lesz :(

Pár hete hoztunk egy-egy adag ebédet az Anyám Tyúkjaiból. [link] Eddig teljesen pozitív volt a hely amikor ott voltunk, a bodagok rettentő jók, meg az összes többi kaja is amit próbáltunk.
Úgyhogy kaptam az alkalmon, és kértem egy pacalt.
Kicsit gyanus volt, hogy a feleség jó ideig oda van :), de a multkor én is eluntam az életem mire megkaptam a kaját. Miután megjött az étel, gyorsan neki is láttunk, pékségből friss kenyér, egy kis plusz zöld erős paprika szeletek a pacal tetejére. Jóízűen elfalatoztam, de kellett még utána valami kaja még, hogy jól lakjak.
Összességében finom volt a pacal, de az összkép sajnos nem a legjobb, mivel drága volt, kevés volt az adag és sokat is kellett rá várni.
Kép nincs, mivel az ételhordóban nem nézett ki jól.

Parkolás: 3/5 (Széchenyi téren általában van hely, de fizetni kell)
Kiszolgálás: 2/5 (normális pincérek, de egy élet mire elkészült a kaja elvitelre)
Íz: 4/5 (finom, kicsit sós, a csülök jó)
Adag: 3/5 (nem laktam vele jól még bőven fért volna az ételhordóba)
Ár/érték:2/5 (2150Ft a pacal, ez a legdrágább eddig Szegeden, én többet vártam volna tőle ízben is és adagban si).

Pacal blog, 6. rész

Mult hétvégén Sopronban és Bécsben töltöttünk jópár napot, tervben volt ott is pacalozni pár helyen (Gyógygödör, stb) de sajnos nem jött össze :( Csak a Hétpecsét vendéglőben ettem egy szalontüdőt ami szintén elég átlagos volt.

De hétfőn amikor hazafelé indultunk a gyerekek megjátszatása után, már elkezdtem fenni a fogam egy jó kis útszéli csárdára ahol ehetünk egy jót. Mivel pont fagypont közeli volt az idő, meg óvatosan vezettem, így az üzemanyag egészen a Lajosmizsei Szél Csárdáig kitartott.[link] Ez egy nagyon korrekt hely az M5-ön, már megálltunk itt egy párszor, és még nem csalódtam. A kiszolgálás is jó, kajamennyiség meg a minőségre se volt még panasz.

Itt rendeltünk előételnek egy gombalevest kettőnknek, én persze pacalt (szigorúan krumpli nélkül), Éva pedig harcsapaprikást kapros-túrós csuszával.

A gombaleves fincsi volt, csillapította kicsit az éhséget amíg meg nem jött a várva várt főétel: