2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Enermax tápegység felélesztése és néhány jótanács

    Köszöntök mindenkit!

    Bemutatom mi történhet akkor, ha a tápegység tulajdonosa saját maga kísérli meg a javítást

    Nagyon hosszúra nem akarom elnyújtani a dolgot, remélem a lényeg átjön. Elárulom, nem vagyok sem műszerész sem villanyász, de érdekelnek a mikroelektronikai dolgok, modellezés, CAD és egy időben a PC modding/casecon is.

    Néha a user aki kevésbé járatos az elektronikában, de bátor és a feladat sem tűnik nehéznek úgy dönt megpróbálja megjavítani. Helytelenül jár el. Például áthidalja az üvegbiztosítékot vagy fordított polaritással cserél ki egy elektrolit kondit és... jön a füst :(

    Ennek következményeit egy Enermax tápon mutatnám be. Az egység nem mai darab. 2004-es gyártású, aktív pfc-s, kéttranzisztoros forward topológia, a szekunderen kettősdiódákkal történik az egyenirányítás. Gyárilag Hitachi és CEC kondikkal van szerelve a táp.
    Tapasztalataim szerint ezeket a CEC márkájú kondikat minőségi és noname gyártók is előszeretettel használják szekunder oldali szűréshez. A pce-tur/tul sorozatú kondik megfelelő kapcsolásban, ahol nincsenek nagyon terhelve és nem süti őket semmi nagyon sokáig bírják. Akár 13 évig is tartják a paramétereiket. Ősi AT és ATX Seasonic, High Power, Enermax és pár gagyi tápban elég jól tartották magukat, nem púposodtak meg. Persze ez sok tényezőn múlik, és nem akarok általánosítani!

    Folytatás...

    FinalCaleb 11 éve 10

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.