2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • A bulvár, a szaksajtó és a politika

  Hogyan lehet olyan emberekhez politikai üzeneteket eljuttatni, akiket nem érdekel a politika?

  Úgy, hogy odateszik a politikai üzenetet burkoltan/bújtatottan, ahol nem számítunk rá, és ahol talán észre sem vesszük, hogy az politikai üzenet. Így valamilyen módon talán befolyásolnak minket is, és így a végén esélyes, hogy egy véleményen leszünk. Másrészt egy egy youtuberre/műsorvezetőre felnézünk (lehet, hogy nem tudunk róla), szeretjük a stílusát, munkáját, szimpatizálunk vele, így mikor valamiről véleményt formál, akkor az nekünk igen is számít.

  Mire gondolok itt, konkrétabban?
  Arra, hogy nem politikai szaklapok is politizálnak, és sokszor észre sem vesszük.
  Például egy sportújság ír a stadionépítésről, egy autós újság ír az utak minőségről, adók mértékéről, vagy a bürokratikus ügyintézések nehézségeiről (totalcar és trump, totalcar és a családpolitika 7 bekezdésig politizál), egy telekommunikációval foglalkozó portál a forint/euro árfolyamról ("de ez 20-25 ezer forintot akármikor ugorhat, ha a derék pénzügyminiszter

  Folytatás...

  ArthurShelby 6 éve

 • Szabad-e az internet?

  Az internet és szabadság szavak mára lassan összeforrnak, pedig én úgy érzem, hogy ez egyre kevésbé van így, és néha már csak a látszat marad.

  Ma már nagyon sok helyen lehet kommentelni, véleményt kifejezni, viszont mivel idővel nagyon megnőtt az illegális/tiltott tartalom megosztás mértéke, illetve a mocskos/sértegető beszéd, így megjelentek a moderátorok is, akik kommenteket törölnek, tartalmakat távolítanak el. Ez érthető, hiszen a tartalmak sok esetben illegálisok, és a kommentek sértők.

  De ki dönti el, és mi alapján, hogy mi sértő, és mi nem? Mi jelenhet meg és mi nem? Egy moderátor kinek tartozik felelősséggel ha töröl? Az államnak, egy adott cégnek vagy talán senkinek? Számon tudom-e ezért kérni? Mert facebook komment bejegyzésért, illegális tartalom megosztásáért ítéltek már el embereket, viszont azért, mert valami nem jelent meg, azért még nem. Nem is nagyon lehet számonkérni.

  Az internet olyan nagy, hogy könnyű rajta eltévedni, néha nehéz megtalálni valamit. Az, hogy pl a google milyen találatokat/cikkeket dob fel, és milyen sorrendben igenis releváns (mert így könnyű valamit a felhasználó orra elé tolni, illetve valamit elrejteni). Többek között erre mondja Fábry, hogy jó dolog az internet, csak tudni kell mit kell beírni (nem mindig a p*na.hu-t kell nézegetni :D )

  Folytatás...

  ArthurShelby 6 éve 125

 • Mag, amit nem nevezünk nevén

  A torrent szó egy szlenges kifejezés, a hivatalos neve BitTorrent.
  Szinte mindenki használja (N-kór), de a fórumon mindenki csak virágnyelven emlegeti, pedig a torrent, mint technológia legális (ezt ki is hangsúlyozzák a használói), és egy nagyszerű fájlcserélő rendszer. De a legtöbbször nem linux disztrók, hanem filmek, zenék és programok megosztására használják, ami mint közismert, illegális.

  Technológia:
  A lényege, hogy az adott fájl (vagy akár mappa) nem egy adott szerveren, hanem több helyen (mint pl pc, laptop, nas...) van és így sokkal gyorsabb lehet a letöltés. Ahhoz hogy ez meg tudjon valósulni 3 dolog kell:
  1. feltöltők (peerek), (mezei otthoni felhasználók, akik használják a torrentet)
  2. egy fájl, aminek darabolási részleteit a torrent tartalmazza (így egy-egy szeletet más-más embertől lehet letölteni, így lesz gyors)
  3. egy irányító központ (tracker)
  Ez így egy olcsó megoldás, hiszen nem kell egy központi szervert fönntartani a megosztandó fájloknak, hiszen azok a felhasználóknál vannak, és gyors is (mert sok felhasználó van).

  Folytatás...

  ArthurShelby 6 éve 7

 • Soros, filantrópia, spekuláns, független sajtó, gyűlöletkeltés, CEU, NGO

  Figyelem! Ez a bejegyzés saját vélemény, amivel lehet vitatkozni, de csak kulturált formában, értelmes emberek módjára! (a továbbiakban mindenhova odaértendőek a szerintem, véleményem szerint... szavak)

  Ezekben a kérdésekben kétlem, hogy a vitának lenne meggyőző ereje, inkább ahhoz visz közelebb, hogy megismerjük egymás véleményét, és talán normális hangnemben tudunk vitatkozni (level 1).

  Ma a politika, és ezek a témák egy elég ingoványos talaj, mert pár szó, szókapcsolat, fogalom túl van misztifikálva. Ez (szerintem) kevésbé köszönhető a pártoknak/politikusoknak, ez főleg köszönhető a médiumoknak. Ha egy jobb és egy baloldali érzelmű ember elkezd vitatkozni, akkor a másik gyorsan agymosott, 1bites... emberré válik. (Ezért is próbálom hangsúlyozni, hogy ne nézzük le a másikat, tiszteljük egymást).

  Linkelgetés, mi a hiteles hírforrás:
  Egy vitában bizonyító tényezőként/érvként cikkeket szoktak linkelni egymásnak az emberek. Az egyik 888-at, a másik 444-et (és a többi). Aztán ezek után jön, hogy a 888-on csak hazudnak (múltkor is megbüntették őket), ne onnan linkelj/bizonyíts, hanem az 444-ről. Ennek nyilván a párja is megvan, hogy a soros 444-ről linkelsz, a múltkor őket is megbüntették... .

  Folytatás...

  ArthurShelby 6 éve 3

 • Így veszek elektronikai eszközöket

  Mindig is érdekeltek a kütyük. Laptopok, telefonok, routerek (és újabban az autók is). Először csak magamnak vettem, de mivel egyre nélkülözhetetlenebbek sajnos ezek az eszközök így én váltam a családi eszközbeszerzővé, karbantartóvá.

  Ezek az eszközök mindig magas áron indulnak, de az értékvesztésük óriási (kb mint az autóknál), és szerintem koránt sem érnek annyit, amennyit új korukban elkérnek értük (saját vélemény!)
  Például egy telefon számomra nem ér meg 100ezret sem, egy laptop 500-at...és így tovább.

  Ezen okból kifolyólag használt eszközöket szoktam vásárolni. Anno a legelső alkalommal jól megégettem magam, de annál többet tanultam. Mindenki követ el hibákat, de a lényeg, hogy tanuljunk belőle!

  Így kikötöttem az apródon, későbbi nevén jófogáson, ritkán vaterán (a hardveraprót utólag ismertem meg, itt kicsit magasabbak talán az árak, cserébe kisebb a rizikó, megbízhatóbb az eladó).

  Mondhatom, sok jó, és nagyon jó üzletet csináltam, a jéghegy csúcsa: asus ac87u 22ezerért, később asus ac87u 25ezerért, dell e6440 újonnan 150ezerért (i5 4300m, 8GB ram), sony 50w756c 130ezerért (biztosítás+garancia), vettem egy BB Z10 4G-t 27ezerért 1-1,5évvel később eladtam 30-ért, új kingston hyperx savage 240GB 20ezer ft-ért, új skagen 20ezerért... . Sok szimplán jó üzletem is volt (ilyenből van a legtöbb), de sajnos az elején volt 2 rossz is.

  Folytatás...

  ArthurShelby 6 éve 19

 • Asus router overclocking (túlhajtás)

  Figyelem! Ezzel téglásíthatod a routered, és bukod a garanciát!

  SSH-n jelentkezzünk be (én putty-t használok).
  Először nézzük meg az eredeti értékeket, hogy ha kell, vissza tudjunk rá térni később (ezt írjuk föl magunknak, hogy később meglegyen):
  nvram get clkfreq
  (az első érték a cpu frekvanciája, a második, a vessző utáni pedig a ram-é)

  overclocking-hoz:
  nvram set clkfreq=1200,800
  nvram commit
  reboot

  Az 1200 a processzor (cpu) frekvenciája, és a 800 pedig a RAM-é (figyelem, az értékek típus, és hardver verziótól függően mindenkinél másak!).
  Merlinnél és HGG-n a "Tools" fülön tudjuk nyomon követni a hőmérsékleteket.
  Mindig nézzünk utána túlhajtás előtt, hogy mik a router eredeti értékei, hogy vissza tudjunk rá térni gond esetén!

  Újabban a gyári és merlin firmware-k blokkolják ezt az overclocking módot úgy, hogy router szoftvere összeveti az nvram adatokat a CFE nvram-jának adataival, és ha a kettő nem egyezik, akkor a cfe-ből átírja az nvram-ba.
  Erre két megoldás van:
  1. HGG-t használsz (teszteléshez ez a legideálisabb)
  2. Módosítod a CFE-t (nagyon veszélyes!) (erre nem hat ki a factory reset, vagy a firmware frissítés)
  3. Régi fw-t használsz, ahol még nem volt ilyen tiltás

  Folytatás...

  ArthurShelby 6 éve 7

 • Transmission telepítése asus routerekre

  Alapfeltételek: asus router merlin/HGG firmware-vel, külső merevlemez usb csatlakozóval, telepített putty (vagy valamilyen ssh kliens)

  I. Előkészületek:
  -Ext3/4-re formázott merevlemez
  -Merlin/HGG fimrware föltelepítve (ott aktív csak a jffs beállítás, de ha mindenképp a gyári fw a cél (pl aimesh miatt), akkor így is jó elvileg)
  -Uninstallált Download Master (mivel transmission alapú, ütközne a kettő)
  -Pár beállítás: adminisztráció->rendszer fül: SSH engedélyezése (LAN only), JFFS engedélyezése (Enable JFFS custom scripts and configs) (a beállítás érvénybelépéséhez újraindítás kell)

  Csatolási ponttal való tisztában levés (én címkének hívtam, de nevezik még label-nek is).

  Az a jó, ha egyedi neve van (pl maxtor, wd), mert ha a gép nevezi el (sda1, sdb1) ott később gond lehet, újraindítás után (melyiket csatolja föl először...). Ez címke rész majd a swap résznél fog kelleni, illetve az elején, hogy hova legyen telepítve az entware.

  Folytatás...

  ArthurShelby 6 éve 3

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.