2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

A bulvár, a szaksajtó és a politika

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hogyan lehet olyan emberekhez politikai üzeneteket eljuttatni, akiket nem érdekel a politika?

Úgy, hogy odateszik a politikai üzenetet burkoltan/bújtatottan, ahol nem számítunk rá, és ahol talán észre sem vesszük, hogy az politikai üzenet. Így valamilyen módon talán befolyásolnak minket is, és így a végén esélyes, hogy egy véleményen leszünk. Másrészt egy egy youtuberre/műsorvezetőre felnézünk (lehet, hogy nem tudunk róla), szeretjük a stílusát, munkáját, szimpatizálunk vele, így mikor valamiről véleményt formál, akkor az nekünk igen is számít.

Mire gondolok itt, konkrétabban?
Arra, hogy nem politikai szaklapok is politizálnak, és sokszor észre sem vesszük.
Például egy sportújság ír a stadionépítésről, egy autós újság ír az utak minőségről, adók mértékéről, vagy a bürokratikus ügyintézések nehézségeiről (totalcar és trump, totalcar és a családpolitika 7 bekezdésig politizál), egy telekommunikációval foglalkozó portál a forint/euro árfolyamról ("de ez 20-25 ezer forintot akármikor ugorhat, ha a derék pénzügyminiszter kinyitja a száját"), a nemzeti mobilszolgáltató kérdéséről, vagy egy youtuber a videó közepén véleményt formál egy politikai üggyel kapcsolatban.

Nyilván mindenhol vannak határterületek, és mindent/mindenkit érint a politika. Sőt, mivel ezek szaklapok, foglalkozniuk is kell ezekkel a kérdésekkel. Nekem csak annyi problémám van, hogy nincs ott a jel, hogy "Figyelem politikai tartalom!", mint másol, hogy a műsor termékmegjelenítést tartalmazott, így nem vesszük észre, hogy valahol minket is formálnak/irányítanak. Ha én echo/atv/hírtv-t nézek, tudom mire számítsak, és politikai tartalomra számítok, ha odakapcsolok, nem így pl a comedy centralnál.

(a másik ilyen a mantra: ha valaki sokszor hall egy hazugságot, a végére már elhiszi, hiába tudta az elején, hogy nem igaz)

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.