2022. október 6., csütörtök

Gyorskeresés

A rendszeres "rendszergazda" III. - The End

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Aki az előzményekre kíváncsi, olvassa el az első és második részt. A lustábbaknak röviden: informatikusként egy szakmai szempontból rettentően idegesítő ember a kollégám, aki "rendszergazdának" nevezte ki magát.

Akik már ismerik a főhősünket, biztosan kíváncsiak, hogy miért szerepel a címben a film végét jelző The End. Nos, két lehetőség merülhet fel.
Az egyik, hogy e sorokat már a túlvilágról írom, mert végül csak elpattant az az ér az agyamban, a másik, hogy szeretett kollégám többé már nem a kollégám.
Szerencsére az utóbbira tippelőknek volt igazuk. Igen, megszabadultam az idegrendszeremet pusztító két lábon járó átoktól, beköszöntött az Ultimate Peace of Mind, a tökéletes lelki béke! Mi történt? Hogy szabadultam meg tőle? A miértre a válasz ugyanannyira megdöbbentő, mint maga az ember:
F e l m o n d o t t.
Alacsony fizetését nem tartotta reálisnak a a magas rendszergazdai tudásához képest. Így szinte egyik napról a másikra lelépett, a hír hallatán szomorú arcot vágva gondolatban pezsgőt bontottam.

Ebben a harmadik, utolsó részben, mellyel a sorozat trilógiává bővül, összeszedtem a maradék emlékfoszlányokat és rövid feljegyzéseket. Öveket becsatolni, vérnyomáscsökkentőt bekészíteni!

"- Miért, van különbség a netbook és notebook között?"

"- Kösd már be te a ház alaplapi kábeleit, én sosem szerettem csinálni!" (persze megértem, én sem szeretek kvantumfizikai egyenleteket megoldani)

# Kapott egy nemes küldetést, hogy küldjön el 9db frissen készült fényképet emailben. Több, mint 40MB volt összesen, mondanom sem kell, a fogadó freemail(?) fiók elutasította. Hiába adtam neki egy tippet, hogy méretezze át, nem tudta hogyan kell.

"- Azt hogy nézted meg, hogy mikor kapcsolták be a gépet?"

"- Ezek az új tápok kompatibilisek? Azért írjuk fel, hogy milyen márkájú van a gépben."

# Windows 2008 szerveren a hálózaton lévő minden egyes géphez, plusz irodákhoz külön felhasználói fiókot hozott létre, hogy mappákat osszon meg. El lehet képzelni azt a bejelentkező képernyőt kb. 50-60 felhasználóval.

# Egy toll formájú, rohadt erős teleszkópos mágnest vett arra az esetre, ha egy csavar a gép belsejébe esne.

"- Volt valami programom valahol, amivel át lehet menteni a gif-et jpg-be." (aha, ismerős, valami Paint volt a neve, nem?)

"- Azért tart fél óráig, míg elindul a nyomtatás, mert biztosan kevés a festék."

# Háromszor telepített újra egy gépet, mert az Office telepítő hibával leállt. Végül kipróbált egy másik DVD-t.

"- Videóvágáshoz minél erősebb és drágább VGA kártya kell."

# Épp szétkaptam egy gépet, gondolta jön okosodni. Mutogatott és kérdezgetett. A PCI slotot PCI-Express-nek nézte. A PCI-Expresst pedig memória slotnak.

# Új gép, csak SATA alaplapi csatlakozóval. Be akar tenni egy IDE vinyót, de sehogy nem akart a floppy csatlakozójába belemenni. (még szerencse)

"- Vegyünk egy külső kártyaolvasót, de nem nagyon bízok az USB-ben, vegyünk egy beépíthetőt is." (hmm, a beépíthető vajon hogyan csatlakozik az alaplapra... csak nem USB-n?)

# Átlagos gép telepítésekor feltesz 5 féle böngészőt, 3 féle levelezőt + 40 felesleges sz*rt, mert a saját gépére is fel szokta tenni otthon.

# Driver Geniussal keres drivert laptopra, talált egy 'Intel Rapid Storage Driver'-t, erre azt mondja: "Ez biztosan a tócspad lesz."

"- Szerintem ne tegyünk ehhez a géphez nagyobb monitort, mert akkor XY program nem fog elindulni."

# Egyszer hozott egy gépet, hogy nem indul a Win, mert a prociját kicserélték egy másik gépben lévővel. Mondtam neki, hogy érdekes, mert tudom, hogy az egyik Intel, a másik AMD. Nem értette, hogy szerintem mi olyan furcsa ezen. Végül kiderült, hogy csak a vinyókat cserélték ki. Mondjuk azt sem értette, hogy miért nem akar működni egy AMD gépen egy Intelesről készített ghost klón.

# Szerinte egy 19" monitornak jó az 1024x768 felbontás, de valamiért olyan nagyok az ikonok. Telefonon hívott, mert ezt nem tudja megoldani.

"- Az ogg nem sima hang. Az mp3 és a wav az, de ez valami tömörített." (szakértő rovatunkat olvasták)

Az első rész írásakor még álmodni sem mertem volna, hogy csupán három epizódig fogok eljutni, bár azt sejtettem, hogy öt rész után tennem kellesz majd valamit az egészségem és az ép elmém megőrzésének érdekében. Komolyabbra fordítva a szót, habár tudom, hogy külső szemlélőként (és utólag már nekem is) viccesek ezek a mondatok és esetek, ezeket hallani és átélni elég idegtépő volt. Visszaolvasva az eddigieket, néhányunkban felmerülhet, hogy ez már túlzás, biztosan én találtam ki, de sajnos ez az ember létezik és jelenleg rendszergazdai állást keres. Az ég óvjon mindenkit.

Hozzászólások

(#1) dosailord


dosailord
tag

Én azt nem értem, állásinterjún hogy ment át ez a csávó amikor felvették melléd.

(#2) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Minden ki nem mondott kívánságod így teljesüljön. :)

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#3) blackrulz


blackrulz
nagyúr

#patch kábelt készít a leleményes rendszergazda
>hogy lehet tesztelni hogy jó lette e?
kolléga:
>dugd be a switch-be mindkét végét, ha felvillan jó vagy

bedugta

#szerver csupán másfél talicska hálókarival épp az egyik ip-jét kéne kibogarászni

>ipconfig
kiköp másfél oldalt, rg mereszti a szemét mint aki sose látott ilyet.

kolléga a helyi rendszergazdához poénból
> még jó hogy nem /all-al kérdezted le

rendszergazda lekérdezi /all-al is tuti ami biztos

When you want a circus you exalt the clowns

(#4) #04441088


#04441088
törölt tag

Az 1., 2. rész is nagyon jó volt és ez se maradt el tőlük. :R

(#5) dabadab válasza #04441088 (#4) üzenetére


dabadab
titán

Ize, ket kerdesem lenne:
1. A csavarkiszedo magnessel mi a gond?
2. Tenyleg olyan magatol ertetodo, hogy egy inteles gepen nem indul el egy AMD-s gepen keszitett ghost?

szerk: bocs, nem valasznak szantam

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#6) zone válasza blackrulz (#3) üzenetére


zone
őstag

A switches sztori fájt. Viszont az az emberke legalább tudott kábelt készíteni. :)
Az ilyen hurok a switchben tud meglepetést okozni. Volt, hogy az egész épületben egész délelőtt nem volt net, erre az egyik nagyokos kihúzta a gépéből a netkábelt és bedugta a switchbe...

(#5) dabadab
1 - Személy szerint nem szívesen matatnék mágnessel egy vinyó közelében.
2 - Azt hiszem sokkal valószínűbb, hogy nem fog működni. Volt hogy egy gép csak az alaplapban tért el a másiktól és nem indult a Windows.

[ Szerkesztve ]

YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

(#7) kmisi99 válasza zone (#6) üzenetére


kmisi99
addikt

Általában pont az alaplap a kritikus pont hogy indul e a win ghot egy gépen vagy nem. Minden más pont nem érdekli a wint kb.

(#8) dabadab válasza zone (#6) üzenetére


dabadab
titán

"Személy szerint nem szívesen matatnék mágnessel egy vinyó közelében."

Egy ilyen kis magnessel, mint amit leirtal, gyakorlatilag lehetetlen kart tenni egy HDD-ben.

"Azt hiszem sokkal valószínűbb, hogy nem fog működni."

Lehet. De mondjuk a dolog messze nem egyertelmu es messze bonyolultabb es specifikusabb okai vannak annal, mint hogy emiatt lelamazzon valakit az ember - peldaul engem az szokott meglepni, ha nem indul a siman atultetett rendszer es amikor nem indul el, akkor is annak sokkal tobb koze szokott lenni a storage driverekhez (mondjuk altalaban azokkal is csak Windowson szokott nyug lenni), mint a CPU-hoz.

Persze, vilagos, atjott, hogy az adott kolleganak inkabb csatornat kellene pucolnia ilyen szakertelemmel, csak amikor az ember mas hibain szornyulkodik, akkor fokozottan kell figyelni arra, hogy sajat maga nem kovessen el hasonlo hibakat :)

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#9) Jim Tonic válasza zone (#6) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

A HDD gyakorlatilag egy Farraday-kalitka. Te azon nem fogsz áthatolni mágnessel. Vagy akkora elektromágnes kellene hozzá, amit otthon nem fogsz tudni megépíteni. Ott neki volt igaza.

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#10) DeFranco válasza Jim Tonic (#9) üzenetére


DeFranco
nagyúr

A Faraday kalitka mágnesesség ellen is véd?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.