2022. szeptember 27., kedd

Gyorskeresés

Újra divatba jöhetnek a billentyűzetes telefonok?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az indiegogo oldalán nézelődve két Androidos telefont is találtam, melyek fizikai billentyűzettel rendelkeznek.

Egyikük az Astro Slide a Planet Computer műhelyéből. A cég már korábban bizonyította, hogy képes teljesíteni a kampányát két hasonló készülékkel, bár azok inkább PDA jellegűek voltak. A legolcsóbb opció €491 és 24 különböző nyelvű kiosztással választható. A fontosabb adatok:
Méret: 17.24 x 7.65 x 1.78 cm, 6.39 inch, 2340x1080, 403 ppi
Chipset, GPU: MediaTek Dimensity 800 MT6873, Mali-G57 MC4
OS: Android 11, Linux OS kompatibilis
RAM, tárhely: 8GB, 128GB + microSD
Akku: 3500mAh Frissítve! 4000mAh
Egyéb: 3.5mm jack, 2x(!) USB-C, rádió, NFC, dual-SIM, 5G, WiFi 6

A másik telefon a Pro1 X, az F(x)tec és az XDA (a talán legnagyobb online Android közösségi oldal) közös erőfeszítésével jön létre. Itt kisebb a billentyűzet mérete és csak négy féle kiosztás rendelhető. A 128GB verzió ára €537, a 256GB €702. Specifikációk:
Méret: 15.4 x 7.36 x 1.39 cm, 5.99 inch, 2160x1080
Chipset, GPU: Snapdragon 835 MSM8998, Adreno 540 Frissítve! Qualcomm 662, Adreno 610
OS: Android 9 / LineageOS 17 / Ubuntu Touch
RAM, tárhely: 6 / 8GB, 128 / 256GB + microSD
Akku: 3200mAh
Egyéb: 3.5mm jack, USB-C, rádió, NFC, osztott dual-SIM, LTE, WiFi 5

[link]

Mindkettő billentyűzete rendelkezik háttérvilágítással. Egyik sem mondható olcsónak, főleg azt figyelembe véve, hogy a Pro1 X-ben lévő SOC már közel 4 éves (ugyanez volt a Galaxy S8, LG V30 és Pixel 2 telefonokban). (Frssítés: A Snapdragon 835 elérte a támogatott időszak végét, így februárban lecserélték a 2020-as megjelenésű 662-re. Azért nem választottak 5G chipet, mert ahhoz túl sok mindent kellett volna áttervezni.) Viszont 2021-ben nem igazán van más választása valakinek, ha ilyen kialakítású mobilt szeretne.

Az Astro Slide egyértelműen nyer a hardveres összehasonlításban. Főleg a 2 USB-C port érdekes, bár a közel 2cm-es vastagság nem túl barátságos. Azonban a Pro1 X-nek is vannak előnyös tulajdonságai: legfőképp a javíthatósága - 5 csavar eltávolítása után cserélhető a kijelző, az akkumulátor is kivehető. Szoftveres szinten pedig biztosan nem lesz sok gond az XDA-val a háttérben.

Habár mindkettő tetszik, személy szerint az Astro Slide-ot választanám a frissebb hardver és a nagyobb billentyűzet miatt. Az is igaz, hogy inkább csak a kütyümániás oldalam venné meg. Talán kivárom, amíg használtpiacra kerül egy darab jobb áron. Ha a Pro1 X 250-300 euro környékén lenne, azon sem gondolkodnék sokáig.

Valaki támogatta valamelyik kampányt? Kinek melyik tetszik jobban?

Hozzászólások

(#1) waccamár


waccamár
senior tag

A címre a válasz egy határozott NEM :D Persze, van akinek ilyenre van igénye, de attól mert lesz pár indigogo-n finanszírozott modell, attól még nem jön vissza a divatba.

Eleve szerintem kellően (nagyon) gyorsan lehet írni touchscreen-en is.
Akinek ez nem elég, annak ott van a swipe-olós írás, nem tudom mi a feature pontos neve. Szoktam használni, még a sima touch-nál is gyorsabb és kellően pontos.
Aztán ott van a már magyarul is teljesen királyul működő speech-to-text. Ezt is sűrűn használom, pl. utcán amikor lefagy a kezem, vagy autóban, stb.

Tehát én nem igazán értem a létjogosultságát a fizikai billentyűzetnek. Persze megértem és elfogadom ha valaki azt gyorsabbnak érzi, vagy simán csak noszalgia miatt szeretne.

(#2) Luck Dragon

Szerintem sem tér vissza fizikai billentyűzet .

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#3) tboldi


tboldi
nagyúr

Nekem sem kellene egyik sem, de eszembe jutott egy videó.

Meg egy másik is. Bár monitoros, de a lényege igaz lehet a telefonokra is.

[ Szerkesztve ]

(#4) zone válasza waccamár (#1) üzenetére


zone
őstag

Régebben is megvolt ezeknek a felhasználói tábora. Mostanában persze kevesebbet utaznak az emberek, de többféle munkához is jól jöhet. Programozás, konzol elérés, hosszabb szöveg gépelése. Engem csak az ára tart vissza.

YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

(#5) lolller


lolller
tag

Nem valószínű, mert a tartalomfogyasztás miatt az egyre nagyobb kijelzők felé megyünk a billentyűzet ebből, csak jelentősen kitakarna.

Én is gondolkodtam, hogy leváltom a p20pro-m egy BB-re vagy akármire ami fizikai, de aztán gyorsan lebeszéltem magam róla.

varázslatos szidalmak és a mágikus licencszerződések, mindkét fél megidézi maga irányítható jogászait, számtalanszor fölhangzik az "OWNAGE" szó, végül a legerősebb támadásban megidézik Kotickot és Newelt is. by:Necroman_Mk2

(#6) Precorus


Precorus
tag

Ha nincs elég hely hogy tíz ujjal gépeljek, nem kell. Ahhoz meg kellene vagy 10 hüvelyk, ami megöli a tényt, hogy telefon, és csak zsebre kell vágni.
A fentebb említett speech to text funkciót próbáltad?

Könyvtár == Old-school Netflix

(#7) tboldi válasza Precorus (#6) üzenetére


tboldi
nagyúr

Én Apple Watchon imádom a diktálást, néha ugyan hülyeségeket ír, de elég jól használható. :K

(#8) waccamár válasza zone (#4) üzenetére


waccamár
senior tag

hát nemtudom... Valid lehet amit írsz, de kíváncsi lennék a valós felhasználói szokásokra és igényekre. Venne-e ilyet tömegesen az, aki a fenti táborba tartozik? Vagy már megoldotta máshogy?
Akinek igénye van ide-oda mászkálás közben hosszabb szöveg írására, konzol elérésre, stb., az tud venni ultrabook-ot, ami aztán tényleg bárhol elfér. Oké nem zsebben, de nah :)

(#9) janeszgol


janeszgol
nagyúr

Nem rossz koncepció, de szerintem nem pont a hétköznapi telefonos szokásokra való már.

[ Szerkesztve ]

(#10) #90088192


#90088192
törölt tag

En orulnek neki, mert vizes/olajos kezzel sokszor kellemetlen akar felvenni a telefont is. Tudom tudom, ne rinyaljak :DDD

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.