2021. június 18., péntek

Gyorskeresés

Steelseries Arctis 7P Black | Bemutató

Írta: | Kulcsszavak: steelseries . arctis . 7P . wireless . headset . gamer . fejhallgató . playstation . ps . ps5 . ps4

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdvözöllek titeket. Itt a konzolgeneráció váltás a nyakunkon, van akinek sikerült beszereznie a jövő hardverét már és van aki még várja a sorát. Magam részéről a Playstation játékosok táborát erősítem és a soromra várok, de amíg eljön az én időm addig gondoltam beszerzek egy új fejhallgatót ami majd kihasználja a PS5 képességeit. Eddig egy Sony Platinum fejhallgatót használtam többé-kevésbé elégedetten és ebben a kategóriában kerestem az utódját is. A legtöbb helyen a Steelseries eszközei kapták az ajánlások túlnyomó részét, az Arctis 7P ráadásul már fel van készítve a nextgen konzol Tempest 3D Audio támogatására is. Árban picivel van a Platinum felett, viszont a PS5 mellé készült Pulse 3D fejhallgatónál már jelentősen drágábbnak bizonyult, de mivel ez egy olyan eszköz amiben hosszú órákat fogok eltölteni, ezért a kényelem elsődleges szempont, és a leírások illetve egyéb eszközökkel szerzett tapasztalataim alapján maradtam a Dánok megoldásánál.

Miután elhatároztam magam elkezdtem vadászni a kiszemeltre és arra a megállapításra jutottam, hogy sehol sem lehet kapni boltban, feketében ráadásul a gyártó saját webshopján lehet csak megrendelni is. Nem maradt más, regisztráció után beállítottam, hogy értesítsenek ha készletre kerül. Persze a mai automatizált világban mire eljut az információ az emberhez addigra lehet késő és az első értesítéssel így is jártam, mire kosárba raktam volna megint elfogyott. Semmi baj, a PS5 megrendelésekkel/vásárlással való tapasztalataim alapján ment be webshop figyelő appba a fejhallgató és a következő eresztésről már nem is maradtam le. Megrendeltem, és ~58ezer forintnyi euróért cserébe a következő hét elején már meg is kaptam. Egyenesen Dániából jött a csomag, GLS-sel ingyenes szállítással és nyomkövetéssel. Ilyennek kell lennie egy nemzetközi webshopnak 2021-ben.

Kézbe véve a dobozt nem tűnt túl nehéznek és méretesnek, nincs is teledobva mindenféle felesleges holmival amiket soha az életben nem fog használni az ember. Szétcsúsztatva a papírdobozt, majd kiemelve a vékony műanyag bölcsőt egyből az eszközzel és a tartozékokkal fogunk farkasszemet nézni. Lehámozzuk a vékony, átlátszó műanyag fóliát a fejhallgató külsejéről és tátva marad a szánk. Egy nagyon minőségi és letisztult hardver köszön vissza, nem egy túlcsicsázott klasszikus gamer csoda ami a szivárvány minden színében pompázik a nap 24 órájában. De most kicsit álljunk meg és foglalkozzunk a tartozékokkal amikkel jól ellát minket a gyártó és személy szerint van pár döntés amit nem nagyon értek.

Első és legfontosabb tartozékunk, ami külön csücsül a dobozban, az maga a vezetéknélküliséghez elengedhetetlen adóvevő egység. Picike, USB Type-C csatlakozós eszköz ami oldalirányban van elnyújtva. Ezzel a megoldással a legnagyobb probléma, hogy PS5 esetén közvetlenül a gép Type-C portjába dugva rálóg a másik sima USB portra illetve PS4-en nem található egyáltalán ilyen csatlakozó. A mellékelt kis útmutatókból kiderül, hogy alapvetően nem is ilyen használatra szánja a Steelseries ezt az eszközt és ezért mellékelnek is a csomagban egy hosszabbító kábelt amivel a Type-C-s adóvevőt bármilyen klasszikus USB csatlakozóba be tudjuk dugni és elvezetni oda ahol a legjobbnak találjuk. Kép
Akkor kérdés, hogy minek szórakoztat minket a gyártó ilyen csatlakozóval meg kábellel és miért nem eleve úgy tervezte meg az eszközt, hogy ne okozzon gondot. Erre az a válasz, hogy támogatott az Android is és így közvetlenül, kényelmesen használható különféle mobil eszközökkel is a 7P. Ne kérdezzétek mi értelme van, de a COD Mobile esportolók biztos jobban értékelik, már ha nem Samsungot használnak mert az nem támogatja az USB-n keresztüli voice chatet. Illetve még a Nintendo Switch is támogatott aminél ez még szempont lehetett.

Még két kábelt mellékelnek a csomagban, az egyik egy sima micro-USB töltőkábel (ne kérdezzétek, hogy miért pont ez és nem Type-C mert magam sem tudom rá a logikus választ, hacsak nem attól féltek, hogy a sok agysebész dugdos mindent ész nélkül) és a másik a vezetékes használathoz való jack csatlakozós kábel ami persze a fejhallgatóba egy újabb, mással fizikailag nem kompatibilis csatlakozóval kapcsolódik (lásd a képen). Kábelek, kábelek hegyén-hátán de legalább nem spórolnak semmivel, ja de ezért az árért semmi szütyő vagy doboz amibe ezt a sok dolgot belepakolhatod. Na de úgy sem ezekre kíváncsi itt mindenki, csapjunk is a lovak közé.

A pánt ami a két kagylót összeköti acélból készült és a belső felületét vaskos gumi borítja, ez a rész nem ér az ember fejéhez mert a teherhordást és a méret állítását egy nagyon egyszerű, de annál praktikusabb megoldással oldották meg. Egy széles, belül gumis és rugalmas szövet pánt van áthúzva amit tépőzárral lehet feszesebb állapotban rögzíteni az acélpánt felett. A fejeden ez a széles szövet csücsül, jobban levegőzik és puhább mint a Sony megoldása, ráadásul mosható és könnyen cserélhető is.

Maguk a kagylók műanyagból vannak, a felületük matt és a képeken látható, hogy nem taszítják az ujjlenyomatot. Sima külső felületüket csak a gyártó logója és neve díszíti visszafogottan. Talán kicsivel több mint 90°-ban fordíthatóak el, ami a fejre való illeszkedéshez bőven elegendő viszont összecsukni nem lehet őket. Az anyaguk elég masszív, nem nyikorog vagy nyöszög és minden illesztés nagyon passzentos, semmi lötyögést nem tapasztalok. A párnák kellemesen puhák és finom szövet borítja őket ami a bőrhöz érve nem dörzsöl vagy irritál, viszont az izoláció biztosításához egy apró trükköt eszközöltek, mégpedig hogy a párnázat belső felületén a meghajtó felé eső oldalon vékony műbőrt alkalmaztak. Kép

Mindkét kagylón elhelyeztek kezelőszerveket, ilyen téren sokkal jobb mint a Sonymon amin szinte mindent az egyik oldalra zsúfoltak be. Jobb oldalra került a bekapcsoló gomb egy fényes kis panelbe helyezve így biztosítva könnyű kitapogathatóságát. A gombba elhelyeztek egy ledet is ami a színével jelzi az eszköz aktuális töltöttségét. (Zöld: 100-50%, Sárga: 49-20%, Piros: 19-10% és 10% alatt gyorsan villogó Piros) Kicsi fényforrás ez, egyáltalán nem zavaró sem a használónak, sem a körülötte esetleg sertepertélőknek viszont csak akkor látja a felhasználó ha leveszi a fejéről. PS4-en, nincs semmilyen más akkuállapot visszajelzés mint mondjuk a Sony megoldásánál ami kis elem ikonnal jelzi az aktuális állapotot a konzol felhasználói felületén. A Power gomb mellé ide került még a Sidetone tekerentyű, ami sajnos nem a voice chat és a játék hangjai közötti eloszlást módosítja. Erre a Platinum-on dedikált gomb volt és nem kellett mindig a PS menüben állítgatni menet közben. Akkor mégis mire való ez? Mivel a fejhallgató remekül kizárja a külső zajokat, ezzel állítható, hogy a mikrofon által hallottak milyen hangerővel szóljanak a fülünkben így nem kell levenni a fejhallgatót ha valaki beszélni akar hozzánk vagy csak a környezetünk zajaira is figyelnénk. Nem rossz kis funkció, de nekem a másik jobban hiányzik.

A bal oldal kicsit izgalmasabb mivel ide kerül a kihúzható és visszatolható mikrofon, a némító gomb, a hangerő állító kerék és a csatlakozók, amik között jack csatlakozót (headphone share jack) is találunk bár jack-jack kábelt a csomag nem tartalmazott. Kezdjük itt is a legfontosabbal, a mikrofonnal ami becsúsztatva is stabilan, zörgés és lötyögés nélkül a helyén marad és ilyenkor is működik viszont elmondás alapján gyenge amit így produkál tehát muszáj kihúzni ha érdemben is használni akarjuk. Fura, hogy a Japánok beépített mikrofonnal operálva is elfogadhatót tudtak alkotni. Kihúzva viszont semmi panasz nincs a mikrofonra, bár így is halkabb mint amit megszokhattam ezért feljebb kellett venni a mikrofon érzékenységet PS menüben. A kihúzható szára könnyen archoz igazítható és kellően stabil is, nem fog ide-oda lengeni vagy fura hangokat adni a legnagyobb harc hevében sem. A némító gomb könnyen kitapintható, benyomás után kiugrik és a mikrofonban elrejtett piros LED fény is kigyullad amivel tudtunkra adja némítás megtörténtét. A hangerő tekerő nagyon finom állítást tesz lehetővé.

A külsőségek után térjünk is rá egy kicsit talán sokkal szubjektívebb megítélésre, a hang és kényelem szempontjaira. Hang tekintetében egy sokkal kellemesebb, teltebb és talán nagyobb térrel rendelkező élményt kaptam a Sony után. Média fogyasztása során sokkal, de sokkal jobb a 7P mint a Platinum és ezt el tudom mondani a kényelemről is, mert sokkal szellősebb a szövet fülpárna és pánt mint a vaskos bőr és gumi még ha tömegre hasonló is a két termék. A mérleg másik oldalán viszont ott vannak a szoftveres funkciók amikben nem veszi fel a versenyt. Nincs töltés visszajelzés (bár az itt megadott 24órás üzemidő sokkal jobb mint a konkurenciánál), nincs chatmix állítás csak menüből, nincsenek elmentett egyéni hangprofilok vagy dedikált 3D hangzás ki/bekapcsoló gomb, ráadásul nálam attól, hogy kikapcsolom a fejhallgatót nem vált át a PS4 Pro automatikusan a monitor hangszóróira mint a régi fejes esetén. COD Warzone alatt tapasztaltam még például, hogy bár általánosan a Steelseries élménye kellemesebb, döbörög aminek dübörögnie kell de nem túlzóan, hogy lemaszírozza a nyakadat, viszont az élesebb, kevésbé jó hangú Sony-val én pontosabbnak éreztem a hangok alapján kapott olyan információkat mint a lépéshangok, bár ez utóbbi fokozatosan elmúlt ahogy egyre többet és többet használtam az új szerzeményt, de néha még mindig megesik, hogy úgy érzem a régivel hamarabb meghallottam volna 1-1 szitut. Hozzáteszem, ez az élmény még mindig csak egy előző generációs PS4 Pro-ról származik, PS5-re még várok és se Switch, se gamer PC nincs tulajdonomban, hogy arról nyilatkozni tudjak. Ugyanez igaz a Sony Pulse 3D fejhallgatójára, bár szerintem az hasonló lehet mint a Platinum.

Összegzésként azt tudom mondani, hogy a Steelseries Arctis 7P egy nagyon jó játékos fejhallgató a még megfizethető kategóriában, innen feljebb már súlyos tízezrekkel többe kerül az ami nem is biztos, hogy annyival jobb is, már ha egyáltalán jobb. Akiknek nem létfontosságúak a szoftveres kényelmi funkciók az biztos, hogy nem nyúl mellé ezzel a termékkel, mert jó minőségű, kényelmes, letisztult és szinte minden téren megállja a helyét hangzás terén.

Hozzászólások

(#1) tboy93


tboy93
nagyúr

Köszi a tesztet! Engem annyira nem győzött meg a cucc, a platinumot nem cserélném le rá (főképp a szoftveres hiányosságai miatt).

(#2) Xaels válasza tboy93 (#1) üzenetére


Xaels
félisten
LOGOUT blog

Fura kettősség ez, nagyon nem mindegy ki mire és hogy használja az ember a fejesét. Én szeretek zenét hallgatni és ott a Platinum nagyon elvérzik, és most lehet jönni, hogy arra használjak mást, de amikor csak lazulok a PS előtt és megy a Youtube vagy a Netflix amíg jönnek a társak játszani addig nem fogok mindig mást dugdosni. Ez a 7P sokkal inkább allrunner.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#3) tboy93 válasza Xaels (#2) üzenetére


tboy93
nagyúr

Érthető. Én pl. soha nem hallgatok zenét a Platinummal. Csak játék, főképp single, de azért befigyel néha multi is (division, borderlands), ahol nagyon kényelmes a party-játék hangerő arány állítás.

(#4) Xaels válasza tboy93 (#3) üzenetére


Xaels
félisten
LOGOUT blog

Azt a funkciót én is szeretem, ráadásul a ps menüben sokszor furán viselkedik az a csúszka. Ez a Sidetone sem rossz dolog, főleg mobil gamingnél de erre szerintem elég lenne egy ki/be gomb. Ami kimaradt az írásból, bár lehet érdemes ott is megemlíteni, hogy ez a picike adóvevő sokkal nagyobb hatótávot ad mint a platinum bumszlija

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#5) haiiro_o


haiiro_o
tag

Én egy vezetékes Arctis Pro-t használok Xonar dgx-el. A fejhallgatóval teljesen elégedett vagyok. Szerintem elég masszív érzést ad. A hangja is tetszik. A mikrofon viszont kb használhatatlan, vagy csak én nem tudom beállítani sehogy..

(#6) Xaels válasza haiiro_o (#5) üzenetére


Xaels
félisten
LOGOUT blog

Ennek jó a mikije, elég tisztán szól csak halkabb mint a konkurencia.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

(#7) haiiro_o válasza Xaels (#6) üzenetére


haiiro_o
tag

Igen nagyon halk és rövid is, nem ér el a számhoz teljesen. Előtte egy siberia 650-em volt. Azon sokkal jobb volt a mikrofon. Csak sajnos már darabjaira hullott az évek alatt.

(#8) vonSux


vonSux
senior tag

Kösz a tesztet. Pár hete én is hajtom (a 7X verziót), vegyes tapasztalatokkal. Szeretem, hogy kényelmes, plug 'n play (tényleg, egy pillanat alatt csatlakozik konzolon, desktopon), tök jó az akkuidő.
A hangzáskép már más kérdés, ott érzek hiányosságot. Jelzem, ez sokaknak már szőrszál hasogatás lesz; nem szép az átmenet a közép és a magas hangok között. A magas erősen ellép a többi frekvenciától, erősen jelen van, de ehhez nem elég tiszta (pl: egy Beyer 1990 pro híresen sok magasat küld a fülre, de az fényévekkel jobb minőség, még ha sok is).
Ha a gamer fejes vonalon maradunk, akkor egy astro a40 sokkal teljesebb élményt nyújt, oké, nem teljesen fair a hasonlítás, mert utóbbi vezetékes. Összességében ezért a bekerülési árért nagyon szívesen meghallgatnék (akár nem 'gamer') vezeték nélküli fejest, ami jobb. Mondani nem tudok.

Ne menjünk el amellett, hogy desktopon van szoftveres támogatás (EQ, saját prefik):
https://steelseries.com/engine

(#9) Xaels válasza vonSux (#8) üzenetére


Xaels
félisten
LOGOUT blog

Ennyire nem vagyok vájtfülü, van egy Sony XBH-W700-am de az natívan nem megy a PS-el és nem másztam bele milyen stick-kel tudnám érdemben használni a konzollal.

Mint írtam, sajnos nincs normális PC-m, van egy 10+ éves dell laptop amit úgy kaptam öcsémtől mikor tavaly kirakott az asszony és azon elég 1-1 ilyen cikket megírnom is, minden mást mobilon intézek. Na meg azért vettem pont a 7P-t mert ez amit a Playstation mellé szánnak inkább, hiába kompatibilis minden mással is, de akkor nem rágódtam volna és vettem volna egy sima 7-est akár.

PSN ID: Lord_Machine_X /// SYMPHONIC POSTAPOCALYPTIC REINDEER-GRINDING CHRIST-ABUSING EXTREME WAR PAGAN FENNOSCANDIAN METAL

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.