2022. június 25., szombat

Gyorskeresés

Intéznivalók külföldieknek magyarországi munkavállaláskor

Írta: | Kulcsszavak: TAJ . e106 . NAV . adóazonosító jel

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Gondoltam összeírom a tapasztalataimat, hátha segít valakinek. Én Szlovákiából vagyok, érthető módon ebből a szemszögből írom a tapasztalataimat, lehet pár dologban tévedek, vagy nem teljes a leírás!

Alapvetően 3 dolgot kell intézni:
- bankszámlát
- adóazonosító jelet /most feltételezem, hogy nem maszek vagy/
- TAJ-t

Bankszámla

Nem akarok reklámot csinálni egy banknak sem, vannak weboldalak, ahol össze lehet hasonlítani különböző számlákat. Ha esetleg az OTP mellett döntesz, akkor ott biztos lehet lakcímkártya nélkül is nyitni bankszámlát, és akkor a kártyát át lehet venni a bankfiókban.

Adóazonosító jel

Köznyelvben adószám, de az egy másik dolog, ha cégnél fogsz dolgozni, mint sima melós, neked adóazonosító jel kell. Tudtommal nincs semmilyen előfeltétele, bármikor intézhető, csak kell egy magyarországi postacím, de gyanítom, hogy a kártyát személyesen is át lehet venni, ha nem, valaki majd kijavít :) Egyszerűen besétálsz egy NAV ügyfélirodába, és kérsz egy 14T34-es nyomtatványt, kitöltöd, és adnak egy igazolást, amelyen rajta lesz az adóazonosító jeled, ezt tudod használni, amíg nincs kész a kártya. Kb. 20 percig tartott az egész procedúra.

TAJ

Ehhez mindenképpen kell két papír a cégtől. Egyikben meghatalmaznak, hogy intézheted, a másik pedig maga az igazolás, hogy munkaviszonyod lesz náluk. Elmész az OEP-be /Budapesten a Teve utcában van, II. ügyfélszolgálat/, kitöltöd a szükséges nyomtatványt, kivárod a sort /elég gyorsan megy/, és ki is nyomtatják a TAJ kártyát.

e106

Ha környékbeli EU-s országból vagy, akkor biztos szeretnéd, hogy otthon is teljes körű orvosi ellátásban részesülj, ehhez egy e106-os nyomtatványra lesz szükséged. Ennek hivatalosan feltétele, hogy legalább hetente hazajárj, és a tartós lakcímed külföldön legyen. A szösszenet írásakor ezt a nyomtatványt használták az OEP-ben, ha esetleg nem volna kedved csak azért odafutni, ha a TAJ intézésekor nem hoztál volna /ha Budapest, akkor Teve utca, III. ügyfélszolgálat/. Érdemes az intézést az első fizu utánra hagyni, mert akkor már biztos be vagy jelentve hozzájuk. A legfontosabb, hogy munkaigazolás nélkül ne is indulj útnak, csatolni kell a nyomtatványhoz. Ha szlovákiai vagy, és a VšZP-hoz szeretnél menni, akkor a címhez a helyi fiók címét kell megadni. Vársz egy-két hónapot, és ha pozitívan bírálták el a kérvényedet, akkor postán megkapod a biztosítókártyát.

Lakcímkártya

Lakcímkártya igazából nem kell sehova, és a főbérlők sem szívesen egyeznek bele, hogy bejelentsd magad hozzájuk, szóval emiatt ne fájjon a fejed.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.