2019. március 24., vasárnap

Gyorskeresés

Nem csalás, nem ámítás, a Windows 7 ilyet is tud!

Írta: | Kulcsszavak: windows7 . tippek . trükkök

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Valójában ezt a bejegyzés a saját blogomra írtam, de gondoltam itt is megosztom veletek.

Október 22-én hivatalosan is elrajtolt a Windows 7, amit típustól függően már meg is vásárolhatunk. Az XP-hez és a Vista-hoz képest sokkal okosabb rendszerről van szó, és tartogat nekünk némi meglepetést is. Mai bejegyzésemben néhány trükköt mutatok be, amelyek sok esetben hasznosak lehetnek a használat során.
A bejegyzés tartalmával kapcsolatban még annyit kell tudni, hogy gyári beállításokat használtam. Tehát a bejegyzésben szereplő trükkök nem igénylenek semmilyen külön beállítást.

Bele is vágok a közepébe. Először néhány billentyűparancsot mutatok.

(A képek nagyíthatóak.)

Windows+Tab: A Windows 7-ben ezzel a kombinációval a meglévő ablakok között tudunk ugrálni. Ugyanerre a funkcióra képes a XP-ben és a Vista-ban is jelen lévő Alt+Tab kombináció, csak az kevésbé látványos.

Windows+balra nyíl, Windows+jobbra nyíl és Windows+fel nyíl: Ezekkel a kombinációkkal tudjuk a megnyitott ablakot a jobb oldalra, a balra, vagy teljes képernyős helyzetbe tenni. A Windows+le nyíl lenyomásával az eredeti méretre alakítjuk az ablakot. Ha pedig még egyszer ugyanezt a kombinációt használjuk, akkor minimalizáljuk a tálcára.

Windows+T: Ezt a kombinációt használva a tálcán lévő ikonok között tudunk nézelődni és az Enter lenyomásával elindítani.

A már megnyitott, de a tálcán minimalizált ablakokat, alkalmazásokat a fent látható képen jelzi ugyanez a billentyű-kombináció.

Windows+G: G, mint Gadget (mini alkalmazás). Tehát ez a kombináció használatával a Gadgetek kerülnek előtérbe.


Windows+P: Számomra igen hasznos kombináció ez és mindazoknak az lesz, akik 2 monitort használnak. Ezzel a kombinációval ugyanis előhozzuk a fenti képen is látható menüt, és lehetőségünk van ugyanazon a monitoron egy új, ugyanolyan felületet létrehozni (Duplicate-ra, vagy is a 2. képre kattintva. Ez olyasmi, mint a Linux rendszerekben használt több kijelzős mód.). Vagy kiválaszthatjuk, hogy melyik legyen a 2 (vagy több) monitor közöl az elsődleges (3. kép, az Extended opció) és az utolsó opciót (Projector only) választva pedig válthatunk projektorra, ha az van csatlakoztatva a gépünkre. Az első képre kattintva természetesen minden visszaáll az eredeti helyzetre.

Windows+Home: Ez a kombináció nem tartozik a nagyon hasznos funkciók közé, de megemlítendő. Amennyiben azt a kombinációt használjuk, akkor az összes ablak és alkalmazás minimalizálódik, kivéve az éppen aktív ablakot.

Windows+L: Többfelhasználós rendszer esetén ezzel a kombinációval elénk tárul a felhasználók listája és kiválaszthatjuk, hogy ki akarja használni a gépet.

Windows+(1-9): Tehát a Windows gomb lenyomása után 1-től 9-ig nyomjunk le egy számot és a tálcán elhelyezett ikonok közül a megfelelő sorszámú (jobbról balra növekszik a sorrend) alkalmazást nyissa meg.

Shift+jobb klikk az egérrel az ikonon: Ebben az esetben 2 új funkció jelenik meg nekünk. Az egyik az Unpin to Taskbar és Pin to Start Menu. Előbbivel az ikont eltüntethetjük a tálcáról, utóbbival pedig áthelyezhetjük a Start menübe. A Start menü ikonjaira kattintva ugyanez érvényes.

Windows+”+”: A Windows gomb és a + gomb lenyomásával előhozhatjuk a Magnifier alkalmazást. Ez arra jó, hogy a képernyő bármely pontjára ránagyíthatunk. Gyengén látóknak az apró betűs részek elolvasásánál ez igencsak hasznos funkció lehet.

A billentyű-parancsokon átlépve, mutatok még néhány extrát. A Win 7 keresőjébe írjuk be a “cttune” parancsot és nyomjunk egy Entert. Ez a kis program arra szolgál, hogy tökéletesítsük a monitorunk. Négy lépésben tehetjük ezt meg. A programban különböző négyzetekben szövegek jelennek meg és amelyik a számunka legjobban olvasható, azt választjuk ki és “Next”. A végére érve pedig kattintsunk a “Finish” gombra. Ezzel elérjük, hogy a különféle megjelenő szövegek úgy legyenek olvashatóak, ahogyan azt mi kiválasztottuk.

Szintén a keresőbe kell beírni a “dccw” parancsot, majd ismét Enter. Ezzel megint csak a monitor beállítását végezhetjük egy kis segítséggel. A kontrasztot és színeket állíthatjuk szoftveresen.

A következő érdekesség az ablakok és alkalmazások “rázással” való minimalizálása és előhívása. A videón jól látható, hogy egy csomó ablakot megnyitottam, majd az aktív alkalmazás megrázásával a többi minimalizálva lett. Az alkalmazást újra megrázva, pedig minden megnyitott ablak és alkalmazás előbukkan.

A fenti videó a Windows+balra nyíl, Windows+jobbra nyíl és Windows+fel nyíl kombinációkkal azonos képet mutat, ellenben itt az egérrel történik ugyanaz. Tehát az adott ablakot vagy alkalmazást a kívánt oldalhoz húzva tudjuk használni teljes, vagy fél képernyős méretben.

Várom a véleményetek ide, vagy a blogomra.
Üdv. total90

Hozzászólások

(#1) whiz


whiz
(fanatikus tag)

"Windows+Tab: A Windows 7-ben ezzel a kombinációval a meglévő ablakok között tudunk ugrálni. Ugyanerre a funkcióra képes a XP-ben és a Vista-ban is jelen lévő Alt+Tab kombináció, csak az kevésbé látványos."

Ez Vistában is ugyanúgy van, amúgy hasznos az írás, párat én sem ismertem. :)

Egy jó hacker nem kéri le a napot!

(#2) total90 válasza whiz (#1) üzenetére


total90
(PH! kedvence)

Tényleg :B No, de attól szerintem mutatós funkció. Én már teljesen átszoktam az Alt+Tab-ról.

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#3) whiz válasza total90 (#2) üzenetére


whiz
(fanatikus tag)

Hát az biztos, hogy mutatós. Én mondjuk egyiket se használom, egerészek. :D

Egy jó hacker nem kéri le a napot!

(#4) Crystalheart válasza total90 (#2) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Én a Windows gombot mindig letiltom, mert ha egyszer game közben véletlenül megnyomom... :D

(#5) total90 válasza Crystalheart (#4) üzenetére


total90
(PH! kedvence)

Én meg nem játszok :DDD No, néha FIFA, de oda meg jó, mert legalább ki birok lépni és le tudom minimalizálni.

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#6) Csabee.


Csabee.
(PH! félisten)

Klassz összeszedett cikk:) Ezeket én is ismertem, de jól összefoglaltad legalább! :R

Üdv: Csabee.

(#7) ollie válasza Crystalheart (#4) üzenetére


ollie
(MODERÁTOR)

A normálisabb programozók már a játék indításakor letiltják.

A Windows+Tab még az XP-n is működik. Egész pontosan a tálcán ugráltatja a fókuszt, majd Enter-t kell nyomni.

[ Szerkesztve ]

***

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.