Az ember ragadozó, hús evő, de vannak napok, amkor jó valami hús mentes ételt enni, ami laktat is egyben.
Talán 2 éve találtam egy receptet a neten, ami azóta az egyik kedvenc kajám lett. Az ok, mert nagyon finom és, mert fél óra alatt 4 főre kaját készíthetsz.
A hamis fasírt nevet én adtam neki, mert csak úgy néz ki, mint a fasít, de kb. semmi köze nincs hozzá.
Hozzávalók (az eredeti recept átvariálva az én ízlésemnek):
- 150 gramm bazmáti rizs (kb. bármilyen rizs jó, nekem ezzel a legjobb)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 150 gramm reszelt ementáli sajt (többfélével is próváltam, ízre ezzel a legjobb)
- 2 nagy répa
- ízesítésnek: só, bors, oregánó, petrezselyem, méz
- 2 tojás
- kókusz zsír (a sütéshez kell csak, és jó, mert semmi extra ízt nem ad az ételnek, szemben más olajokkal, zsírokkal)
- zsemlemorzsa (ez fogja össze a masszát, de több tojás hozzáadásával meg folyósabb sajttal kihagyható, viszont ahogy pirítod a serpenyőben, nagyon finom ízt a pirított zsemlemorzsa)
Elkészítés: a hagymát apróra vágod, kicsit megpirítod, közben a rizst megfőzöd. Ha kész minden, akkor összekevered és teníszlabda nagyságó gombócokat gyúrsz, majd kb. 2 cm vékonyra összenyomod.
Ebből a mennyiségből kb. 6 nagy fasírtot kapsz, ami 4 embernek elegendő.
A következő lépés a serpenyő, lassú tőzön megpirítani. Lassú tűz, hogy a sajt megoldvadjon a közepében is és amikor szétvágod, akkor szépen nyúlik :K
Kb. 5 percig kell sütni minden oldalát, amíg kb. ilyen nem lesz:
Mellé salátát csináltam, volt még egy fél fej jégsaláta itthon, 1 paprika. Mellé pirítottam még napraforgó magot, majd azt hozzáadva leöntöttem egy kevés citromlével meg olíva olajjal, só, bors és kész is.
Miközben a fasírtok sülnek lazán jut idő a saláta elkészítésére és ha minden kész, akkor neki is lehet esni:
Jó étvágyat :C