Amióta megpróbálok odafigyelni mit eszem, egyre inkább kerülöm a mesterséges termékeket és megpróbálok itthon előállítani valamit. Ez nem mindig sikerül... de katasztrofális csak egyszer volt, amit még a kutya sem akart megenni ;]
Ma az egyik kedvenc szószom kotyvasztottam és gondoltam bemutatom, hátha más is kedvet kap elkészíteni.
Ezt a szószt én általában szárnyashoz ajánlom, de csipszhez is csináltam már és úgy sem rossz.
Hozzávalók:
Citromot és a narancsot (fél narancs bőven elég) kifacsarod, de a gyümölcs húsát ne dobd ki.
Megpucolod a mangót, majd a citrom és narancs levélvel, majd ezek húsával összekevered.
Valamilyen robotgéppel pürésíted. Én kézi botmixert használam erre a célre, jól tette a dolgát. Megéri jól pürésíteni, plána ha a narancsnak és a citromnak sok leve van. Minnél sűrűbb, annál jobb.
A következő lépésben jöhet a hagyma, fokhagyma és csili paprika (lehetőleg nagyon) apróra vágása.
Ha ez is megvan, akkor összekevered és addig főzöd, amíg szép sűrű nem lesz.
Sóval, borssal ízlés szerint lehet ízesíteni majd vájúhoz ülni és tolni befele :B
Néhány tipp:
- Ha csipszhez akarjátok, akkor hagyjátok kihülni.
- A szószba 24 óráig pácolni szárnyas húst, majd a szósszal együtt kisütni... kulináris orgazmus :C
- Ha a narancsnak vagy a citromnak nagyok sok leve van, akkor nem lesz sűrű. Ezzel érdemes vigyázni. Viszont ha így jártál, akkor sincs veszve semmi, csak tovább kell főzni, amíg elpárolog a sok lé.
Remlélem lesz akinek tetszik és majd ki is próbálja. Egy ilyet összehozni nem nagy pénz, mert kb. fél liter lesz belőle. Akármilyen bolti szószbol ha fél litert akarsz, akkor többet fogsz fizetni... csak ezt meg kell csinálni, azt meg elég a polcról levenni :P