2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

"Milyen laptopot vegyek?" - Bosszankodás a laptopok jövőjéről

Írta: | Kulcsszavak: laptop . laptopok . milyen laptopot . fejlődés . e-waste . szemét

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a bejegyzés egy az egyben a "Milyen laptopot vegyek?" topikba íródott tegnap éjjel, de onnan 1 percen belül törölve is lett, mert nem oda való. Vén róka vagyok, itt voltam már az ősidőkben is, amikor a PH még csak a szárnyait próbálgatta és azt kell mondjam, hogy hiányzik az az idő, amikor a topikokban beszélgetni is lehetett és nem csak egy séma alapján írhattam be bármit is. Ez csak egy mellékszál, vissza a témához. Ide teszem, hátha itt elfér és ide még írhatok.

Sziasztok!

A vélemény/tanács kérésen túl és a beszélgetés elindítása mellett egy kicsit bosszankodás is lesz ez a hozzászólás, szóval nézzétek el nekem.

Már évek óta szeretnék egy új laptopot venni, ami értelemszerűen előrelépés a mostanihoz képest tudásban, sebességben, de olyan formában, hogy a számomra legszükségesebb funkciókat se veszítsem el. A gond az, hogy egész egyszerűen nem találok ilyet, pedig elég sok megfordul a kezeim között a munkámból kifolyólag is.

Azt érzem egyre inkább, hogy ami a piacon zajlik innováció címszó alatt az minden, csak nem az.

Jelenleg egy 15.6-os FullHD IPS Latitude 5580-ast használok a megjelenése óta, 16GB memóriával, 2x1TB SSD-vel, i5-7440HQ processzorral. Nem lenne nehéz megugrani azt, hogy ennél erősebb gépet vásároljak, de alap funkciókat nem találok már meg a csicsa alatt a jelenlegi modellekben... 15.6"-os gépek pedig szinte már nincsenek is a piacon. Hódít az ultrabook, a 13.3 meg 14", mintha nem is létezne olyan réteg, akinek ez kicsi és egérmozi a beléjük pakolt 4k kijelzőn.

Az első és legfontosabb a touchpad. Nekem nem kell alá kijelző, nem kell hogy nagyobb legyen a mérete, mint a telefonom. Ne foglalja el a gép felét, nem kell 100 féle különböző fancy gesztusvezérlés, mert úgy sem használom és csak a hatékony munkát teszi tönkre, hogy sosem azt csinálja, amit szeretnék. Plusz mivel a palmrest nagy részét elveszi, ezért mindig beleérek valahogy és nem kell ecsetelni, hogy ez is mennyire frusztráló. Mi kellene ezek helyett? Normál méret, normál anyaghasználat, jobb oldalt tudjak görgetni fel-le és KÉT FIZIKAI GOMB a bal és jobb kattintásnak, mert így gyors és hatékony a munka. De tudom, használjak egeret. Csak éppen nem fogok, mert nem kényelmes, nem logikus és sokszor olyan helyzetekben kell használnom a gépet, ahol ez nem lehetséges vagy megoldható. Az 5580 tudta ezeket, hibátlan ilyen téren. Az új modellekben viszont csak egy tepsi van a touchpad helyén, bármelyik gyártónál is nézem, gombok pedig sehol. Ne mondja senki, hogy ez így jobb, kényelmesebb, produktívabb. Apple másolás? Innováció? Nekem nem az... Próbáltam megszokni őket, biztos velem van a baj vagy én vagyok őskövület, de nem tudok ráállni. Nekem kellenek a fizikai gombok. Mi hát a megoldás?

A másik: Innováció, hogy tűnnek el a hasznos alap portok az egyre vékonyabb design érdekében és hogy a normál és könnyen cserélhető töltőcsatlakozók helyett ide is bejön az USB-C? Félreértés ne essék, támogatom és szeretem a szabványt, de nem laptopok töltésére. Nem fejtem ki mennyire elbaltázott ötlet és megoldás ez, már csak a töltő áramkörök ezen okból történő komplexitása végett is. Próbálj cserélni egy hibás USB-C csatit vagy diagnosztizálni egy töltőáramkör hibás laptopot az újak közül. Nem leányálom és egyre kevesebben fogják ezt vállalni és megcsinálni. Menjen hát a szemétbe, mert leejtette a gyerek bedugott töltővel és kiszakadt a port. Növeljük az e-szemetet még ezzel is, mert nincs belőle elég.

A fejleszthetőség: Szeretnék a laptopomba több ramot? Vegyek új gépet. Ez a világ, amerre tartunk. Erősebb CPU kellene? Új gép! Ez már megszokott. Kinőtted az SSD-t? Új gép! Nonszensz... eljutottunk oda, hogy lassan semmit sem cserélhetsz az akkun kívül, de majd csak kitalálnak valamit arra is, hogy azt se tehesd meg, ha tönkremegy. Ja, a kedvencem, hogy nem működő akkuval vagy akku nélkül már el sem indulnak ezek az új csodák. Régi szép idők, mikor töltőről is üzemeltek a gépek. De hát fejlődik a technika ugyebár... Mikor volt már amikor ki tudtam cserélni a Pentium Bxxx processzort egy 2. generációs i5 vagy i7-re. Visszasírom, de komolyan. CPU/chipset hiba? Kuka a gép. Már nem veheted ki, hogy betégy egy másikat. Minden legyen integrálva, használjuk a lehető legolcsóbb alkatrészeket, kondikat, legyen csak zárlatos az összes a garanciaidő lejárta után 1 nappal. Viszont cserébe megveheted fehér, kék, lila meg padlizsán színben és 1mm-el vékonyabb, mint a konkurencia. Aztán megfogom középen recseg, ropog és behajlik a kezeim között. Siralmas, komolyan. Magnézium váz, fém burkolat? Áh...

Napestig tudnám írni az aggályaimat, problémáimat, többféle szemszögből is, de tudom, hogy oly felesleges. Ez az új világ, ebbe kell beleszokni.

A kérdés tehát az: Van egyáltalán bármelyik gyártónak olyan modellje, ami jó lehet még nekem, egy régi letűnt kor követének? A Framework üzletpolitikája és elvei nagyon szimpatikusak és hozzám szólnak, de kialakításban ők is a trendek után mennek, sajnos. Egyelőre itt tartok, jobb híjján talán majd tőlük rendelek, ha egyszer számba veszik majd kis hazánkat is. Addig meg megy tovább az 5580, immár sokadik éve, hibátlanul, szinte 0-24-ben. Ez sem tökéletes, de legalább még nem lett teljesen elcseszve, mint az utódok.

Hozzászólások

(#1) Soderes


Soderes
aktív tag

Üdv itt is!

Mert mennyiségre gyártanak most már és nem minőségre.
Hol vannak már a ThinkPad-ek.

Egyre olcsóbb és gagyibb anyagokból, hogy többet tudjanak kaszálni.
Ha esik törik darabokra. Alkatrész nincs hozzá. Venni kell másikat.

Egyre vékonyabbak, könnyebbek, mert a paraszt nyakkendősöknek nem dívott cipelgetni 5 kg laptopokat.

Bele nyomnak 2-3 LIpo akksi, aztán "jól van az úgy". Ha elcseszik, majd lesz belőle egy jó nagy bomba.
És mivel egyre vékonyabbak nincs bennük hűtés. (Láttam olyan Navon szutykot, amibe valamilyen Celeron volt, talán Haswell magos és egy rézlap volt össze vissza ráragasztva.)
Persze a termodinamika el is végzi a feladatát. 4-5 év vagy még annyi se (Gamer-nél kevesebb) és BGA-s lesz vagy a kondik kiszáradnak a nagy hőtől.
Integrálva van minden. Esélyed sincs fejleszteni. (persze, ha valami csoda folytán még is, akkor 30 perc múlva kikapcsol a gép magát a cpu miatt)
Ha kell jobb vegyél másikat. Ne fejlessz! Ez az új tendencia a gyártóknál.

Kína ömleszti ki magából ezeket az e-hulladékokat.
Ahol olcsó a munka, ott szar is.

Fenntarthatóság, ökológiai lábnyom ezek csak hangzatos szavak az üzlet politikában.

[ Szerkesztve ]

(#2) hohohohóó...


hohohohóó...
csendes tag

Clevo pl. vagy dokkoló.
Nekem dokkolóm van az ultrabook mellé, így otthon asztalnál ahol döntően használom szinte desktop szintű szabadság, ha meg viszem valahová akkor csak egy kicsi, könnyű gép komoly aksiidővel, a kis kijelzőt pedig ilyenkor kibírom és nem is dugdosok sokmindent rá.

(#3) hohohohóó... válasza hohohohóó... (#2) üzenetére


hohohohóó...
csendes tag

Bocs, cpu, már náluk sem cserélhető.

(#4) LeadZeppelin


LeadZeppelin
tag

Framework laptop?

(#5) joghurt


joghurt
addikt

Igen, ez az általános profitmaximalizáló magatartás a gyártók részéről.

Az egykor szebb napokat látott Dellnél pl. egykor voltak fémházas Precision mobil munkaállomások, összesen három háttértár lehetőségével. Mostanra eljutottak oda, hogy annyira ugyanaz, mint a Latitude, hogy egyrészt egymás mellé rakva mint két iker, de belülről is annyira ugyanaz, hogy még a BIOS is közös.

Még sok 15"-ös gépről is lespórolják a numerikus billentyűzetet, illetve versenyeznek, ki tudja baromabb helyre és módra tenni a navigációs billentyűket. (Mondjuk PgUp/PgDn van, de Home/End nincs, csak Fn billentyűvel együtt.)

A tej élet, erő, egészség.

(#6) Lalikiraly


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Azért a bővíthetőségben, főleg gamer vagy studio gépeknél bőven van lehetőség. Legalább két M.2 es foglalat, két RAM slot.
A csatlakozók egységesítésében látom a jövőt. A sokfajta kábel és adapter, na az termeli még a szemetet de durván.
Miért nem lehet pl TVkre rábaszni C csatlakozót, a notik jórészén már van. persze sokon nem monitor kimenet csak adatra van. Ami tényleg a nettó gusztustalanság.
Én amin ki vagyok akadva, hogy pl a Lenovónál egy egész jó hardvert belepakolnak a gépbe és még 23 ban is képesek egy Core i5-12 gen gépet 1 terra SSD vel és 16GB DDR5 el egy szaros 15.6 os TN 250 nites panellel kiadni. A paraszt meg nézze. Már hányok a TN paneltől és az IPS ek is már avulnak elfele. Na én ezen akadok ki.

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#7) Armagedown válasza LeadZeppelin (#4) üzenetére


Armagedown
őstag

Az sem megoldás, mert az is magában hordozza a felsorolt problémák többségét, pl a nehezen cserélhető processzor vagy usb-c töltőport, illetve töltésvezérlő.

[ Szerkesztve ]

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#8) prolad


prolad
őstag

Az USB C-nek szerintem alapnak kellene lennie. Legjobb, hogy lehet tölteni, képet és adatot átvinni 1 kábelen. És ha vinni kell valahova, elég ha a telefontöltő ott van nálam. Persze legyen mellé full size USB, HDMI meg akár Ethernet (és nyilván a 3.5mm jack is alap), de örülök hogy nem kell plusz egy töltőt hurcolászni (ráadásul a hülye kialakításával, amivel rengeteg helyet foglal) és nincs gyártónként eltérő csatlakozó csak töltésre. Talán már 130W átmegy C-n, az a legtöbb gépre elég is.

(#9) The DJ válasza Soderes (#1) üzenetére


The DJ
addikt

Ugyanezeket gondolom és érzem én is. Sajnos. Rengeteg laptopot forgattam már a kezeim között, ezek közül rengeteget bontottam és szereltem is már. Agyrém, amiket a gyártók művelni tudnak akár hardveresen, akár ergonómiát vagy anyaghasználatot tekintve. Az is bicskanyitogató, hogy ki tudtak adni olyan harmatgyenge processzorral gépeket, amik még internetre vagy Youtubera sem elegendők jóindulattal sem (lásd pl. Intel N(eveddmeg) CPU széria). És igen, ismerős az a jelenség is, hogy a laptopot szétszedve szó szerint nincs benne más, csak egy icipici full integrált alaplap a sarokban egy réz lappal a tetején hűtésnek, integrált 64GB-os tetű lassú EMMC-vel háttértár gyanánt, amire fel van erőltetve egy Windows 10 Home. Aztán a 2. nagyobb frissítési körben el is vérzik az egész, mert még arra sincs elegendő hely. Olyat is láttam, ami kapott belülről súlyt, hogy minőségibbnek tűnjön és ne szálljon el magától a pille könnyű mivolta miatt.

A Thinkpadeket szerettem, még az IBM idejében is. A Lenovo beletúrt rendesen, de még náluk is sikerült jobb modelleket kiadni. A Dell Latitude szintén szívemhez közel álló széria, de itt is rohamosan csökken a színvonal nagy bánatomra. A HP Elitebook hullámzó, de kifogható volt normálisabb belőlük.

#2: A Clevokat még az ősidőből ismerem, de nem maradtak túl pozitív benyomásaim. Az újakkal lehet más már a helyzet, utánanézek.

#4: [link] Full moduláris, minden téren bővíthető, a right to repair és fenntarthatóság elveit követő startup, Linus is beszállt, mint befektető. Tetszik a koncepció, a modellek, pozitívak a visszajelzések, szívesen kipróbálnék egyet, de sajnos itthonról még nem rendelhető. Itt is van már topikja a fórumban.

#5: Ne is mondd, ez kimaradt, de teljes numerikus rész nélkül számomra nem létezik laptop. Annyiszor használom, hogy ha ez nincsen nem tudok érdemben dolgozni. Úgyhogy még ez is nehezíti az új gép kiválasztását. Lehetetlen küldetésnek tűnik.

A korábbi Precision modellek nagyon brutálisak voltak, ott még tényleg érződött, hogy az egy más világ és a prémium kategória van a kezedben.

#6: Laptopon nem játszom, nekem arra ott az asztali gép. Nemrég volt nálam egy jelenleg is kapható csúcs szériás Asus ROG gamer laptop RTX VGA-val, brutális Ryzen CPU-val. Villámgyors volt, de az akku idő konvergált a nullához, cserébe melegedett is és ott volt egy óriási nagy kockázat az RTX VGA személyében, ami számomra teljesen felesleges. El is adtam gyorsan, mert a touchpad is szörnyű volt, olyan igazi Asus "minőség". Tökéletes nekem az integrált Intel VGA a melóhoz, nem vágok videót, nem szerkesztek fotókat, de örülök, ha az akku azért bír pár órát teljes fényerőn is és nem égeti szét a térdem a gép menet közben.

A TN HD panelek is irtó lassan kopnak ki a piacról. Még csak most kezd jobban elterjedni a konzumer belépő szinten a FullHD IPS panel és nem sokkal van csak lemaradva mögötte a gagyi HD TN. Ez tényleg bosszantó. Csak az tudja mekkora is az ugrás, aki mindkettőt használta egymás mellett. Az egyik amit ma már tiltanék az a HDD a laptopba a rendszernek, a másik pedig a HD TN panel. Nyilván van olyan felhasználási terület, ahol elég az, ha képet ad valami, oda megfelel, de bármi, ami munka vagy multimédia, oda egyszerűen nem való már.

#8: Nehéz téma ez. Egyetértek abban, hogy az egységesítés jó irány és szükséges. De azt is látom, hogy a laptopokhoz nem ideális töltésre USB-C port. Egyszerűen nem optimális. Sérülékeny, nehéz cserélni, sokkal komplexebb is, mivel tölt, adatot visz át és még ezen kívül is csomó egyéb funkciót végez el, amihez irtó komplex vezérlők, flash IC-k, programok kellenek. Ezek pedig bizony tönkre is mennek akár szoftveresen, akár hardveresen és ember legyen a talpán, aki ki tudja nyomozni, újra tudja írni, rá tud jönni, hogy miért nem kommunikál egymással a töltő és a vezérlő. Követek pár csatornát, akik laptopokat javítanak és mindenki egyetért abban, hogy ez egy nagyon rossz lépés volt, mert egy ilyen hiba esetén az alaplap (és ezzel általában az egész gép is) megy rögtön a kukába. Míg ezelőtt mi volt? Kicserélted a csatlakozót, ha fizikai sérülés érte, rosszabb esetben kiforrasztottad és tettél be helyette egy másikat. Ha pedig a töltő áramkör ment tönkre, akkor legtöbbször cseréltél egy BQ chipet és ment minden tovább. Na ezek most megszűntek ezzel az egységesítéssel. És ez mind csak akkor lesz húsba maróan valóságos, ha a gari idő után 1 héttel megy tönkre a csoda laptopod, amit a szerviz visszadob azzal, hogy alaplaphibás, de rendelhetnek bele másikat a gép eredeti árának a feléért.

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#10) yanna


yanna
őstag

Az a fonnyadt alma... Nem szerintem, majdnem unokasógorom vagy ki szerint... Másfél misi környékén vette/vetette, valami egyedi konfigban. Oda, meg vissza van ezektől. Nem mellesleg szereti rázni a rongyot, mint a példa is mutatja.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.