2023. március 23., csütörtök

Gyorskeresés

ID-COOLING SE902X, megéri lecserélni a gyári hűtőt?

Írta: | Kulcsszavak: ID-Cooling SE-902X

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy év után elkezdett hangosodni a stock intel hűtő, gondoltam, egyszer élünk, vegyünk valamit ami halk és netán LED-es.
Szebben
Úgy álltam hozzá az egészhez, hogy legyen a lehető legolcsóbb és azért mégis toronyhűtő.
Sokat gondolkoztam a DeepCool ICE EDGE Mini-jén. Árban az LC-Power Cosmo Cool-ja jött, de hát az LC-Power a tápjai miatt nem igazán a kedvencem úgyhogy egy ezred másodperc alatt kattintottam tovább.
Így jutottam el az ID-COOLING SE-902X, láttam ledes, még egy sort lejjebb rántottam és látván, hogy az elkövetkezendő 3 nem toronyhűtő rákattintottam a KOSÁRBA gombra. Így érkezett meg hozzám ez a 3000 forintos bengaság. Most böngészve láttam meg, hogy ott van az SE-903 :Y mindössze 300ft-al drágábban, azon már 3 hőcső van és 130W-ra van előírva a fenébe! :W
Szóval, nagy előkészülés, azért ez mégse egy sima vinyó csere vagy mi. Szóval *asztal lepakol*-> *gép kihúz*-> *útmutató elővesz*-> *átlapoz* oh ez tök easy *útmutató eldob*
Szóval adnak egy keretet, amibe bele kellett pattintani a rögzítő pöcköket. Jobb minőségben.Ezt a keretet a furatokra kellett illeszteni, és a fix rögzítés érdekében a pöckökbe műanyag rudakat tolni, olyan elven működik akár a stock intel hűtő felfogatása.
A keret lényegében az AMD szokványos lefogatója intel deszkákra. Ezért AMD alaplapokon sokkal egyszerűbb a felszerelés.
Szebb minőségben itt.
Szóval miután ez megvan minden készen áll a hűtő felfogatására. Az egyik felét bepattintjuk majd a másikat is, nekem harmadszorra sikerült (igen 3 adag paszta ment el rá). A jó öreg MX-2 került a felületek közé.
Ez az egész pite, most jöjjenek a hőmérséklet értékek!
A szoba hőmérséklete közel 30 fok körül alakult, így az IDLE hőmérséklet 36° volt. Ezt a stock intel hűtő is hozta jobb napjain :/
De nézzük terhelés alatt!
Mindennel terheltem, AIDA, Vegas (PRO 11) CPU render, játékok és igazából 50° volt a max ameddig melegedhetett, jó mondjuk a ventilátor fülbarát üzemmódra lett belőve 60°-on éri el a 100%-os fordulatát és 40°-on elméletileg csak 12,5%-on pörög azért maximumon tud zajos lenni. Ha egyszer beruházok egy i5 4460-ra szerintem már elkél majd a nagyobb hűtőteljesítmény, de ha az isten is megsegít a 100W-os TDP-re előírt kocahűtésem képes lesz 60° alatt tartani azt a bizonyos 84W-os procit.
Jobb minőségben

Hogy tudom-e ajánlani? Nem, Az SE-903 sokkal jobb választás nála. De azért még pici, kompakt, halk és 3 év gari van rá pcx-en.

Köszönöm, ha végigolvastad! :R

Hozzászólások

(#1) #00137984


#00137984
törölt tag

Jó dolog ha a Direct Touch Heatpipe-os felület érintkezik a procival, de az legyen 4 vagy legalább 3 jól illesztett hőcsővel megoldva (elhanyagolható rések). :) Felületkezelésre is érdemes odafigyelni, mert a simábbra polirozott felület valamivel jobb hőátadást jelenthet. Meg szerintem a 120mm-es ventikkel kapható hűtések alacsonyabb hőfokon és zajszinten mennek. A hűtőbordák mérete és súlya miatt is elfogadhatóbb hatásfokkal hűtenek. 140W TDP-s proci fogyasztás környékére egy Scythe's Mugen-2 vagy akár a saját Xigmatek Aegir hűtésem is megfelelőbb választás, és akkor a ventik mehetnek akár alacsonyabb 800-1000 RPM fordulaton. Egy szép tágas toronyházban a 160mm magas hűtések elférnek, de hely hiányában persze nem jőhetnek szóba. Akkor a gyári stock hűtésnél egy ilyen 92mm-es kis toronyhűtés is megfelel.

[ Szerkesztve ]

(#2) #00137984


#00137984
törölt tag

AMD Phenom II X4 970 BE procit a Cooler Master Hyper TX3 EVO kis toronyhűtővel használtam, de mindkét felére raktam már ventit. 3.8GHz órajelen a négy mag a 60fokot túlépte időnként, pedig olyan 1400 RPM fordulaton használtam a ventiket. Idővel aztán átadtam öcsémnek egy Athlon X2-re, ahol halkan is tudta tenni a dolgát. Xigmatek már a Phenom-ot is normál hőmérsékleten tartotta, de az i5-nek eddig alacsony fordulaton is teljesen elég.

[ Szerkesztve ]

(#3) Steve_Brown


Steve_Brown
aktív tag

Helynek annyira nem voltam hiányában, inkább csak 4000ft alatt kerestem hűtőt.
Ez a két pipe is közvetlen illeszkedik a procival, olyan "retardáltan" van polírozva, kb. foltokban. Majd ha indokolt lesz, lehet ezen javítok egy kicsi.

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

(#4) Ed3r_X_


Ed3r_X_
nagyúr

Sosem értettem ezt az 1 év után hangosodik témát. Paszta oké volt alatta?

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#5) dugo_ válasza Ed3r_X_ (#4) üzenetére


dugo_
veterán

Egy év alatt szopósodik ki az ócska venti.

Mondjuk nekem elég volt egy hónap a hangjából, hogy tudjam, sosem akarok többé stock hűtőt. :D

(#6) Steve_Brown válasza Ed3r_X_ (#4) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Igen, paszta oké volt.
A venti csapágya kb nulla. A cucc ami benne van, hát nem is hívnám csapágynak.
Ez idő alatt heti 100 órákat futott a gép, közepes terhelésen, így elég vállas lett a venti belseje.

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

(#7) flymi


flymi
addikt

Kis vakond matematikai tanodája: a 4 hőcső jobb, mint 3, hát még a kettőnél. :)
Stock coolert feleslegesnek tartom, maximum ideiglenes megoldásként napokra.
Nagyobb venti -> nagyobb légszállítás kisebb decibel mellett, alacsonyabb fordulaton.
Cpu hűtőt érdemes akár használtként is venni apróról, max ventit kell cserélni rajta azt jól van. Egy borda nem nagyon tud elromlani. Persze egy új hardvernek is megvan a maga előnye, de pont ennél nem hiszem, h számítana a garancia a fentebb említett okok miatt, de ez az én véleményem.
Mondjuk én a Prolima Genesis Black-et újonnan szereztem, igaz gari nélkül, de elég jó kedvezménnyel. :)
Arctic mx2-őt vagy mx4-et erősen ajánlom a noname kínai paszta helyett. De van még pár ajánlott kence.

[ Szerkesztve ]

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#8) dugo_ válasza flymi (#7) üzenetére


dugo_
veterán

A borda nem is, de a hőcső el tud repedni. Notiknál rendszeres probléma, toronyhűtőknél sem lehet annyira ritka.

(#9) flymi válasza dugo_ (#8) üzenetére


flymi
addikt

Még nem láttam olyat. Max eloxidálódik, de hogy eltörjön üzemszerű használat mellett... :U Még csak nem is hallottam ilyet.
Notiknál egy hőcső van, nem? Nem tom, nem foglalkozom laposokkal.

[ Szerkesztve ]

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#10) dugo_ válasza flymi (#9) üzenetére


dugo_
veterán

Típusfüggő, 1-4db között valahol.
Nem kell eltörnie, elég egy apró repedés a sok hőingástól vagy hibás lezárás a végén és máris elillan belőle a hűtőközeg.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.