2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

LED-es óra javítás

Írta: | Kulcsszavak: SENCOR SDC 120

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az órában az eredeti kék LED-ekből több tönkrement. Szétszedtem, hogy cserélhetőek-e a LED-ek? Láttam már panelra integrált LED chip-eket is, arany hajszál vezetékkel…

SENCOR SDC 120 típusban szerencsére SMD LED-ek vannak, ebben nem külön kijelzők vannak, hanem egyetlen nagy darab fehér műanyag (kék fóliával) takarja a panelen lévő LED-eket, ezt az egészet le lehet pattintani lapos csavarhúzóval.

Először még csak a rossz LED-ek cseréltem ki, az alarm LED-eket felhasználva, de pár nap múlva ismét tönkrementek más LED-ek is, pedig cseréltem az előtét ellenállást is 2,2 ohm-ról 47 ohm-ra, ezt találtam a fiókban. Szerencsére a multiplex vezérlés miatt csak egy közös ellenállás van. Még így is elég erős az óra fénye, miközben huszadára csökkent az áram, mert nem lineáris a LED karakterisztika.
(a halvány fényerősség ellenállása pedig 22 ohm volt, ez maradt, erre tranzisztor söntöli rá párhuzamosan a korábbi eredetileg 2,2 ohm-ot a maximális fényerősséghez.)

Megfigyelésem szerint a kék LED-ek karácsonyi fényfüzérekben is tönkremennek, de a piros, zöld és sárga viszont nem, az utóbbi viszont halvány fényű. Ez a három a legrégebbi, kiforrottabb technológia, a kék jóval újabb, általános iskola végén jelent csak meg, aztán a fehérek még később…
Így maradt piros vagy zöld kérdése, az utóbbira esett a választás.

Kipróbáltam, hogy a kijelzőn lévő sötétkék fólia jól átengedi a zöld fényt is, így ezzel nincs gond.

Bejelöltem alkoholos filctollal a pöttyöt majd leforrasztottam mindegyik LED-et.
Összesen 31 db SMD LED-et kellett cserélni. Ehhez 3mm széles pákahegyet használtam, a levételhez is, majd megtisztítottam ónharisnyával az egyik padet, majd jöhet az új LED.

Kiforrasztott kék SMD 0603 (1.6x0.8x0.7mm) méretű LED-ek:

A LED-ek közös ellenállását ismét cseréltem, most már 100 ohm-ra, mert ezek a zöld LED-ek még a kékeknél is nagyobb fényerejűek. Igazából mindkettő ellenállás helyére megfelel a 100 ohm, mivel maximális fény eléréséhez tranzisztorral párhuzamosít még 100 ohmot, így lesz 50, ami ohm törvénye szerint dupla áramot és nagyobb fényerőt eredményez.

Mindez körülbelül csak 600 Ft-ba került és másfél óra időm ment el vele. Sajnos nem fotóztam szétszedve, eszembe sem jutott mert sittem, hogy elkészüljek vele mielőtt felébred a család, gyerekek.

Augusztus óta hibátlanul üzemel. Szerintem nemcsak jó, hanem jobban látható is lett zöld LED-ekkel az óra. Az emberi szem kevésbé látja a vörös és kék színeket, így a zöld jó választás.

A felhasznált LED-ek a Lomex-ben kaphatóak:
1608 GREEN 522nm 780mcd HL-PST-1608U51GC (HON) W.CLEAR 0603 130° [ 95-03-80 ] [link]
Az ellenállások is:
100R 0805 5% RC0805JR-10100RL 0.125W (YAG) [ 81-34-71 ]

Hozzászólások

(#1) sidi


sidi
junior tag

Eszembe jutott, hogy 2 évtizeddel ezelőtt barátom bátyjával, Sony Ericsson T100 telefonomban, a kijelző jobb láthatósága miatt cseréltük le a kék LED-eket zöldre.

"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981

(#2) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Nekem is volt egy bazi nagy fehér ledes faliórám, aztán hamar rájöttem hogy felesleges, este szemüveg nélkül úgysem látom( sajnos) meg zavar is hogy világít.

Ügyesen megberhelted viszont ezt az órácskát, én sikítva szaladok el, ha SMD alkatrészeket kell cserélni. :DDD

(#3) DraXoN


DraXoN
addikt
LOGOUT blog

A kék led a legrosszabb még a microled-es tv-k esetében is a leggyengébb láncszem (bár lényegesen jobb a helyzete mint az oled kékjének).
Én is csináltam/csinálok párszor smd alkatrész (többnyire led) cserét vékony pákafejjel... kicsit macerás de megoldható. De szemezgetek ezekkel az "olcsó" digitális forrasztó állomásokkal amik meleg levegőt fújnak. 10-15eFt-ért már vannak (kínaiak).. Nem szántam még rá magam bár érik a napja ;]

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 7 5700X; RX580 8G; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Samsung Galaxy Z Flip 5

(#4) sidi válasza Jack Hunter (#2) üzenetére


sidi
junior tag

:R
Erre vetítős órát ajánlok, csak azt is érdemes megberhelni, mert szeretik túlhajtani a LED-et és idővel elhalványul, sok az 50-70 mA, ezt érdemes ellenállással lejjebb venni, (max. 20-30mA szokott lenni) illetve a LED-et nagyobb fényerejű zöldre cserélni. Ezekben szerencsére nem SMD van, hanem 1db sima mezei 5 mm LED.

[ Szerkesztve ]

"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.