2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Régi Gépterem: K6/2

Írta: | Kulcsszavak: nosztalgia . retro . 386 . K6/2 . SCSI

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…

386-osból K6/2:

Ennek előzménye a fekvő öntöttvas házban lévő 386-os gép, ami ismét alaplapcserére várt, memóriavezérlő hiba miatt. A fekete-fehér VGA monitort lecseréltem egy ajándékba kapott 15” VGA monitorra, ami valamiért csak 640x480 felbontást tudott.
Úgy emlékszem ideiglenesen a régi 486 VLB alaplap + AMD DX4-100 procit bele tettem a fekvő házba, de nem sok időre mert az új PCI SCSI szerzeménnyel kellett valamit kezdeni, amit korábban említettem, egyik alkalommal egy PC bontóban nem tudtam ott hagyni és eredetileg ezt az ISA/PCI alaplapos 486-osba akartam tenni, ekkor szembesültem vele, hogy rossz a PCI IRQ kezelése, emiatt csak a videókártyát viszi, de az is valami :)
2000-es évek elején járunk, így felmerült az igény egy olyan gépre, amin nézhetünk videót is, sajnos az 5x86-oson kudarcba fulladt a barátom bátyától kölcsönbe kapott MPEG gyorsító PCI kártya használata, hasonlóan a PCI SCSI-hez...

Ekkoriban (~2002?) DrótPostaGalamb PC-cuccok csatornáján hirdettek egy K6/2 félgépet HDD nélkül, amit 7.000-ért megkaptam mivel budapesti vagyok és elmentem érte, megbeszéltem az eladóval, hogy tesztre viszem a PCI SCSI kártyát + winchestert és ha működik benne, megveszem a gépet. A srác nagy érdeklődéssel nézte ezt a különös rendszert és mondta vigyem AT ház és táppal együtt, mivel az új gépe már ATX-es. Kifizettem, aztán örült is a pénznek mert túl nagy vezetékes telefonszámlát csinált mert szereti hallgatni a barátnője hangját :)
Ez is a nagymamához került, méghozzá a fekvő öntöttvas házba, jól jött már egy kicsivel jobb gép is. AMD K6/2 350Mhz CPU, 32MB RAM és az alaplap Acorp 5Ali61, ebben van ISA, PCI és AGP is. Kezdetben valami PCI VGA kártya volt benne, de 2003-ban került az AGP-be egy Trident 9880 Balde3D 8MB VGA kártya, amit bontóban vettem 2800Ft-ért 1 hónap garanciával, PCI-be Adaptec 2940U SCSI vezérlő került. Az ISA-ba SoundBlaster Awe64 hangkártya, LAN kártya és eleinte a korábbi Rockwell 14,4k ISA Faxmodem, így majdnem tele is volt. Ami a merevlemezt illeti, végül 2 db SCSI került bele: 102MB-os IBM, amin DOS volt és egy 1080MB-os Seagate, ezen UHU Linux Kamion, amin eredeti orosz nyelvű t.A.T.u. zenéket hallgattuk, videoklipeket néztük, amit haverom hozott CDRW-n vagy HDD-n. Ja igen, öcsém „kukázott” egy Ricoh SCSI CD írót, de inkább csak olvasónak volt jó, mert elrontotta a lemezeket. Továbbra is csak faxmodem és levelezés, internetet nem használtunk. 32MB RAM kevésnek tűnt, így haverom próbára elhozta 64MB-os SD RAM-ját is, de Linuxon nem sokat számított, hogy 64MB vagy 96MB van, viszont amikor Ő kapott nagyobbat a 32 és 64 MB-os moduljai mellé, akkor ajándékba adta a 32MB-osat, aminek külön örültem, mert tudtam neki 3 slot van a Gigabyte GA5AA alaplapján, mégis mondta neked jobban kell az a +32MB.

Ugyanebben a 60 cm széles fekvő házban volt az első 386SX gépünk MFM merevlemezzel, ami valószínűleg eredetileg XT-ből fejlesztett 386SX volt, most meg már K6/2 van benne, szóval ez fejlődött a legtöbbet :) Ki is lett hozva majdnem a legtöbb egy XT/AT gépházból :)

Érdemes megjegyezni, hogy haveromnak is 60 cm széles fekvő öntöttvas házban volt a K6/2 gépe, ami szintén 386-ból lett fejlesztve, annyi különbséggel, hogy neki integrált AMD 386DX-40 processzoros lapja volt, valamint neki kimaradt a 486 korszak. Mindenesetre érdekesek ezek az egyezések…

Külső modem javítás:

Egy újabb faxmodem története sem mindennapi: haverom kapott két leselejtezett Zyxel 33,6k külső modemet, hozta is hozzám és mondta, ha meg tudod javítani mindkettőt az egyik a tiéd... úgyhogy neki is kezdtem. Az egyik bekapcsol, de nem csatlakozik, a másik táphibát ír a zöld karakteres LCD kijelzőjén, utóbbit rögtön szét is szedem. Van benne 3 tápfeszültség stabilizátor is, az egyik (7808) nem ad 8V-ot, kiforrasztottam, külön is rossz, otthon nem volt csak egy kisramú 78L05 + BD241 tranzisztor meg dióda, ezekből építettem egyet és ezt tettem ideiglenesen bele, haverom csodálta is: biztos tudod mit csinálsz. Nagymamám fanyelű Weller-pákájával hamar el is készültem és működött is. Bekapcsol hibaüzenet nélkül, akkor csatlakozzunk és halljuk is a jól megszokott modem hangokat! Nagy volt az öröm, akkor már csak a másikat kell meggyógyítani. Egy A4-es kockás füzetbe két oldalnyi beállítást jegyeztünk le a működő modem LCD menüje alapján, és írtuk be a másik modembe, amitől az is megjavult. Így mindketten boldog Zyxel modem tulajdonosok lettünk, nekem hagyva a javítottat. Elméletben ez a modem tudott LAN-ra is megosztani azért volt ilyen bonyolult, amit otthoni körülmények között értelmetlen volt kipróbálni, csak a soros portot használtuk.

Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…
386 , 486 , C64 , XT , 286 , 386DX , 5x86 , Szerver < K6/2 > II.486
(narancssárgával kiemelve az előző és következő rész linkje)

Hozzászólások

(#1) freeapro


freeapro
senior tag

Nekem volt K6 előtt egy K5 75 procim is. HA jól emlékszem a busz 66MHz helyett csak 50 MHz-el ment. Nagyon gyenge volt, a videokártyám is valami S3 Virge volt. Ezzel nyomtam végig a doomot valami 160*200 felbontásban :)

(#2) sidi válasza freeapro (#1) üzenetére


sidi
junior tag

Neked is ugyanabba a fekvő gépházba lett mind fejlesztve? :)
(Láttam írtál hozzászólást a 286 bloghoz is, hogy az volt az első géped.)

"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981

(#3) freeapro válasza sidi (#2) üzenetére


freeapro
senior tag

Szerintem a ház sokáig megmaradt a táppal együtt. Emlékeim szerint fekvő ház volt felemelhető tetővel.
Processzort nem emlékszem, hogy lehetett-e cserélni 286/386 időkben, vagy be volt forrasztva, de az akkori hűtők mai szemmel kicsit komikusak voltak.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.