2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Régi Gépterem: XT

Írta: | Kulcsszavak: nosztalgia . retro . XT . MFM . Herkules

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…

XT:

2001 körül PC-bontóban vettem egy komplett gépet: egy XT-t, 1.000Ft-ért + hozzá egy Herkules monitort 100Ft-ért. Bekapcsoltam és már bootolt is a DOS 5.0, 20MB-os MFM HDD-ről. Ezt szüleim nagyon hamar száműzték, szerencsére nagymamám befogadta. Na ez igazi retró, talán túlságosan is, de azért került bele egy 8 bites BNC LAN kártya is, ami csak fájlátvitelre volt jó, aztán újra kellett indítani, mert 640KB memória mégsem elég mindenre.
További érdekessége a gépnek, hogy nincs BIOS utility amibe beléphetnénk, helyette az alaplapon van egy rakás DIP kapcsoló aminek segítségével és persze leírás alapján állíthatjuk be a floppy- és merevlemez meghajtókat, valamint a videó kártya típusát…
Ennek előnye is van: nincs benne CMOS akku, így nem tud mi kifolyni, valamint soha nem felejti el a beállításokat, viszont valós idejű óra sincs, így lehet mindig DOS-on beállítani a dátumot és időt, ha jónak látjuk.
Ez a gép 8 Mhz-es processzorral szerelt változat volt, teli DRAM-okkal, ki is próbáltuk rajta a 2002 szilveszterkor készülő Win95SE paródiát, ideiglenes VGA videokártyával, ezért is írtuk a program végére: „minimális rendszerkövetelmény: 8 Mhz XT proci” mert ezen teszteltük :)
Itt érdemes megjegyezni, talán kevesen tudják, hogy az XT 8 bites ISA slotba helyezett, 16 bites ISA VGA kártya legtöbb korai példánya működik, ugyanis képes 8 biten is kommunikálni, pontosabban technikailag 8 biten inicializál és utána próbálkozna 16 biten, de egyes típusokon van jumper is. Mindenesetre furán néz ki, hogy kilóg a kártya felső 8 bites része a slotból, de működik és ez a lényeg :)
Érdekes még, hogy itt még külön kártyán volt a floppy vezérlő, és külön az MFM merevlemez vezérlő, valamint külön kártyán csak a soros port is.

Személy szerint nem kedveltem meg az XT-t, olyannyira, hogy sok közül csak egy NEC V20 processzorral szerelt Turbo alaplapot tartottam meg, valamint egy kerámia i8087 társprocesszort azért kimentettem gyűjteményembe.
Nem túl sokat használtuk, de hát volt ilyen is, viszonylag hamar, 2-3 év múlva a pincébe kötött ki.

Egy újabb XT alaplap, NEC V20 processzorral:

Régen is sokan kérdezték, hogy hol ezen a processzor?
Bizony ott van az AT táp csatlakozónál, 40 lábú IC foglalatban, mellette a matemetikai társprocesszor helye üresen.

Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…
386 , 486 , C64 < XT > 286 , 386DX , 5x86 , Szerver , K6/2 , II.486
(narancssárgával kiemelve az előző és következő rész linkje)

Hozzászólások

(#1) DarthSun


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Dícséretes retro blogok :)

"Érdekes még, hogy itt még külön kártyán volt a floppy vezérlő, és külön az MFM merevlemez vezérlő, valamint külön kártyán csak a soros port is."

Én ultramodern XT lapot kaptam, melyen a portok már integrálva vannak.

[ Szerkesztve ]

A 3 test probléma nem megoldható.

(#2) sidi válasza DarthSun (#1) üzenetére


sidi
junior tag

Köszönöm :)
Módosítva beillesztettem a képet, amilyen lapom nekem megmaradt.

"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981

(#3) DarthSun válasza sidi (#2) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Kompakt, kis méretű a Tiéd is.

A 3 test probléma nem megoldható.

(#4) sidi válasza DarthSun (#3) üzenetére


sidi
junior tag

Valóban ez is egy újabb darab, az az egy "100 lábú" chipset aminek minden oldalán van lába, sok IC-t integrál magába, ami a régebbieken még külön volt.
Volt olyan ősrégi XT lapom is, majdnem 2x ekkora, csak DIP IC-kel, AMD 8088 processzorral 4,77 Mhz, sajnos nincs már meg.

[ Szerkesztve ]

"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.