2024. május 31., péntek

Gyorskeresés

10.000rpm fordulatszámú winchester SSD helyett?

Írta: | Kulcsszavak: WD VelociRaptor teszt . WD5000HHTZ

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mindig is érdekelt mit tud egy 10.000 rpm-et forgó merevlemez és persze a hangja is. Napjainkban már olcsón hozzá lehet jutni Western Digital VelociRaptor HDD-hez, amiben az a legjobb, hogy ez is SATA csatolós, nem kell hozzá más drága vezérlő. Létezik belőle 150, 250, 500GB és 1TB kapacitású. Nekem 500GB-ost sikerült szereznem. Olcsóbb, mint egy SSD, ugyanazért az árért feleakkora SSD kapható.

WD5000HHTZ: WD VelociRaptor, 10.000 rpm, 500GB

Tesztnek feleségem régi Pentium 4 gépét használtam (P4 Dual-915GL, Prescott 3Ghz CPU, 2GB DDR RAM), ennek HDD tartalmát másoltam át Linux dd parancsával.

Az előző HDD egy 160GB Samsung 7200rpm SATA HDD, erről a Windows 7 normál indítás során 1 perc 5 másodperc alatt töltött be a háttér megjelenéséig, láthatóan sokat világított némelyik szakaszon a HDD Led, valamint jól megszokottan zajos a sok apró fájl elérésekor, szerintem ez a régi Samsung HDD a leghangosabb a gépben.

Lemez klónozás után HDD csere, a régi már nincs rajta, csak a WD VelociRaptor. Első önálló induláskor feltűnt, hogy a WD a vártnál sokkal halkabb, a lemez felpörgése talán kicsit tovább tart, de aztán nem is hallani, valószínű ez a folyadékcsapágynak köszönhető és a kisebb 2.5” lemezméretnek, ami gyárilag 3.5” hűtőkeretben van és az előzőnél 5’C-al hűvösebb. Az átmásolt Windows 7 indulása 40 másodpercig tartott a háttér megjelenéséig, SSD-hez hasonlóan a HDD Led csak villog nem igazán világít, innentől a további gyorsulás már processzoron múlik. A fejpozicionálás is sokkal halkabb, alig van hangja, inkább a ventilátorokat hallani, így végül ezt a WD HDD-t benne is merem hagyni feleségem gépébe.

További programok betöltési ideje is hasonlóan gyorsult, mint a Windows indulása, így a gép jóval használhatóbb lett. Végül lefuttattam a HDSentinel véletlen elérési idő tesztjét és az eredmény átlag 7 ms lett! Na ez megmagyarázza a sebességkülönbséget, egy 7200rpm HDD 16 ms szokott lenni. Bár elmarad egy SSD jellemzően 1 ms alatti elérési idejétől, de érezhetően gyorsabb lett, ha ezután váltanánk SSD-re, akkor már nem lenne nagy változás. Az átviteli sebesség 140MB/s, lehet jobb gépen még kicsit feljebb is mehet, de nincs nekünk jobb asztali PC, csak egy újabb 10 éves laptop, amibe nem fér be mert jóval vastagabb, mint egy notebook HDD, valamint ott nincs 12V sem, ennek meg az is kell nem csak 5V.


Másik 2 VelociRaptor tesztje is hasonló: [kép] [kép]

Összességében a WD VelociRaptor (10.000rpm) egy 3.5” 7200rpm HDD-hez képest jóval gyorsabb, halkabb és kevésbé melegszik, ajánlott alternatíva SSD helyett!

Update: Kérem mindenki vegye figyelembe, hogy egy már félig retro gépben történt a teszt,
végül nem utolsó sorban ennek köszönhetően meg is újult a gép olcsón és korhűbben,
továbbá ebben a régi gépben valóban megfelel SSD helyett.
Most nézem a képmentéseken a dátumot, szóval 1 éve csináltam ezt az újítást,
emlékszem ekkor ugyanazért az árért negyedakkora SSD sem volt kapható.

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

Az nem beépítőkeret, hanem a merevlemez hűtése. Nélküle nem kap megfelelő hűtést a meghajtó.
Mobil eszközbe nem csak ezért nem érdemes használni. A lemez magas fordulatszáma okán nagy erővel tartja meg a pozícióját. A legkisebb ütődés, mozgatás is azonnal kinullázhatja a meghajtót.

Az ajánlott minősítés túlzás. Az SSD-k minden paraméterükben jobbak.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2) Alusky


Alusky
aktív tag

Egy ilyen ezer éves PC-t feldobni olcsón rendben van, de amúgy semmi értelme. Én anno Raidben használtam két Raptort, tényleg pattogós volt a rendszer, de a közelébe nem ért egy SSD-hez, azóta meg rengeteget fejlődtek maguk az SSD-k is.

Ott figyelgettek az asztalon, ó igen bébi annyira szexi formája volt, akkoriban nagyon menő volt két raptorral nyomni. :DDD

[ Szerkesztve ]

Automata váltósként a legjobb barátom az akkumulátor.

(#3) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Nem tudom,élettartamra melyik a jobb, azonos árban, a velocirapror, vagy az ssd?

(#4) Viktor77


Viktor77
titán

Nem igazán látom az előnyeit egy SSD-vel szemben. Hátrányait annál többet.

Csinálni kell. Kész. Pont.

(#5) Graphics


Graphics
Jómunkásember

Nosztalgiának jó, használni már nem.

Eladó Poco F4 GT - 12/256GB kivitel, szürke, minden tartozékkal - 91999 FT - ingyen szállítással

(#6) bullseye


bullseye
addikt

"ha ezután váltanánk SSD-re, akkor már nem lenne nagy változás"

Esetleg egy annyira öreg gépben, ami nem képes kihasználni semmit az SSD-ből, de talán még ott is lenne.

A 10k rpm 7 ms olvasása ugyanis szép a lassabb HDD-k 15-20 ms-éhez képest, a SATA SSD viszont 0,1-0,15 inkább. Ha nincs SATA-III/600 a gépben, az átvitelen lassít persze, de az elérésre nem tudom hat-e egyáltalán. Szóval esélyesen sokkal gyorsabb bármi, amihez egy nagy rakás véletlenszerűen elhelyezett fájl kell. És minél kisebb a rendszermemória, annál többet kell töltögetni a rendszernek.

'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%

(#7) Hieronymus válasza Jack Hunter (#3) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

"melyik a jobb, azonos árban, a velocirapror, vagy az ssd?"

Ha az 1TB kategóriát nézed, a legolcsóbb Raptor 100 euró az Ebay kínálatában, újként árulva.

Feléből - harmadából lehet 1B kapacitású SATA SSD-t vásárolni. Az m.2 még olcsóbb lehet.

A raptorok utolsó generációja 10 évvel ezelőtt startolt. Nem tudni pontosan mikor állt le a gyártás. Ma már nem készítik ezeket a meghajtókat. KO-t kaptak az SSD-töl.

A ma kapható példányok raktársöprésből származnak, jobb esetben. Rosszabb esetben gépbontásból kerülnek elő és felújítás címén megtisztítják őket a portól.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#8) Csorbi


Csorbi
addikt

"Összességében a WD VelociRaptor (10.000rpm) egy 3.5” 7200rpm HDD-hez képest jóval gyorsabb, halkabb és kevésbé melegszik, ajánlott alternatíva SSD helyett!"

Nem. :(
(És ezen szerintem rég nincs is mit megindokolni, vagy alátámasztani.)

[ Szerkesztve ]

(#9) R̲e̲m̲


R̲e̲m̲
senior tag

bocs, mégse

[ Szerkesztve ]

(#10) tzolosch


tzolosch
csendes tag

Nekem 10 éve, a Phenom II X6 gépemben volt 4x300 giga Velociraptor raid0-ban. Akkoriban bőven olcsóbb volt, mint egy 256-os SATA SSD, és majdnem felért hozzá sebességben. Majdnem... :DDD De én szerettem

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.