2024. március 2., szombat

Gyorskeresés

Csökkenthető a jelzáloghitel-tartozás

Írta: | Kulcsszavak: hitel . jelzálog . jelzáloghitel

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem szeretnék pártvitát a dologból, nem vagyok egyik fél elkötelezett híve sem. Egyszerűen inkorrektnek érzem az országban élő egy és kétgyermekes családokkal és egyedülálló szülőkkel szemben.

Elég kettős mérce szagúnak és inkorrektnek érzem ezt a dolgot:
Gyerekenként 1 millió forinttal csökkenthető a jelzáloghitel-tartozás

Gondolom a politikusok nem saját zsebükből (ami részben a miénkből hízott) fogják osztogatni az 1-1 milliókat hanem az állam pénzéből, és részben olyanok befizetéséből akik nem részesülhetnek ilyen támogatásban.

Mielőtt bárki nekem ugrana leszögezem. Nincs gyerekem, belátható időn belül nem is akarok, így elvileg nem érint. Közvetve mégis. Van testvérem, ha egyik szülőm esetleg ingatlant vásárolna és valamennyi hitelt venne fel hozzá, a téma akár lehetne aktuális is.

"A meglévő gyermekek közé mind a vér szerinti, mind az örökbe fogadott utódok beleszámítanak. Figyelembe kell venni a már nagykorú gyermekeket is, még abban az esetben is, ha a nagykorú gyermek már nem a szüleinél lakik."

"a kedvezmény a már meglévő illetve a jövőben felvett jelzáloghitelekre is vonatkozik."

"A korábban született gyermekeknél nincs felső életkori határ, nagykorú gyermekek is számítanak a kedvezményre jogosultságkor."

"Az NGM ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelet kihirdetése előtt a felvett ingatlanfedezetű jelzáloghiteleknél mind a lakáscélú, mind a szabad felhasználású kölcsön esetén igénybe vehető a csökkentés. A kihirdetés után felvettek esetében viszont csak a lakáscélú jelzáloghiteleknél."

Aha értem... Tehát ha gipszjakab nem lakáscélú, szabad felhasználású hitelét akarja csökkenteni még azt is támogatjuk akár több millió forinttal is. "B" állampolgár egy vagy két gyerekkel (feltételezve hogy harmadikat nem tervez 45-50 évesen) pedig fizessen többet. Aha.
Miért érzem úgy hogy ez a tehetősebbeket érintő dolog?

Mondjuk legalább ez a része rendben van:
"feltétel a büntetlen előélet, és az hogy az igénylőnek nem lehet köztartozása"

"Az NGM várakozása szerint a következő években évi 8-10 milliárd forintos tétel lesz a költségvetésben a jelzáloghiteleseknek ez a fajta támogatása. Pontosan nem lehet meghatározni az összeget, hiszen az a családok döntéseitől függ."

Tehát jelenleg fingjuk nincs róla mennyi az annyi. :C

"Az intézkedésre 17 milliárd forintot különítettek el a 2018-as évre. Az NGM államtitkára hozzátette: a keret felülről nyitott."

ÚszóVB 2

Hozzászólások

(#1) t72killer


t72killer
titán

Választások előtt vagyunk bő fél évvel, annak, aki nem néz nagyon utána (pl közTV-ből tájékozódó, egyetlen szavazást ki nem hagyó nagymama) és nem érinti, ez egy masszív család/nemzetgyarapodás-támogató intézkedésnek tűnik.

Mivel túl sok pénzt nem akartak családtámogatásra költeni, a lehető legszűkebbre vonták a kedvezményezettek körét: 2018 jan 1 után kell annak a bizonyos "harmadikgyereknek" megszületnie (csak azt nem írták bele, hogy amikor a telihold eltakarja a Szaturnuszt és varjak lepik el a turulszobrot). Ezenkívül ahogy mondod, a gazdagabbaknak igyekeznek kedvezni (akik az SZJA és egyéb kedvezmények révén már most is pénzügyileg kitüntetett helyzetben vannak), elég nyilvánvaló, hogy a szavazótábor megerősítéséről van szó.

A köztartozásokon nem tudom, mit értenek, ha egy gázszámla-csúszás is ide tartozik, akkor a szegényebbek jórészét le is pattintották.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#2) Redneck


Redneck
veterán

Rengeteg egy és két gyermekes rokonom/ismerősöm van aki nem tervez több gyereket, de egyedülálló szülőt is többet ismerek. Mind rendes, dolgozó ember, aki az ilyen támogatásokból kimarad. Szerintem rohadtul inkorrekt.

Valaki egészségügyi okokból nem vállalt több gyereket, valaki anyagi okokból, esetleg koránál fogva. Az örökbefogadás, úgy gondolom egy több gyerekes családnál vagy egy egyedülálló szülőnél nem opció.

Ez még kimaradt de módosításként beírom:
"Az intézkedésre 17 milliárd forintot különítettek el a 2018-as évre. Az NGM államtitkára hozzátette: a keret felülről nyitott."

ÚszóVB 2

t72killer:
Valószínűleg az akinek kell (és akinek a legkevésbé lenne rá szüksége) meg fogja kapni.

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#3) t72killer válasza Redneck (#2) üzenetére


t72killer
titán

Necces ügy. Egyrészt ott a fogyatkozó népesség egyre öregedő demográfiával - ami ellen ténylegesen lépni kell valamit. Konkrétan azt is, hogy ne legyen pénzügyi előnye a gyermektelenségnek - amit a gyereknevelés költségeivel számolva még a legmasszívabb állami támogatáscsomag se közelített meg Mo.-gon, ez sem. Mivel egy fazékból eszik az ország, ezért az összes támogatás (még a diák-vonatjegy költsége is...) úgy megy, hogy az egyedülállóktól elvesznek, a kedvezményezettnek pedig adnak.

Másik oldalon persze ott van, hogy nem mindenkinek jön össze a gyerekvállalás.

Nem az alapelvvel van bajom - régen is volt Mo.-gon szocpol - hanem a simliseknek direkt nyitott kiskapuval, hogy nem csak lakáshitelre lehet felvenni (ilyenkor néz körül az ember, melyik fideszes is várja tavaszra a gyerkőcöt), és miért is szenved ilyen durva hátrányt egy 2017 decemberi baba a 2018 januárival szemben. Mert a gyerekesek-gyerektelenek közötti különbségtételt még csak megérti az ember, azt viszont kevésbbé, hogy miért is tesznek ilyen durva különbséget két (uolyan anyagi helyzetű) 3 gyerekes család között? Illetve ha már támogatás, miért kapja a milliárdos ugyanúgy, mint a közmunkás?? (főleg, hogy a gazdagoknak sokkal jellemzőbb, hogy van is hitelük - vagy ha nincs, gyorsan-könnyen csinálnak).

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#4) donmackó


donmackó
őstag

Ez max úgy lenne fair, ha már meglévő 3 gyermekre is igénye vehető volna.

Release the cable hounds!

(#5) t72killer válasza donmackó (#4) üzenetére


t72killer
titán

+1!! De itt nem arról szól, hogy fair rendszert csináljanak, hanem a szavazatszerzés/megtartás az egyetlen cél.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#6) Redneck válasza t72killer (#5) üzenetére


Redneck
veterán

Megmondom őszintén, én erre a részére nem gondoltam és nem is gondolok. Egyszerűen inkorrektnek tartom a lakosság másik felével szemben.

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#7) donmackó válasza t72killer (#5) üzenetére


donmackó
őstag

Nekem 3 gyermekem van + jelzálogom, de 1 misiért nem vállalom be nekik a 4.-et. Inkább kifizetem amit ki kell. És -2 szavazat, mert ebben a formában a feleségem is felháborítónak tartja.

Release the cable hounds!

(#8) bitpork válasza Redneck (#6) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog

Különösen azokkal szemben akik nem önhibásan gyerektelenek. Ez az a pozitív diszkrimináció amit más esetekben habzó szájjal szoktak ajvékolni :(

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#9) B.Gaboo


B.Gaboo
tag

Ez az érem egyik oldala. De ha belegondolsz, hogy a te nyugdíjad ki fogja befizetni, mivel alig vannak / maradnak itthon fiatalok (és pont a jobban képzettek mennek külföldre akik után több járulék kerülne befizetésre), akkor látható, hogy tenni kell vmit a gyermekvállalás ösztönzésére.

Az irány tehát sztem jó, a megvalósítás az vicc, de ezt megszokhattuk a 'jót teszek a haverjaimmal' kormánytól.

̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿

(#10) Rive válasza B.Gaboo (#9) üzenetére


Rive
veterán

...mivel alig vannak / maradnak itthon fiatalok ..., akkor látható, hogy tenni kell vmit ...

Hát, azok a fiatalok többek között pont azért mentek el innen a francba, mer' ezek tettek ezt-azt.

Persze, kutyaharapást szőrivel, ahogy szokták mondani, de azért nem kell túl messze ásni az orvosi ismeretekben, hogy tudja valaki, effélének nem gyógyulás, hanem jellemzően vérmérgezés a vége.

Sz'al, mi lenne ha a változatosság kedvéért nem a gyerekvállalás ösztönzése//kötelezővé tétele lenne műsoron, hanem szimplán az, hogy ne jelentsen totál anyagi csődöt, húsz év folyamatos gyomorgörcsöt a gyerekvállalás az emberek jelentős része számára?

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.