2020. október 20., kedd

Gyorskeresés

HD4890 Vapor-X H2O project v1.0

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Régóta filóztam rajta, hogy kéne a Sapphire HD4890 Vapor-X videokártyámra vízhűtés.
Két okom is volt rá: a gyári hűtés ventillátorának nem kicsi zaja, és - a fő ok, - egy gyári hiba.

No de szépen sorjában.

Előzmények:

Mint világszerte sokan, én is sikeresen belefutottam egy gyári hibás HD4890 Vapor-X VGA-ba. Ez a hiba pedig azt takarja, hogy cold boot-nál (cold boot- gép bekapcsolásával indítás, warm boot pedig az újraindítás) a hűtőventillátor maximális fordulaton pörög, a NYÁK hátlapján világít a piros LED, és a monitor nem kapcsol be. 10 bekapcsolásból 3-4 sikeres.
Sajnos, mivel leszedtem a gyári hűtőt újrapasztázás céljából, ezért a garanciám ugrott. Sokáig rémálom volt a gépindítás. Agyaltam a hiba okán és a megoldáson.

Véletlenül rájöttem, hogy ha NYÁK-ról le van húzva a VGA ventillátora, tízből tízszer hibátlanul indul a gép, POST folyamat, boot is sikeresen lezajlik, s indul a Windows. Gyorsan jött is az ötlet, s elvágtam a venti csatlakozóján a föld kábelt az öt érből, s egy, az előlapra szerelt kapcsolóra kötöttem. Így gép bekapcsolása után egy pillanattal rövidre zártam az áramkört, és gép is hibátlanul indult, s VGA ventillátora is rendben üzemelt. Igen ám, csak mikor elfelejttem felnyomni a kapcsolót, a videokártya GPU hűtés nélkül felment 110 fok fölé és vagy kikapcsolt a gép, vagy újraindult. Előfordult párszor. Szerencsére nem sült meg a kártya.

A következő lépés a kapcsoló kiváltására irányult valami vezérlő elektronika segítségével. Szerencsére egyik munkatársam vágja az elektronikát, és kérésemre összedobott egy kis cuccost, ami miután 12V-ot kap, 1-2 másodperc múlva rövidre zár egy különálló áramkört (vagyis a venti föld kábelét), és zárva is tartja azt addig, amíg megkapja a 12V-ot. Nagyszerű, ventillátor bekapcsolás automatizálva :) .

Az elektronika:

Megesett párszor, hogy a nagy kábelrengetegben matatva elszakítottam a venti csatlakozójáról levezetett vékony kábelérpárat, s a hűtőventillátor hangja is még nyomasztóan hatott játék közben.
Nem volt hát kérdéses, vízhűtés kell a videokártyára.

H2O project:

Neten kutakodva nem találtam egyetlen vízhűtő blokkot sem, ami nekem megfelelt volna, ill. jó lett volna a kártyámra, mivel ennek egyedi PCB-je van. Aztán eszembe jutott, hogy a szekrény mélyén ott lapul az előző kártyám, a 8800GTX hűtőblokkja. Ha már CNC megmunkálóközponton dolgozom, miért ne alakíthatnám át a blokkot a 4890-re, vagy miért ne csinálhatnék egy teljesen újat? :U
A teljesen új blokk készítését el kellett vetnem, mivel nem állt a rendelkezésemre megfelelő méretű alumínium alapanyag, kb. 140*120*15mm (szélesség*hossz*vastagság) (vörösréz lemezről ne is beszéljünk, nem könnyű hozzájutni, és az ára sem épp baráti). Kisebb alu tömb viszont volt a melóhelyemen, így az egy közdarabként saccperkábé beillett az átalakításos tervembe, ami nem mellesleg költégkímélő megoldásnak mutatkozott, hiszen meglévő alapanyagok révén egy forintomat sem vitte el :).

8800GTX hűtőblokk:

Kigondoltam a lépéseket, és egyik héten hétfőn nekiláttam a VGA-m alapos körbeméregetésének. Pár órám azért ráment a tervezésre. Mivel AutoCAD-et nem vágom még, lerajzoltam magamnak mindent papírra.
Itthon kigondoltam és bepötyörésztem a megmunkáláshoz szükséges programot egy .txt fájlba, rámásoltam egy pendrive-ra, cégnél átneveztem .nc-vé, vagyis a CNC által értelmezhető formátummá, gépre átküld, anyag befog és GO!

Pár kép (Az egész folyamatról nem készítettem képeket, mert akkor nem is terveztem publikálni őket, de végül nem akartam, hogy csak itt porosodjanak a winyón :) ):

Az alu lemez kimarása hipp-hopp megvolt, s pontosra is sikerült. A 8800GTX blokkjával többet pöcsöltem, mert le kellett marni róla a kiálló füleket és fel kellett marnom egyenesre a memóriák és a GPU síkját is, mivel gyárilag elég görbe volt az egész. A plexi tetőből is kellett lefaragnom, plusz valahol rögzíteni is kellett az alu lemezt a rézhez.
A két lemez közé egy rakás hűtőpasztát elnyomtam. Ha nem is tökéletesen, de nagyjából sikerült a hővezetést megoldani a két lemez között.
A legfontosabb, hogy a VGA gyári hűtőtől mentesen, bevizezve, csendben teszi a dolgát :) .

Hőfokok terén most így állok alapórajelek mellett:

GPU dióda (DispIO): 48 fok
GPU dióda (MemIO): 62 fok
GPU dióda (árnyaló): 50 fok

Játék közben a memória felmelegszik 75-80 fokig. Ez a home-made blokk nem tökéletes hőátvezetése mellett annak tudható be, hogy a PCB hátulja igen forró a memóriáknál. Jól jönne hátulra valami hővezető pad-blackplate páros.

A fejlesztés remélhetőleg nem áll meg itt, mert tervezem, hogy készítek egy full alu, feketére eloxált blokkot a kártyára a GPU és a memóriák hűtésére. Az lesz majd a 2.0-ás verzió, több képpel a folyamatról :) .

Addig is a víz legyen veletek!

Hozzászólások

(#1) ^Clown


^Clown
veterán
LOGOUT blog

Jó írás, ha kicsit jobban összeszednéd, mehetne a címlapra is simán!

(#2) rankesz


rankesz
veterán

Gratula a cikkhez is es a blokkhoz is! Tudtam en hogy ugyes gyerek vagy te...

A quadod hogy szuperal?

Carl Zeiss Sony Planar T* 85/F1.4 ZA objektív újonnn eladó

(#3) Drenadar


Drenadar
veterán

Grat

ilyenkor sajnálom, hogy nem szakmámban helyezkedtem el, jó olvasni ezekről, CNC, autocad, stb :)

Alienware 13 R3 & :) Xiaomi Minote 10

(#4) r-chee válasza ^Clown (#1) üzenetére


r-chee
őstag

Kösz. Amúgy ezt nem címlapos írásnak terveztem. Vannak ennél jobb írások ott, nem rondítok közéjük ezzel :). Összeszedni nem akarom jobban, ahogy jött, úgy leírtam, s nekem megfelel így.

rankesz: A proci jól szuperál, elégedett vagyok vele. A megvétele után 1,5 héttel újratelepítettem a Win7-et, s azóta atomstabilan fut a BC2 :) .

Drenadar: Én pedig örülök, hogy nem a szakmámban dolgozom, hanem fémforgácsoló üzemben. Sosem tanultam CNC-ről meg gépészetről sem. Melóhelyen tanultam meg ill. tanulok folyamatosan :) .

Origin (BF3, BF4) nick: r-chee *** BFBC2 game nick >> r-chee [HUN] --- Logout blog bejegyzéseimnél >> BFBC2 és Battlefield 4 PH! játékosnévsor és magyar szerverek listája

(#5) D1Rect


D1Rect
félisten

Matricázva van a Vapor-X hűtő?
Mert hűtő vissza és irány a gari.

Jah, egyébként 5* ötlet a probléma kezelésére. :R

Ezért meg 6*:
"Amúgy ezt nem címlapos írásnak terveztem. Vannak ennél jobb írások ott, nem rondítok közéjük ezzel :) "
:R

[ Szerkesztve ]

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.