2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Mennyi ideig működik vajon egy számítógép?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Megnéztem az átlag alaplap garanciát, 2-3 év. Processzor szintén. Tápegység már szélesebb skálán mozog, 1, de 10 év is lehet akár. SSD és merevlemez 1-5 év, monitor szintén 1-5 és laptopokra szintén ez az 1-5 év érvényes.

Persze értem én, hogy ez nem feltétlen jelenti azt, hogy bármely eszköz ennyi ideig működik is, de a gyártó elhiszi, akkor én is, és ha behal, elvileg cseréli. Viszont vajon meddig működnek egy számítógép, legyen szó laptopról vagy összerakott konfigról?

Tudom sokan gari lejárta előtt cserélik, vagy kell az új proci, mert x%-al gyorsabb vagy nagyobb akármiből. Arra lennék kíváncsi, hogy kinek mi a tapasztalata? Elsődleges (nem a szekrényben van, hanem az, amit napi szinten használsz) gépét mennyi ideje nyúzza? Nézi egyáltalán valaki az eszközök korát, cseréli X év után mindenképp, vagy megvárjátok amíg feldobja a talpát?

Jelenleg amin írom ezt a bejegyzést, az egy 4 éves gép, intel 6600k proci, 8g ram, SSD, semmi extra. Játékra nem használom. Egyáltalán nem tervezem lecserélni. Eddig mindössze annyi baja volt, hogy az alaplapban levő elemet cserélni kellett, napi 10 órát megy. Ismerősök viszont max 2 év után csere, mert kijött az XXX ami nagyon kell ;] illetve egy embert ismerek, aki 6 évig húzta egy kis barebone géppel, aztán azért cserélte, mert már lassú lett, ami 6 év után nem csoda.

Ha gondolod meséld el mi a helyzet nálad. :K

Hozzászólások

(#1) Krugszvele


Krugszvele
senior tag

i5-2500 alapú gép.
tíz éve használom, semmi baja.
gyereknél i5-3470, az is van vagy 6-7 éves, semmi baja.

Ha külön kézi rásegítés, vagy túláram nem pusztítja el, én úgy gondolom, hogy asztali gépek 10+ évet simán mennek.A 2000-es évek közepe óta elmúlt az a baj, hogy 2-3 év után megdöglöttek alaplapok, ramok, vga-k.

Az elmúlt hetekben kipróbáltam egy i3-12100 alapú gépet (nvme x4/x4 ssd, 16 gb ram, stb) és nem láttam annyira nagy különbséget, hogy cseréljek.

géphasználat: böngésző, excel, notepad, számológép, meg 1-2 speciális miniprogram.

(#2) pusszycat válasza Krugszvele (#1) üzenetére


pusszycat
nagyúr

Ezt egy 10 éves Acer laptopról írom, soha nem volt semmi baja, raktam bele egy 1 TB SSD-t aminek nagyon örült. Ideje lenne cserélni de amire én használom arra jó lenne még 10 évig, szóval nem tudom mi legyen. Ja igen mindig kábelen lógott az akkuja kigyengült.

Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]

(#3) Dönc


Dönc
tag

Nálunk 4 PC van használatban. Kezdem a legrégebbitől kezdem a leírást.

Az első édesanyám böngészgetős gépe, ez még C2D alapokon fut egy Lenovo brand gép, aminek pontos típusára már nem emlékszem, de az biztos, hogy még a gyári HDDről bootol a rendszer benne. W10 fut rajta.
Néha kellett simogatni, mert csinált furcsaságokat, de egy elemcsere megoldotta a gondokat végül.

Második a sorban fiam gépe, amit tőlem örökölt masszív(abb) felhasználást követően ~10 év után.
Erről már vannak pontosabb emlékeim: Asrock Z77 pro4 lap, 16 GB Hyperx blu ram, i5 3570k és GTX 1060 3gb G1 Gaming. Kapott egy új tápot idén, ezen kívül nem lett hozzányúlva. Erről már nem mondanám, hogy hibátlanul működik, mert néha dob random kékhalálokat, de egyelőre nem jöttem rá mi okozhatja. Ezen is W10 van. Nálam 4,2-3-on ment a 3570k több, mint 9 éven keresztül, most alapra vissza lett véve. Ennél ami gondot okozhat még, hogy a rendszer egy Dell brand SSD-n van, amiből semmiféle értelmes SMART infó nem nyerhető ki, elvileg 100%-os, de ezt kb. 8 év után erősen kétlek.

A harmadik a sorban holtversenyben a saját gépemmel páromé.
Ennek alapját egy Aorus b360m lap adja, amiben figyel még egy i5 8500 8 GB ram társaságában. Alakítottam hozzá dedikált VGA-t gombokért: GTX 760, hogy ne a szűkös ramot pusztítsa az integrált. W11-el hibátlanul működik, tápot kéne benne cserélni, de böngészésre ez is tökéletes.

A saját gépem kicsit más, bár már ez is kezd korosodni:
Gigabyte Z370p D3 lap, 16GB 3200MHz-s Crucial Ballistix, i7 9700 és egy RTX 3060 Ti. Tápegység egy talán még garis FSP Hyper M 600W. Erre is W11 van telepítve. Hibátlan mindenre is.

(#4) Vladi


Vladi
nagyúr

Gondolom.

Összetett téma. Több kérdés:
1. mennyi az elvi működőképességi ideje? Ezt egyszer a fórumon retrózósokkal már fejtegettük. Processzornál elvileg 50 év sima ügy lehet. Mert amúgy mi romlik el egy gépben:
a, mozgó alkatrész, mert kopok, venti, hdd. Semmi egyéb
b, ami állandó hőstressznek van kitéve, mint cpu, gpu. Oké, ha rendben a hűtése és nem csillagászati teljesítményre tervezett, akkor nem kéne gondnak lennie.

Tehát egy gép elvi működése 40-50 év, vagy mégtöbb. A műanyag tud még olyat, hogy elérik, repedezik, akkor baj van.

Meg ami szeret meghalni, az az elkó, de az csarélhető.

Pont ezért van 1989-rd sega jétékgépem, ami tökéletesen műdökik. Jó oké kondicserés volt.

a másik odala: meddig érdmes? Amíg érdemi felhasználásra fogható. ez ugye szoftveres kérdés. Nade én radikális vagyok, 2010 után szerintem már nem tudnak olyan gépet gyártani, ami nem szolgálhatja ki a usert élete végéig... mert nincs már olyan felasználási mód, ami:
a, indokolt
b, megfekteti a gépet
c, kizárólag normális szoftverrel értendő, tehát semmi ami bloatware...

Az én gépparkom 10+ éves. S nincs velük gondom. :DD

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#5) joghurt


joghurt
addikt

Szerintem ebben a témában releváns Bacsis gyűjteménye. :D

A tej élet, erő, egészség.

(#6) Vladi válasza joghurt (#5) üzenetére


Vladi
nagyúr

Igen, én is rá gondoltam. :R

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#7) Pikari válasza Vladi (#6) üzenetére


Pikari
addikt

Én kb 10 évente cserélem a hardvert, tipikusan akkor, ha az alaplap (vagy valami más) megdöglik.
Valójában alapvetően csak akkor cserélek hardvert, ha valami megdöglik. Csak úgy nem szoktam gépeket venni soha (maximum akkor, ha nagyon túlhaladottá válik a hardverem, és emiatt használhatatlan lesz - ám a mai lelassult fejlődés miatt ez nem igazán következik be).

-A jelenlegi processzoraim már 13 évesek (amd k10).
-Az alaplap is kb 13
(használtan vettem őket, életük több mint felét az előző tulajoknál töltötték, én kb 3. tulajuk vagyok).

-A tápegységet nem tudom pontosan, talán 10-12 lehet.
-A vinyó 7 éves kb. A tartalék vinyók 13 körül vannak. 40-70ezer óra üzemidővel.
-Az egyik DVD íróm 18 éves (még CLV alapú, 4082b).
-A másik kb talán 10-11 (valami sony, ez már CAV és SATA).
-Van a gépben egy IDE mobile rack, azt nem tudom, hány éves, de olyan 15 körül biztosan van már.
-És egy floppy meghajtó (sacc 25 év).
-Egy SATA mobil rack, ez újabb, nem tudom, hogy mennyi idős.
-Egy 25 éves PC hangszóró pár.
-Egy kb 14 éves LCD monitor.
-A videókártyám 15 éves (x1550). Próbáltam újabbat, régebbit, de a Linux mindegyikkel instabil volt. Ezt szereti, zárt forrású firmwarek nélkül is megy, szigorúan szoftveres rendering minden.
-A számítógépházam 25 éves. Ez egy pentium2 háza volt még.
-A hangkártyám kb 22 éves (sblive).
-A tunerkártyám (nem röhögni!) 21-22 éves.
-RAM: talán 12-13 éves.

És hogy mi mennyit bír?

-A tápegységek tipikusan 5, legkésőbb 10 év után felrobbannak (tipikusan lezárlatosodik a bemeneti oldalon egy kondi). A mostanit 2 éve használom folyamatosan, nem tudom, hogy az előző tulajnál mennyit ment, de biztos, hogy van már ebben is legalább 8 év, úgyhogy még kb 2 évet fog kibírni a számításaim szerint max.

-A 3.5" floppy meghajtók közül - amelyik idősebb 20 évnél - 5-ből mondjuk 4 halott, vagy megbízhatatlanul működik. Ezek általában javíthatatlanok (pl végigrohad az áramkör, meg ilyenek).

-Az alaplapok 10 év aktív használat után szoktak megdögleni. Tipikusan a VRM.

-A processzorok vagy 5-10 év aktív használat után megdöglenek, vagy SOHA. A k10 Opteronok közül mondjuk 60-70% a halálozási arány, k7 procik közül talán olyan 10-20%, a Core2Duok közül pedig 0% körüli. Csak hogy érzékeltessem a szórást. Ezek személyes tapasztalatok, ha más mást tapasztalt, nem fogok vitába szállni vele.

-A dvd/cd/blu ray meghajtók 10-15 év után szoktak megdögleni, érdemes vigyázni az értékesebb darabokra azoknak, akik még ilyeneket használnak, mert NINCS utánpótlás a normálisabbakból. Van, amelyik csak nem akar kinyílni, azt még össze lehet eszkábálni. De van, ami már fel se villan, semmit se csinál, vagy nem olvas be semmit soha (degradálódik a lencse).

-A mobile rackek pár év után megdöglenek, ha túl sokszor helyezi ki/be az ember a vinyókat a tálcába. Ezeket szerencsére fillértekért lehet pótolni.

-A hangkártyámat még nem kellett lecserélni. Eddig 1 hangkártya döglött meg a kezeim között. Nem tudom, hogy hány évet bírnak, de talán 20-30.

-A videókártyák 3-4 évnél többet nem szoktak kibírni. Igen ritka az, ami 10-et kibír. A mostani is már döglött. Passzív kártya, és megfőzte magát. Indításnál hangyás a kép. Van, amelyiken lehet csökkenteni a feszültséget, és az órajelet. Ezeket tovább életben lehet tartani. Az 1998 előtt gyártott videókártyák viszont kb örök életűek.

-A tunerkátyám félhalott. Kb 2-3 év aktív használat után ilyenné vált. Az RF része használhatatlan. A video in még jó.

-A pc hangszóró kb 5 évet bír, aztán kontaktos lesz rajta minden (az enyémen is kontaktos minden).

-RAM: 1-2 év után megdöglik a modulok kb 10%-a. A többi örök életűnek tűnik. Nekem a Samsungok szoktak leginkább megdögleni, de a Kingmaxal sincsenek jó tapasztalataim.

-A monitor csak nem akar megdögleni, pedig már lehet, hogy időszerű lenne valami full hd modellre váltanom. Ezek is kb örökké élnek, ha nem éri őket baleset.

Ezek a személyes tapasztalataim. Más ember nyilván mást tapasztal majd.

[ Szerkesztve ]

A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

(#8) RandomName


RandomName
aktív tag

Van itt egy laptop. Release date: 2012.
Nem tudom pontosan mennyi idős, használtan vettem. Kapott ssd-t, nagyobb ram-ot, az eredeti W7 óta már W11dev van rajta.
Nem sokkal gyengébb, mint a napi használatos jelenlegi laptopom.

Persze, amíg csak tartalomfogyasztásra használom.
Már egy korabeli Tomb Raider sem fut el rajta.... :)

"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)

(#9) fatpingvin


fatpingvin
őstag

2012-es laptopot használok. semmi baja.

én viszont kérnék egy pontosítást a kérdésre: arra vagy kíváncsi hogy egy hardver meddig tud működőképes maradni, vagy arra hogy meddig képes kiszolgálni a tényleges felhasználói igényeket?

A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

(#10) PSti


PSti
tag

Köszönöm mindenki válaszát! :R Öröm olvasni, hogy ilyen "koros" gépek simán elzakatolnak.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.