2024. február 21., szerda

Gyorskeresés

Orvosi eset

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egyik olvasóm érdeklődött privátban, mi az oka annak, hogy régóta nem publikálok.
Válaszoltam, hogy nem jön az ihlet.
"Akkor jó, ha csak ez a gond."
Mi más lenne – gondoltam én.
Ja! Hatvanhárom éves leszek hamarosan. Bármi előfordulhat. Kedvenc humoristámtól hallottam, hogy amikor az orvosa a leleteit tanulmányozva mondott egy cifrát, s ő rákérdezett mi a gond, azt válaszolta, hogy „nagyjából minden” Pedig ő csupán 50 éves. Nekem is volt már ilyen-olyan problémám, de magától meggyógyult. Azon tűnődöm, hogy ha nem tudok beszélni, akkor majd írni se fogok tudni? Miről jutott ez eszembe?

Van már legalább 10 éve, hogy TV nézés közben eltűntek a kontúrok. Pedig akkor még jó volt a látásom. Jeleztem volna a családnak a gondomat, de nem tudtam értelmes mondatot összerakni. Próbáltam egyszerűbben fogalmazni, de nem azokat a szavakat mondtam, amit akartam. Később már a megfelelő szavak se jutottak eszembe. Óriási koncentráció volt szükséges ahhoz, hogy akármit a nevén tudjak nevezni. Próbáltam körbemagyarázni, mint egy keresztrejtvényt, de így is nagyon kevés értékelhető információ jutott el a családhoz. Talán még annyit kihámoztak a gügyögésemből, hogy „bazmeg nem tudok beszélni, baja van az agyamnak” Na, ezzel nem tudtak késő este mit kezdeni. Majd helyrejön. Így is lett. Talán egy órán át tartott ez az állapot.

Eltelt kb 5 év. 2011 decemberében ismét azon kaptam magam, hogy nem tudom kimondani amit kigondolok. Megdöbbenésemben elmentem sétálni a faluba, s útközben tornásztattam az agyamat. Beszéltem magamban. Nem jutottak eszembe kifejezések, de még nevek sem. Alternatív kifejezések után kutatva pityeregtem végig a sétámat. Így jártam, elment az eszem. Csak nehogy ismerőssel találkozzak, mert nem tudok neki köszönni. Elég ha bólintok? Mire hazaértem, helyreállt az elmém. Amikor a lányom tudomást szerzett az esetről, addig nem nyugodott, amíg orvoshoz nem fordultam. Háziorvos, laborvizsgálat, neurológia, nyaki ultrahang, CT. Persze mindez napokkal az eset után. Semminek semmi nyoma, teljesen rendben vagyok. A leleteim ott is maradtak a háziorvosnál, mert nálam minek legyen arról papír, hogy nincs semmi bajom.

Néhány hónapja egy késő esti vacsoránál megint beszédproblémám akadt. Ha nem akartam volna beszélni éppen, ki se derül. Lefeküdtem pihentetni az agyamat. Reggel kérdezte a feleségem, hogy tudok-e már beszélni. Nemet intettem a fejemmel, de rögtön rájöttem, hogy ez egy nagyon hülye vicc. Tudtam, és azóta is tudok. Persze nem zárható ki, hogy egyszer majd úgy is maradok. Akkor persze majd írni se fogok tudni, hiszen nem az artikulációval van a gond, hanem egyszerűen nem tudom megfogalmazni a szavakat.
Na, akkor most gyorsan írjak le mindent akár előre is? ;)

Hozzászólások

(#1) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Nagyon kevés ember mondhatja el magáról 60 fölött, hogy nincs semmi "hasfájása". Fiatalon azt hisszük, hogy minket megkímél az élet, aztán kiderül, hogy "nem addig a".
Én csak egyet kérek a sorsomtól. Megyek, amikor elszólít az Úr, de gyorsan, fájdalom mentesen történjen. Lehetőleg álmomban, vagy egyszerűen "oltsák le a villanyt".

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#2) futo001


futo001
senior tag
LOGOUT blog (1)

Klasszikus stroke tünet. Nem azt mondom hogy az, de elég ijesztő.

[ Szerkesztve ]

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#3) 8th


8th
addikt

Kontrasztanyagos koponya CT-re nem küldtek el?

(ツ)╭∩╮

(#4) potyautas válasza Vakegérke (#1) üzenetére


potyautas
csendes tag
LOGOUT blog

A "hasfájás"-al is volt egy esetem. Iszonyatos görccsel mentem orvoshoz. Kaptam időpontot 2 héttel későbbre. A végeredmény ott is az lett, hogy nincs semmi bajom. Sőt! Szépek a bélbolyhaim.
(nyelvtani kérdés: mi az ami van a bélnek?)

(#5) Vakegérke válasza potyautas (#4) üzenetére


Vakegérke
veterán

Éle? :)

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#6) cskamacska válasza Vakegérke (#1) üzenetére


cskamacska
addikt

"fiatalon azt hisszük, hogy minket megkímél az élet"

Pláne ha ez kapásból nem igaz. Ha véletlen látványos testi betegség el is kerül nyugdíjas korig, kisebb-nagyobb lelki defekteket legtöbben bekapunk. Nem bölcsis kortól bunkó a főnök, és nem eredendően önmarcangolásig féltékeny az ex-barátnő, csak így alakult. Orvos szóba sem kerül("nem vagyok én őrült"), lehet fel sem tűnik szegénynek, de a környezete megszenvedi. Talán akad egy kényszerített környezet-, vagy életmódváltás, és elmúlik magától, ha nem, akkor így marad. :(

[ Szerkesztve ]

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

(#7) #56573440 válasza potyautas (#4) üzenetére


#56573440
törölt tag

Nálam volt 2014 közepén kb egy kaja utáni brutál hasfájás, bementünk, addigra elmúlt. Vakbélre gyanakodtak, semmit nem találtak. idén január 2 sote műtőjébe toltak be, mert délutántól nem múlt, sőt romlott, hányás, csuklás görcsök. Az ügyelet kijött vakbél... Bementünk, vették a fáradtságot hogy megnézzék, bélelzáródás. Azonnal mentem is a műtőbe...

Amit leírtál az kb klasszikus TIA. Kb ministroke, ami jön megy, aztán egyszer csak nem megy... Azért furcsa hogy nem taláták meg az okát...

(#8) Vakegérke válasza cskamacska (#6) üzenetére


Vakegérke
veterán

Nekem is betett a gumigyár, meg a feleségem halállal végződő betegsége. Szedem a vérnyomás csökkentőt.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#9) Snowy_owl válasza Vakegérke (#8) üzenetére


Snowy_owl
őstag

A gumigyárban a vegyi anyagok, vagy az emberek?

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#10) Vakegérke válasza Snowy_owl (#9) üzenetére


Vakegérke
veterán

Is-is, de nem a melósok.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.