2022. augusztus 10., szerda

Gyorskeresés

Madarak és Fák napja

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

450 évesre tippelték a három mocsári tölgy egyikét. Mind közül ez volt a legnagyobb, s kultikus hely volt a régi időkben. Mária-fának nevezték. Alatta pihentek meg a zarándokok, a falusiak itt tartottak ünnepségeket közel a faluhoz, de mégis kinn a természetben, az erdő egyik tisztásán. Gyerekkoromban Madarak és Fák napján csak egy pihenőt tartottunk, majd vonultunk tovább az erdészházhoz. Annak nem volt vallási kötődése. Családok, baráti társaságok ekkoriban is jártak ide kirándulni, szalonnát sütni. Tájékozódási pontként élt már inkább a köztudatban. A korát senki nem tudta, csak azt, hogy nagyon öreg fa. S a fák sem élnek örökké. Főleg, ha még villámcsapás is megrongálja. A korhadt üreget betonnal töltötték ki, noha a beton már a kőfalnál se vált be, nem még egy élő organizmusnál. Végül ki kellett vágni. A szomszéd falu megvette az erdészettől, s a főterük közelében állították ki egy emléktáblát mellékelve hozzá. Lemez kalappal védték az időjárástól. Nem szép látvány. Nem értem miért vették meg. Talán azért, mert a mi falunknak nem kellett? Ez éppen abban az időben történt, amikor hozzánk is elért a rendszerváltás. A tisztás szélén csak egy korhadt szilánk emlékeztetett a régmúlt időkre. Egyik civil szervezet ültetett három kis mocsári tölgyet, hogy egyikből ismét Mária-fa lehessen. Itt tartották a Madarak és Fák napját, ami egy kis műsorból állt, s a csemeték melletti emléktábla felavatásából. Következő évben már csak egy csemete élt. Az ünnepi műsor, a természet magasztalása után az ünneplők átvonultak egy másik erdő szélére (nekünk több is van) s ott tartottak főzőversennyel egybekötött egész napos pikniket.
Rá egy évre zavar támadt a szervezésben. Az esős idő miatt a kulturális manager a kultúrházban tartotta a természet ünnepét. Egy kis csoport ment ki csupán a helyszínre, ahol az utolsó fácska árválkodott egykori elődje helyén, megcsonkítva, levágott csúccsal.

Hozzászólások

(#1) Tutu7030


Tutu7030
veterán

Ha évszázadokkal ezelőtt is ennyi vandál lett volna, most nem is lenne miről beszélgetnünk.. már kihalt volna az emberiség.

LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro

(#2) soundsonic


soundsonic
aktív tag

Sajnálattal olvasom amit írtál :( Biztos nagyon szép fa lehetett fénykorában

(#3) potyautas válasza soundsonic (#2) üzenetére


potyautas
csendes tag


Igaz, hogy mindhárom csemete kipusztult, de íme, valaki pótolta. Nem tűnik valami szuper pihenőhelynek, de még akár lehet is.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.