2022. szeptember 24., szombat

Gyorskeresés

CM Storm Devastator Modding - ModBlog - A kezdetektől a kész egérig

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az előző blogomban felvázoltam a terveket, ezek megvalósítása lesz ebben a blogban dokumentálva.

Először is szeretném megköszönni a bizalmat a PROHARDVER! és a Cooler Master részéről, remélem nem okozok csalódást.

Lassan de biztosan alakulnak a dolgok az egér körül, megérkezett a PH által biztosított alapanyag, de mivel korábban vettem egy ilyen egeret, és azt már szétszedtem így azon folytatom a munkát. Eredetileg ezt úgy is tesómnak szántam, így most megkapja az újat. Utólag rá kellett jönnöm, hogy ez nem a legjobb döntés volt mivel a korábban megvett példány még furatszerelt alkatrészekből volt összerakva, az új pedig smd alkatrészekkel működik, ez sokkal átláthatóbb mint amin én dolgozom, de mivel az eredeti áramkör úgy is kuka így végül is mindegy, csak az új panel átláthatóbb.

Mint a tervben említettem először az eredeti burkolatot veszem kezelésbe, és ha sikerül jó időt futnom vele akkor csinálok egy másik burkolatot is az egérnek.

A burkolatot már korábban megszabadítottam az oldalsó gumi betétektől és kivágtam a bal oldalán az oldalsó gombok helyét, ez amint az új áramkör elkészül egy kapcsolóval választható lesz hogy melyik oldali gombok működjenek, de lehet meghagyom mint a 4 gombot aktívnak.

Az a helyzet hogy elég nehezen fér el az eredeti burkolatban az a sok hülyeség amit beleterveztem.

Beszereztem egy usb hubot is, de sajnos csak a szétszedés után derült ki hogy nem leforrasztható a chip róla hanem ilyen cseppentett (nem tudom mi ez, talán műgyanta) izé alatt van így sajnos nem lesz szép amikor kis drótokat forrasztok rá és úgy kötöm az új panelre.

Az egér eredeti nyomtatott áramkörét is megszabadítottam minden alkatrésztől és lassan de biztosan haladok az új panel tervével.

A csupasz panelra visszaraktam az első mikrokapcsolókat (olyan ez mint a lego, a lábak megtartják a dolgokat) vágtam 1-2 nyilást a panelen és felpróbáltam az usb-t a helyére, elég szoros lesz egy kicsit faragni is kell a dolgokat, a lábak forrpontjai is közeliek lesznek. az előlapon megfelelő kis világítós rácsot kivágva látszik hogy fog állni az usb csatlakozó. már csak fekete belsejű csatlakozó kellene, mert a fehér elég bénán néz ki.

Készül a görgő új bölcsője is. Tilt-es lesz a görgő ha sikerül összehozni (azt hiszem ezt még nem említettem) ez még itt csak kísérletezés

ez pedig az áramkörön gomb elhelyezés teszt.

Mivel ez az első komolyabb nyomtatott áramkör amit tervezek kissé lassan halad, de Bari barátom nagyon sokat segít hogy boldoguljak a programmal (csak ne lakna olyan ****** messze :) ). A terv szerint péntek környékén elkészítem nála a kész paneleket.

Összesen 4 panelből fog állni az egér:

1. A fő gombokat és a görgőt tartalmazza, valamint lesz rajta 2 db USB csatlakozó az egér elején.
2. Az oldalsó 2-2 gombot (mindkét oldalon 1-1) valamint a CPI kapcsolót és az egér hátát megvilágító ledeket helyezem el rajta. Ebbe csatlakozik bele az egér kábele is
3. Az egér fő áramköre, ezen lesz a szenzor és egy 20 pines tüskesor ami a másik 2 panelhez csatlakozik
4. az usb hub panelje, ez a 3. panellel lesz egybedobozolva.

------------------------------
Update 2014.07.22.
------------------------------

Még mindig áramkört tervezek.
Sokkal nehezebb mint gondoltam. Pénteken nem sikerült elkészíteni a kész áramkört, de a terve már kb 99%-os, már csak kozmetikai igazítások vannak hátra.

Íme a 3 panel:


Az első gombok alatti rész


Az oldalsó gombok + hát megvilágítás


Végül az alsó kivehető központi rész

Remélhetőleg szerdáig sikerül megcsinálni készre a paneleket.
Hát nem sikerült :)

------------------------------
Update: 2014.08.10
------------------------------

Kicsit el voltam havazva úgyhogy pótolom a blogos elmaradásomat

Az egér elkészült (el sem hiszem) bár nem egészen terv szerint. Az új burkolatra semmi időm nem volt, az eredetibe is alig sikerült berakni időben.

Az áramköri paneleket hosszas szenvedés után sikerült kimarni
A tervek ki lettek nyomtatva fóliára, majd Bari leírása alapján dry-fóliás módszerrel elkészültek a panelek

A kétoldalú lemez megkapta a dry fóliát ami le lett laminálva majd a Baritól kapott UV ledekkel levilágítva, mosószódás vízben előhívtam, majd jöhetett a sósavas hidrogénperoxidos fürdő.

Ezután lötstop fóliát kapott, szintén laminálva, ami levilágítás után szintén úszott egyet a mosószódás vízben.
a végeredmény ez lett. Nem szép, de legalább jó csúnya. Pár dolgot belepróbáltam.

Ez így elmondva amúgy rém egyszerűen hangzik, de nekem mint nyákszűznek :D ennek a 3 panel elkészítése egy teljes péntek délutántól vasárnap éjszakáig tartó hétvégébe telt. Persze a végére belejöttem és amikor később az egyik panelt újra kellett gyártani az már megvolt kb 1 óra alatt.

A maratás után jöhetett a fúrás a nem felületszerelt alkatrészeknek és a panel két oldalát összekötő via-knak.
Itt jöttem rá hogy nem ártott volna kicsit nagyobbra tervezni az átkötéseket vagy hamarabb rendelni kisebb fúrószárakat, mivel gyakorlatilag mindet sikerült szétfúrni 0.6mm-es fúrószárral is (azóta persze megérkezett az új készletem ami 0.3-tól 1.2-es fúrókat tartalmaz)

Nos lett 3 darab szerelésre kész panelem, amikor feleszméltem hogy hoppá elfelejtettem kimérni hogy minden stimmel-e. Hát korántsem stimmelt, volt 1 rakás zárlatos rész ahol a vezetősávok nem különültek el egymástól eléggé, szóval következtek a hibakeresés hosszú órái. Miután ez megvolt következhetett az átkötések és az alkatrészek beforrasztása. Mivel a forrasztési pontok felét sikeresen elfúrtam így ez ismét roppan egyszerű feladat volt, el is telt közben gyorsan pár nap vele, és újabb pár nap a hibakereséssel hogy hol ér össze mi mivel illetve hol nem. Nembaj, ebből is tanulok, most már tudom mit hol rontottam el.

Mivel a nyákokból elegem lett nekiálltam az usb kábel harisnyázásának. Vettem 180 centis fekete cipőfűzőt (mai napig nem tudom hogy mérték 180 centinek, nekem nem jött ki annyi, talán összesen a 2 szál). Nos ezt felszenvedtem az egér kábelére, majd pillanatok alatt meg is szabadítottam tőle. Az ok a hossz és a vastagság volt. kb 130 centimétert fedett be a fűző, és elég vaskos is lett a kábel tőle. B terv: a kábelt meg kell szabadítani az eredeti szigetelésétől és úgy befűzőzni. Így már sokkal jobb lett, egyrészt nyertem 20 centimétert (immár másfél méter feletti volt a fedett rész), másrészt a vastagsága is drasztikusan lecsökkent. Az alábbi képen egymás mellett van a sima fűző a bekábelezett és az eredeti kábelszigetelés is. Kitaláljátok melyik melyik?

Nyilván a kábelszigetelést mindenki eltalálhatta, de itt egy kép amin látszik az is ki kivel van

Nos miután a kábellel kiszórakoztam magam, jöhetett az usb hub beépítése, ami szintén nem ment hibamentesen (miért? volt valami ami elsőre sikerült? naugye). Az első hub ilyen magyar népmesei szinten működött (hol volt hol nem volt) valamiért sehogy se akart jó lenni, később rájöttem (a 2. hubnál) hogy az egér kábele lesz a ludas de addigra sikerült az első hubot használhatatlanra moddolni. A 2. hub amit vettem olyan jó, hogy csak a saját 10 centis kábelével hajlandó működni, már usb hosszabbító kábellel sem, nemhogy az egérkábellel. A harmadik példány hosszabbítóval sikeresen működtette az egeret és 1 pendrive-ot egyszerre, így elkezdtem azt beépíteni. Pechemre ez jóval nagyobb volt mint az első így más helyet kellett neki keresni. A szenzor paneljéről így az egér háta alatti panelre költözött a hub Még éppen elfért a ledek és a cpi váltó gomb között. Sajnos itt már nagyon szorított az idő így fotózás helyett a munkára koncentráltam.

Mindeközben hétvége is volt és újabb usb hubom sem volt így befaragtam mindent a helyére, az eredeti házból kivágtam a felesleges műanyag kinövéseket így a panelek szépen befértek a helyükre valamint kipróbáltam a világítást a lecsiszolt hátlapon, így festett a dolog. Hát... elég béna így fehéren

Amivel még sokat szenvedtem az a gorgő TILT funkciójának beépítése. Az eredetileg tervezett mikrokapcsolóktól nem fért be a görgő bolcsője de szerencsére volt vékonyabb kapcsolóm (amit eredetileg nem is akartam megvenni mert nem smd alkatrész volt) így azt betéve már elfért, de egy napomat elvett míg működésre bírtam hogy a tilttel együtt ne nyomjak középső gombot is. Természetesen képet erről sem találtam, valószinüleg elfelejtettem csinálni.

Az utolsó feladat a festés előtt a szenzor panel burkolatának elkészítse volt, ezt 3 és 1mm-es siko lemezekből oldottam meg rétegesen. Előszor kivágtam az egér alján a megfelelő méretű nyílást, melynek a két oldalsó és első oldalát 45 fokban lereszeltem. A szenzorburkolat első rétege az alsó felület, ez egy 3mm-es lemezből lett kivágva az élek szintén 45 fokban lereszelve hogy illeszkedjen az egér alján lévő nyílásba. Itt véletlen eszembe jutott hogy fotózzak, de kb ez volt az utolsó alkalom a befejezésig.

Ezután a panelt a csatlakozójába helyezve az alsó lapot a helyére téve kimértem az optika lencséjének helyét majd kifúrtam és kireszeltem azt. A következő réteg egy 1 mm-es közdarab volt ami a kis doboz oldalfalát tartja amely 2db 3 mm vastag lemezből lett u-alakban kivágva. Ez a második réteg kis mértékben hátrafele túlnyúlik az elsőn így a nyílásba behelyezve ez tartja az egész modul hátulját. Legvégül kapott egy fedelet az egész, de az optika teteje illetve a led ennél egy kicsit magasabb így az egy kis ablakon kilátszik a dobozból, de ez a működést nem befolyásolja. Az egész kis dobozka össze lett csiszolva és kapott egy adag matt fekete festéket.

Festés:

Az egér felső burkolatát már korábban lecsiszoltam teljesen így elég fehér volt ami nem igazán illett az elképzelésemhez.
A terv:
Az egér hátulja ugye kapcsolhatóan világít. Ide terveztem (csakúgy mint több résztvevő) a CM Storm logót. De egyúttal letisztult külsőt is terveztem az egérnek így egy állandó logó nem illett az elképzelésembe. Ez megoldandó a következőt eszeltem ki. A hátlap belső oldalára öntapadós fóliából kivágott tükrözött logó kerül majd a kilátszó részeket matt feketével lefújom, a külső oldalt pedig autós lámpasötétítő festékkel fújom le amíg elég sötét nem lesz, majd az egész felületre méhsejt szerkezetű szúnyoghálót feszítve kap az egész egy kis színtelen matt lakkot. Így a logó alapból nem látszik, és világításkor sem zavar be a minta mivel színtelen.
Így nézett ki a sötétítő festékkel az egér és a logó:

Sajnos a fotók elég gyengén sikerültek, a lényeg hogy nagyjából okés volt de még valami hiányzott, a matt minta.
Na ezt sikerült is elrontani egy véletlen festékesflakon cserével és színtelen lakk helyett matt feketével lett lefújva ami végeredményben baromi jól nézett ki addig amíg a logó be nem lett kapcsolva. Lemosáskor természetesen a lakkbenzin nem szedte le a feketét, a nitro hígító viszont mindent vitt még a műanyagot is megtámadta. Jöhetett ismét egy óra csiszolás majd az újrafújás amelynek végeredménye az alábbiakban látható.

További képek a Picasa galériámban

Köszönöm hogy elolvastad, remélem testszik a végeredmény és nem untattalak túlságosan.

Hozzászólások

(#1) fkenny


fkenny
senior tag

Nem unatkozol, remélem minden sikerül!

"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "

(#2) OutsideR válasza fkenny (#1) üzenetére


OutsideR
aktív tag

Köszi!
Nem unatkozom, napok óta csak a monitort bámulom, csinálom a nyáktervet. Ez az első nyomtatott áramköröm.
A tied is egy érdekes darab lesz, kíváncsi vagyok mi sül ki belőle :)

(#3) csabi112


csabi112
Modder

Jól belemélyültél a paneltervezésbe, remélem sikerül a terved!

“Kreativitás = 10% tehetség és 90% elszántság.”

(#4) csabi112


csabi112
Modder

Jól elvoltál vele Te is! :D A végeredmény az viszont tetszik, szép lett! :R

“Kreativitás = 10% tehetség és 90% elszántság.”

(#5) OutsideR válasza csabi112 (#4) üzenetére


OutsideR
aktív tag

Koszi, de a tiedhez kepest sehol sincs ez kinezetben. Az a karbonos tema valami iszonyat jo lett. Gratulalok hozza.

[ Szerkesztve ]

(#6) Ramses07


Ramses07
Modder

Húú! Én ezt még nem is láttam! :Y Nagyon klassz lett! :C

Life is short, ride hard!

(#7) OutsideR válasza Ramses07 (#6) üzenetére


OutsideR
aktív tag

Köszi, a tied is durva lett, nagyon bejön ez a sci-fis űrhajós stílus.

(#8) Ramses07 válasza OutsideR (#7) üzenetére


Ramses07
Modder

Köszi! :D

Life is short, ride hard!

(#9) Shreky


Shreky
tag

Jó lett! Nagyon belemerültél manapság a moddingba. :) Emlékszem még mikor a Puddle Jumper házmodot hegesztetted jó pár éve. :D

Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput! :D

(#10) OutsideR válasza Shreky (#9) üzenetére


OutsideR
aktív tag

Köszi!

Belemerülök, de ez az első alkalom hogy nem süllyedtem el vele :) (teljesen)

A jumper project ott pihen a garázsban a Gyro projecttel együtt (ez kb. 4 év elba...tt munkája)
De egyszer talán elkészülnek.

Talán a Gyro V2 (ja nem már V2.2) elkészül a következő Veletech-re (Na ezt kinyomtatom és majd minden Veletech után előveszem :D )

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.