2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Amazon Kindle JailBreak - LanguageBreak 2023 (PW5)

Írta: | Kulcsszavak: LanguageBreak . JailBreak . Kindle . PW5

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető

Mint azt a 2020-ban publikált KOReader alkalmazással foglalkozó blogbejegyzésemben említettem, jó pár típusú Ebook olvasó készülékkel volt már hosszabb/rövidebb ideig tartó közelebbi kapcsolatom.

Frissítve az akkori listát, alábbiakban ezek ismét, nagyjából időrendben:

Amazon - Kindle Keyboard 3 (akkor még szállított az Amazon Magyarországra is),
Amazon - Kindle WiFi, Touch,
Barnes & Noble - Nook Simple Touch
Pocketbook - Touch Lux 3, Inkpad 3, Touch HD3
Amazon - Kindle Paperwhite 1,2,3,4,5
Kobo - Aura, Libra H2O 2nd, Forma, Aura HD
Onix - Boox Nova 3
Amazon - Kindle Oasis 3

A tagadhatatlanul gyakori készülékváltás oka legtöbbször a nem megfelelő ár/érték, a kedvezőnek tűnő beszerzési ár és az utóbbi évek során elsődlegessé váló igény a KOReader alkalmazás telepíthetőségére volt (a Magyar nyelvű Honosítás folyamatos ellenőrzése érdekében is).

Sokakkal ellentétben én máig is soknak tartok kiadni 80-90, sőt a ma már általánosan elérhető nagyobb kijelzőméretű és sok esetben szines kijelzős készülékekért akár 150-200 ezer HUF-ot is.

Legutóbb volt egy szép állapotú Kobo Aura HD készülékem, amit a korából adódóan régi kialakítású, süllyesztett kijelzője miatt adtam el és az időszakosan akciós áron is elérhető Amazon Kindle Paperwhite 5-ös felé kezdtem nézgelődni.

Ennek ár/érték aránya (amennyiben sikerül nem a gyári felületet használni rajta) verhetetlen, így „próba szerencse”, megrendeltem egy példányt a hónap elején.

Az Amazon készülékek használatával (számomra) gond, hogy készülékeik csak bizonyos firmware verziókon Jailbreakelhetőek (továbbiakban JB), és ez (ha még nem lenne egyértelmű) nekem fontos, mivel a gyári felület szerintem a folyamatos fejlesztés ellenére is szenved bizonyos gyermekbetegségektől.

Konkrétan egy pár ilyen tulajdonság (saját vélemény, ne kezdjünk ezekről parttalan vitákat):

* A felület nem ismeri a magyar nyelvet,
* A margók még minimális beállításnál is óriásiak
(az elmúlt napokban ez ismét megerősödött bennem),
* A KOReader gyári állapotban nem telepíthető rájuk.

És az utóbbival közvetetten el is jutottunk ezen iromány lényegi mondandójához, az Amazon Kindle készülékek feltöréséhez (angolul jailbreak, a továbbiakban JB).

Az időszakosan megjelenő JB módszerek adott firmware verzióig használhatóak csak, az addig kihasznált és a későbbi kiadásokban gyorsan javított belső szoftver sebezhetőségek miatt.

Jailbreak módszerek

Egy pár ilyen módszer, a publikálás dátumával és a legmagasabb még kihasználható firmware verziókkal:

2021.03.14 KindleBreak - Software Jailbreak for (almost) any Kindle <= 5.13.3 by tryol
2022.04.02 WatchThis - Software Jailbreak for any Kindle <= 5.14.2 by katadelos
2023.10.27 LanguageBreak - Software Jailbreak for any Kindle <= 5.16.2.1.1 by Marek

Mivel az Amazon rendszeresen frissíti a készülékeit, egy adott készülék feltörhetősége csak akkor biztosítható garantáltan, ha az alacsonyabb fw verziót futtat, mint a rá elérhető legújabb JB módszer.

A régebbi készülékek hivatalos frissítése egy idő után megszűnik, az ilyen készülékek feltörése az újabb módszerek megjelenésével minden esetben megoldható. Kérdés, hogy érdemes-e, mert a régi készülékek mára legtöbbször elavulttá vált technológiákra épülnek.

Saját tapasztalatom szerint a jelenleg (2023 végén) beszerezhető (refurbished) PW5-ök 5.15.1.1-es (bár az Amazon oldalán azt írják, hogy „Software: Updated during testing / Szoftver: a tesztelés során frissítve”), a gyári új készülékek pedig (jelenleg nem megerősített) firmware verzióval jönnek, ezekre a fentiek alapján a LanguageBreak módszer legtöbbször alkalmazható.

Az írás további részei a frissen megrendelt készülék feltörési folyamatát fogja részletesen bemutatni. Fotókat (és ha szükséges, videókat) fogok készíteni minden lépésről.

Követelmények röviden

Miket kell a sikeres JB végrehajtása előtt / közben / után biztosítani?

JB előtt:

1. A WiFi-t kikapcsolt állapotban kell tartani, hogy az automatikus firmware frissítés ne tudjon lefutni. gyakorlatilag ez a „Repülőgép üzemmód” bekapcsolása.

2. A készülék első bekapcsolásakor, a WiFi kiválasztásakor a „Setup Later” (Beállítás később) lehetőséget megadva, a készülék beállításaihoz hozzáférhetünk.

3. Ha esetleg elkezdtük már használni a készüléket, és biztosítottuk azt, hogy ne frissüljön a készülék, a JB folyamat elindítása előtt csatoljuk fel olvasónkat egy PC-re, mert JB közben az eszközön (a gyökérmappában) nem lehetnek .bin vagy update.bin.tmp.partial fájlok. Ezek egy folyamatban lévő OTA (Over The Air) frissítésre utalhatnak. Töröljük le mielőbb ezeket.

4. Ha vannak a készüléken könyveink, azokat mentsük le, a Jailbreak során ezek törlődni fognak.

5. Töltsük fel a készülék akkumulátorát 100%-ra.

6. Töltsük le előre a következőket:

a legfrisebb LanguageBreak pakkot
(2023.12.10-én ez az 1.0.2.1 verzió, a LanguageBreak-16.11.23.tar.gz állomány).

a legfrisebb MRPI (MobileRead Package Installer) pakkot.
(2023.12.10-én ez a kual-mrinstaller-1.7.N-r19303.tar.xz állomány).

a legfrisebb KUAL-t (Kindle Unified Application Launcher).
(2023.12.10-én ez a KUAL-v2.7.31-g702078b-20231104.tar.xz állomány).

Paperwhite 5 (PW5) és Oasis 3 (OA3) típusok esetében a „coplate” verziós KUAL csomag szükséges!
(2023.12.10-én ez a KUAL-5b5d1d2-20231104.tar.xz állomány).

a legfrissebb renameotabin pakkot.
(2023.12.10-én ez egy renameotabin.zip 1.031 byte-os állomány)

vagy

a BinaryRenamer csomagot, ami egy nemrég megjelent újabb KUAL kiegészítő, ez szintén a nemkívánt OTA frissítéseket akadályozza meg, emellett a Log-ok fagyasztását is lehetővé teszi.

BinaryRenamer v1.0.zip 1.937 byte

JB közben:

1. A WiFi-t tartsuk végig kikapcsolt állapotban.

2. Figyelmesen olvassuk el a tennivalókat, ha bármely lépés során nem az történik, amit várunk, ne essünk kétségbe. Kérdezzünk (bármi gond merül fel), mielőtt olyat csinálunk, ami nem visszafordítható (pl. a véletlen bekapcsolt WiFi miatt frissül a készülék).

3. Csak nyugodtan...

4. Csak nyugodtan...

5. Nem véletlen hangsúlyozom a nyugodtságot, jómagam az első este, a sokadik sikertelen próbálkozást követően (virtuálisan) már a sarokba hajítottam az új PW5-öt. Végül feltettem a gyári fw-t ismét, és másnap innen folytattam. Ismét.

Amennyiben a fw nem frissül (Airplane mód!), akkor nem tudod nem megcsinálni a JB-t!
:-)

JB után:

1. Fel kell telepíteni az MRPI-t, a KUAL-t, és a renameotabin vagy a BinaryRenamer KUAL kiegészítőt, utóbbiak átnevezik a készüléken azokat a binárisokat, amik a frissítésekért felelősek, így ezek lefuttatása után már nem fog (gyakorlatilag nem tud) a készülék automatikusan frissülni, a WiFi ezt követően nyugodtan bekapcsolható.

2. Feltelepíthetjük a KOReader alkalmazást, amit innen tölthetünk le:

Stabil kiadás: https://github.com/koreader/koreader/releases
Fejlesztői (nightly) kiadás: https://build.koreader.rocks/download/nightly/

Felmerülhet a kérdés: és melyik fájlt töltsük le a Kindle készülékünkhöz?

Legacy: K2, DX, K3 (és ezek összes variánsai).
Kindle: K4, K5, PW1
PW2: Minden más típus esetén, kezdve a PW2-vel (i.e., PW2, KV, KT2, PW3, KOA, KT3, KOA2, PW4, KT4, KOA3, PW5, KS).

PW5 készülék esetén konkrétan ezt a fájlt: koreader-kindlepw2-v2023.10.zip

Pár link, amiken a leírtakban esetleg ismeretlen dolgok magyarázatai megtalálhatóak:

Kindle Serials and Nicknames

Kindle Search Bar Shortcuts

A Jailbreak részletes folyamata

A következőkben ismertetett részletes leírás, a LanguageBreak GitHub oldalán, a Mobileread.com e témájú Topikjában leírtak és saját tapasztalataim alapján készült.

Jailbreak Kindle készülékekhez, amik 5.16.2.1.1 vagy ennél ALACSONYABB verziójú firmware-t futtatnak

Megpróbálkozhatunk az itt leírt „egy kattintásos” módszerrel is: https://github.com/notmarek/LanguageBreak/tree/oneclick

Az exploit legjobban az 5.16.2 verzió körül működik, így ha alacsonyabb firmware-t használunk, érdemes megfontolni a frissítést.

Én az 5.15.1.1 verzióval érkezett PW5 készüléket
frissítettem 5.16.2.1.1 firmware verzióra.


Ne frissítsünk az 5.16.2.1.1 utáni firmware-ekre még a jailbreak után sem, azóta nagy változások történtek és minden elromlott, az egyetlen dolog, amit ezeken a verziókon tehetünk, az a downgrade (már amennyiben a jailbreak túlélte a frissítést).

Nagy köszönet a Bluebotlabsnak a segítségért, valamint GeorgeYellow-nak és bulltricksnek, amiért napvilágra hozták a kihasznált sebezhetőséget.

Az eredeti leíráshoz csatolt fájl mindig naprakész lesz, de azt ajánlják, hogy az itt található fájlt használjuk: https://github.com/notmarek/LanguageBreak/releases/latest

Győződjünk meg róla, hogy eltávolítottunk a készülékről mindenféle jelszavas zárolást - ha mégis elfelejtettük ezt, és a jelszó képernyőn ragadunk, írjuk be a 111222777 kódot, de ezzel a Kindle gyári alaphelyzetbe kerül.

A fájlok törlődnek, ezért készítsünk előre biztonsági másolatot róluk!

Jailbreak előtt

1. Győződjünk meg arról, hogy folytatás előtt elolvastuk (többször is) az összes utasítást.

2. A Repülőgépes üzemmódot kapcsoljuk be (Airplane mód)

3. Győződjünk meg róla, hogy nincsenek kóbor .bin vagy update.bin.tmp.partial fájlok a Kindle készüléken, mielőtt elkezdjük.

4. Ismételjük a 3. lépést az egész folyamat során.

Jailbreak

1. Írjuk be az ;enter_demo szöveget a Kindle felső keresősávjába és nyomjuk meg a keresősáv jobb szélén látható jobbra mutató ( -> ) nyilat

2. Indítsuk újra a készüléket

Settings/Device Options/Restart/YES

3. Újraindulás után a készülék „demó módba” kerül, megjelenik az alábbi tartalmú oldal, felette a WiFi beállítást lehetővé tevő párbeszédablakkal:

Register This Demo
––––––––––––––––––––––––
Store Name (required): a
Store Number
Postcode / Zip Code

Hagyjuk ki a WiFi beállítását (Nyomjuk meg jobb oldalt felül a nagy X ikont a WiFi párbeszédablak bezáráshoz), és adjunk meg tetszőleges értékeket a bolt regisztrációjához.

Nyomjuk meg a CONTINUE gombot

4. A „Fetching available demo types / Rendelkezésre álló demótípusok lekérdezése” kihagyása

Fetching available demo types
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Please wait while available demo types are being fetched.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Skip

Nyomjuk meg a Skip gombot alul

5. Válasszuk ki a „Standard” demótípust a képernyő közepén

Select demo type
––––––––––––––––

Standard

6. Nyomjuk meg a „DONE / KÉSZ” gombot a tartalom letöltéséhez.

Demo Mode: Add Content
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Connect this Kindle to a computer using the USB cable and copy
new content as directed. When complete, eject the Kindle from the
computer and select Done below

DONE

Configuring Demo
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Please wait while demo content is installed.

This process may a take a few minutes and you may see a blank
screen during this time.

When complete, the demo will start automatically.

If you need to change Wi-Fi or demo registration, enter ;demo in
the Search box.

7. Ha a demó beállítása megtörtént (ez elég lassúcska), a képernyőn elinduló „Slideshow” közben végezzük el a „titkos gesztust” (két ujjal koppintsunk a képernyő jobb alsó részére, emeljük fel az ujjainkat, majd húzzuk el ugyanezt a területet balra egy ujjal).

8. Lépjünk be a demo konfigurációs menübe a ;demo beírásával a keresősávba.

Demo Menu
––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Configure Wi-Fi
Update Registration Info
Update Demo Kios & Marketing Content
Resell Device
Sideload Content
Experimental Demo Configuration
Debug Information

––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Exit

9. Válasszuk a „Tartalom letöltése” opciót, majd csatlakoztassuk a Kindle-t PC-re

10. A tar.gz fájlból a LanguageBreak mappa tartalmát másoljuk át a Kindle gyökérkönyvtárába

11. Távolítsuk el szabályosan a Kindle-t, és térjünk vissza a demó menübe (lásd 8. lépés).

Ehhez nyomjuk meg a Done gombot alul, ezt követően visszakerülünk a Demo Menübe

12. Válasszuk a „Resell / Újraértékesítés” opciót

Reset Demo and Resell
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Are you sure you want to reset this demo Kindle is order to sell it?
If you continue, you will NOT able to reuse this device for demo
purposes.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Cancel | Resell

13. Nyomjuk meg a „Resell / Újraértékesítés” gombot jobb oldalt alul

14. Várjunk „A bekapcsológomb megnyomására figyelmeztető képernyő” megjelenéséig

E „gyári képernyő” megjelenésekor azonnal, gyorsan csatlakoztassuk a készüléket PC-re

15. Amint ez sikerült, másoljuk át a LanguageBreak mappa tartalmát ismét, felülírva a Kindle-n lévő fájlokat, majd biztonságosan távolítsuk el a készüléket. Mindezt gyorsan végrehajtva. Készüljünk fel előre a tennivalókra. Nem sok idő van rá.

A .demo mappát NE másoljuk át ekkor, különben a készülék demo módban ragad !!!

Az ebben a pontban leírt művelet végrehajtásának gyorsasága kritikus
(első alkalommal ezen csúsztam el), kb. 10mp van az egészre összesen,
utána az USB tárhely mód automatikusan megszakad
(szerintem ez a „hibás” működésmód az, ami lehetővé teszi ezt a JB módszert).

16. Tartsuk lenyomva a bekapcsológombot a képernyőn megjelenő utasítás szerint (14. pont).

17. Néhány másodperc múlva a nyelvválasztó menünek kell megjelennie.

18. Válasszuk ki a kínai nyelvet (Az eddigi ügyködésünk eredményeként mostanra megjelent Pseudot... „álnyelv” fölött, és/vagy a japán nyelv alatt).

19. A Kindle újraindul, és látnunk kell az alábbi szöveges „konzol üzenetet” a képernyő tetején.

LanguageBreak by Marek
It was the chinese all along.

big thanks to bluebotlabs, GeorgeYellow and Niluje
Loaded logging functions
I am root - uid=0(root) gid=0(root)
/etc/uks.sqsh - exists - replacing whole sqshfs
Got uks loop device at /dev/loop/8
Added developer key :)

pubdevkey01.pem pubprodkey01.pem pubprodkey02.pem
Updated permissions for new squashfs keystore
Enabled developer flag
Enabled mntus exec flag
Finished installing jailbreak

Jailbreak után #1

1. Miután a készülék újraindult, írjuk be a keresősávba a ;uzb parancsot.

2. Csatlakoztassuk a készüléket egy számítógéphez, és másoljuk az update_hotfix_languagebreak-{a kívánt nyelv}.bin fájlt a Kindle tárhelyének gyökerébe.

Mivel én a készüléket ENGLISH (UNITED KINGDOM), azaz en-GB beállításokkal használom (ez esetben van csak 24 órás órakijelzés), én ezt a fájl másoltam át: update_hotfix_languagebreak-en-GB.bin

3. Válasszuk le a készüléket, és lépjünk be a ;dsts-be, vagy lehúzva a képernyő tetejét, válasszuk a Beállítások ikont a készülék beállítási menüjébe való belépéshez.

4. Válasszuk ki a Kindle frissítése lehetőséget a speciális frissítés telepítéséhez.

5. Ez „kiveszi” a készüléket a demó üzemmódból, és eltávolítja a továbbiakban már nem szükséges jailbreak fájlokat.

Jailbreak után #2

Beragadt a kínai nyelv, demo vagy managed módban maradt az eszköz a jailbreak után?

Mindössze annyit kell tennünk, hogy

Nem regisztrált Kindle készülék esetén

1. Írjuk be ;demo a keresősávba, majd nyomjuk meg a jobb oldali gombot (->)

2. A készülék azt jelzi, hogy „belép a demo módba”, de valójában visszaáll normál üzemmódba angolul.

3. Ezután ellenőrizzük, hogy van-e mkk mappa a Kindle főkönyvtárában - ha hiányzik, újra kell az egészet telepíteni, majd a hotfix-et és kész. :-)

Regisztrált Kindle készülék esetén

1. Írjuk be ;enter_demo a keresősávba, majd nyomjuk meg a jobb oldali gombot (->)

2. Indítsuk újra a készüléket

3. A készülék teljes demó üzemmódban lesz, így a beállítás WiFi nélkül, tetszőleges értékekkel történhet.

4. Használjuk a „titkos mozdulatot” a Kindle felhasználói felületére való belépéshez

5. Írjuk be ;demo a keresősávba, majd nyomjuk meg a jobb oldali gombot (->)

6. Válasszuk ki az eszköz továbbértékesítése lehetőséget, és nyomjuk meg a „Resell / Továbbértékesíteni / Igen” gombot.

7. A készülék angolul visszaáll normál üzemmódba.

8. Ezután ellenőrizzük, hogy van-e mkk mappa a Kindle főkönyvtárában - ha hiányzik, újra kell az egészet telepíteni, majd a hotfix-et és kész. :-)

GYIK

K: Hogyan ellenőrizhető, hogy a JB működött-e?

V: (a hotfix telepítése előtt): Telepítsük a Hotfix-et, ha ezt meg tudjuk tenni, akkor működött a Jailbreak.

V: (a hotfix telepítése után): Írjuk be a Kindle keresősávjába a „;log” szót, a képernyő bal felső sarkában meg kell jelennie egy rövid szövegnek:

No arg passed. Select from mrpi or runme

K: Hol vannak a hotfix fájlok?

V: A letöltött "tarball" fájl felépítése a következő:

LanguageBreak.tar.gz
|-- LanguageBreak
| |-- documents
| | |-- dictionaries
| | | |-- a; export SLASH=$(awk 'BEGIN {print substr(ARGV[1], 0, 1)}' ${PWD}); sh ${SLASH}mnt${SLASH}us${SLASH}jb
| | | |-- amisane
| |-- DONT_CHECK_BATTERY
| |-- jb
| |-- patchedUks
| |-- .demo
| | |-- boot.flag
|-- Update_hotfix_languagebreak-*.bin

Hibaelhárítás

Úgy tűnik, sehogy nem tudjuk működésre bírni?

Töltsük le az Amazon oldaláról a jelenleg használt Kindle verzió kívánt frissítési fájlját, telepítsük azt, majd próbáljuk meg újra az egész folyamatot.

Használjuk az alábbi linkeket, miután az X-eket a kívánt verziónak megfelelően módosítjuk, hogy megkapjuk a firmware fájl pontos elnevezését Kindle készülékünk számára.

PW5: https://s3.amazonaws.com/firmwaredownloads/update_kindle_all_new_paperwhite_11th_5.XX.X.bin
PW4: https://s3.amazonaws.com/firmwaredownloads/update_kindle_all_new_paperwhite_v2_5.XX.X.bin
PW3: https://s3.amazonaws.com/firmwaredownloads/update_kindle_all_new_paperwhite_5.XX.X.bin
Kindle 11th Gen: https://s3.amazonaws.com/firmwaredownloads/update_kindle_11th_5.XX.X.bin
Kindle 10th Gen: https://s3.amazonaws.com/firmwaredownloads/update_kindle_10th_5.XX.X.bin
Kindle 8th Gen: https://s3.amazonaws.com/firmwaredownloads/update_kindle_8th_5.XX.X.bin
Scribe: https://s3.amazonaws.com/firmwaredownloads/update_kindle_scribe_5.XX.X.bin
Oasis 10th Gen: https://s3.amazonaws.com/firmwaredownloads/update_kindle_all_new_oasis_v2_5.XX.X.bin
Oasis 9th Gen: https://s3.amazonaws.com/firmwaredownloads/update_kindle_all_new_oasis_5.XX.X.bin
Oasis 8th Gen: https://s3.amazonaws.com/firmwaredownloads/update_kindle_oasis_5.XX.X.bin

PW4 5.16.2.1.1 verzió esetében a pontos link https://s3.amazonaws.com/firmwaredownloads/update_kindle_all_new_paperwhite_v2_5.16.2.1.1.bin
PW5 5.16.2.1.1 verzió esetében a pontos link
https://s3.amazonaws.com/firmwaredownloads/update_kindle_all_new_paperwhite_11th_5.16.2.1.1.bin

MRPI és társai

Az MRPI (MobileRead Package Installer) feltelepítése

Másoljuk fel az előzőleg letöltött friss kual-mrinstaller-1.7.N-r19303.tar.xz fájlból a következő mappákat és tartalmukat a Kindle főkönyvtárába (a 7-zip kezeli a fájlt):

extensions
mrpackages

A KUAL (Kindle Unified Application Launcher) feltelepítése

Másoljuk fel az előzőleg letöltött friss KUAL(coplate)-5b5d1d2-20231104.tar.xz fájlból a következő mappákat és tartalmukat az mrpackages mappába (a 7-zip kezeli a fájlt):

ChangeLog.txt
KUAL.cfg
NEWS.txt
README.txt
Update_KUALBooklet_5b5d1d2_install.bin
Update_KUALBooklet_hotfix_5b5d1d2_install.bin

A *.txt fájlok ugyan nem szükségesek a működéshez, de méretükből adódóan elférnek, nem sok helyet foglalnak.

Válasszuk le biztonságosan a Kindle-t a számítógépről.

A Kindle keresési mezőjébe írjuk be, hogy

;log mrpi

ezt követően a képernyőn ezek jelennek meg:

Hush little baby...

Checking KUALBooklet...
Running install.sh...
Success. :)
Done, restarting UI...

a fenti parancs feltelepíti az MRPI-t és a KUAL-t is.

5.) A telepítések után az UI újraindul, a KUAL pedig a könyvek között láthatóvá válik. Kattintásra elindul és megjelenik a menüje.

Egyéb applikációk telepítése

A feltelepített applikációkat a KUAL-ból lehet majd indítani.

A KOReader-t innen lehet letölteni: https://koreader.rocks/

Itt most nem részletezem a telepítést, gyakorlatilag csak ki kell csomagolni a Kindle-re és kész.

Itt találhatóak még különböző applikációk, módosítások: https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=225030

Mindenképpen tartsuk a készüléket folyamatosan repülőgép üzemmódban, a jailbreak-hez magához nem kell WiFi.

A renameotabin telepítése

Van egy régi módszer az OTA (Over The Air) frissítések blokkolására 5.12.x-5.16.x verziókra. Eddig senkitől sem hallottam, hogy átengedte volna a frissítést, de nem lehet 100%-ra garantálni hogy működik.

– * – * –
Nálam működik szépen PW5-ön 5.16.2.1.1 alatt :-)
– * – * –

Az update.bin.tmp.partial mappa létrehozási módszer csak 5.10.x és alatta működik, későbbi verziókban azt az Amazon kijavította.

A renameotabin módszer gyakorlatilag átnevezi az update-eket letöltő daemon-okat. Csináltak hozzá egy KUAL plugint. Gyakorlatilag mindenki ezt használja 5.12.x és fölötte.

Innen tölthető le:
Block OTA by removing ota related binaries - Page 2 - MobileRead Forums

renameotabin.zip

Csomagoljuk ki a Kindle főkönyvtárában már ott lévő extensions mappába.

Utána indítsuk el a KUAL-t, aminek menüjében megjelenik egy új „Rename OTA binaries” opció.
Válasszuk ki ezt, majd nyomjuk meg a Rename pontot.

Ezután újraindul a Kindle és a frissítések a továbbiakban blokkolva lesznek.


A BinaryRenamer telepítése

Ez egy nemrég megjelent KUAL kiegészítő, amely szintén a nemkívánt OTA frissítéseket akadályozza meg.

BinaryRenamer - Block OTA Updates & Device Logging

Az utóbbi két kiegészítő bármelyikének alkalmazását követően automatikusan nem frissül többé a készülékünk, de az manuálisan bármikor frissíthető (a JB elvesztésével, vagy éppen ennek céljából), ha letöltünk egy frissebb, a készülék típusának megfelelő firmware fájlt és azt a készülék főkönyvtárába felmásoljuk.

Egy aktivált/működő WiFi kényelmesen használható KOReader alól a Desktop Calibre vezeték nélküli elérésére. Így csak a Kindle töltéséhez kell elővennünk a töltő USB kábelt (és a töltőt, ha az is szükséges).


A KUAL „indítókönyv” borítójának cseréje

PW5-ön nálam a KUAL indítóikonjának nem volt „borítóképe”. Ez ugyan a használatát nem akadályozta, de a napokban egy régebben beállított Mobileread értesítő küldött egy emailt, ami éppen ezt a jelenséget tette helyre.

KUAL Coversetter néven egy aprócska KUAL kiegészítő telepítése után két kép közül választhatunk. A Topikban két letölthető zip is megtalálható, ezekben összesen három kép van. Mivel a zip belső felépítése egyszerű, így az ikon képe is egyszerűen módosítható. Én ezt aktiváltam:

A kiegészítő telepítése a szokásos. A zip fájl tartalmát csomagoljuk ki a készülék extensions mappájába.

A KUAL elindítását követően a KUAL menüben megjelenik egy újabb menüelem "KUAL/KOL Cover Setter" néven, amiben két Set/UnSet páros található. Ezek értelemszerű indítását követően a KUAL ikonja már normálissá válik

Megjegyzések, zárszó

1. Amivel jómagam megküzdöttem, az alapvetően az volt, hogy a leírásban említett szűk időkerettel nem voltam tisztában és „csak részben” zajlott le a szükséges fájlok ismételt átmásolása, vagy éppen félbeszakadt a folyamat.

2. Már első este eljutottam a JB sikerességét jelző konzol üzenetekhez, de utána valami félremehetett mert, törlődött a JB a készülékről. Ezt követően tettem fel ismét a gyári firmware-t.

3. Másnap abba futottam bele, hogy a látszólag sikeres JB után a készülék demo módban ragadt, nem tudtam onnan sehogyan kimozdítani, bár erre és a megoldásokra az eredeti GYIK-ben is kitérnek. Az ott leírt megoldás, miszerint lépjen be a demo módba (a ;demo beírásával a Keresősávba), istennek nem akart működni, a kierőszakolt Reboot (a Power gomb hosszan nyomása) után meg ugyanúgy a demo mód indult el.

Végül, nem tudom hányadik próbálkozásra elfogadta (nem tudom miért) a ;demo parancsot, amiből sikerült elindítani a „Resell” opciót.

4. A JB és az egyéb szükséges dolgok feltelepítését követően többször is újraindítottam a készüléket, mostanra már stabilan működik minden.

Hozzászólások

(#1) Oldman2


Oldman2
veterán

Nyitó

[ Szerkesztve ]

(#2) MrTwister válasza Oldman2 (#1) üzenetére


MrTwister
őstag

Szia! Nagy meló van benne köszi szépen a részletes útmutatót!
Két kérdésem lenne, így a cikk felületes átfutása után. Az első az, hogy visszaállítható e a gyári állapot, ha igen hogyan? A második: mi van a garanciával? Marad e nyoma a jailbreaknek a készüléken amit az Amazon észrevehet és így megtagadja azt? Mi van akkor ha JB-elt krészülék megy tönkre azt nyílván ne merje az ember garanciáztatni ugye? Nekem egy vadonatúj Kindle PW5-öm lett épp nemrég azért kérdezem. :R

Samsung Galaxy S20 Ultra@128GB Cosmic Grey##HP Elitebook 8540W@SSD@1TB HDD##ALPENFÖHN WING BOOST 2 PLUS 14cm PWM Blue * 4 db(2*front&1*rear&1*bottom)##RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966

(#3) borix válasza Oldman2 (#1) üzenetére


borix
őstag

Azt nem lehet mondani, hogy egyszerű volt megoldani és nem volt vele elég macera.
Azt azért kifejthetnéd, hogy a MRPI-t, a KUAL-t, és a renameotabin mi célt szolgálnak valójában.

(#4) Oldman2 válasza MrTwister (#2) üzenetére


Oldman2
veterán

"gyári állapot visszaállítása"

A gyári állapot tapasztalataim szerint kétféle módon tud visszaállni:

1. Ha bejelentkezett Amazon fiókkal van JB, akkor a fiókból kijelentkezéskor törlődik a JB. Magától. Ez szopás lehet, ha az ember tovább szeretné adni a készüléket. Hiába volt jb, a fiókból kilépés törli azt, azaz volt-nincs jb.
Pontosítok, a jb megmarad ilyenkor, csak a működéséhez szükséges fájlok a fájlrendszerről törlődnek. Ilyenkor felrakva ismét a jb után telepítendőket, vissza tud állni az eredeti breakelt állapot.

2. Ha feltelepítesz egy manuálisan letöltött, a készüléknek megfelelő firmware-t (erről van szó a cikkben), és ezt feltelepíted, az felülír minden módosult fájlt, így a teljes gyári állapot visszaáll.

"mi van a garanciával? Marad-e nyoma a jailbreaknek a készüléken?"

Mivel a jb eltüntethető a készülékről (lásd az előző pontot), a garancia megmarad. Ha "meghal" a készülék, vagy pl. a kijelző elreped, akkor a garanciaigény simán érvényesíthető, nem fogják a készülék gyári állapotát vizsgálni. Ha meg pl. a belső tárhely hal meg vagy az akku, hasonlóan. Készülékcsere.

A jb-nek addig van nyoma a készüléken, amíg nem kerül telepítésre egy gyári állapotú vagy újabb nem törhető firmware a készülékre.

(#5) Oldman2 válasza borix (#3) üzenetére


Oldman2
veterán

Maga a jb sosem volt egyszerű. De valamit valamiért.

A KUAL, MRPI és renameotabin-ről írtama cikkben. Ez nem elegendő?

KUAL: ez egy menürendszert hoz létre, ami alá minden nem gyári sw települ és innen indítható (a KUAL rövídítés is ezt jelzi: Kindle Unified Application Launcher, UNiverzális alkalmazás indító)

MRPI: ez, ahogy a cikkben linkelt mobileread fórumtopikban is olvasható, egy KUAL-bővítmény, amely a menübe egy MobileRead csomagok telepítése gombot illeszt. Ezzel tudunk a KUAL alá felvenni további KUAL bővítményeket.

renameotabin: ez és a cikkben említett társa, a Kindle firmware gyári állapotban automatikus frissítését akadályozza meg, hogy a jb tartósan megmaradjon.

(#6) borix válasza Oldman2 (#5) üzenetére


borix
őstag

Nekem nem volt egyértelmű.
Az automatikus frissítés megakadályozására elég nem engedni a netre és nem feltétlen kell a renameotabin.
KOReader futtatásához elég lenne csak magában a KUAL?

(#7) Oldman2 válasza borix (#6) üzenetére


Oldman2
veterán

Az automatikus frissítés megakadályozására elég nem engedni a netre és nem feltétlen kell a renameotabin.

Ebben teljesen igazad van, de így akkor bukod a WiFi használatának lehetőségét is, ez esetben csak az USB kábeles dolog marad.

A második kérdésednek utánanézek, elsőre jogos ez a felvetés is.

Már meg is van a válasz, az MRPI (kizárólag csak) a KOReader futtatásához nem szükséges, a koreader.zip kicsomagolása tartalmazza a KUAL menüben történő megjelenítést és az abból történő indítást.

Ez egyébként számomra fura (eddig) mindenhol azt olvastam, hogy az MRPI is kell.
:C

[ Szerkesztve ]

(#8) borix válasza Oldman2 (#7) üzenetére


borix
őstag

Lekorlátozza az ember magát USB kábeles megoldásra bukja a WIFI-t de cserébe ha jól működik a rendszer, nem lesz olyan problémája, hogy idővel bele nyúlhatnak és elcs@szhetik.
Kinek, mi a fontosabb.

(#9) Oldman2 válasza Oldman2 (#7) üzenetére


Oldman2
veterán

Egy forró tea elkészítését követően megkérdőjelezem saját előző hozzászólásomat.
:DD

A jb utáni kiegészítők telepítéséhez már szükséges az MRPI telepítése (;log mrpi), azaz a KUAL-t önmagában nem lehet telepíteni.

De ha nekiáll valaki a leírtaknak, nézze már meg ezt...

Most azt mondom, hogy 99,9% hogy kell az MRPI is a KOReader-hez.

(#10) Oldman2 válasza Oldman2 (#9) üzenetére


Oldman2
veterán

Rákérdeztem erre a Mobileread.com-on, a válasz megerősítette azt, hogy már a KUAL telepítése is az MRPI segítségével történik.
:K

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.