2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Olcsó használt workstation építése. (Dell T5810, 18 mag, 64Gb ram)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Gondoltam egyet és összerakok magamnak egy workstationt teszt célokra. Korábban egy HP Z440 lett volna amivel készen is voltam de úgy gondolta szegény HP hogy az új procival már nem birkózik meg és szépen elhalálozott az örök bitmezőkre.(HP logó után restart majd errort villogott, régi procival is) Mondhatjuk az is hogy elveszett 30eft-om a projektben de erre a gépre még visszatérek mivel lehetséges hogy javítható, ha nem akkor darabokban még pár ezer forintot ki lehet belőle szedni.

De itt volt a sok ram, proci, ssd minden a HP-ből így nyilván maradnék a 2011v3 platformon ezen a téren.

Szóval aprón találtam egy hiányos, karcos Dell Precision T5810-es alapgépet 1620v3 procival 20eft-ért amelynek nem volt oldallapja és dvd meghajtója. Ez egy kiváló alap építkezni.

Kapunk aránylag sok Pcie helyet, 8db ramslotot, egy 685w-os tápot ami azért elégséges még egy kiélezett gépnek is. X99 azaz annak szerver verziója, Pcie3.0 szóval Rebar is bekapcsolható lesz rajta kis moddolással ami majd a tesztel videókártyáknál jól jöhet!
Érdekesség hogy itt a VRM még csak egy bordát sem kapott, ezen száguldozik át 200w+ amit a proci eszik max turbón (bezzeg miket raknak a kétszámjegyes procis TDP-s lapokra mostanában...). Netes tesztek szerint prime95 esetén 75 fokot ért el 12 magos unlocked turbós procival, szerintem vállalható, bordát sem érdemes ennyinél rárakni hiszen akár 80-90 foknál is rendben lenne. Ha megtalálom az infrás mérőmet megnézem nálam mennyi.

Tehát még a Z440-esbe vettem a procit és a ramokat azaz:
Processzor Ebay-ről jött 27eft Áfával azaz egy Intel Xeon E5-2696v3
Ez a proci nevezhető a platform csúcsának (most tekintsünk el a v4-es prociktól mert azok nem ezen árkategóriát képviselik). Nézzük a specifikációt, azaz néznék csak mert Intel oldalán ilyen nincs, csak OEM-nek gyártották de nézzük akkor a 2699v3-ast ami majdnem ugyan ez egy apró de előnyös eltéréssel:


Az eltérés pedig a maximum turbón van azaz ennél a procinál 3.8ghz. (Illetve a DDR3 támogatása is de most itt nem releváns) Ennek a feloldható all core turbo-nál van jelentősége, az igaz hogy azt felrakva sem fogunk alapból minden magot 3.8ghz-en látni csak sok babrálás és alulfesz után. Nem is az a célom hogy kiélezzem fullra a procit (elméletben 4ghz sem lehetetlen) hiszen így is eléggé overkill ebben a konfigban.
Az eredeti 1620v3 nem egy erőgép, kb i7 4770 szint nagyobb ramsávszéllel. Pár ezer forintért eladható alakatrészként, igazából netezni és régebbi játékokra még jó is lenne.
A proci gyári alap beállításon, turbo hack nélkül:


Ramoknak apróról a legolcsóbb 16gb-os modulokat választottam 4db ECC REG 22eft-ért postával. Ez egy workstation szóval lehet bele pakolni bőven de quad channel miatt 4db ajánlott legalább
Nem bonyolítom túl, nem fogom tuningolni és még időzítést sem tudok állítani így igazából mindegy csak működjön alapon vettem ezeket a ramokat.


SSD-nek mivel ez egy teszgép ezért többféle 120gb-os régi használt filléres Kingstont használok.
Nagyon nagy negatívum hogy nincs M.2 csatlakozó az alaplapon. Kár érte.
Win7 matrica van a gépen azaz akár Win11 is beaktiválható vele, szoftver oldalról így mehet rá Win7,10,11 Pro verziója is.

Turbo unlock megoldására ezt találtam:
https://miyconst.github.io/hardware/workstation/dell/2020/05/01/dell-t5810.html
Szükséges hozzá külső SPI flash író azaz egy egyszerű ch341a író ami szerintem igazi lassan retró gépbuherátoroknak kötelező eszköz.

Alapnak a T5810A32-CH341-MX25L12839F.tu.v3_payne_50_50.ffs bios filet használom, ezen van egy 50mv alulfesz és turbo unlock. [link]

Aztán REBAR modul bár most nálam kimarad mert nem fér be a kártya fizikailag amihez szükséges lenne, de később vissza térek rá. Azért itt hagyom a leírását hátha valaki kedvet kap rá vagy valamihez kellene.
Resizable BAR on LGA 2011-3 X99 – how to enable and get extra performance
https://github.com/xCuri0/ReBarUEFI/releases
https://github.com/LongSoft/UEFITool/releases/tag/0.28.0

Akkor nézzük az anyagiakat:
Alapgép: 20eft (ennél valamivel drágábbak a jobb darabok, ez egy hiányos gép volt)
Processzor: 27eft (áfa vám benne van, kifogható 20eft körül is)
De ajánlottabb a 10-15eft körüli 2698v3 ami csak 16 mag 3.6ghz max viszont jobb árérték arányú. (ebay)
Ramok: 22eft (postával)
Extra költség a turbo unlock miatt a bios író ha valakinek nincs de az később használható másra is.

Videókártya változó mi kerül bele, éppen amit tesztelek. A gyári tápegységen van 2db 6 pin pcie csati ami megfelelő azaz igény esetén van átalakítóm 8 pin-re is de akár 8pin EPS-re is.
Játékteszteket csinált egyik kedvenc youtuberem ha esetleg valaki arra venné, nyilván nem optimális de használható játékra is ilyen konfiguráció.
Xeon E5-2667 V4 – test and comparison with E5-2696 V3, i3-12100 | RX 5700XT

Ahogy látszik játékok tekintetében i3-12100-al összevethető, nyilván egy hasonló konfig ilyen i3-al többe kerülne.
Esetleg még egy teszt 5600X-el összevetve ami azért játékra már jól használható cpu. (2698v3 kicsivel gyengébb mint ez de összehasonlítható)

Nyilván lehetne szűkebbre venni a keretet, azaz pl fele ennyi rammal, vagy egyszerűbb csak 10-12 magos procival stb de itt most könnyebben bántam a pénzel mivel szerettem volna valami ütősebbet még úgy is hogy nem használom ki.

unlockhoz segítség:
Ch314-nél nekem a neo programmer működött, a sima ch314 nem írta meg valamiért.

Update!

Ezt a gépet jelenleg cpu tesztelésre használom. Most egy 2623v3 van benne.
Rebar is összejött.

Ha valakinek kellene: (tartalmazza a rebar modot és a -50mv-os turbo hacket is!)
https://file.io/uUKLVYwwf9sl
Bios íróval írható.

https://github.com/xCuri0/ReBarUEFI/releases
Írás után pedig az exe-t futtatva állítsunk be 8Gb-ot (ennyit kezel max), majd restart és a rebar már aktív

Hozzászólások

(#1) manoarc


manoarc
senior tag

Köszi a tesztet pont egy hasonló összerakásán filóztam a napokban így jól jött :)
Az egészhez annyit tennék hozzá,hogy az m2 - kérdést megoldanám egy bővítőkártyával (kb.3e Ft)

{。^◕‿◕^。}

(#2) Armagedown


Armagedown
őstag

Mennyit fogyaszthat ez játék közben? :U

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#3) Luck Dragon

Z440-en alaplapos lett, ahogyan jósoltam?

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#4) MasterDeeJay válasza Luck Dragon (#3) üzenetére

Nem igazán tudom mi lelte, beleraktam a nagyobb procit és HP logó után már csak 5-öt villog aztán már logó sincs csak 5 villogás. Gondolom nem bírta a nagyobb procit. Eleve mintha gyengébb lenne a HP-nek a VRM-je.
Diag kártya FF-F3-at mutat azaz bios sem tölti be.

Armagedown
Nem mértem még pontosan bár rajta van a konnektoros mérő. 150w körüli emlékszem a kis teslával tesztek alatt, nagyobb kártyával nem tudom 200-300w körül, jóval kevesebbet mint a másik nagygépem (i9 7980xe).

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#5) Oldman2


Oldman2
veterán

Egy ilyen Workstation kategóriájú asztali gép, zaj tekintetében hogyan viselkedik?

(#6) MasterDeeJay válasza Oldman2 (#5) üzenetére

Alapból ezek a workstationok igen halkak. Márkától függetlenül amikkel volt dolgom mind átlag irodai használatra halk volt. (autocad, konvertálás stb-nél nem hangosak)
Viszont nem valós terheléssel terhelve (AVX prime95 minden magra) azaz ez a gép konkrétan alatt fel akar szállni, 60-70 fokon akarja tartani a procit ami sikerül neki és jó érték de szerintem túl nagy zajjal teszi ezt (lehetne 90 fok is a cél). A Z440-esnek jobb hűtése volt, ennek ilyen sajnos. Lehűti ugyan de hangosan. Mondjuk 18 magos prociról beszélünk amit annyira azért nem egyszerű lehűteni, de azért nem annyira vészes mint egy húzott i7-est.
A dell hűtője:

A HP hűtője:

Egyedi a csatijuk szóval kell forrasztogatni kötögetni ha meg akarnám cserélni.
Illetve a HP-hoz az egyik nagyobb szerveremben van gyári vízhűtés is (Z620). Dellhez is lehet van.

Nyilván ez egy full alap Dell a gyári 1620v3-as procijával biztos halkabb, és eredetileg ha nagyobb procival kérték akkor gondolom nagyobb hűtővel is adták ahogyan a HP esetén is.

2011-es foglalathoz meg millió egy féle hűtés van, jó rá az 1366,2011v1,v2,2066 is.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#7) Cifu


Cifu
nagyúr

Ilyen gépem van egy e5-1650v3-al (~i7-5820 szint). :)
Annyit meg lehet jegyezni még, hogy az alap 685W-os tápon nincs túl sok csati (pl. SATA), illetve ha nem gyári cuccokat akarsz belerakni, akkor készülj fel mindenre, pl. a hűtőventiknek 5 pines egyedi csatija van.
A bal oldali oldallapon gyárilag egy fém kereszt irányú (felhelyezve: függőleges) fém merevítő van, így a sima PC-s VGA-k nem férnek be, de mivel csak ponthegesztések tartják, le lehet szedni.

Armagedown: A korabeli hasonló teljesítményű asztali gépekhez fogható, jobb tápegységgel. Üresjáratban ~60W, netezés, filmnézés közben ~80-90W, játék közben egy RTX 2070 Superrel ~380W.

Oldman2: Alaphelyzetben átlagos asztali gép szint, tehát egyáltalán nem vészes (de nem is zajtalan). A probléma a kor. Ezek már 7-9 éves gépek, a ventik elöregszenek, stb.
A gyári 3x 6cm-es venti csomag, ami elöl van alaphelyzetben csendes, de ugye egyben lehet őket cserélni. A gyári CPU hűtő ha 140W-os procit kell lehűtenie teljes teljesítménynél, akkor rendesen felpörög, és magas fordulatra pörög fel. Tehát hangos lesz.
Ja, és érdemes megfigyelni, hogy MasterDeeJay fotóján is látszik: nincs benne házon hátul venti.

Én egy Noctua NH-U9S-t raktam a procira utólag, a CPU hűtés így halk(abb) lett. Alapjáraton tehát lehet belőle egész élhető gépet varázsolni.

De ha játszani vagy grafikai / GPU intenzív dologra készülsz, akkor már macerásabb a dolog. Az RTX 2070 Super például eléggé fel tud melegedni, mert a ház szellőzése elégtelen a hagyományos PC-s VGA-khoz (ugyebár a professzionális kártyákon direkt van olyan hűtés, ami a házból kifújja a meleg levegőt, no az alap PC VGA-k hűtése nem ilyen). Szóval nekem is most le van véve a ház oldala, és három 9cm-es venti fújja oldalról be a hűvös levegőt a VGA-ra.

Itt egy kép még gyári hűtéssel, extra hátsó hűtőventi nélkül, játékos VGA-val:

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#8) MasterDeeJay válasza Cifu (#7) üzenetére

Köszi az infót!

A hátsó ventit meg nem létét kezdetben annak tudtam be hogy az én gépem hiányos, de rá kellett jönnöm netes képek alapján hogy gyárilag nincs ott semmi, ami ugye furcsa mert helye lenne neki. Igazából Dell-hez képest hiányolok ott valami légterelőt, furcsán néz ki.
A procira majd én is lehet rakok valami modernebbet de ez egy low cost gépnek indult, bolti új noctuát nem vennék rá viszont ha beleakadok valami olcsó aprós hűtőbe akkor lehet veszek bele.
T7910-eshez van gyári vízhűtő, ha sikerülne olyat kukázni az lenne a jó (azaz nem a legjobb de eredeti).

A gond nálam VGA terén az hogy szerintem nem lesz helyem, bele kéne raknom a V540-est (dual 5700XT 2x8Gb HBM2 kb 300-350w TDP) amihez szét kell szednem mindent elöl hogy elférjen és úgy sem biztos hogy sikerül belefaragnom. (ehhez 1db EPS csati kell amihez van adapterem)

Vagy totál át kell terveznem az egészet. Oldallapom nincs hozzá, ezért is kerül 20eft-ba a gép. Tápcsatiból egy rakás átalakítóm van pont ezért hogy ne legyen belőle gond. Maga a táp furcsa módon bőven elég lenne még 2x ennyi csatihoz is, érthetetlen miért csak kettő 6 pin van pcie csatiból (és miért nincs egy EPS csati is). Vész esetén van 16x riserem de jobb lenne belerakni a kártyát.
Kis teslával (Tesla P4) kísérleteztem benne de fos az nvidia drivere, akkora proci limit van hogy szintetikus tesztenek is rosszul szerepel, bár AI-ra akarnám használni lehet arra jó de játékra nem. (másik gépemen i9-el nincs procilimit)

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#9) Cifu válasza MasterDeeJay (#8) üzenetére


Cifu
nagyúr

A táp szerintem szokásos Enterprise szintű koncepció: mi összerakjuk ami neked kell, ha nagyobb kell, nagyobbat adunk (drágábban).

Ne feledd, hogy itt nem a tápegységen vannak a kábelek (igen, én marha is azt írtam, hogy a tápon nincs sok csati...), hanem egy külön panelen, abból is van több féle, ha jól emlékszem és cserélhetőek.

Szóval ha az alap bolti T5810-be volt mondjuk 1db DVD író meg egy HDD, akkor elég volt neked max. 4 SATA csati.
Ha 1 VGA-s rendszert vettél, akkor kaptál 2x 6 pinest, ha több kell, akkor vegyél nagyobb változatot (vagy hívd a supportot, hogy kérsz hozzá cserét, némi felárért... :))).

Én vettem egy nagyobb 825W-os tápegységet a biztonság kedvéért, mert a 685W-os kapcsán ellentmondásos infókat találtam arról, hogy elbírja-e az RTX 2070 Super-t (az van rajta, hogy 12V - 18A (216W) ötször (VA, VB, VC, VD, VE, gondolom a táp 5 ágon dolgozik)).
Utólag úgy vélem, hogy elbírta volna, no de már mindegy.

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#10) Luck Dragon válasza MasterDeeJay (#4) üzenetére

Ezek a HP-k :D Na de hadd segítsek. (Power-On Self-Test) folyamat során villogó LED-jeivel jelez hibákat. Amit leírtál tünetek arra utalnak, hogy a rendszer POST folyamata során hiba történt, és ezért nem tud rendesen elindulni.

Az általad említett 5-szörös LED-villogás jellemzően a CPU-hibára utal ami stimmel is , mivel most cseréltél benne . Pontosabban az öt villogás két dolgot jelez nekünk az alaplap , azaz valószínűleg valami probléma lehet a CPU-val, vagy a CPU csatlakozóval.

Először is,azt javaslom, hogy ellenőrizd a CPU-t, mivel az előtte levővel szuperűl működött és bizonyosodj meg róla, hogy megfelelően van-e behelyezve a foglaltba ( soha nem lehet tudni) és hogy nincs-e rajta sérülés vagy hiba, főleg a lábaknál. Ha minden rendben van a CPU-val, akkor ellenőrizd a CPU csatlakozó állapotát, és bizonyosodj meg róla, hogy a csatlakozó tiszta és nincs rajta bármiféle szennyeződés.

Ha ezek a lépések nem segítenek, akkor javaslom, hogy ellenőrizd a RAM-okat is, mivel a POST-folyamat során a RAM-ok hibája is okozhat hasonló tüneteket. Próbáld meg eltávolítani és újra behelyezni a RAM-okat. Igen az összeset ki es vissza .
Lenovo ThinkStation esetében is mind a nyolcat ki kellett venni majd vissza , hogy ujra kommunikáljon az alaplappal.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.