2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Emberi megbetegedést okozó modern led világítás

Írta: | Kulcsszavak: PWM . fény . led . érzékenység . világítás . vibráló . pulzáló . remegő

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Modern korunk egyik ékköve a ledes világítás. Na és ki ne szeretné az alacsonyabb villanyszámlát? LED-ek nem csak fényesen ragyognak, de szuper takarékosak is. A varázslatos trükkjük az, hogy kevesebb energiát használnak, mint bármely más hagyományos izzó . Nem csak hogy hosszú élettartamúak, de hűségesen ragyognak sok-sok évig, így nincs többé szükség bosszantó és gyakori cserékre és mind ezt szinte hűvösen, mint a jégvarázs birodalmában.

LED izzók rendkívül előnyösek, mivel lehetővé teszik a színhőmérséklet szabályozását, vagyis azt, hogy a fényük mekkora hőmérsékletűnek látszódjon. A különböző színhőmérsékletek különböző hangulatokat teremthetnek és különböző célokra alkalmazhatók

Meleg fehér (2700K-3000K) Ez a színhőmérséklet meleg és kellemes fényt eredményez, hasonlóan a hagyományos izzókhoz. Ideális a pihenéshez, olvasáshoz és hangulatos estéken való használatra.

Neutális fehér (3500K-4100K) Ezen színhőmérséklet tartomány egyensúlyozott fényt kínál, amely kiválóan alkalmazkodik mindennapi tevékenységekhez, például munkához, étkezéshez vagy háztartási feladatokhoz.

Hideg fehér (5000K-6500K) A hideg fehér fény élesebb és energikusabb, ideális irodai munkához, tanuláshoz és olyan helyekre, ahol a jobb láthatóság szükséges. Bár egy kicsit kékes színben tündököl ez jobb észbe tartani.

De van-e félnivalónk eme csodálatos tárgytól?

Az emberek tíz százaléka nem is tudd róla , hogy mennyire érzékeny rá. De miért ?

Szemmel nem látható LED izzók vibrálása egy érdekes jelenség, amely a LED-technológia sajátosságaihoz kapcsolódik. Bár a LED izzók fényük látható tartományát stabilan és megbízhatóan sugározzák, bizonyos esetekben a LED-ek az emberi szem számára láthatatlanul, de mégis vibrálhatnak. Százemberből legalább tíz az aki túlérzékenységgel küzd ezen a téren de nem is sejti mind ezt.

De menjünk szépen sorjában, tudjuk meg miért is van mind ez.

Figyelem az alábbi videó erős villogást fog tartalmazni.

[link]

Moduláció

A szemmel nem látható LED-ek gyakran pulzáló módon működnek, ami azt jelenti, hogy gyorsan ki- és bekapcsolnak, hogy szabályozzák a fényerősséget. Bár ezt a pulzálást az emberi szem nem észleli, egyes készülékek és eszközök érzékelői, például a kamerák vagy az optikai szenzorok, képesek rögzíteni a pulzálást. Ezért olyan eszközöknél, amelyek számára fontos az állandó fényerő a pulzálás problémát okozhat.

Ilyent sokszor láthatunk videókban, ahol jelentős eseményeket rögzítenek, felvételt megtekintve úgy észleljük, mintha direkt egy vibráló fényhatás közepette készítették volna. Erre a legjobb példa házon belül:

Mobilaréna
MWC videója .

Fénytörés és interferencia

Néha a LED-ek által kibocsátott fény polarizált lehet vagy különféle frekvenciájú elektromágneses hullámokat tartalmazhat. Ezek az interferenciák és a polarizáció néha kellemetlen vagy zavaró jelenségeket okozhatnak.

Frekvencia és dimmelés

A LED-ek gyakran az ún. PWM (Pulse Width Modulation) technikával szabályozzák a fényerőt. Ez azt jelenti, hogy a fényerőt a pulzálás gyakoriságával szabályozzák. Az emberi szem számára láthatatlan frekvenciájú pulzálás zavaró lehet egyes emberek számára és fejfájást vagy szemfáradtságot okozhat.

Erre egy újabb remek példa Magyarósi Csaba videója.

PWM-ről már biztosan halottatok, máshol nem is az elektronikus kütyük hatalmas világában biztosan . Itt gondolok elsősorban monitorok, TV-k de még a telefonokra is.

Oled kijelzős telefonok esetében a képpontok (pixelek) önállóan világítanak és a fényerő szabályozása szintén PWM technikával történhet. Kijelzők képpontjai pillanatnyilag világítanak, majd kikapcsolnak, ahogy a kép szüksége van rá.
PWM az OLED-kijelzők esetében általában magasabb frekvenciával (általában több száz kilohertz) működik, így a szem számára gyakorlatilag láthatatlan. Itt tenném hozzá, hogy ne keverjük össze azzal a Hz-el ami a képernyő felrajzolási skáláján történik PL 60-120Hz vagy éppen az érintés érzékenységre megadott hz-re.

Tudományos kutatások szerint a telefonok képernyőinél általában 250 Hz vagy annál magasabb PWM frekvenciát szoktak alkalmazni, hogy biztosítsák a komfortos használatot. Az alacsonyabb PWM frekvencia aggodalomra adhat okot és ennek oka a szemfáradtság és fejfájás kockázata. Ezenkívül alacsonyabb frekvenciájú PWM hosszú távon akár hányingert vagy más neurológiai problémákat is kiválthat, mint például az aurás migrén.
( Az aurás migrén, egy olyan visszatérő fejfájásfajta, amely egy jellegzetes érzékszervi 'aurás' érzés után jelentkezik. Az aura jellemzője a látászavar (például villanások, vakfoltok és más látászavarok jelentkezése), valamint a kéz zsibbadás vagy az arc zsibbadása.)
De előfordulhat epilepszia is.
Fenti betegségek nagyon minimális %-át teszik ki az emberek között, de létező probléma.

Érdekesség, hogy a Xiaomi több készülékében már alkalmazza a "PWM-free" megoldást, amely magasabb PWM frekvenciával működik. Egy példa erre a Redmi Note 12 Pro, amely egy 1920 Hz-es tompítást használ. Ez a megoldás kiválóan működik a kényelmes és zavartalan használat érdekében.

Sajnálatos módon a Samsung és az Apple készülékei között nincs olyan erős törekvés az alacsony PWM frekvencia elkerülésére. Például, az iPhone 14 Pro Max esetében a mérések szerint 240 Hz-es PWM frekvenciát alkalmaznak, míg az iPhone 14 Plus csak 59 Hz-en működik. Egy Samsung S22 Ultra esetén 110 hz-et eredményezett.

Erre rengeteg forrás áll rendelkezésünkre, hogy megtudhassuk , példának okáért Notebookcheck oldalán. Vagy a közismert DxOMark honlapján.

Ezért, ha fontos a számodra a kijelző komfortos használata és szeretnél elkerülni olyan lehetséges kellemetlenségeket, mint a szemfáradtság vagy fejfájás, érdemes odafigyelni a készülékek PWM specifikációira és olyan modelleket választani, amelyek magasabb frekvenciát alkalmaznak. bár a gyártok ezt nem nagyon szeretik kikommunikálni, ez egyfajta szégyenfolt , mint anno a SAR értékek voltak.

De térjünk vissza a világítás technológiára , nem csak a fentebb említett tárgyak, de az új modern autók menetfényei is ezen az eljáráson alapszanak. Más néven is ismerheted (DRL).

Elkerülése:

A PWM frekvenciától vagy más fényerőszabályozási technikáktól eredő kellemetlenségek elkerülése érdekében az alábbi lépéseket ajánlom:

1. Kutatás és Összehasonlítás.
Vásárlás előtt nézd meg a telefonok, Tv, minitorok specifikációit, különösen a PWM frekvenciájukat. Próbálj olyan készüléket választani, amely magasabb frekvenciával működik, például 250 Hz felett. Vagy olyan videókat néz ahol az adott készülék látható bekapcsolt állapotban és a kamera olyan beállítást alkalmaz ahol látszik a felvételen, hogy az adott "hullámosodás" jelen van-e, akkor már tudod, hogy ez bizony elszeretnéd kerülni vagy éppen megvásárolni.

2.Szemvédelem.
Ha már rendelkezel olyan készülékkel, amely alacsonyabb PWM frekvenciát alkalmaz, fontos, hogy óvatosan használd. Szüneteket tarthatsz és időnként pihentesd a szemedet, hogy elkerüld a szemfáradtságot.

4.Képernyőszűrők és alkalmazások:
Néhány eszközön és alkalmazásban lehetőség van a képernyő világosságának szabályozására és a kék fény szűrésére. Ezek segíthetnek csökkenteni a szemterhelést.
Mint például az iPhone esetében Night Shift vagy True tone, fehérképpont szűrése.

5.Éjszakai módok
Számos készülék rendelkezik éjszakai móddal, amely csökkenti a kék fényt és kényelmesebbé teszi az éjszakai használatot.

6.Szemvizsgálat:
Ha gyakran tapasztalsz szemfáradtságot vagy más szemproblémákat, érdemes szemvizsgálatot végeztetni egy szakorvossal, mivel ezek a tünetek más szemészeti problémákra is utalhatnak. Erre vonatkozóan kérhetsz olyan réteggel bevont lencsét ami jelentős százalékát megszűri a kékfényt, ellenben PWM okozta hatást nem lehet meggátolni vele sem kiszűrni .

7.Alacsony fényerő használata:
Minél kisebb a fényerő, annál nagyobb és intenzívebb a PWM.

Izzók esetében:

A LED izzók vagy fénycsövek kiválasztása előtt egy hatékony trükk az, ha aktív kameramóddal a telefonodon megtekinted a fényforrás működését. Ebben az esetben érdemes a lehető legmagasabb képkocka sebességet (FPS) beállítani a kamera alkalmazásban. Ha pedig rendelkezel lassított felvétel funkcióval, amely képes 120-240 FPS felvételek készítésére, az még részletesebben mutathatja be a fényforrás rezgéseit, villogását.

Amennyiben a felvételen észrevehető a fényforrás vibrálása, az azt mutatja, hogy az adott LED izzó esetében használják a PWM (Pulse Width Modulation) technológiát a fényerő szabályozására. A PWM technológia során az izzó villanásokban szabályozza a fényerőt.

Ellenben, ha a felvételen nem észlelsz vibrálást vagy pulzálást, az jó jel lehet és azt sugallja, hogy az adott fényforrás valószínűleg stabilan világít. Ez egy hatékony módja annak, hogy eldöntsd, melyik izzó vagy fénycső felel meg.

Meglévő fényforrás ellenőrzésé

Meglévő fényforrásaidat is képes vagy le ellenőrizni a fentebb említett módszerrel. Telefonod vagy kamerád segítségével lassított módban, rögzítéssel vagy anélkül csak végig suhansz az ingatlanban vagy akörül és láthatod is a végeredményt.

Hozzászólások

(#1) pusszycat


pusszycat
nagyúr
LOGOUT blog

Ezt a cikket jól kimaxoltad. Nos igen a jelenség létezik. Akinek a szeme érzékeny a vibrálásra, és fejfájást is észlel váltson eyecomfort led izzókra, ami nekik lett kitalálva, lehetséges, h többe kerül mint a mezei de ilyenkor nem kell nézni az árát.

Mi 11 Lite 5G 6/128 :)) Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]

(#2) Alusky


Alusky
aktív tag

Régen sok ledes izzót dobáltam ki, mert vibrált, meg ahogy legyeztem a kezemmel rángatóztak az ujjaim a fényében, rohadt irritáló volt. Már vagy 5 éve sima rózsaszín dobozos klasszik Emos-t használok ami szintén nem egy komoly márka, de nekem ezekkel nem volt bajom végül, telefon sem vibrál tőle. Szigorúan 3000K, mert a másik ami megöl az a fehér fény. Kint is 4000K van csak az udvaron, oda kell a hidegebb fény a jobb látás miatt, de ennél hidegebbet nem tudok elviselni, mint egy kórházi műtőterem olyanok a hidegebbek. Weboldalakból is sötét módot használok még nappal is (már ahol van), így nincs semmi bajom, órákig nézek sorozatot, böngészek aztán kényelmesen ledöglök és alszom mint a bunda, nem fáj semmim, nem száraz semmim.

[ Szerkesztve ]

Automata váltósként a legjobb barátom az akkumulátor.

(#3) Luck Dragon válasza pusszycat (#1) üzenetére

Köszönöm :R

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#4) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Régóta ledet használunk, a probléma valós. Mivel váltóáramról működnek, ami 50 hz környékén van, így a led is átveszi a vibrálást, arra érzékenyeknek egészségügyi problémákat okozva. Sajnos minket is érint.van pár nagyobb gyártó ami felismerte ezt a jelenséget, és a fényforrásba szűrőt szerel, ami kiküszöböli a villódzást. Mi is ilyet használunk. Köszönöm a cikket, igazán részletes és kivesézős lett, szép munka.

(#5) Luck Dragon válasza Jack Hunter (#4) üzenetére

Köszönöm :R
Tudtommal Philips EyeComfort jelzésű izzók ilyenek , van más gyártó is?

[ Szerkesztve ]

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#6) Hieronymus válasza Luck Dragon (#5) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Talán még egy aprósággal érdemes kiegészíteni.

A LED és LED izzók között is vannak eltérések.
A korai változatok eléggé egyenetlenen formában szórták a fényt. Ezért kevéssé voltak alkalmasak a hagyományos izzókhoz kialakított csillárokban kiváltani az izzókat.

Az izzók evolúciója.

A képet, egy Philips prezentációból kölcsönöztem.

A második LED generáció, nem csak takarékosabb. A hagyományos izzókhoz hasonló a fény irányszórása.

Mára külön kategóriává nőttek ki magukat a Vintage LED izzók. Ezeknek stílusuk van, sokszor nosztalgikus formákba alkották őket. Nem a fényerő dominál, inkább hangulatot adnak a környezetüknek.
[link]

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#7) Jack Hunter válasza Luck Dragon (#5) üzenetére


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Nem tudom, biztos hogy van. Mi is Philips - et használunk, de nem Eyecomfort. Bementünk az OBI áruházba, és az általad leírt módon, telefon kamerájával választottuk ki a megfelelőt. Volt vibrálásmentes Osram is, de a Philips akciós volt, ezért választottuk. Baj csak az, hogy inkább a spóroláson van a hangsúly, sokan megveszik az alsópolcos ledet párszáz forintért, aztán nem is tudják, milyen negatív élettani hatása van, és csodálkoznak, hogy romlik a gyerkőc szeme, és csökkennek a tanulmányi átlagai. :(

(#8) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Ha már valami "káros" a látásnak, szemnek és az "agynak", akkor az a neon "vibrálása". Ami még mindig sok középültben (iskolákban, munkahelyeken, stb.) van rendszerben. Ezeknél már sokkal moderálisabb a LED megvilágítás is. Amúgy itthon, évek óta csak LED-eket használunk és soha semmi ilyen probléma nem merült föl, szemben ahhoz képest, amkor anno a közoktatási intézményekben lévő Neon megvilágítású termekben kelet napi több órát eltöltenem ezeknek a fénye alatt. Szem szárazság, könnyezés, váladékozás, esetenként "szúró érzés", mind rendszeres szimptómák voltak. És a mai napig tele vannak ezekkel a neonokkal az említett intézmények... (A 90'-es évek eleje óta sem változott semmi ezen a téren (sem)).

Ez az "anti-Led dolog" meg túl van lihegve. Nem állítom, hogy nincsenek, akik pont ezekre érzékenyebbek, de ha elég minőségi a LED fényforrás (és itt most nem kell tízezres kategóriákra gondolni), akkor a többség esetében semmi ilyen probléma nem fog felmerülni.

[ Szerkesztve ]

(#9) Luck Dragon válasza SunMount3r (#8) üzenetére

Neonnal kapcsolatban teljesen egyetértek . Ellenben a blog pont erre építkezve született ha úgy nézzük , régi idők fényforrásai után a közkedvelt ledek is lehetnek rosszak .

“de ha elég minőségi a LED fényforrás (és itt most nem kell tízezres kategóriákra gondolni), akkor a többség esetében semmi ilyen probléma nem fog felmerülni.”
- Baj az , hogy ha most be mennénk egy bármilyen üzletbe , akkor sem tudnám mekkora kategóriában kell nézelődnöm . Te igen?
Mert lehet, hogy egy 600-Ft éppen jó , de egy 950-Ft pont vibrál .

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#10) CounterBoci válasza pusszycat (#1) üzenetére


CounterBoci
senior tag

Ezért vettem egy marék Philips EyeComfort izzót, de a felében olyan hangosan búg az elektronika hogy nem is használjuk, a többit csak közvetlen közelről hallani.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.