2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

HP 245 G8 notebook bemutató

Írta: | Kulcsszavak: HP . notebook . laptop . üzleti gép . noti . pc . számtógép . olcsó noti

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

A ma kapható egyik legolcsóbb kis üzleti notebook bemutatója következik.

Kicsomagolás

Sok szót erről nem ejtenék, hisz itt van alatta a videó.
A gép egy egyszerű kartondobozban érkezik, szokásos módon gondosan becsomagolva, mellé a két részből álló töltő és körülbelül ennyi.

Kinézet

Természetesen teljesen műanyag a gép mindenhol, de igen masszív. Nem nyeklik-nyaklik sehol sem.
Viszont kissé érdes a felülete a kartámasznál is, a billentyűzet is érdes.
A billentyűzet felett helyezkedik el az immáron már világítás nélküli bekapcsoló gomb, mellette a rácsos részen tudja a hűtés beszívni a friss levegőt és itt helyezkednek el a felfelé néző hangszórók is.

A billentyűzeten egész jó gépelni, miután megszoktuk az ANSI kiosztást. Nem a klasszikus Magyar, ugyanis az Enter gomb csak egy csík, továbbá a hosszú í betű pedig a baloldalról átköltözött a kurzor azaz a nyíl gombok mellé. Az egész halknak mondható klaviatúra felső sorában lévő gombokkal állíthatjuk a képernyő fényerejét, a hangerőt, vagy kapcsolhatjuk repülő üzemmódba a gépet. Továbbá a jobb oldalon egy külön oszlopban kapott helyett dedikáltan a delete, home, page up, down és end is. Irodai és netes dolgoknál jól jön. Én is használom. Elsőre talán megszokást igényel, de hamar rájön az ember, hogy kényelmesebb a weboldalon az end-et megnyomni, mint görgetni fél napig.
Alább található a kiváló, akár 4 ujjas gesztusokat is támogató tapipad, mely külön gombokat kapott. Részemről imádom. Annyi, hogy gomb nincs a kikapcsolására, viszont a Windows 10-ben be lehet állítani, hogy amikor külső egeret használunk, akkor kapcsolja ki.

Csatlakozók


Bal oldal: Kensington lock - USB 3.1 Type-C (csak adat), SD kártyaolvasó


Jobb oldal: audio combo jack - 2xUSB 3.0 - HDMI - LAN - töltő

A sima HD azaz 1366x768-as felbontású TN képernyőpanel felett helyezkedik el a VGA :( webkamera, mellette egy visszajelző led és kissé arrébb a mikrofon. Ami itt megemlíthető, hogy a képernyő zsanérok kiválóak, nem nehéz felnyitni (mert van egy kis kiálló rész középen, amibe bele tudunk kapaszkodni), de igen jól tartják, nem lötyög, de nem is csukódik vagy állítódik magától.

Műszaki adatok
Méretek: 32.4 x 22.59 x 1.99 cm
Súly: 1.47kg
14" HD (1366x768) TN LED képernyő
AMD Athlon Silver 3050U APU
4GB DDR4 ram (bővthető, van külön slot)
256 GB NVME PCI-E SSD
Wifi, Lan, Bluetooth, webkamera, mikrofon, hangszórók (Csak a szokásos)

Teljesítmény, Használat
Mit is mondhatnék, ez egy abszolút belépő kategóriás üzleti kis gép. Nem játékra való. De a hétköznapi dolgokban kiválóan helyt tud állni, hiszen könnyen hordozható, a Windows cirka 12 másodperc alatt teljesen üzemkész, nulláról bekapcsolva. Ezt nyilván köszönhetjük a gyors NVME SSD nek. A CPU ba integrált AMD Radeon videóvezérlő van, ami a 4GB ramból 512 lefoglal magának, így, mi már csak 3.5-tel tudunk gazdálkodni. Viszont ha bővítjük a ramot, akár 16 GB re, akkor 2GB-ot fog lefoglalni magának. Megjegyzés! A BIOS ban álltható, hogy mennyit kapjon a videó-kártya. Ettől függetlenül a gyárilag telepített Windowsunk gyors, kapunk mellé Officet is. Az átlag videózás, szövegszerkesztés, internetezés gond nélkül, gyakorlatilag néma gép mellett történik. Csak teljesen csendes szobában lehet pici hangját hallani a hűtésnek, ami maximális terhelés esetén sem lesz igazán hangos. Itt is egy kis megjegyzés. Ugyanis a BIOS ban alapból az van beállítva, hogy folyamatosan menjen a hűtés, de ezt ki lehet kapcsolni :).

Amúgy a tankos és hasonló játékokkal elboldogul, ha más nem, akkor meg ott a hőn szeretett klasszikus pasziánsz, vagy aknakereső. :)
Akkumulátorról 4 órát lazán el van. A monitor fényereje is igen jó. Szobában fél fényerőtől, nem nagyon kell jobban felvenni.

A belepakolt kamera és mikrofon a szokásos videócsevegéshez megteszi, de nem velük fogjuk felvenni a legújabb TIK TOK videónkat. Arra ott a telefon. A biztonságra vágyóknak adott a lehetőség, hogy BIOS szinten kikapcsolják a mikrofont és a webkamerát is. A hangszórók. Na azok viszont nagyon jók. Nagyon hangosak is és van némi mély hang is és igen tisztán szólnak. Ez persze köszönhető annak is, hogy előttünk vannak és felfelé néznek. Kiválóak!!!

Visszajelző ledet a billentyűzet környékén kettőt találunk. Az egyik a hangszóró némító gombban van, és akkor világít, ha a némítás aktív. A másik a CAPS LOCK-ban van. Jobboldalon a töltőcsatlakozónál egy halovány narancssárga talán piros, a töltést jelzi. Baloldalon egy fehér a bekapcsolást jelzően világít és van egy "HDD"-t jelző led is. Mondjuk ez hót fölösleges, mint a bekapcsolást jelző is. Bőven elég lenne a töltő lámpa több színűsége is. A lényeg viszont az, hogy normál használatkor a képernyőn kívül semmi sem világít. Szerintem a gépnél a legnagyobb megszokást a hosszú í gomb elhelyezése igényli, pláne egy olyan kétlábúnak, mint én, aki cirka 10 ujjal vakon gépel. De lassan megszokom. ;)

Még kedves apróság a BIOS-ban, hogy beállthatjuk melyik nap mikor kapcsoljon be a gép. Lehet valakinek ez hasznos :) Amúgy a HP egy rahedli rendszerprogramot és támogató cuccot felrak a Windowsra. Itt aztán mindent láthatunk, hogy milyen állapotban van az SSD vagy az akkumulátor. Apropó akkumulátor, itt is a BIOS ban kell átállítani, hogy kiírja a Windows, hogy hány percig megy még a gép róla. Alapból csak a százalékos értéket írja. Ezt is mindenki kénye kedve szerint.

Megéri?
Erre azt szoktuk mondani, hogy attól függ!!!
Az ára a cikk írásakor 139990 Forint.
Sokan erre rávágnák, hogy sok és vegyél helyette használt üzletit. De vegyük figyelembe, hogy ez is üzleti gép, még ha a legalsó kategóriában is versenyzik. Viszont tisztességesen össze van rakva, nincsenek illesztési hibák és nem recseg ropog. Stabilan működik. És még egész gyors is. Persze a ramot érdemes bővíteni. Viszont a legfontosabb nemcsak a már említett jogtiszta Windows 10, amit majd természetesen frissíthetünk Windows 11 re (miután frissítjük a HP oldaláról már letölthető legfrissebb BIOS verzióra), mely teljesen be van állítva. Szinte csak a nevünket beírjuk és használhatjuk is legújabb szerzeményüket. De ettől még fontosabb a 3 ÉV HELYSZÍNI GARANCIA.

Pozitívumok:
+ A legolcsóbb és régi TN panel ellenére egész türhető betekintési szög és fényerő
+ Sebesség is egész jó a PCI-E SSD nek köszönhetően
+ külön gombok a touchpadhoz
+ Bőven 4 óra feletti akksis üzemidő

Negatívumok:
- ANSI billentyűzet. (Fure helyen a í és vékony enter) Megszokást igényel
- Régi fajta kijelző, azért Full HD IPS nek kéne már alapnak lennie
- VGA webkamera. De miért, tényeg miért? Ez már a büntetés kategória.
- Van type c csatlakozó, de nem lehet tölteni és monitort sem tud hajtani... Remélem a gen 9 ben TB4-es lesz

Ha tehetném, akkor a HP nál szólnék, hogy a Gen 9 nél erősen szorítkozzanak az IPS képernyőre, mint alap minimum, továbbá nem bánnám, ha normál Magyar billentyűzetet kapnánk. És a type c porton keresztül lehessen mondjuk tölteni a gépet, és kijelzőt is meghajthatna.

Ezzel zárnám is soraimat. Bármi kérdés, vagy megjegyzés lenne, akkor azt kommentben jelezzétek és megpróbálok neki eleget tenni.

Szép napot kívánok és mint mindig, a jobb alul található nevemre kattintva elérhetitek az összes korábbi cikkemet.

Lalikirály

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

"Remélem a gen 9 ben TB4-es lesz."

Szerintem a kifutóban lévő TB3 sem fér bele ebbe az árkategóriába.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2) Gdi


Gdi
senior tag

Pár éve kényszerből vettünk HP ENVY-t céghez, már azt is a falhoz csapkodtam volna...
De, hogy "üzleti"-nek (még ha csak belépő szintűnek is) titulált notebookon ne legyen se gyártófüggő dokkoló port, se PD és DP-ALT-ot támogató USB-C (univerzális dokkolóhoz) az már tényleg gáz.

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#3) szabonagyur válasza Gdi (#2) üzenetére


szabonagyur
félisten

A HP 245 üzleti? A ProBook 4-es széria a belépő nem?

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#4) Gdi válasza szabonagyur (#3) üzenetére


Gdi
senior tag

Nem én találom ki a marketing BS-t:
https://ssl.www8.hp.com/hu/hu/products/laptops/product-detail.html?oid=2100215539

Egyre többet foglalkoztató kérdés: Manapság mitől lesz amúgy üzleti egy notebook?

[ Szerkesztve ]

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#5) szabonagyur válasza Gdi (#4) üzenetére


szabonagyur
félisten

Ez mekkora bullshit szöveg :(

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#6) UnA válasza Gdi (#4) üzenetére


UnA
Korrektor

Az üzleti laptopot egy üzletben árulják :)

(#7) Fred23


Fred23
nagyúr

A HP-val -sokakkal ellentétben- nekem rengeteg pozitív tapasztalatom van, szóval legközelebb is tőlük szeretnék vásárolni, de az "1366x768-as felbontású TN képernyőpanel" ma már gáz. Ezt kapta a 2013-as HP-m is. :)

(#8) TheLázs


TheLázs
csendes tag

Számomra is furcsa ez az üzleti megnevezés... Én a legolcsóbb thinkpadet vetettem meg a céggel magamnak tavaly, és ez 650€ volt. Ez alatt más gyártónak sem volt értékelhető modellje üzletiből...

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#9) Gdi válasza UnA (#6) üzenetére


Gdi
senior tag

Igen nekem is ez volt az első tippem, de akkor...

ha odahaza webshopból rendelem, akkor már csak otthoni netezős gép lesz ugyan az a modell? :)
(plusz ha kajálok is közben, akkor lesz csak igazi consumer)

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#10) MasterDeeJay

Üzleti notebook szerintem kibír egy teljes nap nyüstölést és hordozást több éven kereszül. Míg egy home noti kevésbé tartós. Röviden szerintem csak ezen múlik. Nincs köze teljesítményhez, felszereltséghez. Korábban anyagminőség is közrejátszott, ma már az üzletiek nagy része sajnos műanyag.
Ha ez a noti napi 8-10 órát kibírja 4-5 évig akkor azt mondom hogy tényleg belépő szintű üzleti notiról van szó ha a gyártó is azt írja rá. (bár az árából következtethető hogy szerintem nem fogja)

Van például TV-knél is üzleti/ipari kategória aminél vannak extra menük (ne kapcsoljon ki, restartkor visszaálíltson egy adott profilt stb..)

Vintage Story PH szervere újra fut!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.