2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Memóriabővítés egy Celeronos laptopon. Megéri?

Írta: | Kulcsszavak: laptop . notebook . memória . bővítés . pc . ram

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok.

Van nekem egy Lenovo S145-15IWL típusú notebookom.
A napokban morfondíroztam sokat azon, hogy bővíteni kéne a 4 GB ramot benne 8-ra. Úgy érzem Windows 10 alatt a videónézés és kisebb netezésen kívül, sokkal többre már nem elég a 4 Gigabyte memória.
Feltettem a kérdést az azonnali notebookos kérdések topicjában is. Ki is alakult egy kisebb vita, hogy megéri e a két magos 1,8GHz CPU és integrált UHD videókártya mellé több ramot rakni, mondván, úgysem futtatsz rajta olyan programot, aminek kell az a plusz ram.

A vége az lett, hogy írták, ha bővítem a memóriát, akkor írjak róla egy kis konklúziót. Ugyanis én a Youtube-on sok videót néztem, hogy 4 GB vs. 8 GB RAM, de mindegyik sokkal erősebb CPU val szerelt gépen történt.
Na mondom, ez pont nekem való terület, hiszen egy teljesen belépő szintű gépem van.

Nézzük a múszaki adatokat!
CPU: Intel Celeron 4205U dual core Whisky Lake 1,8GHz
Intel UHD 610 videókártya a CPU-ban.
4 GB DDR4 memória
128GB SATA SSD
15,6" 1366*768 matt TN képernyő.

Tehát ettől szinte csak felfele van.


A régi 4 gigás modul

Viszont akadt egy bökkenője a tervemnek, méghozzá az, hogy a memóriát csak úgy tudom bővíteni, ha a gyárilag benne lévő modul helyére rakom az újat. Így a dual channel üzemmódról lemondtam. Így ezt benyelve irány a hardverapró. Egy kedves kollégától megvettem a ramot és akkor kezdjük is a műveletet.


Az új 8 gigás modul

A gép hasát egészében le kell szedni, ami 10 csavart és némi körömkárosodást, vagy régi plasztik kártya újrahasznosítását jelenti. Ezek után a memóriamodul kicserélése már semmi.

Tehát megtörtént a csere, jöjjenek a teszt féleségek és egyben a konklúzió.

Windows indulása, stabilan 2 másodperccel kevesebb időt vesz igénybe.
A programok is gyorsabban, pattogósabban indulnak és működnek.

Mivel nincs dual channel memóriaműködés, így csak AIDA ban mértem az olvasás és írás sebességeket. A gyári ramhoz képest közel 1MB a plussz.

Tank force játékot próbáltam és annyi, hogy az első videóban a natív 1366*768 ban közepes részletességgel megy a másodikban pedig a külső monitoron full hd ban megy low beállításokkal, de a mediumot is pont elbírja.

A videó valamiért nem jelenik meg, itt a link: https://www.youtube.com/watch?v=AxLvkbYWOEs&t=24s

Sajnos ugye az kiválóan látszik, hogy maga a játék alig van optimalizálva, sok esetben sem a CPU rész sem a GPU rész nem pörgeti ki magát. És még így is szokott akadozni... De aztán persze lehet driver hiba is.
Komolyabb játék abszolút nem ajánlott, nem bírja. fölösleges szinte próbálkozni is, csak diavetítés lesz belőle.

Ettől függetlenül látszik, hogy könnyedén 4GB memóriafogyasztás fölé tudunk esni. És akkor még benne sincs, hogy a böngészőben több tab nyitva legyen és hasonlók.

Még készítettem a Windows feladatkezelő memóriarészéről két képernyőképet. Az első nyilván a 4 GB-vel a második pedig a 8-al.

Szerintem megéri, könnyebben, pattogósabban működik a gép. Nyilván a dual channel segítene a videókártyán is látványosabban.

Egy kis frissítés!

Egy átlagos használat mellett már 4,4GB odavan, pedig csak chrome 3 tabbal, mellette egy videólejátszó, egy nyitott store és ennyi... Semmi különleges... Másnál sokkal több minden van nyitva. Így viszont így is fürge marad a gép.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, a kérdésekre szívesen válaszolok.

Lalikirály

Hozzászólások

(#1) razorbenke92

Ki is alakult egy kisebb vita
Nem az a kemény, hogy van, aki úgy gondolja, haszontalan, hanem az, hogy annyira magabiztos, hogy még vitázik is róla. Nagyon helyesen tetted, hogy meglépted az upgradet!

A géped integrált kártyája eleve 2GB megosztott memóriával dolgozik, amit jó tisztán biztosítani neki.

Az hogy "ilyen kis procihoz nem kell ez, olyan videókártyához nem kell az" utoljára gimiben hallottam talán. Nyilván célspecifikus, hogy mit érdemes bővíteni, de mára elértük azt, hogy egy-egy komponens akkor sem bottleneck, ha egy másikat javítunk. Erre jó példa a te eseted is, de direkt csináltam két screenshotot (amit nyitó hozzászóláskénz nem enged feltölteni, de pótolom).
Szerk: Itt is vannak:
6.2GB-on telítődik a RAM-om úgy, hogy eközben a processzorom 0.78GHz-n ketyeg. Mi kell ennél több bizonyíték arra, hogy nem kell izzadó proci, vagy VGA a 4GB ram szűkké válásához:

Illetve egy lista a top folyamatokról, mielőtt arra gondol valaki, hogy tele vagyok malware ramzabálókkal:

A harmadik pedig, hogy a RAM-al a Windows nagyon csínján bánik. Ha a proci túlterhelt, hát úgy kell neki, számoljon, aztán majd befejezi. De a ramot nem lehet túlterhelni. Ha az elfogy, és még kéne, elbúcsúzik az összes processz, ami managed kódot futtat, és nem tud új memóriahelyeket allokálni futásidőben.
Éppen ezért, amit tud a Win azt pakolja gyorsítótárba, ha bizonyos százalékig telve a ram.

Erre ékes példa az én esetem:
- 2015-ben W10-es HP laptopomon 4GB RAMmal teljesen jónak tűnt a rendszer. Folyamatosan volt szabad memória. Egy évfolyamtársam hasonló gépe elpatkolt, és megvettem tőle magamnak alkatrésznek, mert jórészt kompatibilis volt. A 4GB ramot azonnal betettem a sajátom mellé (gyárilag 1 modullal adták a szériát, 1 üres hely bővítésnek hagyva). Beröccent a gép, és mikor beléptem a feladatkezelőbe, mindenféle háttéralkalmazás indulása után 4GB fölött volt a RAM használat azon a rendszeren, amit 10 perccel azelőtt 4GB rammal kapcsoltam ki, és probléma nélkül használtam.

- 2017 tavaszán vettem egy új laptopot 16GB rammal. A jól belakott rendszeremet (amit akkor két éve 8GB rammal használtam) átghostoltam az új gépre, a Win10-re hagyva a driver parák tisztázását. Az első üzemszerű indulás után alapjáraton 1.5 gigával használt több RAM-ot.

- 2017 őszén elkezdtem egy új munkát, ahol kaptam céges gépet (16GB RAM), saját magunknak adminoljuk a gépeket, cserébe a vesződésért magán célra is használhatjuk. Ugyanazokkal a dolgokkal laktam be, amivel a saját gépemet, nagyjából ugyanannyi volt az alap használat (pici eltérés volt a cég által licenszelt vírusirtó miatt). A munkához szükséges progi azonban van, hogy berántott 10-12 gigát, és már a plafonon volt a usage, ezért vetettem bele plusz 16-ot. Ezután az alap használat is felment 1-2 gigát, de ami még szembetűnőbb volt, hogy a célszoftver ugyanazt a 10-12 gigát már kisebb feladatoknál is használta, míg a nagyobbaknál 20-25 gigabájtra is rúgott a használat.

Eredményként persze minden esetben ugrott kicsit a teljesítmény, kevesebb overhead volt a progiknak a folytonos lapozófájl oda-vissza írogatása. (Amiről váltig állították az SSD-k hajnalán, hogy ki fogja nyírni őket, ezért ha csak SSD van, akkor ki kell kapcsolni a gyorsítótárat, ami újabb RAM szükségleten ütközik ki, de ez már egy hosszabb történet).

[ Szerkesztve ]

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#2) janeszgol


janeszgol
félisten

Egyértelmű, hogy ma W10-es gépet nem veszünk 8 giga ram alatt. Semmire sem. A válasz: igen megéri. Memória mindig kell.

Szerk.: látom egy ember értetlenkedett.

[ Szerkesztve ]

(#3) Lalikiraly


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Igen, ezt vettem észre én is, hogy egyre jobban "kihasználja" aa rendszer, hogy van ram. Azz IGP is lazán eszi.

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#4) UnA válasza razorbenke92 (#1) üzenetére


UnA
Korrektor

Az a jelenség, amit leírtál az elérhető és a felhasznált RAM növekedéséről logikusan következik a modern operációs rendszerek működéséből. A teljesítmény mindig sokkal jobb a CPU és a memória között, mint a CPU és a diszkek között, ezért amíg lehetséges, az OS a gyorsítótárban tart minél több file-t.

(#5) ncc1701


ncc1701
veterán

Memória olyan, mint nőn a cici. A nagyobb jobb. :)

(#6) domos


domos
senior tag

Több RAM sosem árt.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#7) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

T4300-as proci van a laposomban, amire ezen a Fórum-on egyesek már nagyon csúnyákat szoktak írni (mondjuk kit érdekel :D ), de biztos vagyok benne, hogy nekem is megérné a 4GB->8GB upgrade.

Amúgy olyasmit is észre vettem több évtizedes Windows használat során, hogy a Win úgy kezeli a memóriát, hogy ha kevesebb van, akkor se teljen be maximálisan. Pl.: 2GB esetén egy program (valahogy) kevesebbet használ, mint amikor 4GB áll rendelkezésre. Nem tudom pontosan hogyan, gondolom ez a pagefile-ozás, vagy kit tudja még minek a hatása, ezt majd a szakavatottabbak megírják, de szerintem van egy ilyen fajta "trükközés" vele. (Persze ettől még nem váltja ki azt, hogy a több "igazi" memóriával minden gyorsabb).

(#8) Szokenesz


Szokenesz
senior tag

Nekem van egy Intel B970-es laposom, nagyon nem egy erőmű, de 2 éve kapott +4Gb ramot, így 2x4Gb van benne + egy olcsó SSD-t, az 5400-as HDD-je helyett, ami meg tárolni átkerült a DVD meghajtó helyére. Így teljesen jól használható egy ilyen laptop is és bőven 4Gb fölé tudok menni memória használattal.
Értelme? Van, hogy megéri-e? Használtan, olcsón egy DDR3-as ram már nem vészes, szóval szerintem megéri.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.