2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Lenovo Ideapad L340-17IWL notebook bemutató

Írta: | Kulcsszavak: Lenovo . Ideapad . L340 . 17IWL . notebook . laptop . teszt . bemutató

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Amolyan itthoni akár ágyban is használható videózós laptopot kerestem magamnak, ami esetenként többre is hivatott. Ekkor esett meg a szemem, a(z amúgy nem véletlenül) Lenovo Ideapad L340-17IWL típusú gépen. A nevéből látható, hogy 17 collos gépről van szó. A családban már ez a harmadik Lenovó gép és maximálisan elégedettek vagyunk velük. A méretet tekintve tényleg jobb a nagy kijelző, utazáshoz elvinni, ahol nincs normális TV ilyesmi tök jó, akár ágyban videózni vele.

Ha valaki lusta olvasni, készítettem egy videót is róla!

A gép az Ideapad 330-as típusnak az utódja, mondjuk úgy fészliftje.
Egy kis gyors összehasonlítás a méreteket tekintve:
Lenovo Ideapad 330-17IKB: 418 mm x 292,6 mm x 24,9 mm
Lenovo Ideapad L340-17IWL: 413mm x 287.9mm x 24.3 mm
Ezekből a csekély adatokból látszik, hogy csökkent a gép szélessége 5mm-et, csökkent a hosszúsága 4.7 és a vastagság 0,6mm-rel. Hát nem sok. Még így is bőven maradtak kávák, a kijelző feletti nagy térről ne is beszéljünk. Gondolom a következő széria megint kisebb lesz valamennyivel.

De van bizony egy nagy különbség a két széria között, amit saját tapasztalatból tudok, hogy ez az új széria sokkal, de sokkal masszívabb. Robusztusabb és stabilabb a felépítése. Közel nem nyeklik-nyaklik a gépház úgy. A zsanérok is nagyon masszívak, de erre térjünk vissza később.

Az L340-es szériából ez a belépő szint Ettől csak "erősebb" változatok vannak.

Nézzük is hát mi van benne:
Intel Pentium Gold 5405U CPU 2 mag, 4 szál @ 2.3 Ghz CPU-Z kép
Intel UHD 610 integrált videó-kártya.
4GB DDR4 RAM
1Terrás Toshiba HDD
Kijelző 17" 1600*900 Matt HD TN 220 nites.
Teljes értékű Magyar billentyűzet.
Beépített: VGA webkamera (privát szférát védő lappal) WIFI (AC-s), Bluetooth 4.1, mikrofon.
Windows 10 Home

Kicsomagolás:

A terméket a már jól megszokott barnás kartondobozban kapjuk meg.
A dobozban szépen, a szokásos módon becsomagolva, mellette külön kis rekeszben a hálózati töltője, ami szerencsére az egykábeles megoldás. Részemről imádom.

Kicsomagolás után szemügyre véve a masinát kiderül, hogy az újfajta imádott szál-csiszolt alumínium jellegű műanyag ház fogad, ami ugyan tényleg baromi szép, jó a fogása, de kegyetlen ujjlenyomat mágnes. A ház, mint már a bevezetőben írtam, nagyon masszív, biztos tartása van. Az sem érzékelhető, ha csak egy kézzel fogjuk. A képernyőt kinyitni, viszont az erős zsanérok miatt kétkezes művelet.

Folytassuk a külső vizsgálatot. Alul semmi érdekes, némi szellőzőrács és matrica, semmit több. Azaz sajnos semmi több, mert ha bővítenénk, akkor az egész hasát le kell szedni.

Ami még fontos és a külsőt illeti, hogy minden csatlakozó a gép baloldalán kapott helyet.
Sorrendben balról jobbra: Töltőcsatlakozó - HDMI - LAN - 2 X USB 3.1 - kombó audió jack - Type C
Ezek mellett a novo kapcsoló, ami tűvel nyomható be. és egy visszajelző led, ami a töltőcsatlakozó mellett is van. Kész ennyi.

A jobboldalon csak egy szokásos kensington-lock van és kész. Nincs optikai meghajtó. Bár helye van.
Mint írta, a bővítéshez a gép egész hasát le kell szedni. Ám túl sok lehetőségünk nincs, a már említett optikai meghajtón kívül. A külföldi videókból kiderül, hogy belül van egy M2-es bővítőhely SSD nek, memóriát viszont csak a meglévő cseréjével lehet bővíteni.

Az amúgy egész jó minőségű és szerencsére matt, ámde idejétmúlt képernyő felett található a satnya (nem is tudom még honnan szedik) webkamera. Aminek van a kis védőkéje, amit el lehet húzni, nehogy valaki lessen rajta minket. Oké, hogy lesne rajta, de olyan gyatra a minősége, hogy még James Bondnak is elmenne tőle az életkedve, ha ezt kéne lesnie. A képernyő fényereje jól szabályozható, fényes nappal ugyan közel maximumra kell venni, de bőven jól látható, este pedig kellően le lehet venni a fényerőt, hogy korom sötétben ne legyen zavaró. Filmezéshez ilyesmi bőven megfelelő.

Kapcsoljuk be a gépet, avagy használatbavétel.
Az első bekapcsolásra személyes tapasztalatom szerint rászánhatunk vagy 2-3 órát simán, mert ahogy a Windows magához tér, a frissítés frissítésének a frissítését fogja telepíteni, majd a Windows store is frissíti az összes alkalmazást, és még a Lenovo Vantage is frissít minden meghajtóprogramot a BIOSt és még saját magát is. Tehát ez nem két perc.

Működés közben.
A gépnek szinte semmi hangja, egyedül a merevlemeznek van egy nagyon pici süvítő jellegű hangja és nyilván az apró kattogása, de csak a gépházhoz hajolva hallatszik. A CPU mivel nem egy erőmű, cserébe nem is melegszik, így annak hűtése nem is nagyon kapcsol be. Netezés, videózás közben így hát szinte néma az eszköz.

Billentyűzete természetesen Magyar és teljes értékű melynek a jobb felső sarkát foglalja el a leddel is megvilágított bekapcsológomb. A gépelést nem mondanám hangosnak, én gyorsan és pontosan tudok gépelni rajta. A billentyűk nem olyan rövid úton járnak, de nem ragadnak. A felső sorban lévő funkcióbillentyűk a szokás szerint elsődlegesen a hangerő és fényerő állítást teszik lehetővé, és további pl toucpad ki-bekapcsolást ilyesmit.

A tapipad támogatja az összes szokásos gesztust, egész jó méretű kezd már lenni és egész pontos is. Sokszor észre sem veszem, hogy azt használom.

Hangszórók, illetve audio rendszer terén két sajnos lefelé néző hangszórót kapunk, ámde a Dolby Audió rendszernek köszönhetően igen jó hangerőre és minőségre képesek. Továbbá számomra meglepetés volt, de a fejhallgatóra egész combos, erős hang jut, jó erővel.

Amiben szerintem nagyot lépett előre a gép, az az akkumulátoros üzemidő. Így netezés, cikkírás mellett, a 6 óra is simán elérhető. Nem vicc, Kb. 11 órakor kapcsoltam be a gépet és kis kihagyásokkal ugyan de még bőven megy (17:10) és a mérő szerint még majdnem 2 óra üzemidő van benne. Ami így szerintem parádés. Pláne egy ekkora géptől.

Konklúzió:
Szerintem, vagyis nekem maximálisan megérte az árát. 130 000 Forint.
(Hétköznapi netezős, Youtube nézős dolgokhoz kiváló, bár már videót is vágtam vele és az előző Celeronos géphez képest, hát ég és föld, mennyivel gyorsabb egy exportálás. Nyilván nem egy játékgép, de a netes játékokkal azért el lehet lenni vele. Minden szükséges csatlakozó megvan rajta. Masszívan felépített, így remélhetőleg sokáig hű társ marad. Csendben végzi a dolgát. Az árába belefért a Windows 10 és jó nagy tárhelyünk is van.

Pozitívumok:
- nagy tárhely
- kiváló akkumulátor üzemidő
- jó hangrendszer
- nappal is jól látható kijelző
- masszív, robusztus felépítés

Negatívumok:
- sajnos csak TN. paneles, ebből erednek a gyenge betekintési szögek.
- nincs sok bővítési lehetőség
- vga webkamera
- a gépház gyűjti az ujjlenyomatot
- ssd iszonyat sokat gyorsíthat rajta

A gép gyártói oldala
Itt vettem

Ha bármi kérdésetek lenne, vagy kiegészítést kértek a cikkhez, várom az üzeneteket kommentben, vagy privátban is. Köszönöm szépen, hogy elolvastad.

Lalikirály

Hozzászólások

(#1) Plazmacucci


Plazmacucci
félisten

Köszönjük a bemutatót. :R

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#2) Syl


Syl
nagyúr

"Inkábbhasználtüzletit!" kommentek 3 - 2 - 1 - ;]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#3) Lalikiraly válasza Plazmacucci (#1) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Kedves egészségetekre :R

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#4) Lalikiraly válasza Syl (#2) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog

Isten ments! :R

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#5) Silεncε


Silεncε
őstag

Jobban jártál volna egy használt ThinkPad-del... :U

;]

(#6) Snowy_owl válasza Silεncε (#5) üzenetére


Snowy_owl
őstag

Mindig csak a ThinkPadek jönnek fel, mintha nem létezne más gyártó, úgyhogy helyetted is leírom helyesen:

Jobban jártál volna egy bármilyen használt üzleti géppel. :)

;]

[ Szerkesztve ]

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#7) Silεncε válasza Snowy_owl (#6) üzenetére


Silεncε
őstag

Létezik, de minek? ;] :))

(#8) yerico


yerico
senior tag

17-es, és nem FH a kijelző? 4GB + HDD? Nem adták olcsón a gépet. Az SSD-vel + extra 4 GB memóriával 160 fele áll majd meg.

(#9) #90088192 válasza Snowy_owl (#6) üzenetére


#90088192
törölt tag

Mi az a ThinkPad? ;]

En csak Elitebook-rol tudok amit érdemes megvenni, asszonykámnak is azt vettem, és tiszta boldog :C

(#10) TheLázs


TheLázs
csendes tag

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.