Az előző blogom több, mint 10 éves. Gondoltam, ideje lenne folytatni.
Azóta sok minden történt. Megnőttek a lányok. Változott a lakhelyünk és az életünk. Átalakultak a főzési szokásaim. Megkedveltem a sütést. Tudatosan figyelek a bevásárláskor, hogy milyen élelmiszert veszek. Igyekszem a családot egészségesen táplálni.
Ami nem változott, az a főzés iránti szeretetem. Még mindig ez a Zen világom és a konyhám a kikapcsolódásom első helye.
Az első recept az egyik kedvencem. Sosem készül ugyanúgy, hiszen mindig más zöld fűszer van itthon.
Zöld “pesto”
Hozzávalók:
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor snidling
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 marék napraforgómag
- só
- bors
- olívaolaj
A megtisztított hozzávalókat mixerbe teszem és összeturmixolom. Az állagát neked kell megtalálnod. Olívaolaj jócskán kell bele.
Sokféleképpen próbáltam már elkészíteni. Eddig mindegyik finom lett.
Mehet bele zöldként-> bazsalikom, sárgarépazöld vagy medvehagyma, ruccola.
Magként már próbáltam -> mogyorót, diót, fenyőmagot, tökmagot.
Fantáziádnak te szabsz határt.
És hogy milyen ételekhez jó? Salátákhoz, szószokhoz, húsok mellé, zöldséges serpenyős ételekhez. Lehet belőle fűszervajat is készíteni.
Hát, akkor folytatom a következőkkel…
Nagyon szeretem a sütőtököt ès az utóbbi években rájöttem, hogy milyen sokféle módon lehet elkészíteni. Levesként, süteménybe, magában sütve és húsokkal egybesütve.
Különösen kedvelem a sós-édes kombinációkat, úgyhogy a jövőben több hasonló recept is lesz.
Sütőtökös csirkemell
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- 1/2 hokkaido sütőtök
- 2 szál friss rozmaring (vagy 1 tk szárított)
- 1 nagy fej hagyma
- 2 fokhagymagerezd
- 1 nagy csipet szerecsendió
-1 tk só
- 1 nagy csipet bors
- olaj
A csirkemellet ès a tököt kb azonos nagyságú kockákra vágjuk. A hagymákat megpucoljuk és felaprózzuk.
Egy tepsit vagy jénai tálat megolajozunk és minden hozzávalót beleteszünk.
A fűszereket is hozzáadjuk. Átkeverjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 percig letakarva sütjük. Majd levesszük a tetejét és kb 10-15 percig pirítjuk.
Rizzsel, hasábkrumplival vagy krumplipürével is ehetjük.
Szinte minden hétvégén készül sütemény. Délutánonként a borongós időben a meleg szobában ülve a kávé mellé jólesik elfogyasztani egy szelet sütit.
Ezt az egyszerű receptet nagyon hamar el lehet készíteni, kevés hozzávalóból áll ès nagyon mutatós.
Almás táska
Hozzávalók:
- 2 db alma
- 1 zacskó leveles tészta
- 2-3 ek fahéjas cukor
- tojás a kenéshez
Az almákat megmossuk és a héjával együtt vékony szeletekre vágjuk. A magházat kivágjuk.
A leveles tésztát kitekerjük és 8 négyzetet vágunk belőle.
A következő módon vágjuk be.
Az almakarikákat a fahéjas cukorba forgatjuk, majd a képen látható módon a tésztasarkokat középre hajtjuk.
Tojással megkenjük és előmelegített sütőben kb 30-35 percig aranybarnára sütjük.
Mivel egész héten reggeltől estig dolgozok, így vasárnap igyekszek főzni a családnak, hogy ha hétközben hazajönnek a suliból és munkából, legyen itthon valami étel, amit csak melegíteni kell.
Ezekre a napokra a legmegfelelőbbek az egytálételek.
Chili con Carne
Hozzávalók:
- 500 g darált hús (ha lehet marha)
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 db fokhagymagerezd
- 1 konzerv kockázott paradicsom
- 1 konzerv bab
- 1 kis konzerv csemegekukorica
- 2 ek sűrített paradicsom
- 2 tk só
- 1 tk pirospaprikapor
- 1 ek darált paprika
- 1 kk őrölt fűszerkömény
- 1 kk chilipor (ha gyerekeknek vagy érzékeny gyomrúaknak készül, akkor hagyjuk el)
- 1 csiper cayenne bors
- 1 ek olaj
A hagymàkat megpucoljuk, felaprózzuk és az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük pirospaprikaport, a darált paprikát és a darált húst. 7-8 percig pároljuk.
Ezután ráöntjük a konzerv paradicsomot és fűszerezzük. 20 percig alacsony hőfokon főzzük.
Legvègül hozzáadjuk a konzerv babot és kukoricát. Még 10 percig főzzük alacsony hőfokon.
Kész is.
Egyik nap boldogan meséltem a tunéziai kolléganőmnek, aki mellesleg a szakácsunk, hogy készítettem shakshukat. Hoztam neki kóstolót és mondja meg, higy ízlik-e neki.
Először is jót nevetett és azt mondta, hogy ez nem shakshuka. Helytelenül lett átvéve az étel neve. Aztán megkóstolta a főztömet és elismerően bólintott, hogy a fűszerezés tunéziai és, hogy finom lett.
Akkor minden rendben, nyugodott meg a lelkem. Plusz még tanultam is valamit.
Tunéziai sült tojás paradicsomszószban
Hozzávalók:
- 1 doboz konzerv kockázott paradicsom vagy 5 db paradicsom
- 1 fejhagyma
- 1 csúcsos piros paprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt kömény
- 3 ek olívaolaj
- 1 tk pirospaprikapor
- 2 ek sűrített paradicsom
- 4 db tojás
- só
- chilipor vagy cayenne bors ízlés szerint ( ki milyen erősen szereti)
- friss koriander
A hagymákat megpucoljuk, felaprózzuk és az olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az apró csíkokra vágott
pirospaprikát és 5 percig pároljuk.
Ráöntjük a paradicsomkonzervet (vagy a felaprózott paradicsomokat), majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket. Fedő nélkül közepes hőfokon 10 percig főzzük.
Most 4 “fészket” készítünk a 4 tojásnak és beleütünk egyet minden fészekbe. Fedő alatt kb. 5 percet főzzük. Akkor jó, mikor a tojás belül lágy.
Megszórjuk friss korianderrel és kenyérrel tálaljuk.
Friss zöldsalátával vagy feta sajttal is kínálhatjuk.
Szeretem, ha egy étel mutatós anélkül, hogy sokat bajlódnánk vele. Ezért is nagy kedvencem a következő fogás. (Sajnos a sütés után elmaradt a képkészítés….)
Cukkínirózsák
Hozzávalók:
- 2 db kis cukkini (kb 20-25 cm-es darabok)
- szeletelt bacon
- sajtkrém
- só
- bors
- 200 ml tej
- 1 ek liszt
- 1 ek vaj
- szerecsendió
- sajt (tetejére szórni)
A cukkíniket megmossuk, majd a hámozóval vékony szeleteket vágunk belőle.
Szeletenként töltjük ès feltekerjük a következő módon: Megsózzuk, megborsozzuk, majd megkenjük sajtkrémmel. Ráfektetünk egy szelet bacont és feltekerjük.
A feltekert szeleteket egymás mellé állítjuk egy kivajazott tálban.
Ha elfogytak a szeletek, akkor elkészíthetjük a besamel mártást. -> vajat megolvasztjuk, rátesszük a lisztet és gyorsan elkeverjük. Aztán folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet. Fűszerezzük sóval és szerecsendióval, majd a feltekert cukkínirózsákra öntjük. Sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt 180 fokon megsütjük míg aranybarna nem lesz a teteje.
Önálló fogásként is megállja a helyét, de krumplipürével vagy rizzsel is kínálhatjuk.
Nap, mint nap kimerülten érkezünk haza a munkàból. Legszívesebben leülnénk a kanapéra ès bágyadtan bámulnánk ki a fejüknből.
Hoppá, elfogytak a maradékok! Nincs főtt étel. Nem elég, hogy én éhes vagyok, jön a kérdés a gyerekektől ès férjtől: mi lesz vacsira? Legyen mondjuk….
Pirítós avokadókrémmel és fűszeres sült paradicsommal
Hozzávalók:
- 2 db érett avokadó
- 2 nagy ek görög jughurt
- 2 ek citromlé
- 2 marék koktélparadicsom (másfajta is jó)
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- olasz fűszerkeverék
- 2-3 ek olívaolaj
- pirítós, bagett vagy friss péksütemény
Az avokadót felvágjuk, magját eltávolítjuk és belsejét kikanalazzuk. Villával összetörjük. Ezután hozzáadjuk a fűszereket, a joghurtot és a citromlét. Pár keveréssel habosra keverjük.
Egy serpenyőt felhevítünk, beleöntjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a félbevágott (vagy felaprózott) paradicsomokat. Sózzuk, megfűszerezzük az olasz fűszerekkel és magas hőfokon kicsit megpirítjuk.
A pirítósra kenünk az avokadókrémből és ráhalmozunk keveset a sült paradicsomból.
Tojással is kínálhatjuk.
Közeleg a karácsony. Már most azon gondolkodunk, hogy (majdnem) 3 napra bezárnak a boltok. Fel van-e töltve a kamra/spájz? Mikor kezdjünk el bejglit és sütit sütni? Hány rokon jön? Mi legyen a karácsonyi menü?
Ezzel a recepttel egy kis ötletet szeretnék adni a karácsonyi vacsorához.
Spenóttal és lazaccal töltött leveles tészta
Hozzávalók:
- 1 cs leveles tészta
- 600 g lazac bőr nélkül
- 1 cs mirelit spenót felolvasztva
- 3-4 szelet sajt (mindegy milyen, én ált. mozzarellat használok) vagy 1 marék reszelt sajt
- 1 tojás
- só
- bors
- kevés olaj vagy vaj
A lazacot 3-4 db 10 cm-es szeletekre vágjuk, majd a felhevített zsiradékon sóval és borssal fűszerezve oldalanként 4-5 percig átsütjük.
A leveles tésztát széthajtogatjuk és rákenjük a közepére a spenótot.
Majd elosztjuk rajta a lazacszeleteket és ráterítjük vagy rászórjuk a sajtot. A tészta szélét bevagdossuk a kép szerint.
Aztán behajtogatjuk a tészta szélét a spenótos, lazacos töltelékre.
Majd megkenjük a tojással.
Előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük, míg aranybarna lesz. Krumplipürével vagy főtt krumplival tálaljuk, de magában is fogyasztható.
Az ünnepek után sok sütemény marad meg. Megszárad, megunjuk az ízt, eltelítődünk. A maradékokat felhasználhatjuk a következő édességhez, ami egy nagyon egyszerű, sütés és főzés nélkül készülő finomság.
Kekszgolyó
Hozzávalók:
- 1 cs kekszpor vagy ekkora mennyiségű süteménymaradék
- 200 ml kávé
- 1 kis üveg savanyú lekvár (meggy vagy ribizli)
- 3 ek kakaópor
- 150 g lágy vaj
- cukor, ha szükséges -> én nem teszek.bele.
- kókusz vagy aprózott mogyoró a forgatáshoz
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd golyókat formálunk belóle. Kókuszba vagy mogyoróba forgatjuk.
Fűszeres sütőtökkrémes spagetti
Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök (én ált. Hokkaidot használok)
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-1 ág friss vagy szárított fűszerek pl. oregano, majoranna, zsálya, bazsalikom, rozmaring
- só, bors, szerecsendió
- 200 ml víz
- 100 ml narancslé
- 3-4 ek krémsajt
- 1 csomag spagetti
A tököt megmossuk. Nem kell meghámozni, mert a héja is gyönyörűen megfő. Kettévágjuk és eltávolítjuk a magokat. (ezeket tisztítás után a sütőben meg is lehet pirítani)
A tököt kis kockákra vágjuk és egy fazékba tesszük. A hagymákat is megpucoljuk, daraboljuk és a fazékba helyezzük. Hozzáadjuk a vizet, a fűszereket, a sót és borsot. Feltesszük főzni. Amikor forr, levesszük 2-3-as fokozatra a tűzhelyet és kb 20-25 percig főzzük.
Egy villával ellenőrizhetjük, hogy megpuhult-e.
Ezután egy kézimixerrel összeturmixoljuk. A tökpüréhez hozzáadjuk a narancslét ésa krémsajtot.
Visszatesszük a tűzhelyre és forralunk rajta egyet. Közben, ha szükséges adhatunk hozzá vizet és sót.
A spagettit megfőzzük, majd leszűrjük. Egy jó nagy tálban összekeverjük a tésztát a sütőtökös krémmel és porciózzuk.
Frissen a legfinomabb.
Parmezán sajttal megszórva is kínálhatjuk.
Zöldségfasírt
Hozzávalók (kb. 15 darabhoz)
- 1 db 20-25 cm-es cukkini
- 1 sárgarépa
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy marék reszelt sajt
- 1 tojás
- só, bors
- 1 kisebb marék zsemlemorzsa
A cukkinit, répát tökgyalu. átreszeljük. A hagymákat nagyon apróra vágjuk vagy reszeljük és a tökös-répás keverékhez adjuk. 1 kk sóval jól összekeverjük és kb. 10-15 percet állni hagyjuk.
Ezután jól kinyomkodjuk, mert sok levet ereszt. A levét kiborítjuk.
A kinyomkodott zöldségkeverékhez hozzáadjuk a tojást, a sajtot és a zsemlemorzsát. Alaposan elkeverjük. Jól formázhatónak kell lennie. Ha még túl nedves, adjunk hozzá egy kis zsemlemorzsát.
Ezután tenyérnyi pogácsákat formázunk a masszából. Serpenyőben olajon vagy sütőben kisütjük.
Sajtkrémleves
Hozzávalók:
- 1-2 ek vaj
- 1 ek liszt
- 200 ml tej + 300 ml víz
- só, bors
- 1 ek vegeta
- 1 ek krémsajt
- 2 ek füstölt sajt
- 2-3 ek cheddar sajt
- pirított zsemlekocka
- apróra vágott petrezselyemzöld
Ez a leves gyakorlatilag egy felturbózott besamel mártás.
Tehát úgy is kezdünk neki. A vajat felolvasztjuk a fazékban, hozzáadjuk a lisztet és felöntjük tejjel. Amikor csomómentesre kevertük, hozzáöntjük a vizet. Beleteszzük a vegetát, sózzuk és borsozzuk.
Amikor felforrt, hozzáadjuk a különféle sajtokat. Még több félét is, ha szeretitek, de legalább 2-3 fajta sajt legyen benne. Úgy lesz finom.
Tányérba szedjük. Beleszórjuk a kenyérkockát és díszítjük petrezselyemzölddel.