2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Monitor vs tévé: miért drágább???

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Halihó!

Unaloműzésképp bogarásztam csak a netet, hirdetésről hirdetésre ugorva, úgy valahogy mint amikor kirakatot nézeget az ember. Megakadtam egy piszok nagy furcsaságon, amit nemigen értek. Aztán, hogy neked is legyen olvasnivalód, gondoltam ide is teszek egy bejegyzést, hátha közösen kisütünk valami okosságot.
Ha a címben szereplő kérdésre rögtön darálod a választ, hogy válaszidő, színhűség, frissítési frekvencia, betekintési szög miatt drágább egy monitor a tévénél, azt mondom, igazad van. De mi van akkor, ha két nagyágyú feszül egymásnak? Játszunk kicsit. Adott egy felső kategóriás OLED monitor, Dell Alienware AW5520QF [link]
Főbb tulajdonságai az 55" képátló, 0,5 ms válaszidő, 120hz frissítési frekvencia.Plusz ugye a lenyűgözően élethű, vibráló színek. 1 220 000Ft az ára, nem írtam el, egymillió kétszáz húszezer Forint. Nagyon sok pénz. Még jó, hogy ez csak elméleti játék.
Ellenfeléül választottam egy igen népszerű televíziót a felső polcról: LG OLED55A13LA
[link]
Főbb jellemzői az 55" képátló, 1ms válaszidő, 120hz frissítési freki. Az OLED technológiának köszönhetően szintén lélegzetelállító megjelenítéssel és árral: 334 990Ft.
Háromszáz harmincöt ezer Forint. Nem kevés pénz, de a Dellhez viszonyítva sokkal emészthetőbb. A két készülék gyakorlatilag ugyanazt tudja mégis az egyik jóval drágább a vetélytársánál. Nem hiszem, hogy a márka végett, hiszen az LG nem egy alsó kategóriás cucc, és a Dell sem mondható high-tech kütyünek.
Természetesen ez csak papírharc, hiszen a műszaki leírás sok mindent leír, és legyen szárnyas kecskebak, aki észreveszi úgy a különbséget a két készülék között úgy, hogy nincsenek egymás mellé állítva. Szerintetek miért ekkora az árkülönbség a két készülék között?

Hozzászólások

(#1) icemad


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Szerinted miért olcsóbb az LG? 60hz-es panel, hdmi 2.0b csatlakozó, input lag 10ms game módban, stb. Kb trabant vs golf összehasonlítás. Az egyik drágább, de többet is tud.
Filmet nézni jó az a1, játékra már annyira nem. Főleg, ha monitorként használja az ember. Egy c1 már jó játékra is, de az nem is annyiba kerül.

[ Szerkesztve ]

Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!

(#2) Jack Hunter válasza icemad (#1) üzenetére


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Valóban, becsapódtam.Ez a készülék csak 60hz tud. Akkor nézzük meg a c1 kategóriát, az is "csak" 449 ezer forint.Még mindig olcsóbb a Dell-nél.

(#4) icemad válasza Jack Hunter (#2) üzenetére


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Azt a részét passzolom, évek óta nem használok monitort. Van egy asztali gépem melóhoz, heti 10 percet használom. Az is egy LG c9 oled tévére van kötve. Játszani konzolon szoktam, oda a c9 bőven elég. Amit tudok, hogy, ha nem csak a játékot nézzük, hanem pl a fénykép/videó szerkesztést, akkor oda kell egy jó monitor. Gondolom a színhűség/kalibráció miatt. Stúdió monitorok mifelénk 1500 eurótól indulnak. És ezek nem ekkorák és nem is oledek.

Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!

(#5) lolller


lolller
tag

általában a képalkotás, és a rengeteg képjavító algoritmus miatt kerülik a kompetitív játékosok a tv-ket. Alkalmatlan a gyors mozgásra. Normál értelemben vett játékra tökéletes, szép képe van. Egy multi fps-ben viszont már tozul a gyors mozgásnál, stb... The VR-nak van egy tök jó videója amiben elmagyarázza, de most hirtelen nem találom. Este ha hazaérek megkeresem neked, frankón érthető.

varázslatos szidalmak és a mágikus licencszerződések, mindkét fél megidézi maga irányítható jogászait, számtalanszor fölhangzik az "OWNAGE" szó, végül a legerősebb támadásban megidézik Kotickot és Newelt is. by:Necroman_Mk2

(#6) KISDUCK


KISDUCK
addikt

Ezt a témát engedd el nyugodtan, az alienware prémium márka amit játékosoknak szántak. Ennek annyi értelme van mint egy versenyautót/luxusautót összehasonlítani egy átlagos személyautóval, mindegyiknek van 4 kereke meg egy teteje, de az egyik mégis drágább mint a másik.

(#7) Jack Hunter válasza KISDUCK (#6) üzenetére


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Jaj, nem akartam én itt véresen komoly csatát vívni senkivel sem! Csak megfogott, hogy papíron mindkét cucc ugyanazt a tulajdonságot hozza,de az áruk között roppant különbség van. Persze ez a cikk csak elméleti kérdéseket feszeget. Ha ugyanaz, miért drágább? Ha nem, akkor mi a különbség? Az első képen az LG, a középső a Dell, az utolsó ugyanaz az LG


[ Szerkesztve ]

(#8) D1Rect


D1Rect
félisten

Miután beégett, a monitort cserélik miatta.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#9) KISDUCK válasza Jack Hunter (#7) üzenetére


KISDUCK
addikt

Szokták mondani, hogy az ördög a részletekben rejlik. Ez rengeteg termékre igaz. Legegyszerűbb példa erre a laptopok (pár random nem mai hardverrel és árral nézve): cpu i7-7700hq, vga 1060, kijelző full hd, 16gb ram, de az első gép csak 250k a 2. 330k a 3. pedig 450k. Mi a difi? Minden, anyaghasználat, a műanyagból se csak egy van, az lehet vékonyabbb vastagabb, a szerkezet kialakítása lehet masszívabb, lehet fém burkolat is rajt, lehet benne gyenge hűtés is ami nem bírja a hardvert kiszolgálni, lehet benne akár gáz kamrás (vapor chamber) hűtés is, a kijelző lehet TN, lehet IPS vagy OLED paneles, lehet a színtér lefedettség srgb 40% vagy 130%. A vga lehet 60 wattos vagy 90 wattos 3GB-os vagy 6GB-os. Plusz ott van még a garancia ideje és mibenléte is, akár extra szolgáltatás is és a márkát is ki kell fizetni, de ez csak egy példa.

+ Nem célszerű ilyen árukeresős táblázatokat nézegetni, a legjobb a gyártó által megadott datasheetet nézni.

(#10) icemad válasza Jack Hunter (#7) üzenetére


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Az első és harmadik kép egyszerűen nem felel meg a valóságnak, ha LG A1-ről van szó. Mondjuk, ha én műszaki cuccot veszek, akkor normális tesztoldalakon nézek utána, nem árukeresőn.

Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.