2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Spórolás életvitelszerűen

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Halihó!

Újabb tapasztalatot gyűjtöttem, amiből újfent kiderült, hogy nem vagyok egészen normális. :) Elmentünk asszonykám szüleihez, látogatóba.
Jót ettünk, ittunk, beszélgettünk, előkerült a politika, meg persze az egekbe szökő árak.
Őszintén meglepődtem, amikor tizenezres villanyszámlák befizetéséről panaszkodtak. Ugyanúgy ketten vannak egy háztartásban, kis családi fészek, frankón leszigetelve, karbantartva. Van hozzá egy kis műhely, papa ott szokott barkácsolni néha.
Nincs nagy fogyasztó a lakásban, a fűtés gázról és fatüzelésű kályháról történik, fele fele arányban. Amikor csak lehet, a kertet bújják, egyikük sem az az otthon tespedős típus. Ezért is nem értettem, mire fel ekkora számla.
Főleg úgy, hogy minden hónapban kis eltérésekkel ugyanannyit fizetnek. Persze ha a papus minden áldott nap nyúzná a hegesztőt, flexet a műhelyben, akkor érthető lenne a dolog, de csak ritkán használ ekkora teljesítményű fogyasztókat, havonta egyszer-kétszer csupán.
Nem hagyott nyugodni a dolog, hiszen nálunk hasonló a helyzet, viszont van legalább három nagy teljesítményű elektromos berendezésünk, ami naponta müködik, mégis körülbelül hatezer forintot fizetünk havonta.
Amióta az eszemet tudom, az apukám mindig spórolt, így nőttünk fel, ez lett nekünk is a természetes. Ha nem kell a számítógép, platty, kinyomom az elosztót. Zenét hallgatok, úgysem figyelem a tévét, már nyomom is ki. Ha nem töltöm a telefont, kihúzom a töltőt. Ahol nem tartózkodom, ott nem világít a lámpa.
Minden helységben, a hálószoba kivételével van egy pici mozgásérzékelős1,5w lámpa. Ha csak kiszaladok este az illemhelyre, nem kell felkapcsolni a 7 wattos ledet. Nálunk nincs semmi készenléti üzemmódban, az egyedüli állandó fogyasztó a két hűtőszekrény. A hűtőt nem maximális teljesítményen használom, inkább fél és háromnegyed között. Ugyanez igaz a bojlerre.
Miért tekerjem fel teljesen, ha állandóan higítanom kell a meleg vizet, olyan forró? Most értettem meg, miért volt ezért annyi súrlódásunk az asszonnyal. Nekem ezek a mozdulatok, tevékenységek automatikusak, a párom meg teljesen ellenkező környezetben nőtt fel.
Kicsit körülnéztem a lakásban. A lámpák szinte mindenhol világítanak, ha kell, ha nem. Ráadásul még a hagyományos izzók vannak benne. Jóformán az összes konnektor foglalt. Három töltő is be volt dugva, üresen. A laptop is madzagon, bár már rég feltöltődött. A tévé lenémítva villog, csak a plüssök nézik. A konyha is mint a karácsonyfa, villog a mikró, a sütő, a kávéfőző. Megemlítettem ezeket apósnak, aki csak legyintett rá.
Szerinte hülyeség amit csinálok.
Csak tönkreteszem vele a készülékeket. Az állandó energialöket megöli a számítógépet, meg a tévét is. Hát nem tudom... Öt éve vettem az asztali számítógépemet használtan, köszöni szépen, jól van. Igaz, tényleg mindig megvárom, hogy teljesen leálljon, soha nem áramtalanításssl kapcsolom ki. Ugyanez igaz a tévére is. Az Xbox az rizikósabb, de van még olyan jó a fülem, hogy hallom, amikor kikapcsolás után is szöszmötöl. Aztán felpörgeti a lemezt, utána megnyugszik. Utána szoktam teljesen kikapcsolni.
Telefont úgy töltök, hogy igyekszem 20% körül töltőre rakni. Így a töltő is gyorsabban tölt, hamarabb végez, kevesebbet fogyaszt. Lehet, fillérb...ás amit csinálok, de négy-ötezer forint minden hónapban elég sok pénz, nem?

Hozzászólások

(#1) Somatom


Somatom
veterán

Sztem van, amin érdemes spórolni és van, amin nem. A világítás korszerűsítésével mérhető eredményt lehet elérni. Egy sleep -ben levő tévé áramtalanításának nem sok értelmét látom.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#2) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

"Ráadásul még a hagyományos izzók vannak benne. "
Ez rohadt sokat számít. Ez a legtöbbet.

A töltő bedugva hagyása a mostani tápokkal már nem okoz mérhető fogyasztást. A laptop hálózatról használata sem sokat számít, amikor visszateszed tölteni, akkor úgyis ugyanazt a teljesítményt is fel fogja venni, amit elfogyasztott az akkuból. A számítógépről a 220 lekapcsolása sem, kikapcsolva 1-2W már sok is.
A TV kikapcsolása viszont jó, főleg LED TV-k esetén, ahol a háttérvilágítás élettartama véges, annyival később hal meg.

Mutogatni való hater díszpinty

(#3) joghurt válasza hcl (#2) üzenetére


joghurt
addikt

Maga a tv már elég keveset fogyaszt készenlétben (bár abból is simán összejön 1 kWh egy év alatt). De a mi médiaboxunk (amit a szolgáltató ad, így lecserélni sem tudom) 50 W-ot eszik "kikapcsolva". Na, miatta megy ki az elosztó, amikor nincs tv-zés.

Sokat számít még a folyamatosan menő hűtő. Nagyon nem mindegy, milyen fogyasztású. Ja, és hogy mekkora, vagy pláne hány darab. Sok helyen tipikus a plusz fagyasztóláda, és a kinti második hűtő. Mintha egy egész disznóvágást kellene folyamatosan tárolni, kilós sajtgurigákat (mert az akciósból jól bevásárlunk), rekesz söröket (mert ám egyszerre issza meg az összeset, fontos, hogy mind hideg legyen).

A tej élet, erő, egészség.

(#4) adlersson


adlersson
aktív tag

Anyáméknál van egy hűtő, melyben kizárólag bor, sör és tömény van. Mondom rendkívül fontos, hogy menjen a hűtő a 90%-ban bontatlan, 5-10 éve ott rohadó piáknak.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#5) totron válasza Somatom (#1) üzenetére


totron
addikt

Tévéknél oké szokott lenni, de vannak elmebeteg médialejátszók, STB-k, amiknél 10% a stanby és az ON állapot közti eltérés fogyasztásban. Az milyen magas fokú tervezés és filozófia eredménye már. Fogyasztásmérővel kimérendő a dolog, van, amit érdemes irtani a standby-ból is.

Az, hogy az egyiket nem nyírja ki a kapcsolászás nem jelenti azt, hogy a másikat sem fogja. Az említett mozdulatok egyébként bennem is bennem vannak. Arra kell ügyelni, hogy ezek a remélhetőleg nem görcsösségbe forduló ügyelések ne váljanak feleslegessé, magyarul ne hagyd nyitva a fagyasztót vagy kezdj el bealudva fűteni egész éjszaka maximumon villanyradiátorral, mert akkor hiába volt. Vicces gyorsasággal semmissé lehet tenni az addigi óvatosságok egész sorát.
Ha ismered a fogyasztásokat be tudod lőni az életszerű használatot. A párodnak az használna a legtöbbet, ha megszűnne a hálózati elektromosság és szigetüzemű, házilag összeszerelt rendszer adná a delejt, erősen véges akksikapacitással a végén. Rögzülnének a mennyiségek, korlátok.
Mindenki hoz magával valamit ami szubjektíve az etalon a számára, de a számla megmutatja mi az egzakt, így az odafigyelés mellett csak akad 1 nyomós érv. És hát az elcsépeltté lett véges erőforrások a bolygón duma, ami szintén nem hülyeség, de aki a lakáson belül nem lát tovább, az lakáson kívül mégannyira sem fog, mivel nem érinti (szerinte). Vannak akik összevesznek ezen, hogy te rossz ember vagy, mert pazarolsz, de nem, te vagy a rossz, mert te meg korlátozol engem és igenis legyen világosság mindenhol. Bruhaha.

A TV kikapcsolása viszont jó, főleg LED TV-k esetén, ahol a háttérvilágítás élettartama véges, annyival később hal meg.
De azt te is tudod, hogy ilyen esetben pont ott vagyunk, ahol a part szakad, mert a többsége egynyári szar, így a kapcsolgatás szaporodásával előbb halik meg, mintha működésre ítélnénk. Némelyik modellre ránézni is félek, nehogy meghajoljon attól is. Egy tévének pedig illik állnia a tekinteteket.

(#6) Somatom válasza totron (#5) üzenetére


Somatom
veterán

Nem hiszem, hogy nekem különösebben spórolnom kéne. Eleve havonta két hetet otthon sem vagyok. Úgy szeretek aludni, ha az ágyban meleg van, de viszonylag hűvös levegőt lélegzek be. Ezt úgy oldom meg, hogy elektromos ágymelegítőt használok. 75W, amit bőven megspórolok azzal, hogy lejjebb veszem a fűtést. Nincs PC -m, csak ARM eszközöket használok. Teló, tab, router, NAS.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#7) hcl válasza joghurt (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Az ilyen médiaboxot ki engedte forgalomba...? Egyáltalán mi tud 50W enni egy ilyesmin? :D
BTW a box külön is kihúzható, ha csak a TV-t használod monitornak. 10-12 éves Fülöpsz TV-k vannak most itt, nem dobja meg a fogyasztást igazán, bár keveset vannak használva, és nem TV adás nézésre.

Mutogatni való hater díszpinty

(#8) Joci93


Joci93
senior tag

Az elmúlt 2 évben átlagban 6000ft volt a villanyszámlánk. A múlt havi (most kapaszkodj meg) 26.000. Semmi új készülék nem került a házba, építkezés nem történt, valószínű hogy többet ment a sütő, mosogatógép, mint szokott. A számlára rá van írva, hogy csak a rendszer használati díj 14.000 Ft. Szép világ jön.

Furcsa, több ezer emberrel találkozunk és egyik sem fog meg igazán. Aztán megismerünk valakit, aki megváltoztatja az életünket. Örökre.

(#9) totron válasza Somatom (#6) üzenetére


totron
addikt

Királynak hangzik ez a 75Watt, hány fokozata van és hányadikon zabál ennyit?

(#10) Somatom válasza totron (#9) üzenetére


Somatom
veterán

Sztem ennyi a csúcsfogyasztása. Többféle kivitelben létezik. Az enyém három fokozatú. EZ pl. 60W.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.