2022. október 1., szombat

Gyorskeresés

Vidámpark-építősdi: meghalt a király, éljen a király!

Írta: | Kulcsszavak: atari . frontier . rollercoaster . tycoon . planet . coaster

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az elmúlt napokban a vidámpark-építős játékok rajongói több címet is kaptak különböző fejlesztőktől, azonban ez a két cím csak témában hasonlít egymásra, a fogadtatás viszont ellentétes.

2016.november 16-án az Atari hivatalosan kiadta a RollerCoaster Tycoon nevű franchise legújabb darabját, amely a World alcímet viseli és a kanadai Nvizzio Creations nevű fejlesztőgárda fejezte be a fejlesztést, ugyanis ennek a projektnek nagyon hányatott sorsa volt, ugyanis elég sokszor cserélt fejlesztőgárdát. A RollerCoaster Tycoon név óriási, hiszen gyakorlatilag egyeduralkodónak számított a vidámpark-építős játékok között, legalábbis eddig. Az új epizód finoman fogalmazva nagyon gyengébb sikerült, és a fogadtatás is ennek megfelelően nagyon negatív lett, ez jól tükrözi a Steam és Metacritic értékelések. Sőt mi több, az a program olyan érdektelenségbe fulladt, hogy a megjelenés után több nappal gyakorlatilag még egyetlen hivatalos teszt sem született róla. Ennek többek között talán az is egy ok lehet, hogy ugye ez a játék még márciusban rajtolt Early Access-ben, de múlt héten ebből kilépett. Az EA fázis alatt azonban olyan rossz hírnevet szerzett magának, hogy mára - talán túlzás nélkül is mondhatjuk - kutyát sem érdekli.

Ilyen óriási csapás után a rajongók joggal lehettek dühösek, de szerencsére jött egy megmentő a brit Frontier Developments-től, akik egy nappal később, azaz 2016. november 17-én kiadták a Planet Coaster című, szintén vidámpark-építős játékot. Ez a cím a híres RollerCoaster Tycoon szellemi örököse, ami egyáltalán nem csoda, hiszen a készítők kezei közül jött ki anno a RollerCoaster Tycoon 2. és 3. része, valamint a 3. rész kiegészítői is, így nekik bőven van tapasztalatuk e téren és ez a nagy mennyiségű tapasztalat most úgy tűnik igencsak jól jött és jól tudta a csapat ezt kamatoztatni. A Planet Coaster egy indie, azaz független fejlesztés, értelemszerűen jogi okok miatt nem használhatták az a RollerCoaster Tycoon nevet, hiszen az az Atari kezében van.

A brit Frontier Developments neve valószínűleg a legtöbb PC játékos számára ismerősnek cseng, hiszen ők az előző RollerCoaster epizódok után olyan alkotásokat tettek még le az asztalra, mint például a PC-exkluzív Elite: Dangerous című űrstratégia, illetve annak kiegészítői. Az új, szintén PC-exkluzív címük, a Planet Coaster nemcsak kiválóra sikerült, de a fogadtatás és fantasztikus lett. Mind a Steam, mind pedig a Metacritic-en nagyon magas, sőt, rendkívül magas értékeléseket zsebelt be. A megjelenés napján rögtön 10 "szakmai" értékelést kapott, melyek mind pozitívra értékelték a programot, a felhasználói pontszám pedig még ennél is magasabb, jelen cikk pillanatában 9,2 ponton áll, ami fantasztikus teljesítmény.

Itt még mindig nincs vége a Frontier új gyermekének sikerének, hiszen a sok pozitív visszajelzés - szerencsére - jól megmutatkozott a keresleten is, ugyanis a Steam áruház eladási toplista első helyét szerezte meg és ezt napokon keresztül tudta tartani, maga mögé utasítva a legnagyobb "AAA" alkotásokat is. Az alábbi két kép többet mond ezer szónál.

A fentieket figyelembe véve tehát úgy tűnik, hogy egy nagy kiadó (Atari) pénzéhsége ismét tönkretett egy híres franchise-t(RollerCoaster Tycoon), és annak poraiból a szellemi örököse új cím alatt (Planet Coaster) veszi át a stafétabotot. Ismét annak lehetünk a szemtanúi, hogy egy független stúdiónak kell helyrehozni azt, amit egy nagy kiadó tönkretesz. Erre a mai játékiparban sajnos sokszor volt példa és nagy valószínűséggel még sok ilyen lesz.

Hozzászólások

(#1) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Már meg is van mit veszek magamnak karácsonyra :) Szerettem a régi részeket.

(#2) Teasüti


Teasüti
nagyúr

Ismét annak lehetünk a szemtanúi, hogy egy független stúdiónak kell helyrehozni azt, amit egy nagy kiadó tönkretesz.
Öröm látni. Amolyan "faith in the humanity restored" érzés.

(#3) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA

Az első két résszel mennyit nyomtam anno. :D A harmadik nekem csalódás volt. Ez a planet verzió is hasonlónak tűnik. Nem tudom, nekem valahogy a régi 2D-s négyzethálós "kocka" verziók jobban bejönnek. Biztos öregszem.

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#4) blackrulz válasza lezso6 (#3) üzenetére


blackrulz
nagyúr

Ennek ahogy nézegetem egy ideje a videókat az egyik nagyon komoly mondása, hogy azt csinálsz szinte benne amit akarsz. Nagyon komoly hogy egy sima boltra akármilyen házat kb felépíthetsz, tényleg olyan tematikus parkokat lehet csinálni, olyan szabadsággal amilyet eddig sehol soha.

Persze ehhez kell legózni nem keveset, de tetszik hogy ez is ilyen Minecraft jellegű szabadságot ad. Egyszer majd talán én is beruházok rá, most tuti nem, mert elég egy függőség játék téren ;]

Ill megvárom hogy polírozzanak rajta picit, sok videós panaszkodott, hogy amikor sok növény, custom épület, etc van már, akkor azért izzad a vas alatta nem picit...

When you want a circus you exalt the clowns

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.