2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Athlon XP-ről Core i3-ra

A címben már sok minden benne van, de aki egy szokványos tesztet vár, azt arra kérem ne olvasson tovább!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Jelen cikk tárgya nem más, minthogy milyen érzés az, amikor valaki – finoman szólva – nagyon hozzászokott az Athlon XP & Windows XP pároshoz és egyszer csak Intel Core i3 & Windows 7 párossal találja magát szembe. Ez történt velem, ugyanis idén karácsonyra egy vadonatúj notebookkal lettem gazdagabb, amely egy Acer Aspire 5742G modell. Otthon, a beüzemelés után rögtön észrevettem, hogy ez bizony már teljesen más kategória, mint a jó öreg asztali gépem. Ez új mobil eszközömről írnék most egy részletesebb bemutatót, talán valaki még hasznát is veszi. Na meg olyannyira el vagyok ragadtatva tőle, hogy úgy éreztem, muszáj leírnom a véleményemet róla. Mielőtt nekikezdenénk, szeretném leszögezni, hogy ez korántsem egy szokványos CPU vs. CPU teszt lesz, csupán egy élménybeszámoló, főleg szöveges formában!

Akkor kezdeném is a cikk alanyával, azaz a főszereplővel:

Acer Aspire 5742G

CPU: Intel Core i3-370M (2,4 GHz)
RAM: 4 GB DDR3 (2×2 GB)
VGA: Radeon 5470 512 MB
HDD: Western Digital 640 GB
ODD: Optiarc 7580S
Kijelző: 15,6 col

Az első beüzemelés során vettem észre, hogy az előretelepített Windows 7 demo verziója nem lesz megfelelő, mivel az csak 32 bites, ráadásul nem teljes értékű, így fogtam a 64 bites Windows 7 Enterprise-t (90 napos próbaverzió) és elindítottam a telepítést, ami gond nélkül lezajlott. Driverek téren a 10.12-es Catalyst-ot, valamint a Realtek 2.55-ös csomagot raktam fel a videokártyához, illetve a hangkodekhez. Ezt követően a szokásos segédprogramok is felmásztak a vinyóra (Total Commander, Foobar, MPCHC, OpenOffice, Opera, DX9, stb.).

Ami rögtön feltűnt a videodriver aktiválása után, hogy a Win7 rendkívül flottul viselkedik, gyakorlatilag zökkenésmentesen hasít úgy, hogy öröm nézni, ugyanis az asztali gépem igencsak köhögött Win7 alatt (természetesen ott a 32 bitest próbáltam), így ott vissza is tértem WinXP-re, na de térjünk vissza a notihoz.

A böngészésnél az oldalak többsége látványosan szebben, folyékonyabban megy, mivel mindenhol tele van Flash reklámokkal, amiket az Athlon XP nagyon utál (de melyik proci nem?). Természetesen a 10.1-es Flash plugin alapból aktiválja a hardveres gyorsítást a notinál, így valamivel kevesebb teher jut az i3-ra. Kíváncsiságból lefuttattam a Peacekeeper és a Sunspider teszteket, az előbbinél 7145 pont jött ki, míg az utóbbinál 290 ms. A böngésző szerepét az Opera 11 végleges, stabil kiadása alakítja.

A következő dolog, aminek nagyon örülök, hogy az OpenOffice egy „buherálás” után, piszkosul begyorsult. A buherálás alatt azt értem, hogy a lépések számát drasztikusan csökkentettem, míg a rendelkezésre álló memória méretét drasztikusan megemeltem, valamint a Java futtatókörnyezet használatát kikapcsoltam. Ezzel az ingyenes irodai programcsomag szárnyra kapott, így már azért kényelmesebb a használata.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.