Házilag elkészítve alacsony cukortartalommal.
Hozzávalók.
8 paradicsom (nagyjából negyedkiló vagy egy kicsit több)
8 szárított füge
1/2 teáskanál currypor
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál zöldségleves por (Inkább kihagynám illetve van helyette fagyasztott fűszernövény keverék)
1 evőkanál szójaszósz
5 gramm gyömbér (friss)
1/2 teáskanál kurkuma (sok lesz az, elég a fele is.)
Ízlés szerint bors, Cayenbors, szegfűbors, szerecsendió
Elkészítés:
A paradicsomok félbevágása után, a el kell választani a keményebb és magos részektől.
A paradicsom húsát kevés vízzel erős fokozaton addig kell főzni, amíg a kockák elkezdenek szétesni. Utána alacsony fokozaton hagyni kell tovább főni.
A paradicsom maradékát a feldarabolt fügét és minden mást, egy másik edényben 10 percen keresztül kell erős fokozaton kell főzni. Utána mixerrel pépesíteni, majd egy szitán átpasszírozni. A maradék mehet a kukába. Ezek után a két lábas tartalmát össze kell önteni és egy órán keresztül lassú tűzön főzni. Ha megvan, még egyszer összemixelni Ekkor lehet még a fűszerezést javítani. Ha kész, üvegbe öntve és lezárva hagyni kell kihűlni. Hűtőszekrényben nagyjából egy hétig tartható el a saját ketchup.
Munkaidő kb másfél óra, főzéssel együtt.
Egy adag kb 15 gramm tartalma:
19Kcal, 1 gramm fehérje, 0 gramm zsír és gramm cukor/szénhidrát.
Sót csak akkor, beleteszed.