2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

MegaGány - hirtelen felindulásból külső akkus fényképezőgép

Írta: | Kulcsszavak: gányolás . fényképezőgép . panasonic . lítium . akku . nokia . dióda

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Panasonic DMC-LS80 egy viszonylag átlagos, öreg kompakt fényképezőgép. Ugyanakkor én nagyon szeretem, mert zsebben elfér, jó a stabilizátora, és a 2.8-as fényerő is jónak számít. Amire nekem kell, sokadik gépnek a tükrös mellé, tökéletes.

Viszont a nálam levő példánnyal adódott egy olyan gond (ezért is adta nekem az előző tulaj, aki nem is igazán szerette), hogy az akkuajtaja elporladt. Egyszerű műanyag alkatrész, mégis használhatatlanná tette a gépet. Egy ideig használható volt úgy, hogy füleket forrasztottam az ajtón belül levő összekötő fémlemezre, de ez sem volt tökéletes.

Ráadásul általában elemmel használtam a gépet, ami nem túl gazdaságos. Normális AA akku drága, és igazából annyira nem is életbevágó... Lítiumos telefonakkuk viszont akadtak otthon, amik ellenben nem férnek be a gépbe. Na de miért kéne a gépben lennie az akkunak? Ugyan a gépen kívül nem túl esztétikus, de igazából egy ilyen leharcolt vasnál már mindegy, nem? Vigyázat, lentebb döbbenetes gányolás következik! ;]

Egy hétvégén meg is született az elképzelés, amin sokat segített az időközben ebayről érkezett állványcsavar, amivel fel lehetett fogatni valamit a gép aljára. Az akku kap egy bölcsőt, amiben elfér, az elemek helyére két üres AA-AAA átalakító kerül, aminek az érintkezőire kötöm az akkut. Csak szélesebb akku volt otthon, mint a gép alja (Nokia BL-5CT), de igazából ez sehogyan sem lenne szép szerintem, legalábbis ahogy én meg tudom oldani. (Kollega jobban csinálta.) Ráadásul a fényképezőgépet sem kellett módosítani, bármikor tehetek az aljára másik akkut, vagy bele elemet. (Ha lenne olcsó, vékony cella ebayről, akkor lehet azt használnám.)


Kamu és igazi elemek

Na de miből legyen a bölcső? Lemezt hajtogatni nem tudok szépen, fúrni tudok, de macerás, ezeket el kéne kerülni. Így lett az áldozat egy hibás tápegység háza, aminek a hátulja rácsos volt. Könnyen hajlítható, megfelelő méretű, és már vannak rajta lyukak...

A hajtogatás a körülményekhez képest egész szépre sikerült, ugyan az egyik oldalon kicsit kevés lett a ráhagyás, de nem veszélyesen. A bölcső egyik végén hagytam egy kis fület, ez akaszkodik bele a gép akkutartójának szélén levő nyílásba így nem tud elfordulni a bölcső. (Ez a fül nincs teljesen jó helyen - rosszul adta ki a rács - így kicsit csálén áll az egész tartó, de nem zavaróan.)


Magában

A kamu elemek és az akku közé egy csatlakozó került, így az akkut könnyű kivenni töltéshez - univerzális Li-Ion töltővel töltöm. A kamu elemekből a drótot a gép alján kivezetni nem volt nehéz, az akkuajtón több a lyuk, mint a műanyag :)

A probléma nagyobb része ott jelentkezett, hogy a kis dög nem volt hajlandó az akkuról bekapcsolni :D Más akkukról bekapcsolt. Rájöttem, hogy a feltöltött akku 4,2V-os kapocsfeszültsége a gond, 4V fölött letilt a gép tápáramköre. (A kicsit merült, 3,9V körüli akkukról bekapcsolt :D ) A megoldás egy 1N5811 egyenirányító dióda lett, ami a + ágba sorosan beépítve 3-3,2V köré ejtette az akku kapocsfeszültségét. Maga a dióda szépen elfért a + oldali kamuelemben.


Felszerelve

A kész bölcső felszerelve bután néz ki, de egyáltalán nem kényelmetlen a gép fogása vele. Ingzsebben is elfér, bár tartottam tőle, hogy nem fog, de nem nőtt annyival a mérete (amúgy is táskában hordom) az ősz közeledtével pedig kabát lesz a viselet, aminek nagyobb a zsebe is. Az akkus üzemidőt még nem tudom, de az 1Ah-s akku elég jól bírja (vagy egy hete, ráadásul nem is mai gyerek, megjárta már a telefonomat is).
Ami még hátravan, az a kiálló részek lereszelése, esetleg festés, illetve egy kulturáltabb távtartó a hirtelen kilyukasztott műanyag helyett.. A gép rááadásul állványra is tehető, mert az állványcsavar alján is van egy szabvány állványmenet.

Nem lett szép. És? ;] Nem a gépet kell nézegetni, hanem a vele készült képeket... :U Nem utolsósorban van még hibás ajtajú gép... jó lenne a következőbe valami USB-ről táplált Li-Ion töltőt beépíteni, hogy az akkut ne kelljen kiszedegetni.

Update : Meg is történt a TPS alapú lítium-ion töltő beépítése. Cipőkanállal befért az akku mellé, a töltőn micro USB port van, így hosszabb csatlakozójú telefontöltővel feltölthető az akku. Az USB aljzatnak vágtam egy kicsi, de ronda lyukat a rácsra. :)

Hozzászólások

(#1) Dr. Romano


Dr. Romano
veterán

Ügyes megoldás. Én is hasonlón gondolkodom már egy ideje. Itthon van egy Fuji AV200-as gépem ami egész jó képeket lő, azonban az energiaellátását csapnivalóan oldották meg. Hosszabb ideig használni csak AA elemmel lehet újratölthetővel igen rövid az élettartama (még normális 2500mAh-al is). Elvileg van a beállításokban opció hogy a kettő közül melyikkel használom (elvileg a cut-off voltage-et állítja), de ahogy észrevettem semmit sem ér, mindkettővel ugyanaddig megy NiMH-val is.

Pont azon akadt meg nálam a kivitelezés hogy az elem bay-be hogy vezetem be a kábeleket, de a battery holderes megoldás igen elegáns ötlet, már be is rendeltem ebayről. :)
A Nokia BL-5C akkum pedig készen áll a műtétre.

[ Szerkesztve ]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#2) hcl válasza Dr. Romano (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Cinkakkuval sem jó? Azoknak helyből magasabb a kapocsfeszük. Esetleg Eneloop/Recyko? Bár én is pont azt nem akartam venni ebbe a gépbe, felesleges lenne.

Az elemtartóba be lehet vezetni sokféleképpen a kábeleket, de pl. wire-wrap huzal a legtöbb esetben a csukott ajtón is kifér.

Mutogatni való hater díszpinty

(#3) AllTheBest


AllTheBest
senior tag

Ha működik akkor csak jó lehet, az emberek a képeket nézik, nem az eszközöket amikkel készültek :D
Én is gyakran alkotok hasonló dolgokat :D

Esetleges elírásokért elnézést kérek, kevesebb ujjal nehezebb pontosan írni :) ---> Xiaomi Mi 9T 128gb

(#4) hcl válasza AllTheBest (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

A fényképezőgéptesztek fele a cucc külsejéről szól :)

Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.