2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Kipróbálok egy almát, első tapasztalatok

Írta: | Kulcsszavak: iphone . flamewar . android . se . s5

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Flamewar generálás lvl basic

Volt egy Androidos telefonom (Samsung S5), amit szerettem, jó volt, Lineage-el supportált is, stb. Egy baja volt : a gagyi kínai kijelző. Miután másodszor cseréltem rajta, kiderült, hogy mindig van lejjebb, és a beszerzett darab még az előzőnél is többet zabál, azaz már minimális képernyőidő mellett sem bírt ki egy napot töltés nélkül a telefon (új akkuval!). Nem mellesleg pedig méretpontatlan is volt, így nem lehetett normálisan feltenni (nem csak annyiban, hogy vastagabb volt a gyárinál, hanem konkrétan a kávába nem fért bele). Lecsiszoltam az aljából, de a vastagságproblémák miatti feszülést nem bírta (az előző kínai igen), rövid úton elrepedezett.

Itt untam meg, bár főleg azt, hogy nem lehet normális kijelzőt kapni normális áron - az S5 hardvere több, mint elég lenne nekem - kell egy telefon.

Követelmények

- Hosszú távon supportált OS (minimum biztonsági frissítések még 1-2 évig, vagy tovább)
- 25 ezer Ft körüli ár
- Átlagos használat mellett 1 nap akkuidő
- Legyen jó arra, amire az S5, ez mondjuk nem egy lehetetlen dolog (e-mail, navigáció, csillagtérkép, jegyzetek, chatelés, ilyesmik)

Elkezdtem nézelődni. Az official ágon Lineage supportált telefonok száma nagyon lecsökkent, gyak. nekem a Samsung A5 2017 maradt. S5 méret, csak 8 maggal. LG-ből elég régiek vannak támogatva, sok telefont meg nem ismerek annyira, hogy megvegyem, nem követem a mobilpiacot.

Na de, megláttam, hogy az iPhone SE-k ára 25 ezer köré esett. És jött a kisördög, hogy
- az Apple elég hosszú supportot szokott adni
- nem volt még almám, és nem ártana némi iOS ismeret, a miheztartás végett

Egyéb szempontok mérlegelése után kijött, hogy gyak. ugyanannyiból van meg bármelyik lehetőség. Leginkább az A5 2017-tel összehasonlítva a szifont :
- Mind a kettő 20-30 ezer Ft között van
- Mind a kettőhöz új kábeleket kell beszerezni, hiszen az A5 USB C, az iPhone meg Lightning csatis.
- Mind a kettővel van macera (az A5-re Lineage-t varázsolni, az iPhone-t meg belakni - és bingó, eltaláltam, ez baromi sokáig tartott)

...eh, ugyanott vagyok, legyen almás, ennyi pénzért supportált Apple sose'lesz többet. Lett is, SE 32GB, 29-ért. (Bár mivel nem tartok szinte semmit a telefonon, lehet, hogy a 16GB is elég lett volna.) Kicsit áron felül ugyan, de nem neppertől, sok tartozékkal, szép állapotú, pár kisebb kopással, kit zavar. Ha sokat macerálok, Pesten lett volna 25-ért is.

Eddigi tapasztalatok

Pozitív, negatív is van. Nyilván a saját szempontjaim szerint nézem, így másnak esetleg ezek nem jelentenek gondot.
Elég sok gyári appot kukáztam, Sirivel az élen, és lehetett is kukázni. (Mondjuk Lineage-n meg nincs bloatware, de gyári droidokon van).
Az biztos, hogy gördülékeny (iOS 13.3.1), nagyon össze van faragva az OS a hardverrel. A kijelző jól olvasható, és a kis méret ellenére gépelni sem nehéz rajta.. Gyárilag sok hasznos app is van, amit droidra külön kellett tenni.
A gyári navigáció borzalom. Nem túl jó útvonalakat tervez (bár odavisz), és ahogy beszél, annál a Symbian-os Nokiák is emberibbek voltak. Nem beszélve arról, hogy még a guglisnál is nehezebb megtalálni benne, hogy te útvonalat szeretnél, oda. Az külön jó, hogy navigáció közben, ha lezár a telefon, azt nem jelzi, csak nem veszi az érintéseket.
A meglevő headsetjeim, autós AUX kábel működik vele, nyilván, kváziszabvány kiosztású.
Zavaró, hogy nem a főképernyőn vannak a widgetek, azaz hogy nem lehet oda is tenni. Nem halsz meg a balra húzástól, csak én pl. szeretem, ha a főképernyőn nagyban látom az Időképet + az órát. Az értesítéseknél is zavaró, hogy mindig megnyitja azt a programot, amiből jött, nem lehet csak úgy elhúzni (lehet, csak be kell állítan).
Nekem macerás a feloldás módja, bár az ujjlenyomat-olvasó jól működik, de az Androidos gomb-felhúz kombóhoz képest lassú. A jelkód még lassabb.
Az App Store-ba alig tudtam bejutni, kb. ötször próbáltam regisztrálni az amúgy működő Apple ID-t, mire beengedett.
Nem volt hajlandó tölteni az autóban található USB aljzataimról. Mint kiderült, nem volt összekötve egyikben sem a két USB adatvonal, mondjuk ezt megoldottam, de utoljára ilyen baja megint csak a Symbian-os Nokajoknak volt.
Amin néztem, hogy Opera Miniből nem lehet másolni. Van másolás, de beilleszteni máshova már nem enged :D Hasonlóan, alapértelmezett böngészőt sem lehet bármit beállítani : Safari, Chrome.
Fura, hogy nincsenek widgetek a lezáróképernyőn. Alap lenne, hogy ne csak órát, hanem pl. a kedvenc időjárásomat is láthassam, de elvileg csak az Apple időjárás-widgetjét lehet kitenni (azt sem tudom még, hogyan).
Pozitívum, hogy a kis kijelzőn is elég jól lehet gépelni. 1-2 törlés után már nem javítja ki az általa ismeretlen szavakat.
A kamera nagyon jó, telefonhoz képest legalábbis. Mondjuk a gyári appon alig állítható valami, de elég elfogadható képet csinál, idióta helyzetekben is.
A kamera, és pláne a Hangouts videohívás, borzalmasan zabálja az akkut.
A PC fileátvitel működik, persze fapad, de az esetek nagy részében teszi a dolgát. Zene áttöltése is megoldott iTunes nélkül is, a VLC fejlesztőinek köszönhetően.
És ami a legfeltűnőbb, hogy egyenetlen az UI minősége. Néhol a kinézet is (pl. az óra), de néhol a logikája is más a menüknek, a megfogalmazások néhol nagyon kacifántosak, és rengeteg jogi kitétel van egyes menüpontok mellett. Ez megint csak nem válóok, de általában az az érv az Apple mellett, hogy milyen átgondolt... hát, valahogy nem annyira. Olyan érzése van az embernek, hogy az Apple majd jól kitalálja hogy a userek mit hogy szoktak, de hát, nem feltétlenül. És kb. olyan az eredmény, mint amikor egy állami szerv próbálja trendin megszólítani az embereket.

Végszó

Szóval nálam egyenlőre megfelelt a cucc, de nem vagyok annyira elájulva tőle, mint vártam. OK, az várható volt, hogy némely területen jobb lesz, mint a droid, némely területen meg rosszabb, de az a legendásan könnyen használhatóság és intuitivitás élménye valahogy nagyon nincs meg.

Hozzászólások

(#1) d@vee


d@vee
őstag

25-ért az SE teljesen jó vétel (+- pár ezer)
Én már évek óta követem az új Iphone-okat, már váltanék, kb. 2.1-es droid óta csak androidosom volt (volt nálam egy alma 3GS, de az csak 2 hét volt).
Én csak telefonálásra, zenehallgatásra, youtube, böngésző és nagy ritkán navigációra használoma telót, tehát abszolút átlagos igényeim vannak.
A gond az, hogy semmi kiemelkedő üzemidő, átlag használattal minden Iphone-os ismerősnek nap végére töltőn lóg a telója.
Illetve brutálisan nagy és ocsmány a noccs az újabbakon. Talán a következő szifon, vagy az SE2 jobb lesz.

[ Szerkesztve ]

Ja

(#2) Fred23


Fred23
nagyúr

Az A5 2017-et vettem volna, az egy szuper teló. Meg ha Lineage vs iOS, akkor az előbbi. Kíváncsi leszek, meddig marad Nálad az SE. :) Szépnek mondjuk szép az az Alma is.

(#3) hcl válasza d@vee (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

25-nél kicsit több volt, de kaptam hozzá pár üvegfóliát, tokot, ilyesmi. Kiemelkedő üzemidőt 25 ezerből szerintem egy Nokia 3310 tudna, vagy egy Samsung Champ, az elmegy egy hétig. :D Vagy két 18650 a telefon hátuljára...

A Lineage-t szeretem, és nem is lett volna rossz, de most az volt a cél, hogy almából okosodjak, ha meg elfogadhatóan működik, akkor nem lesz baj, ennél gázabb dolgokat is használtam már. A külseje meg abszolút nem érdekel, max. ha kopott, akkor legyen jó olcsó :D Notch? Kit zavar...
Aztán majd ha olyan alkalom adódik, akkor lesz még Lineage-s teló. (Most csak 5 van... Anyám tabletje + telefonja, az én tabletem, meg a két fejlesztős telefonom, az egyik az S5.)

@Fred23 : Sejtem, hogy szuper, kb. egy 8 magos S5, csak kisebb órajelen :D Annyi pénzért tök jó lett volna, csak semmit nem tanulok belőle, hiszen évek óta Lineage-s Samsungokat használok + rakok össze.

Mutogatni való hater díszpinty

(#4) nullpoint


nullpoint
senior tag

ÁRULÓ!!!!!!!!!! ;]

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#5) hcl válasza nullpoint (#4) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Kíváncsi :P

Mutogatni való hater díszpinty

(#6) nullpoint válasza hcl (#5) üzenetére


nullpoint
senior tag

Az egyszeri homár is azt mondja..... :DD :DDD

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#7) hcl válasza nullpoint (#6) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

??

Mutogatni való hater díszpinty

(#8) janeszgol válasza hcl (#7) üzenetére


janeszgol
félisten

A homokosra gondolt. Tudod kíváncsi. :)

Na de a cikkre: szerintem 29 ezret simán megér egy max 2 éves SE. Szóval jó áron lett. Viszont nekem van egy szemléletem a javított telefonokkal kapcsolatban: bármi rákerül, ami nem gyári, onnantól kezdve nekem már nem azt a telefont jelenti.
Szóval az iPhone-t is csak utángyártott alkatrészekből tudod szerelni, szereltetni. Na és ez az, ami miatt én pl nem vennék használtan almás telót, vagy nagyon megtúrva a kínálatot.

(#9) hcl válasza janeszgol (#8) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Áh. De hogy mi köze a két kíváncsiságnak egymáshoz... Meg nekem a homár az egy rák... :D

"bármi rákerül, ami nem gyári, onnantól kezdve nekem már nem azt a telefont jelenti."
Miért ne lenne az? (Autód van? :D)
Nekem édesmindegy, mi hol készült, csak működjön rendesen.
Samsung esetén azért szívó az utángyártott kijelző, mert csak a Samu gyárt OLED-et, a kínaiak IPS-t. Ez tök nem zavarna, pláne egy nyúzásra való telefonon, amit alapból úgy vettem, hogy nincs kijelzője, és majd rakok rá, csak hát az IPS mindenhogyan vastagabb lesz.
Más gyártóknál ez nem olyan nagy gond. Meg cseréltem ismerősnek gyári kijelzőt is Samsungon, az úgy ment a helyére, mint a parancsolat.

Mutogatni való hater díszpinty

(#10) janeszgol válasza hcl (#9) üzenetére


janeszgol
félisten

Nem tudom. Nekem ez az érzetem.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.