2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Ingyenes tárhely, de hol?

Írta: | Kulcsszavak: ingyenes . tárhely . drupal . panoráma

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az ember néha rákattan, hogy most aztán blogot/weoldalt/akármit csinál. Persze lehet, hogy megkérik rá. Aztán megnézi, hogy azt hova pakolhatja fel. Persze lehet, hogy nem személyes oldalt akar létrehozni, csak egy időszakosan működő, pl. egy eseménnyel kapcsolatosat, vagy egy nonprofit szervezet kérésére készít webes felületet. Ilyenkor kézenfekvő az oldal ingyenes tárhelyen történő elhelyezése.

Azonban sok ilyen esetben korlátokba ütközhetünk a magyar ingyenes tárhelyszolgáltatók esetében. Az még a legkisebb gond, hogy a legtöbb esetben az URL-ben megjelenik a szolgáltató neve, de szinte minden szolgáltatóra jellemző a szerverbeállítások erős korlátozása.

Én a saját (http://kilatas.webuda.com) oldalam fejlesztésekor szembesültem a problémával. Az oldal Drupal CMS-re épül, amitaz itthoni ingyenes tárhelyeken a legtöbb esetben problémás elhelyezni. Mg az Extra volt a leginkább Drupal-barát hely, de az ingyenessége már ennek is megszűnt. A többi szolgáltatónál, pl. az ATW, UW-nél csak erős korlátozásokkal lehet Drupal-t, vagy Joomla-t használni. Fontos volt a tárhely mérete is, mert elég sok nagyméretű képet (panorámaképek) kellett tárolnom. Előrebocsájtom, hogy nem igazán vagyok otthon a webfejlesztésben, és persze valószínűleg vannak jobb lehetőségek is az általam leírtaknál, de számomra a következő

Miután itthon nem megfelelő, külföldi lehetőségek után kezdtem kutatni. A legígéretesebbnek a 000webhost.com bizonyult (náluk helyeztem el végül az oldalt), akik bár ingyenesek, de igyekeznek a felasználók kedvében járni. 1,5Gb tárhely, és egy cPaneles (amúgy rendesen felextrázott) kezelőfelület az alapszolgáltatásuk, persze több aldomain (kívülről is ideirányíthaó), és e-mail cím mellett. Támogatják PHP scriptek futtatását, de sajnos sok egyéb scriptnyelvet nem, bár amennyire én tudom, a legtöbben enélkül is megvannak. Cserébe az oldalakra sehol nem tesznek ki kötelezően reklámcsíkot, bár egy levélben megkérnek, hogy egy linket köszönetképpen valahol helyezz el hozzájuk - ez igazán nem nagy kérés. Természetesen az (amúgy nem drága) fizetős szolgáltatásaik már full extrásak.

A teljes szolgáltatáslistáról íme egy kicsit bővebb információ : http://www.000webhost.com/features . Érdemes megnézni a PHP/MySQLszolgáltatásokat is (a fenti oldalról van rájuk link)...
...hát elég sok olyan beállítás működik náluk, amik néhány fizetős magyar szolgáltatónál sem, vagy csak némi küzdelem árán.

Ezen kívül a Fantastico Autoinstaller-rel sok időt megspórolhatunk, ha portál- vagy wikirendszert szeretnénk telepíteni, ez megteszi helyettünk. Én ugyan kézzel telepítettem és konfiguráltam a Drupal-t, de sok esetben hasznos lehet ez a szolgáltatás, mint a Website Builder is.

Az két negatívum a 000webhost.com-mal kapcsolatben, hogy az FTP szereverük (és a webes file managereik is) 30mp tétlenség után kidobják az embert. Mivel néha több 10Mb -os file-okat töltöttem fel, és elég lassú a netem, ezért elég nehezen ment (megy) az oldal tartalommal való feltöltése (szerencsére az aktuális átvitelt ilyenkor befejezi még az FTP, szóval felmennek a file-ok, csak egyenként...). A Tota Commander "kapcsolat fenntartása" funkciója sem véd ez ellen. ( Update : mostanában mintha változtattak volna ezen, nem kapcsol szét. )

Persze kicsit lassúbbak is, mint a magyar szerverek, de igazán ez csak nekem jelent problémát, ha valaki nem tárol olyan nagy file-okat, mint én, akkor nem igazán vesznek észre különbséget a userei. A forgalomkorlát egyébként 100Gb havonta az ingyenes szolgáltatásnál, ami a legtöbb esetben elég.

A másik lényeges kérdés, a domainnévé. Bár amúgy sem egy drága dolog, de megoldható ez is ingyen, egy co.cc -s domainnel. Ez egy ingyenes domainnév-regisztráló oldal, ahol ingyenesen regisztrálhatunk .hu, .eu, .com, és sok más domaint is. (Ezt végülis nem használtam, de úgy tűnik, működik a dolog.) A regisztrált domainnevet szépen a saját tárhelyünkre irányítva, már nem feltűnő, hogy gyakorlatilag egy ingyenes tárhelyről működik az oldalunk.

Remélem az ingyenes tárhelyet keresőnek tudtam egy jó ötletet adni, és sok bosszúságot megspórolni.

Hozzászólások

(#1) Cucuska2


Cucuska2
őstag

Nekem az volt vele a bajom, hogy mindig megakadt a feltöltés.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#2) tkazmer


tkazmer
addikt

ennél a 000webhostnál egy időben egy domain hostoltunk emailezés céljára (bonyolult lenne elmagyarázni, hogy miért ott és miért csak erre :DDD ) - na emailezésre nem jó, az emailek egy idő után nem mind érkeztek meg, kicsit később egyáltalán nem, ráadásul emlékeim szerint tűntek is el emailek a postafiókból. a lényeg, hogy emailezésre szerintem totál megbízhatatlan...

[ Szerkesztve ]

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#3) hcl válasza tkazmer (#2) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Hát, asszem limitálva van az e-mailek havi száma, de az pl. itthon is, és korlátozottabb, de én nem is használom a mailjüket, az oldalamról az a pár mail link kapásból az e-mail címemre mutat.

Mutogatni való hater díszpinty

(#4) caizzz


caizzz
aktív tag

semmi sincs ingyen. pont.

[ Szerkesztve ]

marakujás kőbányai

(#5) hcl válasza caizzz (#4) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Na ja, de ez ésszerű kompromisszum.
Meg arra akartam rávilágítani, hogy sokkal normálisabbak, mint a magyar szolgáltatók.

Mutogatni való hater díszpinty

(#6) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

én is próbáltam már ezt az oldalt de sajnos sok gondom volt vele :F

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#7) hcl válasza Speeedfire (#6) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Kérdés mire használja az ember...
Nekem pl. megfelel, persze, lehetne jobb, de minden lehetne jobb.

Mutogatni való hater díszpinty

(#8) Speeedfire válasza hcl (#7) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

én drupal oldalt akartam üzemeltetni rajta de sokszor nem tudtam feltölteni, nem ment a cron, lassú volt, adatbázis hibák voltak

próbáld ki a newhostingot, csak egy domain név kell és cserébe kapsz 3 gb tárhelyet
ami nem mellékesen gyors is

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#9) hcl válasza Speeedfire (#8) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Nekem is Drupal alapú a cuccom :) Semmi olyat nem tapasztalok amit te írsz. Nemtom te milyen Drupalt tettél fel, nekem 6.14 van, feltöltés megy, bár inkább FTP-ről szoktam. Adatbázis OK, cron meg nem hiányzik különösebben, bevallom, nem is nagyon abajgattam még :) Lassú? Hát, igazából nem sokat veszek ebből észre, meg a napi látogatottságom is max 4-5, így nem panaszkodnak sokat.

A Newhosting-gal is szemeztem, de nekem úgy tűnt, az fizetős... Így jártam :)
Ahogy most állnak a dolgok, a 000webhost jó ideig elég lesz még nekem :)

Nyilván te valami más jellegű oldalt akartál üzemeltetni, ami pl. nagyobb terheléssel jár, és ezért volt több problémád.

Ja meg memory limit! A Drupal zabálja, szóval ez is fontos szempont volt.

Mutogatni való hater díszpinty

(#10) RoyalFlush válasza Speeedfire (#8) üzenetére


RoyalFlush
őstag

Adatbázis hibák nekem is jelentkeztek, meg a smartykkal is volt valami probléma.

szerk: most visszatértem uw-ra, az viszont sűrűn logoutol.

[ Szerkesztve ]

“Mankind invented the atomic bomb, but no mouse would ever construct a mousetrap.” Albert Einstein

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.