2020. május 29., péntek

Gyorskeresés

ESXi Customizer, ha egyedi VMware telepítő kell

Írta: | Kulcsszavak: vmware . esxi . customizer . egyedi . telepítő . támogatott . hardver

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A VMware jó dolog, talán a legjobb a virtuális környezetek közül - ráadásul a mai desktop processzorok már (régóta) megfelelően erősek ahhoz, hogy erőmű jellegű szerver nélkül is lehessen VMware hostunk, amin kedvünkre szórakozhatunk virtuális gépekkel (és ingyenes licencű ESXi-vel).

Én is egy ilyen low cost hostot raktam össze, ami Core2 alapú, így az ESXi 5.5 és 6.0 hajlandó rajta működni. Viszont a benne levő hálókártya egyáltalán nem támogatott (Marvell). Mivel low cost megoldás (maradék gép, amibe éppen lett winyó), a létező legolcsóbb hálókártyát vettem bele, amin Realtek 8111C chipset volt (PCIE buszos kellett, csak abból volt egy X1 az alaplapon).

Utóbbi kártya szintén nem támogatott már az ingyenes licenccel elérhető verziókban, viszont az 5.1 még támogatta, és a VMware köré szerveződött közösség még készít a driveréből csomagokat újabb verziókhoz is - és ezeket depot-okban közzé is teszik. Ezek többek között a V-Front depot-on érhetőek el, pl. a net51-drivers egy ilyen csomag, ami az ESXi 5.1 drivereit tartalmazza, de sok más cucchoz is léteznek driverek.

Először is egy ESXi telepítő CD kellett, ami tartalmazza a Realtek drivereit - de más esetekben is szükségünk lehet egyedi telepítő CD-re (egyedi beállításokkal, patchekkel, esetleg automatizált telepítéshez is hasznos).

Ilyen CD-t többféleképpen készíthetünk. Régebbi eszköz az ESXi-Customizer, újabb az ESXi-Customizer-PS. Előbbi GUI-s, utóbbi Powershell parancssoros. Itt most az ESXi-Customizer-PS -ről lesz inkább szó, mert a korábbi eszköz már nem támogatott.

Az ESXi-Customizer-PS képes a depóból letöltött profilból, valamint az általunk hozzáadott elemekből telepítő ISO-t, vagy Offline Bundle-t készíteni, vagy meglevőt frissíteni.

A script működéséhez kell egy Vmware PowerCLI eszköz, amitz Install-Module paranccsal tudunk telepíteni PowerShell Gallery-ből :
Set-executionPolicy Unrestricted (enélkül nem fog futni sajnos)
Install-Module -Name VMware.PowerCLI (ez feltelepíti a PowerCLI-t)
Ezután máris működni fog az ESXi-Customizer-PS

Realtek és Marvell driverek hozzáadása az ESXi 5.5 telepítőhöz :
.\ESXi-Customizer-PS-v2.3.ps1 -v55 -load net-r8168,net-r8169,net-sky2

Szépen működött is, lett egy 5.5-ös host belőle. Persze az 5.5 támogatása már pár hónapja lejárt, a 6.0 viszont még működik Core2-vel. Upgradeljünk hát...

A 6.0-s telepítővel nehezebb dolgom volt, ugyanis külön depó megadása nélkül a Vmware-től tölt le a script az image profilt (telepítőt). Ez úgy tűnik, a 6.0 esetén hibás, nekem nem volt hajlandó elindulni semmin. Pár napig eltartott, hogy megoldást találjak : a -vft kapcsolóval a V-front depóból tölt le, így már jó lesz az ISO :

.\ESXi-Customizer-PS-v2.3.ps1 -vft -load net51-drivers -v60
És a teljes net51-drivers bekerül a telepítőbe.

Egy másik módszer, amit nem próbáltam

Ugyan lehetett volna más módszerrel is upgradelni, de el akartam kerülni az esetlegesen hibás telepítő miatti összeomlást. A legbiztosabbnak az tűnt, ha olyan telepítőről updatelek, ami maga is működőképes. Be is jött, a VMware azóta 6.0 :)

Amennyiben egyedi patcheket szeretnénk a telepítőhöz adni, valami hasonlóval tehetjük meg :
.\ESXi-Customizer-PS-v2.6.0.ps1 -pkgDir C:\ahol\a\csomagok\vannak (nyilván a megfelelő verziójú telepítőt is érdemes kiválasztani a -vXX kapcsolóval)

Persze, mint említettem, a Customizer elég sok mindenre jó a plusz driverek hozzáadásán kívül - a funkciók leírása a https://www.v-front.de/p/esxi-customizer-ps.html oldalon megtalálható.

Hozzászólások

(#1) bpx


bpx
(őstag)

Ott lett ebből elegem, amikor az SSD-khez is mókolni kellett, mert az univerzális driverrel az újabb verzióban használhatatlanul lassúak lettek. Meg abból, hogy nem lehet a hardware-ről semmit megnézni, mert az otthoni hardware-nek nincs köze a HCL-hez (Hardware Compatibility List). Meg a csodálatos webes felületből.

Egyébként tök jó lenne a VMWare, mert otthoni szinten next-next-OK és kész, csak ezek miatt elment a kedvem, és ment vissza a KVM. +Azzal lehet egymás mellett VM-et és containert is futtatni, nem kell VM-et csinálni, hogy abban legyen a container.

(#2) hcl válasza bpx (#1) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

Van benne valami, ilyen szempontból a Xen sem rossz, az volt előtte - csak a Vmware tudás is hasznos munkahelyen :)
Nekem a Xen+libvirt-tel is volt macera (felerészben abból, hogy mé' fagy a Marvell drivertől a komplett OS...) de ha össze volt rakva, ment rendesen. USB passthrough könnyebb Vmware-n (pl. arra van rajta a windóz, hogy telefont flasheljek néha), de különben az is bőven használható, és a konzolt is kényelmes elérni (Virt-manager, telepítők behúzása hálóról, stb :) ).

A host Vcener nekem teljesen megfelel (meg a melóhelyin is ilyesmi van, de ott csak guest gépeink vannak).
Illetve a Vmware Workstation is használható konzolnak. (Ezen még az is megy, hogy távoli gépen levő USB eszközt használjak a guesten, de a hostot nem tudom lekapcsolni :D ).

Van mindegyiknek előnye, hátránya is, nincs semmi csoda.

Az otthoni HW meg persze, hogy nem fog rajta lenni egy olyan OS kompatibilitási listáján, ami hivatalosan szerverekre lett kitalálva :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#3) Cifu válasza hcl (#2) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

Alapvetően pont ez a baj az egész VMware otthoni cuccal. :DDD

Ha rendesen akarsz otthon házi-labort csinálni, akkor a legjobban azzal jársz, ha egy selejtezett szervert veszel aprón, és azt használod erre. ;]

Ha levedlett desktop gépet akarsz használni, akkor a KVM fényévekkel kevesebb ősz hajszálat okoz...

De viszont a cégek inkább VMware-t meg esetleg Hyper-V-t használnak, tehát ha némi gyakorlatot akarsz szerezni, akkor ott vagy, ahol a part szakad... :U

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#4) hcl válasza Cifu (#3) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

Nem tudom, nekem eddig kevesebb macera volt maga a Vmware, mint a Xen. Ugyanakkor a Xen, ha egyszer bejáratod, maceramentesebb. Pl. a Xen alatt levő Linux frissül szépen magától.

A Vmware nagy előnye nekem inkább az, hogy egyszerre lehet otthoni játszótér, és ad valamelyes tudást egy céges Vmware környezethez. (Xen hasonló célzattal volt, de inkább csak addig, amíg nem tudtam Vmware kompatibilis hálókártyát szerezni.)
A selejt szerverrel inkább csak az a bajom, hogy
- nagy
- hangos
- sokat fogyaszt
- drága
ezek kevésbé igazak a maradék asztalira. (Ez is cserélve lesz majd, valami valódi 4-6-8 magos cuccra).

Ha csak otthoni játszótér kell, akkor feldob az ember egy Debiant, rá egy KVM, és mehet a móka Virt-managerrel távolról, de ez mennyire buta már :D
Szóval mindenki igényeihez talál megoldást, nem arról volt szó, hogy jobb, vagy rosszabb.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#5) Cifu válasza hcl (#4) üzenetére


Cifu
(nagyúr)
LOGOUT blog

Igazad van, sorry. :)

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#6) hcl válasza Cifu (#5) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

? :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.