2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

1,8V-os flash chip felírása és félelmetes Cenovo MiniPC2 mentés

Írta: | Kulcsszavak: cenovo . minipc . flash . 1.8v . bios . gányolás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tordaitibi fórumtársnak volt egy Cenovo MiniPC2 gépe. Ez egy Intel Cherry Trail alapú izé. Ufó. Az Atom x5-Z8300 proci ilyen vékonykliens-jellegű gépekbe, meg tabletekbe való. Ez a Cenovo meg egy nagyon kínai... koppintása valószínűleg a Nexbox T11 (vagy T10)-nek - ezer ilyen klón van, de ez a NYÁK egyikkel sem azonos. Azonos? Köze nincs semmihez :D . 4GB RAM, 64GB SSD van rajta, persze minden forrasztva, beépített Wi-Fi, GPS(?), kameraillesztők is. Mondjuk olyan szinten másolat, hogy még olyan csatlakozók is az alaplapra kerültek, amiket nem is használnak ebben a kivitelben :D Az egész előnye, hogy az alaplap kb. 10x10cm.

A gond ott volt, hogy a tulaj letiltotta az USB XHCI-t, amely hibába elég sokan beleestek már, és elég kellemetlen. Az USB XHCI letiltása után ugyanis nem marad a gépen beviteli eszköz :D Tehát visszakapcsolni már nem lehet. (Hacsak valaki nem engedélyezte a távoli elérést, és nincs valami eszköze az OS alatt, amivel túrni tudja a BIOS-t.)

Ebben a helyzetben kb. az marad, hogy a BIOS-ba bele kell módosítani, vagy újraírni. Bizonyos ilyen Cherry Trail cuccokon működik az, hogy a BIOS elem kihúzására elfelejti a beállításokat a gép, így megúszható a dolog. Ezen viszont nem. Sőt, áramtalanítás után, BIOS elem nélkül még csak nem is panaszkodott :D (Illetve még a MMtool nevű progival lehet módosítani a BIOS-t, de ahhoz is előbb le kell dumpolni.)


A BIOS IC az a 8 lábú

A BIOS egy W25Q64FVSIG IC-ben foglal helyet, a hűtőborda alatt. Azonban ez 1,8V-os. Nekem meg 5V/3,3V-os CH341A alapú íróm van. (Ez is a borzalmasan kínai kategória :D )

A Hobby elektronika topicban amúgy sokat segítettek (főleg Lewegee2), köszi nekik :) A dolog vége az lett, hogy beszereztem egy szintillesztőt (logic level converter). Ugyan a CH341-hez léteznek 1,8V-os adapterek, amik ugyanarra a TXS0108E IC-re épülnek, mint amit vettem, de azok 2500Ft körül vannak. Ez meg egy 8 csatornás modul, másra is jó lesz, és feleannyiba került. Elég lett volna egy tranzisztoros kivitel is, 4 csatornával, amúgy 1000Ft alatt. A lényeg a kétirányúság, és mint kiderült, 4 csatorna elég is, hiszen az IC annyit használ. A tranzisztoros, és a TXS0108E is úgy működik, hogy megkapja a kétféle feszültséget, és a két oldal között kapcsol.

A CH341A-ról mezei drótokkal (IDE kábel szétvagdosása) vezettem át a jeleket a szintillesztőre, onnan meg a chiphez (bekötés innen volt, a flash adatlapja meg innen). Az szerencse, hogy a WP, HOLD, és VCC lábaknak tápon kell lennie, egy a föld, és csak a DI, DO, CS, CLK jeleket kell átvinni. Mindegy, egyszerűbb volt 2x4 szállal bekötni. Az íróhoz járt egy kis NYÁK, amire különféle méretű IC-ket lehet felforrasztani. Ezen tüskesor van, az ehhez való aljzatokat tettem a drótok végeire, így könnyen cserélhető lett az adapter-board. A level shifter modul OE lábát fixen 1,8V-ra húztam, az a láb engedélyezi a ki/bemeneteket, ez egy komolyabb alkalmazásban lenne szükséges. Az 1,8V egy külön kis tápról jött, amin egy ebay-es step-down modul segítségével állítható a kimenet ("labortáp").


Hát, ez nem valami szép. Felépítem majd adapterNYÁK-ra.


Ennyi a nagy rajz. A két 9 lábú csati a flash IC és a flash író lábainak felel meg.

A flashelés elsőre működött. Vettem előtte egy W25Q64F... 1,8V/8MB-os flash-t, amit akár fel lehet tenni a Cenovo alaplapjára is, arra flasheltem fel a Tordaitibitől kapott BIOS dump-ot (ami vagy jó arra a gépre, vagy nem, nem tudtuk). A flashrom szépen vitte a W25Q64-et.


Így flashelődött fel az új BIOS dump

A gép viszont nem indult el vele. (Piros-kék Power LED villogás.)
A sajátjával elindult. Tehát rosszul tettem fel a csere-IC-t :D (Viszont ha már leszedtem az eredeti IC-t, akkor ki is olvastam gyorsan.)
Mivel nem akartam sokat hőlégfúvózni az alaplapot (a BIOS mellett van talán a SSD IC-je), a szokásos 8 dróttal kivezettem a flash-t 8 tüskesor-aljzatra, arra az esetre, ha még cserélgetni kéne. Mivel ez a forrasztás jól sikerült, a gép elindult, és működött a billentyűzet is :D


Az alaplap a ráforrasztott kis adapterrel

Ezután már csak annyit csináltam, hogy a gép eredeti flash-e felkerült egy SOP8-as kis adapterre, amire ugyanolyan tüskék kerültek, mint az addig használtak -> ez került az alaplapról jövő drótok végére, és így is marad a különböző macerálásokhoz. (Kellet még dolgozni vele, mert csak 2GB-os géphez való BIOS-t lehet találni, de végül visszakerült az alaplapra a BIOS chip.)


És megyen

Mindenesetre kettővel több ember üdvözli azt az idió... remek szakembert, aki ezt a csodálatos BIOS-t összerakta, és aki jóváhagyta. :O :W

Update : Kicsit később kulturált formára hoztam az 1,8V-os flash illesztőt. Köszi a tápban a segítseéget lewegee2 -nek :)


Most így néz ki

Hozzászólások

(#1) bambano


bambano
titán

A régi szép időkben ha nagyon elbarmolta valaki a bios beállítást, akkor azt lehetett csinálni, hogy beleírtunk a cmosba valami szemetet, mindegy, mit, amitől az checksum errorros lett, és ettől a legtöbb bios törölte és rakott bele valami default értéket.

tehát a te esetedben, ha letiltották az usb-t, de etherneten elérhető a gép, akkor dos debuggal vagy hasonlóval lehet próbálkozni. Régi poros emlékeim szerint a 0x70-es portra kiírva a cmos bájt címét, 0x71-re az adatot, az kiment a cmosba. Beolvastam egy tetszőleges bájtot, átírtam, reset, és ekkor a bios újrainicializálta a cmos-t.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#2) hcl válasza bambano (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

"tehát a te esetedben, ha letiltották az usb-t, de etherneten elérhető a gép," -> nem volt :( Nem vagyok felkészülve Windowsba behackelődésre hálózat felől, bár erősen outdated volt :)
Illetve az se biztos, hogy a CMOS-ba írás ment volna Win alatt.

Erről a BIOS-ba beleírásról nem hallottam még elég kemény :R De min működött ez? Merthogy azért ezzel elég komoly biztonsági bajok vannak, ha egy modernebb OS alól menne...

Mutogatni való hater díszpinty

(#3) bambano válasza hcl (#2) üzenetére


bambano
titán

bármin működik, ahol van jogosultságod portot írni.
alapvetően dosban csináltam, de menne máson is.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4) hcl válasza bambano (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Hát, pont az a kérdés, hogy a MS mit enged mezei admin jogú usernek, illetve ez mostanában mennyire van megoldva a modernebb lapokon. Na meg ez kínai, szóval BÁRMI lehet :D
Na meg ugye semmilyen értelmes módon nem lehetett hozzáférni a géphez, az volt az igazi baj.

https://wiki.osdev.org/CMOS hm, ez érdekes.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#5) bambano válasza hcl (#4) üzenetére


bambano
titán

oké, de lehet, hogy más alkalomkor jól jön az ötlet.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#6) hcl válasza bambano (#5) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Ja, jaja. Sosebaj' ilyeneket tudni :R
Bár így guglizás közbenláttam olyat, ahol már az XP is megakadályozta a CMOS írást.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#7) Zirowe


Zirowe
nagyúr

Fú, ilyenem nekem is volt pár éve és talán pont ezzel a hibával.
Sok mindennel próbálkoztam, de végül kuka lett sajnos.

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.