2020. április 7., kedd

Gyorskeresés

Kérdésem lenne:)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!
Olyan gondom támadt, hogy írtam egy cikket logoutra, ami nem jelenhetett meg, mert hibás az alapfelvetésem. A cikk témája az, hogy egy adott kategóriájú vga-hoz milyen cpu-t kell társítani, hogy ne legyen teljesítményveszteség. A tesztet 2 vga-val 3 felbontáson s 15 processzorral végeztem. A probléma az, hogy nekem csak egy processzorom van(i7-4790k) így támadt az az ötletem, hogy a cinebench pontszámok alapján az i7-esemet belövöm kb arra a szintre mint az a proci amit úgymond ,,szimulálni" szeretnék. És itt a bökkenő, ugyanis a moderátor/korrektor(nem tudom, hogy mondják errefelé:D) azt mondta, idézem:
,,A cinebench pontszámból nem lehet extrapolálni az órajel segítségével és abból következtetni, sajnos az egész írás hibás." Megkérdeztem, hogy miért nem lehet, azt mondta, ő 3 embert megkérdezett, s egyik szerint sem lehet ezért nem jelenhetett meg a cikkem. Ehhez is kapcsolódna a kérdésem, hogy szerintetek hogy van ez, mert ha tévedek, akkor tévedek de így nem tudom, hogy őszinte legyek, mert szinte(általam ismert) teszt oldalon a processzortesztekbe benne van, igaz, hogy nem egyedüli tesztprogramként, de a gondolatmenetem az volt, hogy egy körülbelüli teljesítményt így be lehet lőni, mert ha 3-4 program alapján kéne, az necces lett volna.
Köszönöm szépen előre is a segítséget :R

Hozzászólások

(#1) Robert07


Robert07
(aktív tag)

Ha beallitod ugy, hogy mondjuk letiltasz 2 magot, vagy a HT-t, akkor lehet szimulalni i3-asokat es i5-osoket. Ha az orajelet is jol lovod be, akkor lenyegebenugyanazt a pontszamot kellene kapnod, mintha tenyleg egy i3/i5-od lenne. Egyedul az L3 cache meretet nem tudod levenni, az mindig 8MB lesz, es ez adhat egy kis elonyt az igazi, nem emulalt pricesszorokkal szemben.

Mindenesetre en nem latom akadalyat annak, hogy igy elkeszitsd a tesztet, szerintem aranylag pontos lenne.

突き出る釘は打たれる。

(#2) joghurt


joghurt
(őstag)

Én sem értem ezt a drasztikus moderátori szigort. Véleményszabadság, különben is?
Aztán legfeljebb majd a hozzászólásoknál szétszedik a szakmailag téves részeket, a szerző meg korrigál.

Különben meg csatlakozom Robert07-hez, ami a teszt tartalmi részét illeti.

A tej élet, erő, egészség.

(#3) Hannibhál


Hannibhál
(őstag)
LOGOUT blog

Igazsághoz hozzátartozik, hogy amd procikat is ,,szimuláltam" így de ott írtam is hogy ezen eredményeket érdemes fenntartással kezelni, idézem:
,,Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy fogtam az i7-est, és elkezdtem „butítani”. A negyedik szériával könnyű dolgom volt, a többi már neccesebben jött ki, főleg az AMD procik. Igen, AMD processzorok is.
Ezt úgy tudtam kivitelezni, hogy kiválasztottam pár (egész pontosan 13) manapság gyakori procit, s megkerestem a hozzájuk tartozó alapórajeles Cinebench R15-ös pontszámot, mind single, mind multicore-ra. Aztán szépen lassan addig-addig állítgattam a procimat, míg 1-2 pontszám eltéréssel ugyanazt nem kaptam. Ekkor felírtam a beállításokat, s máris kész volt egy „másik” processzor.
Az AMD-nél kicsit trükkösebb volt, mivel nekem HT-m van, ami rosszabbul skálázódik, mint a modulos felépítés, ezért a magokat magasabb órajelen kellett járatnom, hogy ugyanazt a többszálas teljesítményt kapjam vissza, szóval az AMD-s méréseket érdemes kisebb fenntartással kezelni, de a trendet, az erőviszonyokat egész jól mutatja."

Megkérdeztem moderátor urat, hogy ki az a három ember, de ha a nevüket nem mondhatja meg, akkor annyit írjon meg, hogy milyen véleményt mondtak, miért nem mert őszintén szólva érdekelne hol a hiba a gondolatmenetembe, mert szerintem bizonyos fenntartásokkal elfogadható a közelítésem cinebenchel.
A táblázat ami mutatja az egyes procikhoz rendelt beállításokat:
beállítások

[ Szerkesztve ]

trust me, i'm finally an engineer:)

(#4) Cathfaern válasza joghurt (#2) üzenetére


Cathfaern
(nagyúr)

"Én sem értem ezt a drasztikus moderátori szigort. Véleményszabadság, különben is?"
Címlapos írások szerkesztett tartalom. Személyes bejegyzésbe lehet bármit írni. Tulajdonképpen nem az lett visszautasítva, hogy az írás megjelenjen, hanem az, hogy a címlapon megjelenjen.

[ Szerkesztve ]

(#5) Habugi válasza Hannibhál (#3) üzenetére


Habugi
(addikt)

A gesztus maga értékelendő de ebben a formában valóban kivetelezhetetlen, a végeredmény egy nagy salátaturmix lenne semmi több.

Ez az órajel csiki-csuki R15-ös CPU pontszámok alapján is vérzik, még CPU only teszthez talán elmenne, talán-talán, onnantól h VGA kártyát teszel mellé, ráadásul pont azon okból hogy a közkedvelt "kihajcsa-e" témát feszegesd abszolút vállalhatatlan a dolog. :N

Pusztán CB pontszám mint mihez képest alapján órajelbuherral az életben nem tudsz FX modult szimulálni annyira különbözőek. Pontszámban el lehet bohóckodni vele de VGA/játék síkon már köbgyök eredmények születnének.

Szerintem teljesen nyugodtan ereszd el ezt a dolgot. :R

[ Szerkesztve ]

..játékokban a Depth of Field bizonyos szempontból olyan mint a zöldborsó.., szükség idején valami állat kitalálta hogy ehető...

(#6) Hannibhál válasza Habugi (#5) üzenetére


Hannibhál
(őstag)
LOGOUT blog

nem is magát az fx modult szimuláltam, hanem csak a teljesítményét, és a teljesítmény függ az órajeltől. Az igaz, hogy az fx moduljai teljesen más felépítésűek mint az intel, éppen ezért az én ht-s procimmal csak 4 erősebb mag esetén tudom ugyanazt a 8 szálas teljesítményt elérni, mint az amd 4 gyengébb modullal, de jobban skálázódó többszálas teljesítménnyel, s ezért az amd-s eredményeket érdemes kisebb fenntartással kezelni. De maga a teljesítmény szerintem egy mérhető egzakt dolog s ha két különböző módon számoló dolog ugyanazt a végeredményt adja, ugyanannyi idő alatt akkor azt ki tudom jelenteni, hogy a teljesítményük azonos, a működésük már nem. Ebből a feltevésből kiindulva ha a teljesítmény azonos, akkor azonos vga s azonos beállítások mellett hasonló eredményt kell hozniuk(leszámítva ezt a ht vs modul dolgot) hiszen a teljesítményük azonos.

trust me, i'm finally an engineer:)

(#7) Robert07


Robert07
(aktív tag)

Az FX-et, es a teljesitmenyet tenyleg nem lehetne Intellel szimulalni, de szerintem egy i3-at vagy i5-ot siman lehet, mert az egyeduli elteres a L3 cache merete lenne, ami altalaban nem okoz olyan nagy eltereseket, foleg jatekoknal. Ugyhogy ha kizarolag Inteleket venne be a tesztbe, akkor szerintem egy +-5%-os pontossag meg elfogadhato lenne. Elvegre az i5-osok is i7-esek, csak letiltott HT-val, es 6MB L3 cache-el.

Tehat szerintem nem lehhe rossz otlet mondjuk egy i3 2C/4T, i5 4C/4T es i7 4C/8T osszehasonlitas.
Szerintem jol megmutatna, hogy melyik jatek igenyel negy magot, es melyik eri be kettovel is. Tovabba, hogy van-e ertelme a HT-nek egy kozepkategorias kartyaval.

Az FX az olyan, mint az AMD vs NVidia, az RX480 es a 1070. Valamikor 10%, valamikor 30% vagy tobb van koztuk. Meg meg ott a DX12 is, ugyhogy az FX-et en is kivennem belole, mert tenyleg nem lehet csak ugy szimulalni. Lehet, hogy cinebench-ben hasonlo pontot kapna, de egy jatek mondjuk csak 2 szalat hasznalna ki, es akkor az Intel (szimulalt AMD) biztosan gyorsabb lenne.

[ Szerkesztve ]

突き出る釘は打たれる。

(#8) FLATRONW válasza Hannibhál (#6) üzenetére


FLATRONW
(őstag)

Mivel játék tesztekről van szó, nemigazán számít, hogy mennyire erős egy CPU többszálas teljesítménye.
Pl. egy 4 modulos 8 magos 8 szálas FX8350 hiába erősebb valamennyivel egy 4 magos 8 szálas i7 2600k-tól a CB 15 szerint, de játékok alatt már szépen elhasal vele szemben.
Érdemesebb talán jelenleg még a CB egyszálas teljesítménye alapján összehasonlítani a CPU-kat.
Talán a DX12 és a Vulkan a jövőben segít a több mag kihasználásán, de még nem tartunk ott.

(#9) Kalandor válasza joghurt (#2) üzenetére


Kalandor
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog (1)

Én sem értem ezt a drasztikus moderátori szigort.
Ezt a hsz-t majd belinkelem azokba a topikokba, ahol engem meg a PH-t szidtak, amikor ilyen cikk ment ki.

Véleményszabadság, különben is?
Korlátozza azt bárki is, hogy mi a véleménye? Nem. Csak felületet nem adunk hozzá a címlapon. Ezt ideje lenne már mindenkinek megkülönböztetnie, ez 2 külön dolog.

[ Szerkesztve ]

We depend on each other's dream coming true.

(#10) Hannibhál válasza Kalandor (#9) üzenetére


Hannibhál
(őstag)
LOGOUT blog

Tény és dolog Kalandor kolléga mondta, hogy blogbejegyzésben attól még megjelentethetem csak címlapos nem lehet szóval a szólásszabadság biztonságban van:)
De mivel többen amellett vannak, hogy így nem jó az elgondolásom ahogy ezért azt hiszem felül kell vizsgálnom az álláspontomat.
Ennek ellenére az eredményeimet blogbejegyzés formájában megosszam szerintetek?

trust me, i'm finally an engineer:)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.