2022. május 26., csütörtök

Gyorskeresés

"Kihajcsa-e,, avagy a nagy prociteszt - kicsit más szemszögből

Írta: | Kulcsszavak: processzorteszt . ár-érték . teszt . gtx 1060 . i7-4790k . pentium g4560

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Az előző kiemelt cikkemben, melyben 12 darab processzort teszteltem le egy gtx 1060 3gb-os kártyával több felbontásban, a hozzászólásoknál heves vita alakult ki arról, hogy a pentium g4560 vajon elég-e az 1060ashoz, illetve mennyire költséghatékony ez, s sokan még a teljesítmény/ár mutatót is hiányolták a cikkből. Ezt a két dolgot szeretném pótolni így utólag, igaz kicsit változtak azóta a viszonyok processzoréknál, de maga a cikk még mindig helytálló szerintem, miszerint minimum egy húzott i5-2500k vagy egy fx 8350 kell a gtx 1060as megfelelő kihajtásához FHD felbontáson.
A mostani bejegyzés lényege, hogy hozzátegyem a cikkhez a költséghatékonyságot, ileltve megvizsgáljuk, hogy vajon a g4560 annyira bestbuy amennyire mondják?
Ehhez a cikkemben szereplő adatokat vettem alapul, még pedig az 1080p-s mérésekét. Ezek után összeszedtem, hogy mely közös alkatrészek vannak a különböző koonfigurációkban s árat kerestem hozzájuk, ez után pedig az egyes processzorok valamint a hozzájuk tartozó alaplapok árát kutattam fel, aho llehetett új árakkal számoltam, ahol nem ott igyekeztem LeC kolléga árait alapul venni, s ha ezt sem lehetett, akkor a Hardveraprós árakkal kalkuláltam, illetve az i3-4130nak az árát azért 15 e ft-ban határoztam meg, hogy a g4560at tudjam szemléltetni, hiszen amennyivel erősebb a g4560 annyival olcsóbbra raktam az i3-ast (15e vs 18e) így szerintem hasonló ár-érték aránya lesz majd mint a g4560ak lenne.
A közös alkatrészek:

A legtöbb dologból igyekeztem a lehető legolcsóbb ajánlatot figyelembe venni, de ezek akkor is körülbelüli értékek, 1-2 ezres különbség lehet, de szerintem egy jó becsléssel körülbelül ennyiből ki lehet hozzni normális dolgokat.
A processzorok s az alaplapok, illetve a hűtők árai:

Igyekeztem itt is mindenből a legolcsóbbat nézni, megfelelően összeválogatva, tehát k-s procihoz z-s lapot vagy p-set, illetve nem húzható procikhoz meg a g3258-hoz h-s lapot. A hűtőkön lehet vitatkozni, de egy 6800ft-os hűtő nem a világ vége s ismerőseim közül szinte mindenki le szokta cserélni a referenciahűtőt. A húzható prociknál meg egyértelmű, hogy miért kell ekkora hűtő(deepcool neptwin ver. 2.0).
Szemfülesebbek észrevehették, hogy használt procikhoz is új vga-t meg kiegészítőket ,,vettem". Nos ez azért van, mert így volt a legkönnyebb számolni vele, s eme lustaságomért elnézést kérek. Ha mindent használt piacról szereznénk be lényegesen olcsóbbra jönnének ki a sandy-k illetve az amd-k is.
A képen látható a teljes konfiguráció ára, végig ezzel lett számolva is.

Először a teljesítmény. Az alábbi képek a játékokban nyújtott minimum és átlagos fps értékek átlagát láthatjátok két oszlopban(min. és avg. fps) valamint a százalékos teljesítmény arányt a legnagyobbhoz képest (i7-4790k Oc)

Láthatóak az arányok, a fentebb linkelt cikkben már kiveséztem ezt, ezért tovább lépnék, hiszen ez csak az alapja a következő diagramoknak.

A következő diagram azt szemlélteti, hogy az egyes processzorokkal felszerelt konfigurációval mennyibe kerül egy-egy fps ha a minimum vagy az átlagos fps számot vesszük alapul, az utolsó két oszlop pedig ennek a mutatónak a százalékos összehasonlítását mutatja, ahol az i7-4790k Oc-hoz van hasonlítva az összes többi, tehát ha valamelyik 100% felett van, akkor drágább egy fps, míg ha alatta, akkor olcsóbb egy fps.

Az intel háza táján mondhatni a várt sorrendet látjuk, miszerint az i3-4130(alias g4560)-al a legolcsóbb egy fps, míg az i7-essel vagy egy i5-össel drágább. Ugyanakkor érdekesség, hogy az i3-2100 illetve a két pentiummal meg drágább a minimum fps sokkal, valamint az átlagos fps egy kicsivel mint az i7-es esetében, ami valószínűleg a két szálnak köszönhető. Az amd-k pedig sajnos 10-15%-al drágábbak minimum fps tekintetében, de átlagos fps esetén sem sokkal olcsóbbak.

Az utolsó diagram a 4 darab százalékos oszlop hányadosaként jött össze, még pedig a teljesítmény lett osztva az ár oszlopával, így szintén egy százalékos értéket kapunk ahol a 100% az i7-4790k Oc teljesítmény/ár hányadosát jelöli. Ha ettől nagyobb egy érték, akkor jobb, ha kisebb akkor drágább az adott konfig azonos teljesítményen, mint a húzott i7-es.

Hát, óriási meglepetésre az i7-4790k-t egyedül a i7-2600k tudja megverni, illetve átlagos fps-be az i5-2500k, a többi processzor mind rosszabb teljesítmény/ár mutatóval rendelkezik. Az i3-4130(alias g4560) is bő 17 illetve 2,5%-al marad el az i7-es konfighoz képest.

Konklúzió:
Nos igen, meglepő dolgok születtek. Persze az árakon lehet változtatni, kinek mi kéne bele, de szerintem ami mindenkit érdekel, hogy miért teljes konfiggal számoltam miért nem csak a processzorok árával?
Nos erre egyszerű a válasz: Azért, mert ha valaki számítógépet vesz, akkor nem csak processzort vesz. Persze ha így néztem volna, akkor vagy a g860as vagy a g4560as lett volna a nyerő. De egy átlagos gamer gépbe ezek amikkel én számoltam szerintem kellenek, s egy adott komponens teljesítmény-ár arányát a magánvéleményem szerint csak így van értelme nézni, hiszen olyan nincs, hogy csak processzort vegyen valaki, amíg nincs mellé alaplap, vga stb...Persze vannak azok, akiknek már volt hozzá, de az megint más dolog, azzal nem lehet számolni.
A végkonklúzió pedig az, hogy igen is megéri legalább egy húzható i5-öst mellépakolni a kisebbik 1060asnak, hiszen teljesítmény/ár mutatóban majdnem ugyanott vagyunk mint egy i7-essel és akkor még húzni is tudjuk, hiszen a háttér megvan hozzá, valamint az is kiderült, hogy az i5-ös konfignak a g4560al szemben is jelentős teljesítmény/ár mutató előnye van.
A g4560 jó vétel így is, hiszen az emberek többségénél a végösszeg a döntő, nem a teljesítmény/ár mutató, viszont azzal a tévhittel le lehet számolni, hogy teljes konfigra nézve is jobb az ár-érték mutatója mint egy i5-össel felszerelt gépnek, illetve ismét bebizonyosodott, hogy egy gtx 1060 3gb-os vga mellé kell a 4 fizikai mag. Még pénzügyileg is.
Észrevételeket, kritikákat nyugodtan írjatok, kiváncsi vagyok ki mit gondol erről, illetve ha van Győrben valaki, aki pár napra valamikor tudna kölcsön adni egy ryzenes konfigot tesztírás céljából, annak fel tudnék ajánlani egy kis pálinkát vagy esetleg egy-két steames játékot köszönetképpen :R

Hozzászólások

(#1) Polllen


Polllen
nagyúr

Csak átfutottam és lehet átsiklottam felette, de ha a közös alkatrészek ára ugyanaz, akkor kvázi csak a CPU költségét hasonlítottad össze, de nagyobb bázissal, így a %-s eltérések kisebbek.

Amúgy szerintem az hiba, hogy az alaplap és ram egy árban van. DDR3 vs DDR4. :N

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#2) Hannibhál válasza Polllen (#1) üzenetére


Hannibhál
őstag

na ebben igazad van, a ddr4es drágább ram árakat nem vettem figyelembe a g4560-nál, de az is negatív irányban változtatná a hányadosát, szóval jobban is járt vele hogy nem számoltam azzal:D
Igen lényegében igazad van a nagyobb bázisról, de mint írtam, szerintem így van értelme nézni, hiszen a kocsiknál is például, nem csak a motor lóerejét kell nézni, meg a motor gyártási költségét, hanem a teljes kocsi árát nézik az összehasonlításokban:)
Amúgy az alaplapok és a hűtők is mások árban.

trust me, i'm finally an engineer:)

(#3) solfilo


solfilo
veterán

Egy kérdés, honnan jött az A10-5800K (Piledriver) 25990-es ára?

mod: látom LeC-től. Nála 3 éve is ennyibe került (pont A8-7600-at vadásztam, így nála is körbenéztem), nyakán is fog maradni (feltételezem csak 1 db van neki, mert árat vágott volna már, ha állna benne a sok della), mikor 14k boltban a Carrizo alapú Athlon X4 845, vagy 17k a Steamroller alapú Athlon X4 860K. :)

No mindegy, csak azt akartam mondani ezzel, hogy így torzít a végeredmény nagyon (aprón 15k-ért mennek). Már vélhetően az Athlon X4 845 is utoléri az A10-5800K-t, hiába az alacsonyabb órajel, két generációval újabb.

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#4) Hannibhál válasza solfilo (#3) üzenetére


Hannibhál
őstag

szintén LeC kollégától

trust me, i'm finally an engineer:)

(#5) solfilo válasza solfilo (#3) üzenetére


solfilo
veterán

Na elb.., Excavator alapú az Athlon X4 845, Carrizo a kódneve. :B

Szerintem úgy lenne jó az árak összevetése, hogy a kifutott szériáknál használtpiacot nézel, újaknál bolti árat. 1-2 db-os beragadt árú termékek torzítják a végeredményt.

Bár pl az FX-8350 boltból lényegesen olcsóbb (37k), mint a beírt, szóval nem mindig világos, melyik ár honnan jön.

mod: amúgy szerintem pont az ilyen kuszaság miatt nincs ár/érték grafikon a ph tesztekben, főleg termékstartoknál van némi kezdeti sarc a magyar boltokban, aztán jönnek a használt árak, hardveraprós trükkös árak, stb, aztán hirdessen az ember ítéletet valahogy, mi éri meg. :D

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#6) Hannibhál válasza solfilo (#5) üzenetére


Hannibhál
őstag

igen, ez igaz, majd lehet este még átnézem s frissítem, köszi az észrevételt :R
bár a linken amit küldtél, ott pl márciusban még 49k volt az fx

trust me, i'm finally an engineer:)

(#7) solfilo válasza Hannibhál (#6) üzenetére


solfilo
veterán

Nincs mit és köszi, hogy dolgozol vele! :R

solfilo

(#8) Polllen válasza Hannibhál (#2) üzenetére


Polllen
nagyúr

Ah so..

Én magamnak úgy szoktam számolni viszonyszámot, hogy csak azt nézem, amit cserélek és befolyásolja a teljesítményt.

Tehát ha a ház, táp, háttértár marad, nem veszem számításba, mert úgyis áll benne a pénzem. Csak a változtatást hasonlítom össze, lap-cpu vagy lap-cpu-ram, mert így látom, hogy megérte vagy sem.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#9) Hannibhál válasza Polllen (#8) üzenetére


Hannibhál
őstag

persze, ha van alapod akkor úgy van értelme, de arról nem lehet általános érvényű tesztet írni, mint ahogy a cikkben is leírtam, hogy ez azoknak szól akik teljesen új gépet raknak össze, 0ról építkezve, mert a te példádnál maradva, valaki cserél mellé ramot, vagy esetleg tápot, monitort, alaplapot stb. Túl sok ha, míg ha mindent akkor vesz mikor procit, az ilyen szempontból egyszerűbb s könnyebben lekezelhetőbb, tesztelés szempontjából persze

trust me, i'm finally an engineer:)

(#10) Redneck


Redneck
veterán

Jól sikerült írás! Nem bántam meg hogy nonK 4790-et vettem, egyszerűbb lappal, annyival nem lennék előrébb egy drága lappal és K procival mint amennyivel többe került volna. Jobb lenne, de azt a 40 rugót inkább elköltöm majd RAM-ra és még egy SSD-re.

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.