2022. május 20., péntek

Gyorskeresés

Gtx 1060 3gb part II.(Rise of the Tomb Raider)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok ismét!

Nemrég belekezdtem egy ,,teszt" sorozatba melynek célja az, hogy megtudjuk, milyen hátrányokkal is jár a 3gb vram 20160 vége fele. Ehhez segítségül hívom a legvramigényesebb(váóXD) játékokat. Az első részben a Gta5-öt hívtam segítségül, elég jó fogadtatásban részesült, aminek kifejezetten örülök, és most itt a folytatás!

Először egy gpu-z a videókártyáról:

Kicsit húzva van, de ennyi kell is neki. A gépem többi része egy i7-4790k 4,5ghz-en, 8gb 1600mhz ddr3 ram, a felbontás 1920x1080.

A tesztet háromféle módon végeztem el. Eredetileg kettő lett volna, egy maximum beállításokkal és egy csökkentett, éppen játszhatóra hozott beállításokkal. Viszont a Milyen videókártyát vegyek? fórumban egy kolléga azt írta, hogy a textúrák csökkentése/növelés nem okoz jelentős fps-beli változást, csak a vram igényt növeli/csökkenti, így gondoltam 3 tesztet végzek, mégpedig mindent maximumra rakok, és csak a textúrák minőségén és részletességén(textures és level of detail) csökkentettem 2 lépcsőben: very high-->high-->medium.
Képek a használt beállításokról:

Most pedig jöjjön a tesztek eredményeiből megszületett diagram. Kissé más lett mint a gta-s tesztben, mert másfajta diagramkészítő programot használok. A hullámos, zavaros diagramvonalak az fps-t ábrázolják az idő függvényében, az egyenes vonalak pedig a megfelelő színpárjukhoz tartozó minimum fps-t jelentik.
A színkódok jelentése:
kék: maximum beállítások, very high textures és level of detail
lila: minden max, high textures és level of detail
narancssárga: minden max, medium textures és level of detail
piros: a játszhatóság határát jelenti(30fps)

A diagram:

Nos, hát kissé meglepő eredmények lettek. Igazából ha szubjektíven nézzük, szerintem a legmaxabb beállításokkal is játszható volt, de a diagram szerint azért többször beesett 30fps alá. High textúrákkal már jobb volt a helyzet, a minimum fps is nőtt, és itt már tényleg csak párszor ment 30 alá. Medium textúrákkal már szinte végig 30 felett volt, 1-1 képkocka erejéig esett le csak az fps, így ez igazából szinte észrevehetetlen volt. Érdekes ha megnézzük az egyes mérések szórását, azt láthatjuk, hogy a kéknek volt a legkisebb a szórása, míg a narancssárgának a legnagyobb, ez arra enged következtetni, hogy bár a vram limit és a vga limit csökkent, de egyre inkább terhelést kapott a cpu, amely egy plusz változót hozott a képletbe.
Összeségében, szerintem bőven játszható volt, de ha kicsit objektívebben nézzük, a számok nyelvén, akkor azt kell mondanom, hogy a textúrákat s a részletességet medium-ra levéve lehet elérni, hogy a játék ne is nagyon essen be 30 alá. A játékban ekkora szintű textúraváltoztatás már látszik, így itt kijelenthető, hogy a 3gb vram már erősen limitálja a játékot.
Köszönöm szépen hogy elolvastátok, észrevételeket, játékötleteket, jótanácsokat szívesen fogadok kommentben vagy akár privát üzenet formájában is!

Hozzászólások

(#1) _drk


_drk
senior tag

Tovább játszol a beállításokkal akkor sokkal jobb eredmény is elérhető. Antialising 16-ot leveszed 4-re mondjuk.
Shadow-ot mediumra, akkor textúra mehet is high-ra mert az még látszik is, viszont sok helyen az árnyékot számolja amikor nem is kéne.

Én rengeteget szórakoztam a beállításokkal, de sajnos a játék se nagyon túl optimalizált így 1-2 helyen így is úgy is szarul fog menni. Viszont baszott jól néz ki játék.

(#2) Hannibhál válasza _drk (#1) üzenetére


Hannibhál
őstag

Tudom, és magamnak ezt meg is csinálnám, csak teszthez ezt a metodikát nem lehet alkalmazni, mert akkor túl sok tesztet kéne végezni a különböző beállítások miatt. De mondjuk egyszer lehet csinálok ilyen tesztet is, hogy melyik beállítás milyen, mekkora mértékben rontja/javítja a teljesítményt :R

trust me, i'm finally an engineer:)

(#3) oszi666


oszi666
őstag

Istenem de gyűlölöm ezeket a cikkeket. :DDD
Pont most akarok majd gamer pc-t venni építeni, de még nem gyűlt össze rá a pénz... Itt csorog a nyálam. Mondjuk azért ilyen piszok drága mert a nulláról kezdem.

It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.

(#4) _drk válasza oszi666 (#3) üzenetére


_drk
senior tag

Ha okosan csinálod annyira nem drága az. Mondjuk ha több éve nem játszol akkor kezdesz egy i3 6100-al hozzá egy gtx1050 vagy rx460 és fullHD-n viszi mondjuk minden tavalyi játékot, az ideieket kicsit visszább kell venni.

(#5) oszi666 válasza _drk (#4) üzenetére


oszi666
őstag

Én úgy gondoltam, egy használt gépet veszek. Mondjuk nvidia 970/960, vagy amd 380 videokártyával. A terv az lenne, hogy most veszek egy gyengébb vagy régebbi gépet, és azt szép lassan feltuningolom. Bár engem annyira nem érdekel a grafika, de már a Hearts of Iron 4 sem fut az intel HD4000-en... VIszont jó lenne kipróbálni a Withcer 3at, az új Mass Effectet stb.
Szerinted megéri hardveraprón komplett használt gamer pc-t venni? Olyan 100-130 között keresgéltem eddig. Még annyit hozzátennék én csak játszom a gépen, és egy kicsit értek hozzá, de egyébként nem vagyok informatikus.

[ Szerkesztve ]

It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.

(#6) _drk válasza oszi666 (#5) üzenetére


_drk
senior tag

Már most szerintem érdemes a DDR4-be belefektetni. az i3-asokkal meg már lehet játszogatni.
Főleg ha később fejlesztgetni akarod. A 380-as meg jó választás. Kb 40-50 ezer között kapsz és jobb mint az 1050TI. Annyit nézzél, hogy ahhoz egy jó táp kell. Jól szellőző ház, később bármit belepakolhatsz. jövőre vagy azután mehet mellé az i5 később jobb video kártya, majd i7 és még jobb vidkari. :D tehát 2 évente elég nagy teljesítmény növekedéssel tudod fejleszteni.
A Ramok és az alaplap meg kitart általában pár évet.

(#7) domos


domos
senior tag

Mostanában azt veszem észre hogy egyre többen szidják a 3GB-s 1060-at, számomra érthetetlen okokból. Persze lehet igazuk van, de nekem a world of warcraftot nagyon szépen viszi. :D

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#8) _drk válasza domos (#7) üzenetére


_drk
senior tag

De ahhoz elég lenne egy 1050-es 35-ért, nem 70-ért az! :D

(#9) domos válasza _drk (#8) üzenetére


domos
senior tag

Amikor vettem, 54k volt a 1050Ti, és 61k a 1060. ^^ Egyébként nem lenne elég, 4K felbontás + mid-high beállítások mellett néha beesik 30 fps környékére ez is raideken, ha valami durva effekt történik épp.

[ Szerkesztve ]

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.