2020. október 26., hétfő

Gyorskeresés

Lenovo G580 közelebbről, na jó teszt jelleggel.

Írta: | Kulcsszavak: lenovo . lenovo g580 . 1000m . celeron 1000m . teszt . bemutató . laptop . notebook

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A stílust nem vettem hivatalosra, tudom.

De van kép a cikkben, sok kép. Tudom hogy úgyis csak a képek érdekelnek.

Pár hete használom a fent említett laptopot és nem nagyon találtam magyar nyelvű összefoglalót róla, persze megértem hiszen annyi laptop van már forgalomban hogy a hideg ráz ki tőle.
Na de nézzük meg közelebbről .

Első ránézésre egész szép, na jó persze nem azt mondom hogy ez álmaim laptopja, de ezért az árért egész korrektnek mondanám. Aztán rájössz hogy a zongoralakk, persze meg lehet szokni (anno a netbookomnál hozzászoktam) Így úgy gyűjti az ujjlenyomatot, mint Mario a coinokat.

Van rajta 3 db USB csatlakozó, amiből már 2 USB 3.0-ás. Egy ethernet csatlakozó (szakértők kedvéért RJ-45) , egy hangbemenet (2in 1 mikrofon+hang), kártyaolvasó, VGA csatlakozó , kensington zár.

Csodás, még egy HDMI-t se voltak képesek rátenni, hát ez nagyszerű.

A billentyűzete csodálatos AccuType billentyűzet. Az enter túl kicsi, a nyilak nagyon bele vannak sűrítve a Numpadba (ami nekem nem is igazán hiányozott volna, legalábbis nem ilyen formában)
Jó persze láttam már rosszabb billentyűzetet is, jól néz ki, de a használata nem a legjobb (bár később lehet hozzászokok).

A Touchpadot viszont szívből gyűlölöm, de tényleg. A lehető legrosszabb helyre tudták betenni, játék közben akaratlanul is megnyomom, külön kell figyelni rá hogy nehogy hozzáérjek. Szörnyű. Az érzékenysége nem olyan rossz, a görgetés viszont nem egy leányálom vele. Egér ajánlata ajánlott.
A mérete viszont jó lett, nem tudom miért kellett ennyire bal szélre tenni. Na mindegy, erre ott a DeathAdder.

A kijelző átlag kategória, szokásos tucat TFT, szerintem egész korrektek a színei, viszont a betekintési szögei nem valami jók. 15.6” 1366*768 –as felbontásra képes.

Nézzünk egy kicsit bele a gépbe. Mikor először megláttam a processzort nem volt olyan őszinte a mosolyom. Intel Celeron 1000M, hát ez még véletlenül sem hangzik jónak. Valami 1ghz-es agyonnyirbált valaminek gondoltam, ami rossz esetben talán 1 mag 2 szál kombóval büszkélkedhet.
Persze nem ilyen vagyok, utána néztem, a notebookcheck oldalán a ~322. Ez azért mégse olyan rossz mint aminek először tippeltem. Benne egy beépített HD2500-zal, az már egész korrektnek mondható (tehát alapszintű grafikai programoknak elég)

Mellette van még 4 Gb memória, meg egy terrás vinyó, de ez nem meglepő. A vinyója lehetne gyorsabb, lévén hogy az asztali gépen SSD-n vagyok, feltűnik hogy nem olyan nagy ász a sebessége, de ez cserélhető.

Először feltettem a Counter-Strike Global Offensivet, csak hogy bármi megtörténhet.. És futott, bejött a menü, már itt csodálkoztam, aztán minimumon egész tűrhetően vitte a játékot. Casualgamereknek pont elég szerintem.
Fel is raktam még pár játékot: Left 4 Dead 2, Flatout 2, Outlast, Tropico 3, Limbo, Dead Island, Limbo, Don’t Starve, Fallout 3 személyében.

A Don’t starve maximumon fixen 30fps-el futott szépen, a Fallout 3 pedig beállította magának a beállításokat mediumra, de akár mit csináltam nem volt hajlandó elindulni. Vagyis a menü után az új játékra lépbe a töltés közben mindig kifagyott, így az sem szerepel a tesztben.

Natív módban (1366*768) teszteltem mindent, ha lejjebb vesszük a felbontást természetesen javulnának az értékek, de így könnyebb összehasonlítani.

Meglepően egész jól futottak a játékok. Persze volt egy szint ahol már nem volt valami élvezhető, ezt az Outlast és a Tropico 3 Medium felbontás környékén van. A Dead Island teljesen élvezhetetlen volt már számomra. A Flatout 2-nek pedig szinte mindegy volt hogy leveszem a beállításokat a felére, vagy Very Highon játszok vele, valószínűleg itt a felbontást kellett volna kicsit lejjebb venni.

Ami megdöbbentett még hogy a processzor játék alatt maximum 55-59 fokos volt. Több óra játék után ez nagyon kellemes, a gép pedig halk maradt, szinte alig hallani a hangját ilyen terhelés alatt is. Ritka az hogy ilyen csendes legyen egy laptop (vagy csak nekem van túl sok negatív tapasztalatom?).
Ágyban használva is teljesen jó, látszik hogy jó a fogyasztása a gépnek.
Az akku is egész korrekt, olyan ~1.5 órát bír a kicsike, ha lejjebb vesszük a fényerőt akkor akár 2 órát is elmegy.

A Dolby Audio néven reklámozott valami egy kalap öhm.. fillért sem ér, olyan mintha bekapcsolnánk a fürdőszoba hang szimulációt, mellé még ad pár decibelt és élvezd paraszt. Na köszönöm, én ebből nem kérek, mint ahogy az összes többi segédprogramból sem amit a gyártó felajánl, ezektől komolyan rosszul vagyok. Csodálkozik minden user hogy miért olyan lassú a laptopja, de mindnek ott indul az ezermillió gyártó által ajánlott semmirekellő segédprogram, na engem nem vertek át, tudom használni a Windowst, meg nem kérek az automatikusan induló programokból sem, köszönöm.

Összegezve:

A gép gyors, nem fagy, alapvető feladatokra tökéletesen megállja a helyét. Egyszerre 10 ablakkal dolgozva közbe Spotify szól a háttérbe és filmezhetsz is akár egyszerre. Ez a Celeron már nem az a Celeron, szerencsére, igazából már elmosódott szerintem a Cerka és a Pentium közötti határ, a Celeron processzorok is használhatóak lettek az utóbbi időben. Az asztali processzorok terén tudtam ezt, viszont hogy mobil fronton is megtörtén a váltás ebben pozitívan csalódtam, már csak az a kérdés hogy az Intel hogyhogy megtartotta ezt a márkanevet, amikor sok emberből ilyen negatív gondolatokat hoz elő mint belőlem, na de ezt ők tudják.
Alkalmi játékosoknak még játszogatni is jó, persze aki gyakran játszik annak nem ez az álomgépe (legalábbis nem az integrált gpu-s verziója)
Az összeszerelése korrekt lett, a hűtése nagyon jó. Az utolsó ismert ára az iponon 93 000 Ft volt, ennyit szerintem megér.

Köszönöm hogy végigolvastad. Legalább ezt a mondatot ;]

Ha helyesírási hibát találtál a cikkben, kérlek privátban jelezd. Saját szabadidőmből írtam a cikket, nem ez a hivatásom, kérem úgy is kezelni, köszönöm.

Hozzászólások

(#1) gtamate2


gtamate2
veterán

Várom a véleményeket :R

*Sn0w

(#2) letepem


letepem
aktív tag

A cikk korrekt lett, de a gép nem igazán! Ha az akkuidő valós, akkor az egy kicsit kevéske :N

látok, hallok, érzek és gondolkodom.

(#3) mrlt


mrlt
tag

Ezerszer inkább egy pár éves refurbished üzleti noti, mint bármi ilyen fényes műanyag játék újonnan. Nem ér ez 93-at, olyan 70-et max. :(
2,5 évig volt Lenovo B470-em, vettem 160-ért eladtam 100-ért tavaly nyáron. Jött helyébe egy szintén 2,5 éves karcmentes HP 8540p 89-ért. Öröm és boldogság.

Go Pack Go! | PSN: mrlt_01 |

(#4) gtamate2 válasza mrlt (#3) üzenetére


gtamate2
veterán

Nem igazán értem ezt a régi üzleti kategória fétist. Én nem vennék garancia nélkül laptopot, túl sokat láttam már meghalni, aztán pedig lehet kidobni..

*Sn0w

(#5) 426os válasza gtamate2 (#4) üzenetére


426os
őstag

A legtöbb helyen minimum 6 hónap garival tudsz hozzájuk jutni. Egyébként pedig megbízhatóságban az üzleti gépek fényévekkel előbbre vannak a konzumerekhez képest. Egy IdeaPad laptop garanciájáról meg ne is beszéljünk mostanában.

.

(#6) Luck Dragon


Luck Dragon
veterán
LOGOUT blog

Szija kolléga :C . Nekem is G580-as igaz nem ezzel a kinézettel sem specifikációval. Kinézetre nekem a mély barna alapokra helyezett fa mintás fedlapú van. Belső tartalomként pedig egy I3-mas proci pöfög négy GB memória társaságával összekarolva. mint emellett egy Nvdiai 620M 1GB, és egy 500GB társaságával.A gombsort pedig egy króm szegély szegezi körbe.

[ Szerkesztve ]

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line. iPad Pro LTE & iPad 2018 ,IPhone SE 2020,Android One R.I.P

(#7) Speeedfire válasza mrlt (#3) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

+1
Egy használt üzleti gépet inkább vennék én is.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com || http://tothszabi.info

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.